Keklerin Kabarmas in Ne Yapmal?

Konusu 'Mutfak Püf Noktaları' forumundadır ve EU2 tarafından 14 Haziran 2009 başlatılmıştır.

    14 Haziran 2009
    Konu Sahibi : EU2
  1. EU2

    EU2 Guest

    yardım edin lezzette sorun yok ama kabarmıyo internette okuduğum püf noktaları denedim gene olmadıı
     
  2. 14 Haziran 2009
    Konu Sahibi : EU2
  3. ChoqSeqeR

    ChoqSeqeR hayırlısını nasip et ALLAHım Üye

    Katılım:
    11 Ağustos 2007
    Mesajlar:
    5.057
    Beğenileri:
    424
    Ödül Puanları:
    83
    canım geçen 1 ay öncesine kadar ben de senin durumundaydım ama şuan çok şükür atlattım bi tane fix bir kek tarifi aldım arkadaşımdan her yapışımda tutuyor ve kekin kabarmasındaki en önemli etken keki fırına koyduktan sonra yarım saat boyunca hiç kapağını açmamalısın yoksa kek fos diye sönüp gidiyor
     
  4. 14 Haziran 2009
    Konu Sahibi : EU2
  5. LOCA

    LOCA Kaçıyorum Kovalama! Üye

    Katılım:
    7 Haziran 2009
    Mesajlar:
    9.614
    Beğenileri:
    76
    Ödül Puanları:
    48
    birşey daha keki çırparken plastik kapta çırp o zaman daha kabarıyo
     
  6. 14 Haziran 2009
    Konu Sahibi : EU2
  7. tramissu

    tramissu göbiş değl artık bebiş :) Pro Üye

    Katılım:
    21 Kasım 2008
    Mesajlar:
    1.974
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    yumurta ile şekerinide bembeyaz olana kadr cırp o zmnda kabarması süper oluyor
     
  8. 14 Haziran 2009
    Konu Sahibi : EU2
  9. hoxsxseda

    hoxsxseda Yeni Üye Üye

    Katılım:
    1 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    1.003
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    ben yumurtaları bir cimdik tuzla iyice çırpıyorum ve şekerlede köpürüyo güzel kabarıyo birde kabartma tozunu una ekle eleryerek kullan
     
  10. 14 Haziran 2009
    Konu Sahibi : EU2
  11. Mxixsra

    Mxixsra Paşa nın annesi Üye

    Katılım:
    7 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    12.060
    Beğenileri:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    Canım dikkat etmen gerekenler şunlardan ibaret;
    1-Tüm malzemeler mutlaka oda ısısında olmalı.
    2-Yumurtaları iyice çırp köpük köpük olsun,sonra şekeri azar azar ekle ,şeker eriyinceye kadar çırpmaya devam et.
    3-Yağınıda az az ekle.
    4-Un,kabartma tozu,malzemede tarçın varsa onuda mutlaka eleyerek ekleki kekin çok daha fazla kabarsın.
    5-Fırını önceden ısıt,ben tüm kekleri 180 derecede pişiririm.
    6-Kalıbın her yerini yice yağla ve unla.
    7-Keki fırına koyduktan sonra 20 dk süresince kesinlikle kapağını açma,kabarmış olsa bile fos diye çöker.
    8-Ortalama 40 dk sonra kekin bir yerine kürdan batır,kürdanda hamur bulaşığı yoksa pişmiştir.
    9-Pişen keki hemen fırından çıkar ortalama 15 dk hiç dokunma.
    10-Ilıklaşan keki kes.Keki çok soğukken yada çok sıcakken kesersen dağılır.
    Not:ıçinde üzüm ceviz meyve vs varsa bunları bir tabakta una bulayarak keke dök,tahta bir kaşıkla bir iki kez karıştır,sakın kek hamurunun içine metal kaşık sokma.

    Umarım yardımcı olabilmişimdir
     
  12. 14 Haziran 2009
    Konu Sahibi : EU2
  13. ChoqSeqeR

    ChoqSeqeR hayırlısını nasip et ALLAHım Üye

    Katılım:
    11 Ağustos 2007
    Mesajlar:
    5.057
    Beğenileri:
    424
    Ödül Puanları:
    83
    daha önce kendim için netten araştırmıştım canım bunları bir oku belki faydası olur

    alıntıdır:

    Zaman içinde kek yaparken insanları zorlayan iki konu olduğunu gördüm. Birisi kekin kabarmaması, diğeri de kekin kalıptan çıkmaması… Bu işin sırrı neydi? Ben neler yapıyordum da bunları yaşamıyordum

    Bence (aslında sadece bence değil birçok otoritece de) kek yapmanın en önemli püf noktası oda sıcaklığında malzeme kullanmak.

    Annem hep öyle yapardı. Hatırlıyorum da kek yapmak için malzemeleri sabahtan dolaptan çıkartırdı. Hatta acelesi varsa çaydanlığın buharı ile daha çabuk ısınsınlar diye ocağın yanında duran mini fırının üstüne koyardı. Bir seferinde kahvaltıda kanepe yapmak için fırını yarım saat çalıştırmıştım. Tabi bu aniden gelen mutfak aşkı annemin bütün gün temizlik mesaisi yapmasına neden olmuştu. Kek yapmak için çıkartıp fırının üstüne koyduğu margarin eriyip her yere yayılmış, yumurtalar ağır ağır pişmişti…
    Kek yapımına geçmeden önce mutlaka kalıp hazırlanmalıdır. [​IMG]

    Kalıp yağlandıktan sonra üzerine un serpilip her tarafına yayılmalı, fazlası alınmalıdır.

    Bu şekilde hazırlanan kalıp hamurun yapımı aşamasında buzdolabında bekletildiği takdirde yapışmama konusunda garantili sonuçlar alınır. Kalıba yağlı kâğıt sermek de başka bir çözümdür. O zaman kâğıtta kat yeri oluşmamasına dikkat edilmelidir. Gerçi yeni çıkan silikon kalıplar ile bu işlemleri yapmaya pek lüzum yok. Ayrıca için kağıt kalıplar da kullanılabilir. Kağıt kalıplar bir kalıbının içine konulabileceği gibi, alüminyum folyodan oluşturulacak çerçevelerin içine de konulabilir.
    Kekimizin kabarması için temel olarak dört farklı yöntem kullanıyoruz:

    1. Kabartma tozu katıyoruz.
    2. Karbonat katıyoruz.
    3. Kabartma tozu ve karbonatı birlikte katıyoruz.
    4. Yumurtayı iyice kabarıncaya kadar çırpıyoruz.
    Kabartma tozu; karbonat, nişasta, krem tartar gibi malzemelerin karışımından oluşmaktadır.



    [​IMG]
    Karbonat denilince aklıma ilk Analitik kimya ve Su kimyası derslerim geliyor. Derslerde bolbol su sertliği gibi hesaplar yapardık. Tabi ilk hesap karbonatla ilgili olurdu. Şimdi bile su şişelerinin üzerindeki değerleri eğlence olsun diye hesapladığım oluyor. Karbonat bizim su hesaplarında ikinci sırada oluştuğunu farzettiğimiz sodyum bikarbonattır. Sıvı ve asit içeren (yoğurt, sirke, limon vb.) bir madde ile karıştırıldığı zaman reaksiyon başlar ve karbondioksit kabarcıkları oluşur. Fırında sıcak hava ile kabarcıklar büyüyüp hamurun kabarmasını sağlar.
    Kabartma tozu ve karbonatın birlikte kullanıldığı durumlarda[/URL] kabartma tozu kabartma işlemi için, karbonat ise asit oranını düzenlemek için konulur.
    [​IMG]
    ılkbahar kekinde olduğu gibi yumurtanın çırpılıp iyice havalandırılması sonucunda da kekler çökmeden pişirilebilir. Burada en önemli noktalardan birisi de yumurtaların bir kaseye kırılıp kontrol edildikten sonra karıştırma kabına aktarılmasıdır. Bu şekilde istenmeyen bir durumla karşılaşıldığında bütün mazlemelerinizi atmak zorunda kalmazsınız. Kabarmanın arttırılması için suflelerde olduğu gibi yumurtanın sarısı ve beyazının ayrılıp, cam bir kapta beyazın kar haline gelmesi sağlanır. Yumurta sarıları, şeker, yağ, un gibi malzemelerle karıştırıldıktan sonra yumurta karı yavaş yavaş eklenir.
    Tariflerimizde karbonat mı kabartma tozu mu kullanmamız gerektiğine karar vermenin en iyi yolu malzemelere bakmaktır. Malzeme listesinde yeterince asitli (yoğurt, sirke, limon) ürün yoksa karbonat kekinizin acı olmasına neden olur. Bu gibi durumlarda kabartma tozu seçmekte fayda vardır. Yoğurt ve limon kullanılan bütün tariflerde kabartma tozuna ek olarak çok az karbonat kullanmakta yarar var.
    Malzemeleri çırpma konusunda en önemli kıstaslar, şekerin erimesi, yumurtanın krema kıvamına gelip kabarmasıdır.

    Bu ortalama beş ila on dakika arasında bir süre alır. Eğer şeker ve yağ karışımına yumurta eklenecekse yumurtalar teker teker katılmalı ve iyice çırpılmalıdır.
    Kabartma tozu, vanilya, kakao, tarçın gibi malzemeler una eklenmeli, karışımın tam olarak gerçekleşmesi ve havalandırılması maksadıyla hep birlikte bir kere elenmelidir.

    Tarifte verilen her su bardağı un için 1 yemek kaşığı un eksiltip yerine 1 yemek kaşığı nişasta eklerseniz ağızda dağılan kekler yapmanız mümkün olacaktır. Un karışıma katıldıktan sonra çok fazla karıştırılmamalıdır. Fazla karıştırma gluteni ortaya çıkartacağından ekmeklerde olduğu gibi lastiksi bir yapının oluşmasına neden olur. Bir kaşık yardımı ile yedirilirse çok daha iyi sonuçlar elde edilir. Kek hamuru boza kıvamında olmalıdır. Un miktarı az olursa kekiniz çöker, fazla olursa sert ve kuru olur.
    [​IMG]
    Hamurunuza en son nişastaya ya da una bulanmış çikolata, meyve ve çerezleri katmanız gerekir.

    Çok fazla karıştırmadan hamurun üstüne bırakmak en iyisidir. Un ve nişasta meyvenin nemini aldığı gibi tutunmayı sağlayarak çökmeyi engeller.önceden ısıtılmış fırına koymakta fayda vardır.
    Hamuru önceden hazırladığımız kalıba aktarıp, kalıbı bir iki kere tezgâha ya da kaşık ile kalıbın etrafına vurarak hamurun oturması sağlanır. Hamur miktarının kalıbın 2/3′ünü geçmemesine dikkat edilmelidir. Meyve ve çerezler bu aşamada da katılabilir.
    [​IMG]
    Kekler genellikle 170–190 derece arasında önceden ısıtılmış fırınlarda pişirilir.

    Kabartma tozu kullanılan tariflerde soğuk fırına konulmasında sakınca yoktur. Ancak karbonat sıvı maddeyle temas eder etmez reaksiyona başladığı için, hemen sıcak fırına konulması gerekmektedir.
    Elektrikli, gazlı fırınlarda pişirilebildiği gibi pişirilebilir. Mikrodalga fırın kızartma yapmayacağı için pişirilecek keklerinkakaolu ya da renkli olması tercih edilmelidir.
    [​IMG]
    Karışım fırına sürüldükten sonra en az 20 dakika kapak kesinlikle açılmamalıdır.

    aşağı yukarı pişme süresi bu olduğu için en erken 10 dakika sonunda kapak açılabilir. ıdeali verilen pişme süresine yaklaşıncaya kadar kapağı açmamaktır. Eğer fırınınızın bir tarafı daha fazla kızartıyorsa bu süre dolduktan sonra kekinizi çevirerek her yerin eşit kızarmasını sağlayabilirsiniz. Üstünün çok kızardığına kanaat getirirseniz bir parça yağlı kâğıt ya da alüminyum folyo ile kapatmanız yanmasını engeller.
    Hepimizin bildiği kürdan testinden yani batırılıp çıkarılan kürdanın temiz çıkmasından sonra kek fırından alınıp üstü temiz bir bezle örtülüp on dakika kadar ılınması beklenir. Sıcak kekin kalıptan çıkartılması mümkün değildir. Çıkartmaya çalışırsanız dağılır. Ilıklaşan kek kalıptan çıkartılıp bir ızgara üzerinde soğutulur. Izgaranız yoksa kâğıt havlu serili bir servis tabağına almanız kekin nemlenip, ıslak ıslak olmasını engeller.
    Eğer aceleniz varsa kekinizi fırından çıkarttıktan sonra ıslak bir bezin üstüne ya da kalıbınız kelepçeli değilse su dolu bir kabın içine oturtarak hızlı soğuma sağlayabilirsiniz.
    Keki nasıl sıcakken kalıptan çıkartmak riskli ise tamamen soğuduktan sonra çıkartmak da risklidir.

    Soğuma sırasında nemlenen kek tabanı kalıba yapışmayı arttırıp, parçalanmaya sebep olabilir.
    [​IMG]
    Keklerinizi mutlaka kapaklı kaplarda saklayın. Bayatlayan keklerinizi atmak yerine kupların içinde kullanmak ya da uydurmakta kullanın. ınce ince dilimleyip ardından tekrar fırına vererek biscottiler / krik kraklar da elde edebilirsiniz.



    kaynak:DEVLETŞAH
     
    Son düzenleyen: Moderatör: 12 Mayıs 2013
  14. 14 Haziran 2009
    Konu Sahibi : EU2
  15. lepi

    lepi ♥˙·٠•●♥ &# Üye

    Katılım:
    7 Ocak 2008
    Mesajlar:
    8.082
    Beğenileri:
    12
    Ödül Puanları:
    38
    benim de keklerim kabarmıyordu ama hata şuymuş fırını daha yeni kızarırken açmam veya piştikten hemen sonra açmam.
    sonrası malum foss olmuş bir kek.
    oyüzden kek, fırına verdikten sonra kesinlikle açmamak gerek
     
  16. 14 Haziran 2009
    Konu Sahibi : EU2
  17. ChoqSeqeR

    ChoqSeqeR hayırlısını nasip et ALLAHım Üye

    Katılım:
    11 Ağustos 2007
    Mesajlar:
    5.057
    Beğenileri:
    424
    Ödül Puanları:
    83
    evet acemiyken benim de yaptığım hata butdu ben çok sabırsızım ikid bir açar bakardım meğer bu yüzden kekler kabarmazmış
     
  18. 15 Haziran 2009
    Konu Sahibi : EU2
  19. acxix_hatxixralar

    acxix_hatxixralar 19.09.2014 Üye

    Katılım:
    24 Şubat 2008
    Mesajlar:
    667
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Kek revani gibi yumurtayla çırpılan şeyleri çırptıktan sonra kabına çatalla falan vurulmamalıymış.

    Hep yapılır ya kaşıktakilerde dökülsün diye. Ama o kabarmasını engelliyormuş..