Keten tohumunun faydalarını bilen var mı?

Konusu 'Bitki Sözlüğü' forumundadır ve EU2 tarafından 3 Temmuz 2007 başlatılmıştır.

    3 Temmuz 2007
    Konu Sahibi : EU2
  1. EU2

    EU2 Guest

    Keten tohumunun faydalarını ve nasıl kullanıldığını bilen var mı?
     
  2. 3 Temmuz 2007
    Konu Sahibi : EU2
  3. SARI KIZ

    SARI KIZ Aktif Üye Üye

    Katılım:
    4 Nisan 2007
    Mesajlar:
    114
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    86
    Yoğurtla karıştırıp yiyebilirsin. Bağırsakları çalıştırıyor.
     
  4. 3 Temmuz 2007
    Konu Sahibi : EU2
  5. gamze_3517

    gamze_3517 Guest

    öksürüğe birebir 3fincan suyun içine 2 yemek kaşığı katın..kaynadıktan sonra 2 dk dinlendirin süzüp için..hem bağırsaklar çalışır hem öksürüğe çok ii gelir..kanseri de önleyici etkisi olduğu bilinir..
     
  6. 3 Temmuz 2007
    Konu Sahibi : EU2
  7. Yeliz

    Yeliz Popüler Üye Üye

    Katılım:
    19 Mart 2007
    Mesajlar:
    3.046
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    106
    Keten tohumunun faydaları
    10 bin yıldır gıda olarak da kullanılan keten bitkisi, etkili bir gençlik, sağlık ve güzellik kaynağı. Keten tohumunda yok yok; Kolesterol düşürücü, felç, kanser, unutkanlık önleyici, bağırsak çalıştırıcı ve temizleyici etkisi bunlardan birkaçı. Uzmanlar, sıvı şeklinde, salataların üzerine serpiştirilerek veya günde bir çorba kaşığı şeklinde tüketmeyi öneriyor.

    Keten tohumunun yararları

    * Mide-bağırsak sorunlarına karşı iyi gelir
    * Bağırsakları yumuşatır, kabızlığa karşı iyi gelir
    * Kemikleri güçlendirir. Özellikle menopoz döneminde yararlı
    * Bağışıklık sistemini güçlendirir
    * Menopoza bağlı şikâyetleri hafifletir
    * Kalp-damar hastalıklarından korur
    * Kolesterol, şeker seviyesini dengeler
    * Yüksek tansiyonu düşürür
    * Romatizmal hastalıkları önler
    * Sinir sistemini güçlendirir
    * Hafızayı güçlendirir
    * Konsantrasyon bozukluğuna karşı iyi gelir
    * Yaşlanmaya bağlı dikkat dağınıklığına karşı iyi gelir
    * Haricen kullanılarak yaraların çabuk iyileşmesini sağlar
    * Egzama ve sedef hastalıklarında kullanılır
    * Nasırlarda kompres olarak kullanılır
    * Solunum yolu hastalıklarında olumlu etki yapar
    * Ruhsal bozukluklara karşı iyi gelir
    * Öksürüğü giderir
    * Ağız boşluğu, boğaz ve diş eti rahatsızlıklarında gargara olarak
    kullanılır
    * Lifleri sanayide, özellikle dokumacılıkta kullanılır

    Keten tohumu ne içerir?

    * Omega-3, Omega-6 ve Omega-9 yağ asitleri
    * Yüksek oranda çözünür ve çözünmez lif
    * Protein
    * Lignanlar (kansere karşı maddeler)
    * Vitaminler
    * Mineraller
    * Aminoasitler

    Keten tohumu nasıl tüketilir?

    * Kaynatılarak içilebilir.
    * Dövülerek, öğütülerek toz haline getirilebilir. Bir kaşık ağza
    atıldıktan sonra arkasından su içilebilir.
    * Kavrulmuş olarak tüketildiğinde daha lezzetli olur. Keten
    tohumunun çok özel bir tadı veya kokusu yoktur, ama kavrulunca güzel
    bir tada kavuşur.
    * Tohum şeklinde de tüketilebilir.
    * Yemeklere, yoğurda, salatalara, müsliye, pasta, börek gibi unlu
    mamullere karıştırılarak da tüketilebilir.
    * Günde 1-1.5 çorba kaşığı keten tohumu sağlıklı kalmak açısından
    yeterlidir. Dozunu kaçırmamakta yarar var.

    alıntı
     
    Son düzenleyen: Moderatör: 15 Eylül 2008
  8. 9 Temmuz 2007
    Konu Sahibi : EU2
  9. EU2

    EU2 Guest

    Susama benzeyen doğal ürün
    Susama benzeyen, ancak kahverengi olan, parlak bir madde keten tohumu. Özellikle gıda sanayiinde, başta ekmekler, kurabiyeler, börekler olmak üzere pek çok unlu mamullere katılarak da kullanılıyor. Keten tohumunu yağ, tohum, ya da öğütülmüş toz şeklinde kullanmak mümkün. Doğal Tıp Derneği Başkanı Dr. Ender Saraç, "Amaca göre kullanım şekli değişir. Bazen kabuklu, bazen de kabuksuz tüketmek gerekebilir. Yeterince posalı, lifli gıda tüketmeyen insanlara bunu öğütmeden vermek daha yararlı. Çekirdek haliyle, posalı, lifli şekilde tüketmek daha iyi. Normal hazım yapabilen bir insan, çekirdek haliyle tüketebilir. Bazı kişilerde belki gaz yapabilir, ama bu kişilere de keten tohumunun üzerine bir fincan rezene çayı içmelerini öneriyorum ve sorun ortadan kalkıyor. Keten tohumunun bilinen ciddi bir yan etkisi yok" diyor.
    Bağırsakları çalıştırır
    Keten tohumunun en büyük etkisi, müshil, yani bağırsakları çalıştırıcı olması. Uzmanlar özellikle de kabızlık sorunu olan kişilere keten tohumunu öneriyorlar. Genellikle tohumların tüketildiğini, ancak son yıllarda keten tohumu yağının da yaygınlaşmaya başladığını belirten Saraç, "Keten tohumu yağı bağırsakları çalıştırırcı, temizleyici ve iç organların yüzeylerini rahatlatıcı olarak kullanılıyor. Ayrıca cildi yumuşatıyor ve öksürüğe karşı iyi geliyor. Kolay bozulan bir şey değil. Yani herhangi bir kavanozda uzun süre saklanabilir. Ayrıca ağız boşluğu, boğaz ve diş eti rahatsızlıklarında gargara olarak da kullanılabilir. Öksürükte, gıcıkta, ses kısıklığında ve de gastrit gibi mide sorunlarında da olumlu etkisi var" diyor.
    B12 vitamini içeriyor
    Keten tohumunun ciddi miktarda B12 vitamini içerdiğini de sözlerine ekleyen Saraç, özellikle vejetaryenlerin keten tohumu alımına dikkat etmeleri gerektiğini vurguluyor. Saraç, "Son yıllarda dünyada vejetaryenlik çok arttı. Vejetaryenlerin en çok dikkat etmesi gereken konular ise kansızlık açısından demir, çinko ve B12 vitamini. Demir ve çinko doğadaki pek çok bitkide var. Ama hayvanlar ve hayvansal protein dışında B12'nin yüksek oranda bulunduğu tek gıda keten tohumu. Dolayısıyla keten tohumu, özellikle vejetaryenler için Vitamin B12 açısından çok gerekiyor. Her baharatçıda bir eczacı olmalı... Her gün 1 çorba kaşığı keten tohumu yeterli olabilir. Keten tohumu aynı zamanda Omega-3 yağ asitlerinden de çok zengin. Omega-3 de hayvansal kaynak dışında özellikle keten tohumu, semizotu ve fındıkta bulunuyor. Omega-3, özellikle kalp krizine, pek çok damar hastalıklarına, bazı bağışıklık sistemi hastalıklarına, romatizmal hastalıklara, bazı cilt hastalıklarına karşı korunmak için gerekli. Somon balığındaki kadar Omega-3 var keten tohumunda" diyor. Son yıllarda keten tohumu, östrojene benzer maddeler içerdiği, menopoza bağlı şikâyetleri azalttığı için de tüketilmeye başlandı. Ancak uzmanlar, menopoz dönemi şikâyetlerini gidermek için sadece keten tohumuna değil, bir hekime de başvurulması ve doktor kontrolünde olunması gerektiğini vurguluyorlar.
    Hekim kontrolünde kullanılmalı
    Uzmanlar keten tohumunun ayrıca zayıflatıcı özelliğinin de oludğunu belirterek, "Tokluk hissi uyandırarak kişinin daha az yemek yemesine yol açıyor. Zayıflatıcı özelliği, aslında içerdiği Omega-3 yağ asitlerinden kaynaklanıyor. Tıpkı balık gibi etkisi var keten tohumunun. Keten tohumu, somon balığı kadar Omega-3 yağı içeriyor. Günde 1 yemek kaşığı alındığında ayda ortalama 4-5 kilo verilebilir. Ancak tabii ki bu, kişiden kişiye ve bünyeden bünyeye de değişir. Bir uzmana danışmak çok önemli. Nedense 'doğal' gıdaların veya bitkilerin zararsız olduğuna inanılır Türk toplumunda. Oysa bir bitki de bilinçsiz kullanıldığında sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Keten tohumunu da dozunu kaçırarak tüketirseniz, bağırsaklar fazla yumuşar ve vücut aşırı su kaybeder. Dolayısıyla aşırı kilo kaybı olur. İdeali günde bir yemek kaşığı. Ama kilo sorununa göre alınması gereken dozaj değişebilir. Aslında bu dozajı insanlar kendileri de ayarlayabilirler. Bağırsaklar fazla yumuşamayacak şekilde kullanılırsa dozu kaçırılmamış olur" diye belirtiyor. Ayrıca, bu bitkilerin de herhangi bir baharatçıdan alınmaması, eczacılardan alınması önemle vurgulanıyor.
    Keten tohumunun bilinen faydaları
    - Mide-bağırsak sorunlarına karşı iyi gelir
    - Bağırsakları yumuşatır, kabızlığa karşı iyi gelir
    - Kemikleri güçlendirir. Özellikle menopoz döneminde yararlı
    - Bağışıklık sistemini güçlendirir
    - Menopoza bağlı şikâyetleri hafifletir
    - Kalp-damar hastalıklarından korur
    - Kolesterol, şeker seviyesini dengeler
    - Yüksek tansiyonu düşürür
    - Romatizmal hastalıkları önler
    - Sinir sistemini güçlendirir
    - Hafızayı güçlendirir
    - Konsantrasyon bozukluğuna karşı iyi gelir
    - Yaşlanmaya bağlı dikkat dağınıklığına karşı iyi gelir
    - Haricen kullanılarak yaraların çabuk iyileşmesini sağlar
    - Egzama ve sedef hastalıklarında kullanılır
    - Nasırlarda kompres olarak kullanılır
    - Solunum yolu hastalıklarında olumlu etki yapar
    - Ruhsal bozukluklara karşı iyi gelir
    - Öksürüğü giderir
    - Ağız boşluğu, boğaz ve diş eti rahatsızlıklarında gargara olarak kullanılır
    - Lifleri sanayide, özellikle dokumacılıkta kullanılır

    alıntı
     
    Son düzenleyen: Moderatör: 15 Eylül 2008
  10. 29 Temmuz 2007
    Konu Sahibi : EU2
  11. berma

    berma Aktif Üye Üye

    Katılım:
    28 Haziran 2007
    Mesajlar:
    50
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    76
    ketn tohumu kullanan var mı arkadaşlar göğüsleri büyütme özelliği varmış.kullanıp faydasını görenler buraya yazsına.s.a.s.a.s.
     
  12. 29 Temmuz 2007
    Konu Sahibi : EU2
  13. iremsu

    iremsu MaBel Üye

    Katılım:
    23 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    1.836
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    106
    bende zayıflamada etkisi olduğunu biliyorm
    nasıl kullanıldığına gelincede sabahları aç karna bir tatlı kaşığının
    ardından bir bardak su
     
  14. 15 Ağustos 2007
    Konu Sahibi : EU2
  15. SKartanesi

    SKartanesi Geçici Olarak Hesap Pasiftir ! ÜZGÜN Üye

    Katılım:
    10 Ağustos 2007
    Mesajlar:
    8.107
    Beğenildi:
    2
    Ödül Puanları:
    73
    Ya kara üzüm çekirdeği de şişmanlatıyomuş acaba ikisini birden yesek dengeler mi??:uhm: ben göğüsler için k.ü.ç yiyiyorum ama şişmanlamaktan da korkuyorum yaa. Gerçi 2 aya yakındır kullanıyorum kilo almadım ama belli olmaz :bbo:
     
  16. 8 Eylül 2007
    Konu Sahibi : EU2
  17. mırnavv

    mırnavv Guest

    arkadaşlar lütfen keten tohumunu fazla kullanmayın!! Keten tohumu hücre bölünmesini tetikler. Bu açıdan bakınca yararlı gibi ama ya vücudunuzda -Allah korusun- henüz fark edemediğiniz kanserli hücreler varsa?? Haliyle onların da bölünmesini hızlandıracak, bir tanıdığımız kanserdi keten tohumunu çok kullandığı için kanser olabileceğinden hızlı gelişti onun vücudunda:çok üzgünüm: Keten tohumu elbette yararlı ama lütfen dozunda kullanalım..a.s.
     
  18. 11 Eylül 2007
    Konu Sahibi : EU2
  19. SKartanesi

    SKartanesi Geçici Olarak Hesap Pasiftir ! ÜZGÜN Üye

    Katılım:
    10 Ağustos 2007
    Mesajlar:
    8.107
    Beğenildi:
    2
    Ödül Puanları:
    73
    Uzmanlar günde iki tatlı kaşığı yeterli demişler heralde fazlası zarardır herşeyde olduğu gibi