kiwii üyemizin keki

Konusu 'Kekler - Pastalar' forumundadır ve Elif tarafından 2 Ocak 2009 başlatılmıştır.

    2 Ocak 2009
    Konu Sahibi : Elif
  1. Elif

    Elif Onur Üyesi Pro Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    24.653
    Beğenildi:
    5.191
    Ödül Puanları:
    438
    Kekte yumusakligi saglayan en onemli sey undur. un yapisi geregi fazla karistirilinca birbirine daha cok baglanir ve daha sert ve kabarmayan bi yapi olusturur. o yuzden genelde tariftekinden daha az un katip cok da fazla karistirmayacaksin. kek hamurunun da akiskan bir halde olmasina dikkat et. benim keklerim pamuk gibi oluyorlar ve annem bu yuzden hep bana yaptiriyor. istersen tarifimi de verebilirim :)
    bir de margarin etkisi var tabii. gerek saglik acisindan gerek lezzet acisindan ben margarin kullanmiyorum. sonucta margarin oda sicakliginda bile kati haldedir.
    Açıklama kiwii üyemizin bire bir alıntısıdır



    2 yumurta
    2 cay bardagi seker ( cay bardagi boyutu sana kalmis, ben buyuk cay bardaklarini tercih ediyorum. buyuk ince belli olanlari)
    1 cay bardagi sivi yag (aycicek yagi)
    1 su bardagi demli cay (evet cay ictigimiz cay)
    2 corba kasigi kakao ( kakaoyu cok seviyorsan dolu dolu iki kasik olsun)
    2 cay kasigi tarcin
    1 paket kabartma tozu

    Un ( yukaridaki tarif benim kendime gore degistirdigim tarif bu yuzden yaklasik 3-4 cay bardagi un yetiyor ama her seferinde hamurun kivami farkli oluyor malesef. bu yuzden hamurun su gibi sivi olmasin ama akiskan olsun. nasil anlatayim daha ii bilmiyorum. yani normal kek hamurundan biraz daha akiskan)
    yapilisi: once yumurtayla sekeri cirpiyoruz. daha sonra yag, cay, kakao ve tarcin ilave edip tekrar karistiriyoruz. bu sivi karisimdan yarim cay bardagi ayiriyoruz.bu sivi karisimi kek pistiginde uzerine dokup keki islatiyoruz.
    daha sonra un ve kabartma tozunu ekleyip kisa bir sure karistiriyoruz. ama iyice karismasi onemli yoksa un tanecikleri kaliyo kekin icinde.daha sonra yagladigimiz kek kalibina ( kek kalibi kucuk olsun cunku bu kek kucuk bi kek) dokup firinliyoruz.
    yaklasik 25 dk 170-180 C lik firinda pisiriyoruz. genelde 25 dk yeterli oluyor. pisip pismedigini kontrol etmek icin de bicak testini uyguluyorum :) kaliptan cikardiktan sonra da ustune ayirdigimiz karisimi dokuyoruz
     
    Son düzenleme: 2 Ocak 2009