kizlar toptan pratik bilgiler buyrun

Konusu 'Faydalı Bilgiler' forumundadır ve GurbetGuzeli tarafından 25 Ocak 2008 başlatılmıştır.

    25 Ocak 2008
    Konu Sahibi : GurbetGuzeli
  1. GurbetGuzeli

    GurbetGuzeli Ene elheful Mahbubi.. Üye

    Katılım:
    25 Mart 2007
    Mesajlar:
    10.981
    Beğenildi:
    622
    Ödül Puanları:
    203
    Organik leke çıkarıcılar kullanıldıktan sonra kuru bezle iyice kurutulmalıdır.
    Salça ve ketçap lekesi, sıcak su ve gliserin karışımı ile silinir.
    Kurumamış kan lekesi üzerine biraz nişasta serpilip fırçalanır.
    Portakalın suyunu iyice çıkarmak için sıkmadan önce bir süre soğuk suda bekletin.
    Dondurulmuş gıdaları çözerken buzdolabına bırakmak daha doğru olur.
    Bayatlamış ekmekleri su serperek, folyo kağıt içinde 5-10 dk fırına koymalıdır.
    Lahananın pişme suyuna elma kabuğu katılırsa, kötü koku hemen yok olur.
    Hamurlar dinlendirilirken üzerine nemli bez örtülür.
    Etler, aynı miktarda; süt, soğan suyu ve zeytinyağı karışımı ile ovulup, 10-12 saat buzdolabında bekletilirse daha leziz olur.
    Alınan balık, soğuk dolu bir kaba koyunca, hemen bide çöküyorsa taze demektir.
    Fazla miktarda sarımsak bir seferde soyulup, zeytinyağı dolu bir kavanoza atılarak uzun süre korunabilir.
    Makarna ve hamur işlerine konacak peynir, kolay rendelenmek için, buzlukta 15 dk bekletilir.
    Mantarlar, tuzlu ve limonlu suda 5 dk bekletilirse kararması önlenir.
    Mantarlar, kese kağıdına konularak buzdolabında muhafaza edilir.
    Kızartma yapılacak sıvı yağın içine bir tutam tuz katılırsa, yağın sıçraması önlenmiş olur.
    Domatesi kaynar suya daldırıp, bıçağın tersi, üstünde ağır ağır gezdirilirse kabuğu kolayca soyulur.

    Sarımsakların daha çabuk ezilmesi için cam bir kavanozda ve buzdolabında saklamanız yeterli olacaktır.
    Patlıcan kabuklarını soyduktan sonra içine sirke ve çok az zeytinyağı konmuş suda bir süre haşlayın. Daha sonra istediğiniz küçüklükte dilimleyin ve pilav yaparken içine karıştırın.göreceksiniz pilavınız çok leziz olacak.
    Zeytinyağı lekesini çıkarmak için bir lokma ekmek içi yuvarlanıp lekenin üzerinde gezdirilmelidir. Eğer örtünüze meyve suyu döküldüyse hemen tuz serpin, ilk yıkamada çıkacaktır. Yumurta lekesini çıkarmak için önce soğuk suda bekletmeli sonra ılık sabunlu suda yıkamalısınız. Taze ceviz lekesini elden çıkarmak için, önce eller bir iki dk kadar sirkeye batırılmış pamukla ovulur ve yıkanır. Çay ve kahve lekelerini karbonatla silerek çıkartabilirsiniz. Balık kokusunu balık kızarttıktan sonra mutfağa sinen kokuyu gidermek için bir kapta 1 çay bardağı su ve 2 çorba kaşığı sirkeyi kaynatınız.
    Ütü yaparken kumaşta sararan kısımları gidermek için, o kısım nemlendirilip, üstüne mısır nişastası serpilerek ütülenir.
    Kahve lekesini kumaştan çıkarmak için gliserin ile ovulur ve yarım saat sonra yıkanır.
    Kadife kaplı koltukların kadifeleri sirkeli suyla silinirse parlar.
    Lavabodan gelen kötü kokuyu gidermek için bir avuç kaya tuzu atılır.
    Kurumuş lekeler, 1 lt suya 2 yemek kaşığı amonyak karışımı ile hafifçe silinir.
    İçinde yağ beklemiş şişeleri temizlemek için, sirke ile kaya tuzu atıp sallanır.
    Meyve suyu veya yağlı yemek kumaşın üstüne dökülür dökülmez tuz serpilip yıkanır.
    Halıdaki yağ lekesi için, üstüne bol karbonat döküp, biraz ovulur ve iyice fırçalanır.
    Muşamba ve marleylerdeki iz ve lekeler tiner veya sirke ile temizlenir.
    Kaplardaki kireci temizlemek için, içinde yumurta kabukları veya bir miktar sirke ile kaynatılır.
    Tıkanan lavabolar kaynar sodalı su ile açılabilir.
    Buzlanmış camlar tuza batırılmış nemli bezle silinirse çözülür.
    Yağlı boya lekesi, eter veya asetonlu bezle silinir.
    Ter lekeleri, amonyak şişesinin ağzına tutularak temizlenebilir.
    Lekeler temizlendikten sonra, renk açılması varsa seyreltik asetik asit çözeltisine batırılmış sünger ile silinir.
    Gümüşler parlatılmak için, 20 ml su içerisinde 10 gr tebeşir tozu ile ovulur.

    Suda haşlayacağınız yumurtanın kolayca soyulmasını istiyorsanız pişerken suyuna bir çay kaşığı tuz atın. Böylece yumurta daha kolay soyulur, hem de sıcak su yüzünden çatlamaz.
    Kahvenizin ilk aldığınız gün gibi taze kalmasını istiyorsanız, kapaklı bir cam kavanozun içinde ve içine iki tane kesme şeker atarak saklayın.
    Kesme tahtanıza sinen kokuyu çıkarmak için limonla iyice ovun.
    Ütü yaparken pamuklu kumaşları ters taraftan, keten kumaşları ise yüzünden ütülemelisiniz. İpekli kumaşları mutlaka ters taraftan ve ılık ütüyle ütülemelisiniz. Trikolar ütülenirken, ütüyü trikonun boyuna doğru hareket ettirmelisiniz. Yünlüler parlamamaları için nemli bez ile ütülenmelidir.
    Parmağınıza kıymık mı battı. O halde kıymığın bulunduğu yere, bir parça mum damlatıp dondurun. Sonra da mumu çıkarın kıymıkta çıkacaktır.
    Kek pişirirken üzerinin kızarıp, tatlı bir renge bürünmesini istiyorsanız, kek fırında bir süre piştikten sonra iki kaşık sütü kaşığın sırtı ile kekin üzerine yayarak sürün. Yeniden pişirmeye bırakın.
    Rugan ayakkabıların derilerinin çatlamaması için üzerini boydan boya zeytinyağı ile yağlayın. Sıcaklık çatlamalarına yol açar. Serin yerde saklamanız gerekir.
    Çayınızın iyi demlenip, renginin iyi çıkması için çaydanlığa bir tane kesme şekeri koyup üzerine su dökün. Bundan sonra deme bırakın.
    Sebze haşlarken renk ve diriliğinin bozulmaması için sebzeleri tuzlu suyun içinde 2-3 dk kaynatmak gerekir, sonra da buzlu suya daldırıp çıkarırsanız, ne rengini ne de diriliğini kaybetmez.
    Turşularda salatalar gibi oldukça fazla tükettiğimiz, iştah açıcı besinlerdir. Turşu iki şekilde hazırlanabilir. Tuzlu suda : Yıkanmış ve temizlenmiş sebze veya meyvelerin üzerine (1 lt suya 2 çorba kaşığı kaya tuzu) üstlerini örtecek şekilde tuzlu su konur. Sirkeyle : Yıkanmış ve temizlenmiş sebzelerin üzerine sirkeli ve tuzlu su koyulmasıyla yapılır. Eğer turşunuzu sebzeleri haşlayarak yaptıysanız çabuk tüketin. Ayrıca turşunuzun içine nohut ve şeker koyabilirsiniz.
    Karnabaharın haşlama suyuna bir miktar süt katarsanız kar gibi beyaz olduğunu, hem de kötü kokmadığını fark edeceksiniz.
    Soğan soymaya başlamadan önce parmaklarınızı sirkeye batırırsanız, soğan kokusunun elinize bulaşmadığını göreceksiniz.
    Mangal ızgaranızı temizlemek zordur. Ilıkken cam sille temizleyin veya ılıkken nemli gazete kağıdına sarın bir müddet sonra sertleşmiş artıkların yumuşadığını göreceksiniz.
    Cam kırıklarını temizlersiniz fakat kıymıkları göremezsiniz bunu da temizlemek için ıslak pamuk imdadınıza yetişir.
    Alüminyum kapların zamanla kararması, insanın mutfakta çalışma zevkini kaçırır. Alüminyum kaplarınızı su ve bolca sirke koyarak kaynatın. Hepsi pırıl pırıl olacaktır.
    Emaye tencerelerin dibi tutup kararırsa biraz çamaşır suyu koyup bir gece bekletilerek yıkanır. Çelik tencereler yıkandıktan sonra hemen kurulanmalıdır. Yanmış tencereler, ovalanmadan, içine biraz sirkeli su koyarak bekletilir.
    Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için soğanı içi su dolu bir tasın içinde soyun.

    Yeterince olmamış limonlardan ve çok sert limonlardan beklenildiği kadar su çıkmaz. Bu tip limonları kesmeden önce birkaç dakikalığına kaynamış suya atıp bekletmeliyiz. Limonları kesip sıktığınız zaman daha çok su verdiğini göreceksiniz.
    Bazı yerlerde içtiğiniz köpüklü ayranın benzerini evde de yapabilirsiniz. Bunun için ayran yapacağınız yoğurda su yerine soda koyun. Mikserle iyice çırpın. Harika bir ayran yapmış olacaksınız.
    Yoğurdunuz ekşidiği zaman onu tel süzgüye koyup bir gece süzün, ekşisinin gittiğini göreceksiniz.
    Balık kokusunu tabaklardan, çatallardan, bıçaklardan çıkarmak hiç kolay olmaz. Balık kokusunu çıkarmak için yıkama suyunun içine bolca kahve telvesi atın. Telve balık kokusunu emecektir. Sonra bildiğiniz gibi bolca suyla durulayın.
    Gülsuyu : İyice açmış, kokulu güllerin yapraklarını toplayın. Üç adet gül için bir fincan su hesaplayarak, bunları derin bir kaba koyun. Su pembe bir renk alana kadar, aşağı yukarı 15-20 dk. kaynatın. Sonra gül yapraklarını sudan çıkarıp, yerine taze gül yapraklardan koyup yeniden aynı şekilde kaynatın. Bu işlemi en az 5-6 kez tekrar edin. Suyunuz artık iyice gül kokuyor, en son attığınız yaprakları da çıkarıp, elde ettiğiniz gül suyunu bir tülbentten güzelce süzün. Bir şişeye alın. Artık bunu hem güzel bir koku, hem de yüz temizleme losyonu olarak kullanabilirsiniz.
    Paslanmış demir malzemenin pasını gidermek için, üzerine bir miktar çinko parçası koyup, sonra az miktarda sülfürik asit koyulmuş su içerisinde bekletilir.
    Kumaştaki tükenmez kalem lekeleri ispirto ile silinerek çıkarılabilir.
    Camlar gliserinli bezle silinirse buğulanmasına engel olunur.
    Vernikli mobilyalar : Böyle mobilyalar ara sıra yumuşak tüysüz bir bezle silinir. Silerken damarların yönünde hareket edilir. Kesinlikle nemli bez kullanılmaz.
    Cilalı mobilyalar : Zaman zaman mobilya parlatıcısı ile silinir. Çam gibi açık renk mobilyalar için renksiz cila kullanılır. Kuru, yumuşak ve tüysüz bir yün parçası ile önce bastırarak, sonra hafifçe ovulur. Daha sonra yumuşak bir fırça ile parlatılır. Lekeleri çıkarmak için önce terebantin esansıyla nemlendirilmiş bir yün bezle silinir. Üzerine parlatıcı sürülür.
    Beyaz çamaşır üzerinde olan çay lekesini limon suyuyla silip, soğuk suyla durulayın. Renkli kumaşın üzerinde olan leke yeniyse, yumurta sarısını suyla karıştırarak ovuşturun. Leke eskiyse, gliserinli su ile silin. Halı üzerindeki çay lekesini ise ispirto ve sirke karışımı ile silerek çıkarabilirsiniz.
    Plastik eşyalarınız zamanla sararır. Onları eski haline döndürmek için, bir kabın içine ılık su koyun suyun içine çamaşır suyu koyup, plastik eşyalarınızı bu kapta bir saat bekletin. Eski beyazlıklarına ve güzelliklerine kavuşacaklardır.
    Ispanak haşlarken çok az su kullanın ve bu vitaminli suyu asla atmayın. Bu su ile makarna pişirirseniz, hem vitaminli hem de değişik renkli bir makarna pişirmiş olursunuz.
    Deterjan bugün herkesin kullandığı kolay bir temizlik aracı. Ama bulaşıklar deterjanlı suyla yıkanıp iyice durulanmadığı zaman hastalıklara neden olmaktadır. Deterjanla yıkadığınız bulaşıkları durularken de temiz bir bulaşık bezi kullanırsanız daha iyi durulanacaktır. Balıklı bulaşıkları yıkarken bulaşık suyunun içine salataya sıkmış olduğunuz limonun kabuklarını atarsanız, balık kokusunun bulaşıklarınızdan kolayca çıktığını göreceksiniz. Dibi tutan tencerenizi temizlemek için bir miktar sodalı suyla kaynatmayı deneyin.
    [/B][/COLOR]
     
    Son düzenleme: 8 Mart 2008
  2. 30 Ocak 2008
    Konu Sahibi : GurbetGuzeli
  3. nnehirr

    nnehirr Guest

    okucam die gözlerım bozulcak kızzz rengını duzeltiver
     
  4. 30 Ocak 2008
    Konu Sahibi : GurbetGuzeli
  5. AskKirintisi

    AskKirintisi Popüler Üye Üye

    Katılım:
    17 Eylül 2007
    Mesajlar:
    4.817
    Beğenildi:
    20
    Ödül Puanları:
    108
    Evet çok yararlı püfler, ama yazıların boyutunu küçültsen daha iyi olur.
     
  6. 1 Nisan 2010
    Konu Sahibi : GurbetGuzeli
  7. cicilibicili87

    cicilibicili87 Popüler Üye Üye

    Katılım:
    24 Ağustos 2009
    Mesajlar:
    333
    Beğenildi:
    4
    Ödül Puanları:
    108
    çok mersi cicim bilgiler çok işime yarıyacakzemuszemus
     
  8. 5 Nisan 2010
    Konu Sahibi : GurbetGuzeli
  9. MenekseYasa

    MenekseYasa Aktif Üye Üye

    Katılım:
    3 Nisan 2010
    Mesajlar:
    50
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    76
    paylasim icin tskler