Konya Mutfağı

Konusu 'Yöresel Yemekler II' forumundadır ve gerbera tarafından 5 Ağustos 2006 başlatılmıştır.

    5 Ağustos 2006
    Konu Sahibi : gerbera
  1. gerbera

    gerbera Derinle Hayat Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    88
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    276
    Konya Mutfağı'nın özellikleri

    Konya Mutfağı'na genellikle kuzu ve koyun etiyle yapılan yemekler hakimdir. Konya Mutfağı denince ilk olarak "etli ekmek" ve "fırın kebap" gelir akla. Konya'nın hemen her mahallesinde 5-6 tane etli ekmek fırını vardır. Konya Mutfağı'nda hamur işleri oldukça yaygındır.

    Konya Saç Böreği

    Malzemeler:

    500 gr un
    1 su bardağı+ 2 yemek kaşığı sutuz, 500 gr peynir
    1 adet yumurta
    ½ demet kıyılmış maydonoz
    250 gr tereyağı

    Yapılışı:

    Unu çukurlaştırın. Ortasına tuz ve suyu karıştırarak pürüzsüz bir hamur elde edin. 10 dakika yoğurduktan sonra dinlenmeye bırakın. Kurumaması için üzerini nemli bir bezle örtün. İç için verilen diğer malzemelerle birlikte peyniri çatalla ezerek karıştırın. Hamuru 24 parçaya ayırın. Her bir parçayı oklava ile emek tabağından daha büyük ve ince yufkalar halinde açın. Yarısına peynirli iç
    yayın, ortadan ikiye katlayıp su ile kenarlarını yapıştırın. Sacı ocakta kızdırın, hazırladığınız böreğin her iki yüzünü de pişirip kapaklı bir sahana alın. Üzerine tereyağı sürün. Bütün börekleri bu şekilde pişirip ayranla servis yapın.

    Erik dolması

    Malzemeler:

    250 gr kurutulmuş iri siyah erik
    200 gr orta yağlı kıyma
    50 gr pirinç
    1/2 su bardağı
    1 çay kaşığı tarçın
    tuz
    3 çorba kaşığı toz şeker (45 gr)
    30-40 gr tereyağı.

    Yapılışı:

    Erikleri 10 dakika suda bekletin. İyice yıkadıktan sonra 1 lt suda 15 dakika haşlayın. Haşlama suyunu saklayın. Kıymaya pirinci, tuz ve tarçını katın ve iyice yoğurun. Erikleri bıçakla yarın. Çekirdeklerini çıkarın. Kıymalı iç ile doldurup kapatın. Yayvan ve küçük bir tencereye dizin. Terayağını küçük parçalar halinde kesip aralara koyun. Tüm malzemeyi koyduktan sonra 1 su bardağı erik suyu ekleyin. Kısık ateşte 5 dakika kaynatın, daha sonra toz şekeri üstüne serpin. Tencerenin ağzını kapatın. 30 dakika kısık ateşte pişirin.
     
  2. 7 Ağustos 2006
    Konu Sahibi : gerbera
  3. gerbera

    gerbera Derinle Hayat Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    88
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    276
    MEVLANA BÖREĞİ :

    MALZEMELER:1 çay bardağı yoğurt, 1 çay bardağı zeytinyağı, Biraz su, Yarim limon suyu, Biraz Tuz Alabildiği kadar un, (Ayrıca içi içir yarim kilo kadar zeytinyağı ile karışmış tereyağı)
    YAPILISI:Bu malzemelerin hepsi konur ve güzelce yoğrulur. Küçük küçük bezeler ayrılır. Dinlenmeye bırakılır. Diğer tarafından bir iki bas soğan yarim kilo kıyma, 1 demet maydanoz, biraz karabiber. Soğanlar bir iki kaşık zeytinyağında kavrulur. Sonra kıyma da ilave edilerek kavrulur. Ateşten indikten sonra maydanozu ilave edilir. Diğer taraftan bezeler incecik açılır. Arası yağlanır tekrar açılır tekrar yağlanır. Ve bir bohça seklinde dürülerek köselere iç konulur ve kapatılır. Ondan sonra sıcak fırına sürülür.

    ZERDE :
    MALZEMESİ: 1Kg. Pirinç, 3 litre su , yarim kg. şeker
    YAPILISI: Önce pirinç ile su kaynatılır .Sonra seker atılır.Yine kaynatılır. Başka bir kaba boşaltılır. Soğuyuncaya kadar bekletilir ve servis yapılır.

    ARABAŞI ÇORBASI :
    MALZEMESİ: Bir miktar su, Bir miktar un, 1 tane horoz, 1 kaşık karabiber, 1 paket yağ, 1 tane limon
    ÇORBA YAPILISI: Bir miktar un, bol yağda kırmızılaşıncaya kadar kadar kavrulur.Daha önce pişmiş olan horoz kavrulmuş olan unun üzerine ince ince didilerek konur.Bir miktar tavuk suyu eklenir. 20 dakika kaynadıktan sonra limon ve karabiber ilave edilir. Daha sonra hamuru ile birlikte servis yapılır.

    ARABASI HAMURU:Tencereye normal bir şekilde su konarak iyice kaynatılır.Kaynayan suyun içine azar azar un konarak tahta kaşık ile karıştırılır. Belli bir kıvama gelince un konulmadan hamur karıştırılarak iyice pişirilir.Daha sonra hamurun kolay dağılması için tepsi su ile ıslatılarak hamur tepsiye dökülerek soğutulur. Daha sonra çorba ile servis yapılır.

    PAPARA :
    HAZIRLANIŞI: Ekmekler derin bir tabağa doğranır. ayrı bir yerde tereyağı kızartılır. Ve soğanlar düzgün bir şekilde doğranıp, salça ile birlikte tereyağında kızartılır. Yeteri miktarda su ilave edildikten sonra, suyun kaynamasını bekleriz. Su kaynadıktan sonra içine ufalanmış tulum peyniri ilave edilir. Biraz daha kaynadıktan sonra tencere ateşten alınır. Ve bu oluşan karışımı daha önceden doğradığımız ekmeklerin üzerine dökülür. Üzeri karabiber ve maydanoz ile süslenir.

    TANDIR BÖREĞİ :
    MALZEMELER: 4 kg un, 1 kg kıyma, 1 kg peynir, Yarim kg tereyağı, 4 bas soğan, Maydanoz, Kırmızı biber
    YAPILISI: Unu mayalayıp hamur yapacaksınız. Kıymayı suyu çekilecek kadar kavuracaksınız. Soğanı doğrayacaksınız. Peynir kırmızı biber ve maydanozla karıştırarak iç hazırlayacaksınız. Hamur ekşiyinceye kadar tandır yakılıp hazırlanacak. Daha sonra hamurdan börek yapılıp tandıra yapıştırılacak.

    KAYGANA TATLISI :
    MALZEMELER: 5 yumurta, 1 kilo süt, Kabartma tozu, Un, tuz
    YAPILISI: Yumurta iyice çırpılacak. Sütle karıştırılacak. İçine aldığı kadar ün, bir tutam tuz ve kabartma tosu atılarak iyice karıştırılarak kızgın yağda kaşıkla biraz biraz dökülerek kızartılacak. Hazırlanmış olan şurup tatlının üzerine dökülecek. Servise sunulacak.
    [
    B]SU BÖREĞİ :[/B]
    MALZEMELER: 5 Ad.Yumurta, İki kaşık tereyağı, Yarim su bardağı su, 1 Kg Un, Biraz Tuz, 3 Bas soğan, 1 Kg Koyun kıyması, Karabiber, maydanoz
    YAPILISI: Yumurta su ve tuz elle çırpılır. Güzelce yoğrulur. Sonra bezelere ayrılır. Onbeş;yirmi dakika dinlendirilir. Soğanlar bir kaşık veya iki kaşık zeytinyağında kavrulur. Sonra kıyma ilave edilir. Hepsi beraber kavrulur. Maydanoz incecik kıyılır içine ilave edilir. Soğumaya bırakılır. Sonra bezeler tek tek açılır biraz kurutulur bu arada ocakta kaynar su hazır bulunur. Açtığımız yufkalar tek tek içine atılır ve pişirilir. Ayrıca önceden hazırlanmış yağlanmış tepsiye döşenir. Arasına hazırladığımız kıymalı iç yayılır. Tekrar üstüne yufkalar döşenir. En üste kuru yufka konur artik böreğimiz pişmeye hazırdır. Ocakta yavaş yavaş az ateşte pişirilir.

    YOĞURT ÇORBASI :
    MALZEMELER: tereyağı, 150 gr. yoğurt, 50 gr Pirinç, 80 gr mercimek, Nane, Etsuyu
    YAPILISI: 8 kişilik tencereye, et suyunu ezdiğiniz yoğurdu da katin hiç durmadan karıştırınız. Kaynayınca içine mercimek, pirinci ilave ediniz. Ve tekrar karıştırın bırakın. Çorba kaynayıncaya kadar bekleyin, kaynayınca bir iki kez daha karıştırın ve 2-3 dak. bekleyin. Çorbayı ateşten indirin ve tavanın içine tereyağı koyun iyice kızarınca tuz atin daha sonra ateşten indirin ve çorbanın üzerine naneyle birlikte dökün.

    ETLİ TOPALAK :
    MALZEMESİ: 1 kg yağsız dana kıyması, 1 su bardağı köftelik bulgur, 1 ad. yumurta, 1 demet maydanoz, 2 yemek kaşığı un, Tuz-karabiber-kekik, 1 ad. soğan, 1 su bardağı haşlanmış nohut, 1 yemek kaşığı salça margarin yağı-etsuyu veya sıcak su
    YAPILISI: Geniş bir kabin içine eti, bulguru, yumurtayı ince kıyılmış maydanozu, unu, soğanı, tuzu ve baharatları koyup köfte hazırlar gibi iyice yoğrulur. Macun haline gelince ufak ufak yuvarlaklar yapılır. Diğer tarafta genişçe bir tencereye iki yemek kaşığı margarini eritip içine bir kaşık un konup kavrulur. Salçası da konduktan sonra nohutta katılarak 6-7 bardak sıcak su veya etsuyu konur. kaynadıktan sonra diğer tarafta bekleyen etli malzememizi tencereye boşaltır. 15-20 dakika hafif ateşte pişirilir.

    SAÇ BÖREĞİ :
    MALZEMELER: Yeteri kadar un, Tereyağı, Peynir, Ispanak
    YAPILISI: Yeteri kadar hamur yoğrulur. Yapılacak içler hazırlanır. Hamur bezeler seklinde hazırlanır. Hazırlanan bu bezeler yufka gibi açılır. İçine yapılacak olan (peynir veya ıspanak) konur ve saç ocağında pek gevrek olmamak şartıyla yiyecek olanın dişine göre pişirilir. Pişirilen bu börek yine yiyecek olanın kapasitesine göre yağlanır ve afiyetle yenir.

    HÖŞMERİM :
    MALZEMELER:1 kg kaymak, Un, 1 çay bardağı su, Tuz, Pudra sekeri
    YAPILISI: Geniş bir tavaya kaymağı koyarız. Bir bardak suyu da ilave eder. Alabildiği kadar unla karıştırılır. Hafif ateşte karıştırılarak iyice pişiririz. Tuzu da ilave edip pisince tavaya güzelce düzleriz. Hafif ateşin üzerinde kızartıp servis tabağına çeviririz. Biraz soğuduktan sonra pudra sekerini üzerine dökeriz.

    BAMYA ÇORBASI :
    MALZEMELER: 250 gr kuşbaşı et, 150 gr kuru bamya, 3 soğan 2 kaşık margarin, 1 limon, tuz, su (et suyu), 1 kaşık salça
    YAPILISI: Kuru bamya limonlu suda hafif haşlanır, süzülür. Bir tencerede et bir miktar su ilave edilerek yumuşayıncaya kadar pişirilir. yağ ve ince doğranmış soğanlar konur. Kavrulur. Salça tuz limon, su (et suyu) ilave edilir. Su kaynamaya başlayınca haşlanmış bamyalar da konur. Özleşinceye kadar pişirilir. Suyu eksilirse sıcak su ilave edilir, sıcak sıcak servis yapılır.

    UN HELVASI :
    MALZEMELER: Pekmez veya sekerden yapılmış şurup, 2 çay bardağı sıvı yağ, Yeteri miktarda un
    YAPILISI: Pekmez kaynatılarak veya sekerden yapılan şurup kaynatılarak içine yeteri miktarda un konur. unu karıştırarak içindeki şuruba yediririz. İçinde hiç ekmez kalmayıncaya kadar karıştırılır. Sonra yağ ilave edilerek kızartılır.

    ETLİ PİLAV :
    MALZEMELER: Nohut, Et suyu, 500 gr. Et, Tuz-Karabiber, Pirinç, Kişniş, 1 margarin
    YAPILISI: Pirinç güzelce yıkanır. Öbür tarafta et suyu kaynar. Nohut haşlanır. Tavaya yağ konur. Eridikten sonra pirinç içine atılır. Hafif ateşte bekletildikten sonra üzerine suyu dökülür. pişmeye bırakılır. Piştikten sonra üzerine kebap seklinde et dökülür. Servis yapılır.

    SAÇ ARASI :
    MALZEME: 2 yumurta, 1 çay bardağı zeytinyağı, Alabildiğine un, 1 kg kaymak
    YAPILISI: Kaymak hariç diğer malzemeler yoğrulur. Hamur ince yufka halinde açılır. 1 yufka eritilen kaymakla yağlanır. Üzerine 2.bir yufka koyularak o da yağlanır. Dürülerek parça parça kesilir. Diğer bezelerde bu şekilde hazırlanır. Yağlanmış tepsiye döşenir. Ve kızartılır. Kızardıktan sonra üzerine pudra sekeri dökülerek servis yapılır.
     
  4. 10 Nisan 2007
    Konu Sahibi : gerbera
  5. DALOLIM

    DALOLIM pes etmek yok yola devam Üye

    Katılım:
    4 Ekim 2006
    Mesajlar:
    448
    Beğenildi:
    2
    Ödül Puanları:
    86
    Konyaliyim Ama Bi Cogunu Yeni Görüyorum
     
  6. 10 Nisan 2007
    Konu Sahibi : gerbera
  7. tuluat

    tuluat Aktif Üye Üye

    Katılım:
    1 Aralık 2006
    Mesajlar:
    202
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    86
    Konya'ya işim gereği 2 kere gittim. Yemekleri muhteşem gerçekten.
    Benim aklımda kalanlar mevlana pidesi,etli ekmek, mantısı birde sanırım bıçaksırtı diye bir pidesi vardı. Gerçekten çok güzel yemekleri var. Birde çorbası vardı mükemmel ama ismini unuttum şuan.
     
  8. 11 Nisan 2007
    Konu Sahibi : gerbera
  9. UzmaN

    UzmaN Popüler Üye Üye

    Katılım:
    19 Şubat 2007
    Mesajlar:
    5.097
    Beğenildi:
    8
    Ödül Puanları:
    146
    Ay ay var mı böyle mutfağı olan il...Hepsini de bilirim,iyiki Konyalıyım.
    Tandır kebabı,etli ekmek,arabaşı,bamya çorbası neler neler...üstüne de höşmerim ohh
    Şimdi Karadeniz'de yaşıyorum ama her tatil memleketimdeyim,etli ekmeğin üstüne yiyecek tanımam.
    Unutmadan Ramazan'da yapılan cevizli tahinli pideleri nasıl unutursunuz!!Ben kargoyla bile getirtiyorum.Yolunuz Konya'ya düşerse sırf bir gününüzü yemeğe ayırın,benden arkadaş tavsiyesi...
     
  10. 11 Nisan 2007
    Konu Sahibi : gerbera
  11. hulyaerol

    hulyaerol Aktif Üye Üye

    Katılım:
    18 Mart 2007
    Mesajlar:
    3
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    76
    Konya yöresine ait bir de "Ekşili Kabak(Et Kabağı)" vardır.Burayı tıklayarak nasıl yapıldığını izleyebilirsiniz:)
    Tarifini de yazıyorum:

    Malzemesi

    1.5 kg. et kabağı
    400 gr. koyun kaburga eti
    1 büyük kase nohut (akşamdan haşlanmış, kabukları soyulmuş)
    4-5 biber
    3 domates (1 çay kaşığı salça)
    1 çay bardağı domates suyu
    1 baş sarımsak
    1 çay kaşığı tereyağı
    1 soğan
    3-4 dal taze nane
    ½ demet maydanoz
    ¼ demet reyhan (kurusu da olur)
    1 kahve fincanı erik ekşisi veya limon tuzu
    Tuz, karabiber

    Tarifi
    Et kabağı soyulur ve üçgen parçalar şeklinde doğranıp suda yıkanır. Tencereye etler konur. Doğranmış soğanın yarısı ve biraz kıyılmış maydanoz, az doğranmış domates serpilir. Reyhan yaprağı ilave edilir. Tencereye sırasıyla, soyulmuş sarımsağın yarısı, nohutun yarısı, süzülmüş kabak parçaları, kalan nohutun diğer yarısı, taze nane yaprakları, doğranmış domatesin geri kalan kısmı, doğranmış biberleri, doğranmış soğanın geri kalan kısmı, kıyılmış maydanozların geri kalan kısmı, soyulmuş sarımsağın diğer yarısı, erik ekşisi, domates suyu, tuz, karabiber konur. En üste fındık büyüklüğünde kesilen tereyağı serpiştirilir, 1 çay bardağı domates suyu dökülür ve önce harlı sonra kısık ateşte pişirilir.
    Not: Yemeği pişirmek için güveç kullandıysanız güvecin kapağı için hamur yapılır. 1 su bardağı un, ½ su bardağı su, 1 çay kaşığı tuz ile hamur yapılır. Rulo şekline getirilen hamur güveç kapağının üzerine bastırılır. Böylece kapaktan buhar çıkması engellenmiş olur.
    Afiyet olsun :)
     
  12. 11 Nisan 2007
    Konu Sahibi : gerbera
  13. jjaponica

    jjaponica Aktif Üye Üye

    Katılım:
    20 Mart 2007
    Mesajlar:
    77
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    86
    ayy kızlar valla canım et kabağı çekti :uhm: napcas şimdi
     
  14. 12 Nisan 2007
    Konu Sahibi : gerbera
  15. EU3

    EU3 Guest

    konyanın yemekleri gerçekten çok güzeldir.üşenme yok girmi mutfağa3-4 çeşit yapıp çıkarlar.o yüzden konyada kilolu bayan çoktur.....
     
  16. 5 Kasım 2007
    Konu Sahibi : gerbera
  17. esennil

    esennil Aktif Üye Üye

    Katılım:
    2 Kasım 2007
    Mesajlar:
    359
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    86
    konyaya yeni taşındık dün bi düğün yemeğine gittik yoğurt çorbaso zerde etli pilav bamya çorbası ve irmik helvası vardı.nefisti.tariflerinide sizden aldım çok tşk.yarın zerde yapıcam beklerim beraber yiyelim:)
     
  18. 10 Kasım 2007
    Konu Sahibi : gerbera
  19. Puantiye

    Puantiye en güzeli hiç doğmamış olmak........ Üye

    Katılım:
    9 Ocak 2007
    Mesajlar:
    334
    Beğenildi:
    11
    Ödül Puanları:
    86
    valla benimde canım çekti ama sacta yapılan börek orayamı özgü acaba gerçekten bizim burdada yapılıyor amasya da yani