Köpekler Çikolata Yediklerinde Neden Ölür?

Konusu 'Evcil Hayvanlar' forumundadır ve suavea tarafından 22 Haziran 2007 başlatılmıştır.

    22 Haziran 2007
    Konu Sahibi : suavea
  1. suavea

    suavea Aktif Üye Üye

    Katılım:
    22 Ocak 2007
    Mesajlar:
    710
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    86
    Evde beslediğimiz kedi, köpek gibi hayvanlar, çikolata ve şeker, kek, kurabiye,

    çikolata cipsi, kakao tozu, kakao çekirdeğinin kabuğu gibi kakaolu ürünlere çok

    sık maruz kalırlar. Ancak köpekler bu gibi kakaolu ürünlere oldukça duyarlı

    olduklarından sık sık zehirlenebilmekte, hatta bazen ölüme kadar varabilen vahim

    sonuçlarla karşılaşılabilmektedir.

    Türkiye’de Ramazan ya da Kurban Bayramı gibi evde çikolata ve ürünlerinin en

    fazla bulunduğu zamanlarda bu tipten zehirlenme vakalarına daha fazla

    rastlanmaktadır. Birçok köpek için kakaolu ürünler çekici gelmekte ve onları

    yemekten zevk almaktadırlar. Köpekler doğaları gereği ayrım yapmadan bunları

    yediklerinden, kedilerden daha çok etkilenirler.

    Neden Çikolata Köpekler İçin Zehirli?

    Bilindiği gibi çikolata kakaodan yapılan tatlı bir yiyecek. Kakao ya da Hintbademi

    Ağacı 10-15 m. boyunda ve vatanı Amerika ve Batı Afrika olan kaviflor (çiçeklerin

    yaşlı dal ve gövdelerden çıkması olayı) bir bitki, meyveleri kavun şeklinde, küçük

    bir salatalık büyüklüğünde, ucu sivri, tazeyken limon sarısı-kırmızı renkte,

    kuruduktan sonra daha koyu olan ve açılmayan kapsüllerdir. Meyveleri çok

    tohumludur. Beyaz ya da açık mor renkteki ve badem şeklindeki tohumları kakao

    tanelerini teşkil eder. Meyveler içerisinden çıkarılan kakao tohumları ya hemen ya

    da bir süre fermentasyona bırakıldıktan sonra kurutulur. Fermentasyon sonucu

    acı lezzet kaybolur ve aromatik bir koku meydana gelir.50 meyveden yaklaşık 1

    kg tohum elde edilir. Taneler kavrulur, kızılımsı kahverengi un haline getirilir ve

    yağı çıkarılır. Yağ çıktıktan sonra katılaşan kakao, yeniden öğütülerek çok ince

    toz haline getirilir ki bu toz, kakao tozunu teşkil eder. Bunun bileşiminde kafein ve

    teobromin gibi metil ksantinler bulunur. Ancak çikolata yapımında kullanılırken

    kakao yağı çıkarılmaz. Bu şekliyle yaklaşık yüzde 40 karbonhidrat ve yüzde 18

    protein içeren bol kalorili bir besindir. Asıl zehirli kısmı ise içerdiği teobromin’den

    ileri gelir.

    Etkisini Nasıl Gösteriyor?

    Bu tipten zehirlenmelerde merkezi sinir sistemi uyarısı, işeme ve kalp atımının

    hızlanması (taşikardi) metil ksantinlerin hücre içi adenozin reseptörlerini

    engellemesiyle ortaya çıkar. Bunlar ayrıca hücre içindeki kalsiyum yoğunluğunu

    da yükselterek kalp ve iskelet kasının kasılabilirliğini artırırlar. Bunun yanı sıra

    hücre içindeki siklik adenozin monofosfat (cAMP) yoğunluğunu da artırdığından

    adrenalin ve noradrenalinin salıverilmesi de dolaylı olarak hızlanır.

    Duyarlılık ve Klinik Belirtiler Nelerdir?

    Teobromin ve kafeinin her birinin öldürücü dozu 100-200 mg/kg’dır. Ama ağır

    zehirlenmeler ve yaşamı tehdit eden klinik belirtiler bu dozların altında da

    görülebilir. Amerika Birleşik Devletleri Hayvan Zehir Kontrol Merkezinin (APCC)

    verilerine göre, 20 mg/kg teobromin alanlarda orta dereceli klinik belirtiler, 40-50

    mg/kg teobromin alanlarda ağır belirtiler ve 60 mg/kg teobromin alan köpeklerde

    de felçler görülmektedir. Metilksantinler plasentayı geçerek anne karnındaki

    yavruyu da etkiler. Ayrıca süte de geçtiklerinden henüz süt emen yavrular da

    bundan etkilenirler...
    __________________
    Alıntıdır