Kurban Etlerinin Saklanması!!!!!!

Konusu 'Faydalı Bilgiler' forumundadır ve ferday tarafından 14 Aralık 2007 başlatılmıştır.

    14 Aralık 2007
    Konu Sahibi : ferday
  1. ferday

    ferday Aktif Üye Üye

    Katılım:
    17 Ekim 2007
    Mesajlar:
    497
    Beğenildi:
    2
    Ödül Puanları:
    86
    Hayvanın kesimden önceki 12 saatte mümkün olduğunca çok beslenmemesi gerektiğini belirtenTrakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, şunları kaydetti:

    ''Kesildikten sonra organlarının hastalık yönünden iyice incelenmesi her şeye rağmen gözden kaçabilen sorunlar bakımından son derece önemlidir. Kesim sırasında hayvanın eti ve yenilebilen diğer organlarının kirlenmemesi, hastalıklı bölümlerinin sağlam ete temas etmemesi, etrafta olabilen hayvan ve böcek, sinek gibi zararlılar tarafından kirletilmemesine dikkat edilmelidir.

    Parçalanan etler hemen ağzı kapalı bir kova ya da poşette ve serin bir yerde tutularak dış ortam kirliliklerinden korunmalı bir biçimde vücut sıcaklığından oda sıcaklığına geldiğinde buzdolabına kaldırılmalıdır. Etler, oda sıcaklığına inmeden buzdolabına kaldırılırsa etlerin içi istenen düzeyde soğumaz ve et çok daha kısa zamanda bozulur, kokuşur ve yeşil renk alır. Böyle etler derhal atılmalıdır. Hayvanın bağırsakları, safra kesesi gibi etleri kirletecek bölümlerine dokunan bıçak, su ve deterjanla yıkanarak temizlendikten sonra diğer bölümleri kesmek için kullanılmalıdır. Eve getirilen etler mutlaka önce bol su ile yıkanarak kan, kıl, toz, toprak gibi kirliliklerden temizlendikten sonra buzdolabına kaldırılmalıdır.''

    Etler derin dondurucuda 3 ay, buzlukta 5-6 gün saklanabileceğini belirten Yorulmaz, bu sürenin kıyma için ise 3 gün olduğunu ifade etti.