Kuru iç bakla nasıl pişirilir?

Konusu 'Mutfak Püf Noktaları' forumundadır ve Efla tarafından 19 Aralık 2008 başlatılmıştır.

    19 Aralık 2008
    Konu Sahibi : Efla
  1. Efla

    Efla bize bağışla Allahım Pro Üye

    Katılım:
    18 Mart 2008
    Mesajlar:
    4.365
    Beğenildi:
    4
    Beğendikleri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    arkadaşlar,

    kuru iç bakla ile fava(bir çeşit meze) dışında ne yapılabilir?

    netten baktım, fava dışında tarif bulamadım.
    taze iç bakla ile yapılan yemekler varmış.
    1 gece suda bekletsem, taze iç bakla gibi yemek yapılır mı?
    sizin tarifleriniz var mı?
    :uhm:
     
  2. 22 Aralık 2008
    Konu Sahibi : Efla
  3. manolya40

    manolya40 Yeni Üye Üye

    Katılım:
    5 Eylül 2008
    Mesajlar:
    1.035
    Beğenildi:
    0
    Beğendikleri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    ben de bunu merak ediyodum bilen arkadaşlar varsa bilgilendirirlerse benimde işime yarıycak :1rolleyes:
     
  4. 26 Aralık 2008
    Konu Sahibi : Efla
  5. Efla

    Efla bize bağışla Allahım Pro Üye

    Katılım:
    18 Mart 2008
    Mesajlar:
    4.365
    Beğenildi:
    4
    Beğendikleri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    netten çok araştırdım.
    kuru bakla ile yapılan fava ve yaprak sarma tarifine denk geldim sadece.
    yaprak sarma tokat yemeğiymiş.
    bulduğum tarifleri ekleyeyim buraya.
    tokat lı arkadaşlar varsa, onlar da eklemelerini yapar umarım.



    I. tarif

    asma yaprağı
    kuru veya taze iç bakla
    soğan
    zeytinyağı
    dereotu
    şeker
    tuz
    limon
    Yapılışı:

    asma yaprağını sarmaya hazırlayın kuru bakla içiyse haşlayarak taze bakla içiyse kabuklarını soyup incecik dorayarak bir kaba koyun diğer tarafta zeytinyağında bolca soğanı rendeleyip hafifçe kavurun içine tuz şeker karabiber ve ufalttığnız baklaları koyup şöyle bir döndürün ce ocaktan alın ılıyınca içine lima ve dereotunuekleyip aynen diğer sarma gibi sarın yayvanca bir tencerede üstü sıkıştırılmış halde kısık ateşte pişirin iyice soğuyunca limon dilimleri ile süsleyip ikram edin afiyet olsun

    II. tarif

    Malzeme:
    Yarım kg üzüm yaprağı.
    Yarım kg kemikli kırmızı et.
    1 yemek kaşığı Salça
    yarım çay bardağı sıvı yağ
    1 adet soğan
    tuz

    İç Malzemesi
    3 su bardağı pirinç
    2 adet soğan
    3 su bardağı ayıklanmış bakla
    Maydanoz
    bir tutam karabiber
    bir tutam kırmızı biber
    1 çay bardağı sıvı yağ.
    tuz

    Hazırlanışı:
    İçin hazırlanması:İnce ince kıyılmuş Soğanlar yağda pembeleşinceye kadar kavrulur.
    Önceden suda bekletilmiş pirinçler eklenir şeffaflaşana kadar kavrulur.
    İçerisine bakla,maydanoz ve diğer malzemeler konulup ocaktan alınır.

    Yaprakların içerisine iç malzemesi konulur ve kenarları içeriye kıvrılarak sarılır.
    Kemikli et tencerenin alt kısmına, tabanda hiç boşluk kalmayacak şekilde yerleştirilir.
    Sarmalar üzerine dizilir. Ayrı bir tavada yağ ve soğan kavrulur, içerisine salça konulur ve bir süre kavrulur. Sarmaların üzerine bu sos gezdirilir.iki su bardağı su konularak 2 saat normal ateşte pişirilir.
     
  6. 26 Aralık 2008
    Konu Sahibi : Efla
  7. Efla

    Efla bize bağışla Allahım Pro Üye

    Katılım:
    18 Mart 2008
    Mesajlar:
    4.365
    Beğenildi:
    4
    Beğendikleri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    BAKLA SARMASI (Tokat)

    500 gram taze asma yaprağı
    Bir buçuk su bardağı kuru iç bakla
    2 adet büyük boy soğan
    Yarım su bardağı ince bulgur ve aşurelik buğday karışımı
    1 çorba kaşığı domates salçası
    1 tatlı kaşığı biber salçası
    7-8 dal taze reyhan
    1 adet büyük boy domates
    Yarım demet ince kıyılmış dereotu
    600 gram koyun sırtı
    Tuz
    Üzerine:
    1 adet soğan
    1 çorba kaşığı salça
    2 çorba kaşığı tereyağı
    1 çorbakaşıgı sıvıyağ
    Yarım su bardağı su

    Yapılışı;
    İç baklayı derin bir kaseye alın. İçine küp doğranmış soğan, yıkanmış ince bulgur ve aşurelik buğday karışımı, domates - biber salçası, ince kıyılmış taze reyhan, rendelenmiş domates ve dereotunu katıp iyice karıştırın. Sıcak suda haşlanmış taze asma yaprağının içine 1 çorba kaşığı iç harçtan koyup kare bohça şeklinde sarın. Taze asma yaprağı ve iç harç bitene kadar işleme devam edin. Tencerenin dibine 2-3 adet taze asma yaprağı yayın ve üzerine büyük kareler halinde kesilmiş eti yerleştirin. En üste de sarmaları dizin ve üstlerine çıkacak kadar sıcak su ekleyin. Kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirmeye devam edin. Diğer tarafta bir tavada ince kıyılmış soğan ile salçayı, tereyağı ve sıvıyağda kavurun. Yarım su bardağı su ilave edip, 1-2 taşım kaynatın. Bu karışımı dolmanın üzerine boşaltın. Kısık ateşte 2 saat daha pişirdikten sonra sıcak servis yapın.
     
  8. 27 Eylül 2009
    Konu Sahibi : Efla
  9. Efla

    Efla bize bağışla Allahım Pro Üye

    Katılım:
    18 Mart 2008
    Mesajlar:
    4.365
    Beğenildi:
    4
    Beğendikleri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    göz kararınıza göre malzemelerle ayarlayacağınız bir bakla pilaki tarifi yazayım;

    zeytinyağında bol soğan, biber, domatesi salça ile kavurun(normal yemek yapar gibi).
    1 gece suda bekletilmiş, biraz haşlanmış bakla içini ekleyin. baklaların dağılmadan pişmesi için fazla karıştırmamaya çalışın. tuzunu ekleyin.
    sarımsak ve dereotu ekleyip karıştırın ve ateşten alın.

    ılık servis yapın.
     
  10. 2 Ocak 2010
    Konu Sahibi : Efla
  11. ELMAVETURTA

    ELMAVETURTA Üye Üye

    Katılım:
    19 Ocak 2009
    Mesajlar:
    456
    Beğenildi:
    0
    Beğendikleri:
    0
    Ödül Puanları:
    16
    bu tarif alintidir.
    RUSTIC adli blogda buldum

    POYLU IC BAKLA CORBASI

    1 tas ayiklanmis ic bakla
    bir dis sarimsak
    2 kasik un
    50 gr tereyag-zeytinyag
    1 silme cay kasigi poy veya 1/2 cay kasigi cemen
    1 kasik kuru nane,tuz

    - Yaklasik iki tas kuru ic bakla geceden islanir, ertesi gun kabuklari ayiklanir. Bir dis sarimsak ve 4 bardak suyla birlikte duduklude haslanir. (Duduklu tencerede hasladiginiz zaman motorda cekince corba kadife gibi oluyor. Normal tencerede biraz daha puturlu kalabiliyor, suzme gerektiriyor.) Ayri bir yerde kuru kuru kavrulan unla birlikte motorda iyice cekilir. Istenilen kivama gelene dek azar azar su eklenerek kaynatilir.
    Yag kizdirilir, icine poy ve nane atilip bir iki tasim kaynatilip corbaya katilir.
    Eksi mayali ekmekle afiyetle yenir.