Kurzunuş(Piçek)-Dağıstan mantısı (Resimli)

Konusu 'Yöresel Yemekler' forumundadır ve smeagol tarafından 18 Ağustos 2010 başlatılmıştır.

    18 Ağustos 2010
    Konu Sahibi : smeagol
  1. smeagol

    smeagol Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    21 Şubat 2007
    Mesajlar:
    3.745
    Beğenildi:
    1.455
    Ödül Puanları:
    238
    Sevgili eşimin çeçen olması sebebiyle ilgi
    duyduğum kafkas mutfağına has muhteşem bir
    lezzet kurzunuş..Yapılışı da gayet kolay,sadece
    nasıl katlandığını bir kere görmek yetiyor.Nette
    araştırırsanız kapatılışın nasıl olduğuyla ilgili videolar
    bulabilirsiniz.Tadına gelince tek kelimeyle
    harika.Eee ,boşuna mantıların şahı dememişler.Ben
    de epeydir yapmayı planlıyordum,kısmet bu
    mübarek ramazan gününeymiş.
    Kurzunuşun kafkas boylarına özgü pek çok ismi
    var:piçek,kıbın,kurze,hınkal,psihaluj,mantaz,mayez
    bunlardan bazıları.Anadolu'da ise kazan böreği
    adıyla da biliniyor.(Enteresan bir şey daha şu ki
    buna benzer bir yemek olarak İtalya'da
    Pierogi,Japonya'da Gyoza isminde varmış.)
    Temelde malzeme aynı,sadece şekilleri,iç
    malzemeleri ya da sosları farklı olabiliyor.
    Ben kurzunuşu kıymalı ve patatesli olmak üzere iki
    çeşit yaptım.Sos olarak orjinalinde olduğu gibi
    Beyram sos ve sarımsaklı yoğut
    kullandım.İsterseniz normal mantıda olduğu gibi yağ
    nane de kullanabilirsiniz..
    Son olarak mutlaka bir gününüzü bu nefis lezzeti
    denemeye ayırın diyorum..yerimseniben

    Hamuru yoğurup,kulakmemesinden biraz sert bir
    hamur elde edin.Üstünü nemli bir bezle örterek 30 dk
    dinlendirin...
    (Ben dördümüz için yarım kilo undan yaptım
    tadımlık.Size vereceğim ölçü 1 kg un içindir.)

    Hamur için;
    1 kg kadar un
    1 yumurta
    Tuz
    Su

    Kıymalı yapılacaksa;
    Yaklaşık yarım kg
    kıyma
    2 orta boy kuru
    soğan
    1 limon suyu
    Karabiber
    Pulbiber
    Kimyon
    Tuz

    Patatesli
    yapılacaksa;
    3-4 tane haşlanmış
    patates
    2 kuru soğan
    Karabiber
    Pulbiber
    Kimyon
    Tuz

    Beyrim sos için;
    4-5 diş sarımsak
    Haşlama suyu
    Kızdırılmış tereyağı

    Yoğurt

    Kıymalı iç için kıyma,ince doğranmış kuru
    soğan,karabiber,tuz,pulbiber,kimyon ve limon suyu
    iyice karıştırılır.
    Patatesli iç için haşlanmış patatesleri rendeleyin ya
    da çatalla iyice ezin.Bir tavada ince kıyım kuru
    soğanı yağda
    pembeleştirin.Patatesi,tuzu,karabiberi,pulbiberi,kim
    yonu ekleyin.Biraz çevirip altını kapatın.İçler hazır..
    Dinlenen hamuru 3'e bölün.Mantı hamuru gibi
    açın,geniş bir bardağın ağzıyla yuvarlaklar
    kesin.Ortalarına bolca iç yerleştirin.Yarım ay
    şeklinde kapatacakmış gibi tutup baş ve işaret
    parmağınızla saç örgüsü gibi pileler yaparak hamuru
    sıkıca kapatın.Unlanmış bir tepsiye dizin..
    Pişireceğiniz zaman geniş bir tencereye su
    doldurup içine tuz ve sıvıyağ ekleyerek
    kaynatın.Kurzunuşları tek tek içine atın.Yaklaşık 10
    dk kaynattıktan sonra servis tabağına alın.
    Bir tavada tereyağını eritip pulbiberi ekleyin.
    Beyrim sos için bol sarmısak dövün.İçine
    kızdırılmış pulbiberli tereyağından ve bir miktar
    haşlama suyundan ekleyip karıştırın.Ayrıca
    sarımsaklı yoğurdu da hazır edin.(İsterseniz
    yoğurdu sade olarak tercih edebilirsiniz.)
    Kurzunuşların üzerine erimiş biberli tereyağı döküp
    yanında beyrim sosu ve yoğurtla servis yapın..
    Afiyet olsun..yerimseniben
     
    Son düzenleme: 18 Ağustos 2010
    Safistd ve Nevreste bunu beğendi.
  2. 18 Ağustos 2010
    Konu Sahibi : smeagol
  3. smeagol

    smeagol Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    21 Şubat 2007
    Mesajlar:
    3.745
    Beğenildi:
    1.455
    Ödül Puanları:
    238
    [​IMG]
     
    Son düzenleme: 18 Ağustos 2010
    Nevreste bunu beğendi.
  4. 18 Ağustos 2010
    Konu Sahibi : smeagol
  5. smeagol

    smeagol Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    21 Şubat 2007
    Mesajlar:
    3.745
    Beğenildi:
    1.455
    Ödül Puanları:
    238
    [​IMG]
     
    Son düzenleme: 18 Ağustos 2010
    Nevreste bunu beğendi.
  6. 18 Ağustos 2010
    Konu Sahibi : smeagol
  7. leylek82

    leylek82 çok zor bazen.... Pro Üye

    Katılım:
    6 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    5.664
    Beğenildi:
    15
    Ödül Puanları:
    148
    simii bu nee:1shok:
    ne kadar güzel görüküyorcokacimcoook
    ellerine sağlık.bu gün libiyle konuştuğunuz bu muydu ben de neyce konuşuyolar diyorum meğer buymuşbilmiyorumkismile
    ama şekili çok güzel görünüyor yacokacimcoook
     
  8. 18 Ağustos 2010
    Konu Sahibi : smeagol
  9. smeagol

    smeagol Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    21 Şubat 2007
    Mesajlar:
    3.745
    Beğenildi:
    1.455
    Ödül Puanları:
    238
    Teşekkür leylekciğim.. Evet bu gün kü mevzubahisimiz bu şahane lezzetti..
    Çok teşekkür ederim..opuyorumnanaktan
     
  10. 18 Ağustos 2010
    Konu Sahibi : smeagol
  11. Libyana

    Libyana Allah var, Allah yâr... Pro Üye

    Katılım:
    1 Haziran 2008
    Mesajlar:
    6.009
    Beğenildi:
    18
    Ödül Puanları:
    148
    ohaoldumsmile
     
  12. 18 Ağustos 2010
    Konu Sahibi : smeagol
  13. GokceRana23

    GokceRana23 rabbime emanet miniklerim Üye

    Katılım:
    31 Ocak 2009
    Mesajlar:
    12.092
    Beğenildi:
    24
    Ödül Puanları:
    198
    smegolcum ellerine saglık çok nefis görünüyor
     
  14. 18 Ağustos 2010
    Konu Sahibi : smeagol
  15. smeagol

    smeagol Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    21 Şubat 2007
    Mesajlar:
    3.745
    Beğenildi:
    1.455
    Ödül Puanları:
    238
    Yaa:kedi:


    Çok teşekkür ederim gökçeciğim,sağolasın..yerimseniben
     
  16. 19 Ağustos 2010
    Konu Sahibi : smeagol
  17. acigul

    acigul Aktif Üye Üye

    Katılım:
    23 Nisan 2009
    Mesajlar:
    679
    Beğenildi:
    5
    Ödül Puanları:
    86
    bizimde vazgeçilmezimizdir bu yemek... şekli aynı veriyoruz sadece örgü kısımları olmuyor bizim büyükler görüntüyü pek önemsemediklerinden sanırım bazende normal poğaca kapatır gibi kapatıp iyice yapıştırıyoruz... ellerine sağlık çok güzel olmuş. denemek isteyenlere kesinlikle tavsiye ederim
     
  18. 19 Ağustos 2010
    Konu Sahibi : smeagol
  19. smeagol

    smeagol Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    21 Şubat 2007
    Mesajlar:
    3.745
    Beğenildi:
    1.455
    Ödül Puanları:
    238
    Bu enfes lezzeti herkes tatmalı,öyle değil mi acıgül?..Yorumun için çok teşekkür ederim...a.s.