lahana turşusu

Konusu 'Turşular' forumundadır ve Elif tarafından 25 Aralık 2008 başlatılmıştır.

    25 Aralık 2008
    Konu Sahibi : Elif
  1. Elif

    Elif Onur Üyesi Pro Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    24.663
    Beğenildi:
    5.193
    Ödül Puanları:
    438
    * Turşu için küçük, sıkı kelle yapan beyaz lahana kullanılır.
    * Önce lahananın dış yapraklarını temizleyin.
    * Lahananın dip tarafını oyup koçanını çıkartın ve lahanayı dörde bölün.
    * Bir bıçakla lahanaları kıyın. Büyükçe bir tepsiye kıydığınız lahanaları boşaltıp tuzla ovunuz.
    * Tuzlayıp iyice ovduğunuz lahanaları tepsinin ortasına toplayın.
    * Üzerine bir tahta veya küçük bir tepsi yerleştirin, tepsinin de üzerine herhangi bir ağırlık koyup (mesala su dolu bir tencere) 6-7 saat bekletin.
    * Bu işlemi akşamdan yaparsanız sabaha hazır olur.
    * Sarmısakları ayıklayıp, tuz ile birlikte dövün.
    * Sirkeyle dövülmüş sarmısağı karıştırıp turşu yapacağınız zamana kadar bekletin.
    * Lahanaları silkeleyip turşu kabına veya cam kavanoza yerleştirin.
    * İyice bastırmak için bir ağırlık koyun.
    * Hazırladığınız sarmısaklı tuzlu sirkeyi lahanaların üzerine dökün.
    * Lahamaların üstünü kapatacak kadar su ilave edin.
    * 10 gün içinde, zaman zaman suyunu savurduğunuz turşunuz hazır olur.
    * Turşuyu daha çabuk yapmak için daha önceden biraz haşlayarak aynı işlemi yaparsanız, 2 gün içinde yenecek duruma gelir.
    * Arzu eden sirkeye kırmızı biber de katabilir, içine limon dilimleride koyabilir.
    * Ayrıca renginin penbe olmasını istiyorsanız içine bir miktar kıyılmış mor lahana da koyabilirsiniz.