Lifli gıdalar dişleri ve dişetini güçlendiriyor...

Konusu 'Ağız - Diş Sağlığı ve Bakımı' forumundadır ve berfinbilgen tarafından 8 Nisan 2009 başlatılmıştır.

    8 Nisan 2009
    Konu Sahibi : berfinbilgen
  1. berfinbilgen

    berfinbilgen Yeni Üye Üye

    Katılım:
    17 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    3.097
    Beğenildi:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Diş çürüğünün en önemli nedenlerinden biri olan yanlış beslenme alışkanlığı bir yandan zararlı besinlerin dişte yarattığı hasarları artırırken diğer yandan tükürüğün kalitesini ve savunma gücünü düşürerek ağız hijyenini bozuyor.
    Beslenme uzmanları hem genel sağlık hem de diş sağlığı açısından az miktarda küçük moleküllü karbonhidrat içeren, liften zengin besin maddelerini öneriyorlar.Uzmanlar,genel sağlık açısından güne yayılmış küçük öğünlerin yararlı olduğunu ancak diş sağlığı açısından güvenli öğün miktarının fluorlu diş macunuyla iyi bir ağız temizliği sağlanması koşuluyla 6 'yı geçmemesi gerektiği vurgulanıyor. Bu öneri dişleri çürüklere karşı korumada hayati rol oynayan tükürüğün işlevini yerine getirmesi açısından da tekrarlanıyor. Tükürük dişlere temas eder etmez fosfor ve kalsiyum açığa çıkarıyor. Bu mineraller diş minesine nüfus ederek dişin tükürükte bulunan silisyumla onarılmasını sağlıyor. Yine tükürükte bulunan ve tampon vazifesi gören maddeler ağızda yiyeceklerle alınan bakterileri nötralize ederek ağızdaki ve diş yüzeyindeki asit seviyesini düşürüyor. Öğünler arasında en az 2-3 saat bırakılması ve sık sık atıştırılmaması da uzmanların önerileri arasında. Böylece tükürüğün dişlerdeki onarımına zaman tanınmış oluyor. Öğünler arkasından, dişlerin fırçalanma olasılığı bulunmadığı durumlarda, 20 dakika süreyle şekersiz ya da tatlandırılmış sakız çiğnenmesini de öneren uzmanlar, tükürük miktarını arttıran bu işlemin dişlerin korunmasında olumlu etki yaptığına inanıyor.
    Şekerin gün boyunca ağız boşluğu içinde bulunma süresinin çürük oluşumunda en önemli etken olduğuna dikkat çeken uzmanlar çok az miktardaki şekerin (örneğin 15 miligramın bile bakteri plağı (dişteki) içerisinde önemli asit oluşumuna yol açtığına dikkat çekiyorlar.
    Şekerin nişastalı ve unlu ürünlerin içinde alınmasının ise özellikle sakıncalı olduğuna değinen uzmanlar ara öğünlerde yenen çürük yapıcı besinlerin içerdiği şeker miktarlarını şöyle sıralıyorlar:

    Besin maddeleri/ Şeker miktarı(100 gramdaki)
    Bonbon 90
    Çukulata 60
    Dondurma 20
    Kek 20
    Ekmek (dilim) üstü
    Bal 75
    Marmelat 60
    Şokella 50-60
    Meyve suları 10-20
    Meyve
    Muz 18
    Meyve konserveleri 16-44
    Kuru meyveler 40-60
    Kolalı içecekler 8-11
    Domates ketcabı 28-30
    Uzmanlar asit içeren besin maddeleri ve içeceklerin de diş sert dokularına zarar verdiğini hatırlatarak böylesi gıdalardaki asitin diş minelerinde demieneralizasyona yol açtığını söylüyorlar. Tükürük tükrük bezlerinden fışkırdığında pH'I yani asit oranı nötr değerlerdedir (ortalama 6.7) Uyarılmış tükürüğün pH'I ise 7.3 civarındadır. Tükürüğün asit miktarı gün içinde değişimler gösterir. Tükürük salgısının cinsini, bileşimini miktarını ağız boşluğundaki çeşitli reseptörler ve koku siniri belirler. PH'ın diş sert dokusu olan mine için kritik değerler olarak kabul edilen 5-5.5'a yaklaşması halinde mine dış yüzeyinden tükürük içine kalsiyum iyonlarının geçtiği biliniyor. Bu da diş minelerinde demineralizasyon yani diş çürüğüne yol açıyor.
    İşte diş sert dokularında erozyona yol açabilecek içecekler ve asit değerleri yani pH'ları
    İçecek pH değeri
    Limon suyu 2.0
    Kola 2,5
    Portakal suyu 3,5
    Elma suyu 3,5
    Süt(yağlı) 4.4
    Soda 5.2