lk yourt nasl mayaland?

Konusu 'Bunları biliyor muydunuz ?' forumundadır ve nesrin111 tarafından 19 Temmuz 2009 başlatılmıştır.

    19 Temmuz 2009
    Konu Sahibi : nesrin111
  1. nesrin111

    nesrin111 hayat boş boş boş Üye

    Katılım:
    28 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    3.886
    Beğenildi:
    11
    Ödül Puanları:
    148
    ıLK YOĞURT NASIL MAYALANDI?




    Sütten ürettiğimiz besinlerden biri de yoğurttur. Yoğurt, süt proteinlerinin fermentasyonla çökelmesi sonucu oluşan pıhtıdan ibarettir. Genellikle kaynatılıp ılık hale getirilen süte az miktarda eski yoğurdun eklenmesiyle yapılır. Ilık olan sütün ortasına, daha önceden ayrılmış ve suyla karıştırılarak inceltilmiş bir miktar yoğurt yavaş yavaş eklenir. Üzeri kapatılır ve soğumaya alınır. Burada en önemli girdi, sütün yoğurt haline dönüşmesini sağlayan mayadır.




    Ve yoğurt yapımında bu görevi eski yoğurt üstlenir. Peki elimizde yoğurt mayalamak için eski yoğurt bulunmuyorsa ne yapmalıyız? Ya da ilk yoğurdun mayası nedir? Bu soruların yanıtları araştırıldığında, göçebe olarak yaşayan atalarımızın karınca yumurtasından yoğurt yaptığına dair bilgiler edinildi.



    Bunun üzerine ilk yoğurdun karınca yumurtasından mı, karınca toprağından mı, ya da normal topraktan mı mayalandığını kanıtlamak için araştırmalar yapıldı.

    Oktay ınce de çalışmasında, eski yoğurt dışındaki doğal mayaların, sütün yoğurda dönüşmesinde işe yarayıp yaramayacağı ve eğer doğal mayalardan yoğurt olursa, ne kalitede olacağını inceledi. Araştırmasında deneysel olarak süte ev koşullarında değişik oranlarda standart (ticari) yoğurt ve doğal mayalar (normal toprak, karınca yuvası çıkışındaki toprak ve karınca yumurtası) ekleyip, elde edilen yoğurtların ve bunlarla hazırlanan yoğurtların bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerini beş gün süreyle araştırdı. ınce, araştırmasının sonuçları konusunda şu açıklamayı yapıyor: "Araştırmamızda denenen yoğurtların her bir neslinin, zamana bağlı olarak pH değerinde azalma olduğu saptandı. Doğal mayalarla elde edilen yoğurtların 2, 3 ve 4. nesillerinde ölçülen pH değerinin, standart yoğurt pH'sı ile aynı düzeylerde olduğu saptandı. Yoğurtların fiziksel görüntüsü bakımından doğal mayalarla elde edilen yoğurtların 3. ve 4. nesillerinde hemen hemen hiç serum ayrılması gözlenmezken, ev yoğurdunda az da olsa serum ayrılması oldu.





    Duyusal test sonucunda yapı bakımından en iyi yoğurt, karınca toprağıyla mayalanan yoğurt oldu; görünüm olarak karınca toprağı ve karınca yumurtası olumlu sonuçlar verirken, lezzet olarak da en iyi yoğurdu, karınca toprağıyla yapılan mayalamadan elde ettik. Sonuç olarak, doğal mayalar kullanılarak yoğurt mayalama işlemi sağlandı ve karınca toprağıyla mayalanan yoğurt panelistler ve tüketiciler tarafından en iyi yoğurt seçildi.

    Eğer bir gün evinizde yoğurt yapmak için maya bulamazsanız, dışarı çıkıp karıncanın oluşturduğu toprak tepecikten biraz almanız yeterli. Unutmayalım ki bu yoğurdu yemek için üç gün beklemek gerekiyor. Çalışmamızın ilerleyen aşamalarında elde edilen yoğurtların mikrobiyolojik ve besin kalitesini de araştıracağız."


    BıLıM ve TEKNıK DERGıSı 2006

    alıntıdır:ekoses.com


    Evde Yoğurt Yapmanın Başka Yolları Yok mu?
    Bir kaç yolu burada belirtmeye çalışalım:

    1-Kaynamış nohut suyunu bir iki gün bekletip sütün içine birkaç damla koyun. işte size ilk yoğurt.Sütün içine maya niyetine içinde bir süre nohut beklettiğimiz suyu koyabiliriz.Bu suyun rengi sarıya çalar ve gerçekten mayalama işlemine yardımcı olur.Ayrıca evimizde nohutlu ekmek yapıldığı dönemleri hatırlıyalım, hiç ekmek mayası kullanılmazdı.Nohutlar içinde bekletildikleri su ile beraber una katılıp yoğrulurdu.

    2-ıncir meyvesi olgunlaşmadan ağaçtan koparıldığı an içerisinden çıkan süt mayalama işleminde kullanılabilmektedir.

    3-Ilık yarım su bardağı sütü oda sıcaklığında bir yere ağzını peçeteyle kapatarak bırakıyorum. 3-4 gün sonra (kontrol etmek lazım bu süre değişebiliyor) koyulaşıp yoğurtumsu tatsız bir şey olduğunu gördüm. 1 gün buz dolabında beklettim.

    Sonra bunu 1.5 su bardağı ılıtılmış süte katıp ağzını ve üzerini örtüp 5-6 saat mayalanmaya bıraktım (kıvamını kavanozun dışından anlıyorsunuz belli bir saat veremeyeceğim kıvam oluşana kadar beklettim).

    Sonra ilk mayayı beklettiğim gibi bunu da bir gün buz dolabında beklettim. Ertesi gün yeniden 2 bardak ılık süte yarım su bardağı elde ettiğim yoğurtumsu maddeden ekledim. Mayalanmaya bıraktım.

    En fazla 5.6. seferde aynen market yoğurdu tadında harika bir yoğurt mayam oluştu. Şimdi herkes hazır yoğurt sanıyor. Yalnız özellikle paket süt kullanılmamalı. Çünkü peynirde de yoğurtta da nedense pek iyi kıvam vermiyorlar. Ev sütlerini tavsiye ederim. ilk denemede mayanız oluşmasa bile umutsuzluğa düşmeyin tekrar deneyin. Ben bunu yaptım ve oldu. Çok ta lezzetli bir yoğurt oldu.

    Şimdi her yoğurt mayalamamdan bir gün sonra bir küçük kavanoza bir su bardağı miktarı mayalık ayırıyorum ki yeniden aynı işlemle uğraşmıyorum ve mayam hep kalıyor böylece.

    alıntıdır:gıdaraporu.com
     
    Son düzenleme: 20 Temmuz 2009
  2. 20 Temmuz 2009
    Konu Sahibi : nesrin111
  3. Hera

    Hera Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    16 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    5.981
    Beğenildi:
    78
    Ödül Puanları:
    153
    kımın aklına gelırkı karınca topragı veya yumurtasıyla yogurt mayalamak CADIARZU
     
  4. 20 Temmuz 2009
    Konu Sahibi : nesrin111
  5. daylight

    daylight Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    6 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    2.435
    Beğenildi:
    12
    Ödül Puanları:
    148
    ıŞte bız Çılgın tÜrkler
     
  6. 20 Temmuz 2009
    Konu Sahibi : nesrin111
  7. ilay 78

    ilay 78 Popüler Üye Üye

    Katılım:
    14 Şubat 2008
    Mesajlar:
    198
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    106
    çok ilginç
    teşekkürler paylaşım için a.s.
     
  8. 20 Temmuz 2009
    Konu Sahibi : nesrin111
  9. AskBocugu

    AskBocugu Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    15 Mart 2007
    Mesajlar:
    1.847
    Beğenildi:
    6
    Ödül Puanları:
    148
    çok enteresan 40 yıl düşünsem aklıma gelmezdi
     
  10. 20 Temmuz 2009
    Konu Sahibi : nesrin111
  11. evrem716

    evrem716 İşte benn! Üye

    Katılım:
    27 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    2.568
    Beğenildi:
    6
    Ödül Puanları:
    146
    Karınca toprağı aslında biraz ilginç geliyor ama bir gün deneyeceğim!!!CADIARZU
     
  12. 29 Temmuz 2009
    Konu Sahibi : nesrin111
  13. takva

    takva Popüler Üye Üye

    Katılım:
    17 Nisan 2009
    Mesajlar:
    231
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    108
    toprak ne oluyor peki sütte kayboluyomu
    onuda yiyozmuCADIARZU
     
  14. 30 Temmuz 2009
    Konu Sahibi : nesrin111
  15. atxixka81

    atxixka81 Popüler Üye Üye

    Katılım:
    19 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    2.670
    Beğenildi:
    2
    Ödül Puanları:
    106
    çok ilginç birde köyde bazen hıdırellez olunca yoğurt kendiliğinden mayalanırdı hızır aleyihsselam mayalar derlerdi biz çocukken ama gerçekten kendiliğinden mayasız tutardı yoğurt
     
  16. 30 Temmuz 2009
    Konu Sahibi : nesrin111
  17. canayakxixn

    canayakxixn Bir Nefes&Düş Gibi Pro Üye

    Katılım:
    7 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    4.945
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    106
    :uhm:Çok enteresan bir durum.Paylaşımın için teşekkürler.............kafamçokkarıştı
     
  18. 23 Eylül 2011
    Konu Sahibi : nesrin111
  19. Theta_eta

    Theta_eta Dünya döndükçe... Üye

    Katılım:
    20 Eylül 2011
    Mesajlar:
    141
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    41
    çok güzel bir bilgi,tesekkürler