Makarna hakkında

Konusu 'Makarnalar' forumundadır ve NILBERA tarafından 20 Eylül 2007 başlatılmıştır.

    20 Eylül 2007
    Konu Sahibi : NILBERA
  1. NILBERA

    NILBERA SeVGi KeLeBeĞi Pro Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    6.271
    Beğenildi:
    82
    Ödül Puanları:
    153
    Bilinmeyen Yönleri ile Makarna...

    Makarna şişmanlatmaz !
    Birçok kişi makarnayı çok sevmesine rağmen şişmanlatacağını sanarak kendini bu zevkten mahrum eder. Aslında makarna sadece buğday ve sudan oluşan çok saf bir gıdadır. Makarna yapımı için, buğday irmik haline getirilir, suyla karıştırılır ve şekil verilir. Makarna yapımında kullanılan Durum buğdayı, ekmeklik buğdaydan çok farklıdır. Protein ve B vitamini oranı daha yüksektir. Makarna kompleks karbonhidrat grubundan olduğu için metabolizmada çabucak parçalanarak hızlı bir şekilde enerjiye dönüşür. Makarnanın kolayca hazmedilen bir besin olmasının da nedeni budur. Formuna dikkat eden herkes, hafif bir sosla örneğin mantarlı, domatesli, fesleğenli bir sosla zenginleştirilmiş makarnayı gönül rahatlığı ile yiyebilir.

    Besin değeri yüksektir !
    Makarna hem besin değeri yüksek, hem doyurucu, hem
    de vücut için gerekli tüm vitamin ve mineralleri içeren
    sağlıklı bir besindir
    Makarna yaratıcılıktır !
    Makarna özgürlük ve yaratıcılık demektir. Hem pişirmesi hem de yemesi eğlencelidir.
    Makarna sofranıza neşe katar !


    Makarna Çeşitleri
    Sade makarnalar
    Zenginleştirilmiş makarnalar
    oSebzeli makarnalar (Domatesli, Ispanaklı, Biberli vs.)
    oVitaminli makarnalar
    oYumurtalı makarnalar
    oSütlü makarnalar
    oKepekli makarnalar
    İçi dolu makarnalar (mantı türü)
    o Peynirli
    o Sebzeli
    o Etli


    Doğru makarna pişirme önerileri
    Makarnayı pişirmek için geniş ve yüksek kenarlı bir tencere seçin.
    Makarnayı bol suda pişirin (500 gramlık 1 paket makarna için 5 lt su).
    Kaynama suyuna tuz atın.
    Paketin üzerinde yazan süreye dikkat edin.
    Makarnayı süzdükten sonra kesinlikle sudan geçirmeyin!


    Makarna ve sos kardeşliği
    Makarnanın ana yemek olarak yenebilmesini sağlayan en büyük yardımcı etken sostur. Her çeşit, şekline, kıvrımlarına göre farklı bir sosla yenilmelidir:
    Spagetti: Spagetti gibi uzun ve yuvarlak makarnalarda, bu özellikleri nedeniyle genellikle sıvıyağ ile yapılmış domatesli ve salçalı soslar kullanılır.
    Erişte gibi yassı makarnalar: Bu çeşitler için daha yoğun kıvamlı; mesela peynir, yumurta ve krema bazlı soslar tavsiye edilir.
    Burgu ve ince uzun makarnalar: Bu tip makarnaların sosun suyunu emme özelliği bulunur. Bu sebeple sulu ve sebzeli soslar bu şekiller için idealdir.
    Mantı ve midye şekilli makarnalar: Daha çok etli ve kıymalı soslarla birlikte kullanılır. Sosları iyi taşıdıkları için salatalarda da mükemmel sonuç verirler.
    Kalem, boncuk şekilli makarnalar: Bu çeşitler fırın makarnalar için uygundur. Salatada da kullanılabilir.


    Besin Değeri
    Amerikan Tarım Bakanlığı Gıda ve Sağlık örgütü tarafından yayınlanan Sağlıklı Beslenme Piramidinde makarna, en çok tüketilmesi gereken besinler kategorisinden yer almaktadır. Vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin olan makarnada, yağ ve sodyum oranı düşük olduğundan kolesterol
    riski yoktur. Ayrıca metabolizma da çok çabuk parçalanır ve enerjiye dönüşür. Çok kalori içermediği için şişmanlatmaz.
    lk yemek olarak yendiğinde açlığı bastırır ve en zengin sosla bile
    yense bir porsiyonunun kalori miktarı 450'yi geçmez. Besleyicidir, ve bunun sebebi ekmeğe göre mineral madde, protein ve lif bakımından daha zengindir
    Makarnanın besleyici, doyurucu ve hem de vücut için gerekli tüm vitamin ve mineralleri bünyesinde barındıran bir besindir.
    [​IMG]
    alıntıdır



    .......

    ..............
     
    Son düzenleme: 1 Eylül 2009
  2. 21 Eylül 2007
    Konu Sahibi : NILBERA
  3. Yuhanna

    Yuhanna ♥ Shimmer Gold ♥ Üye

    Katılım:
    17 Eylül 2007
    Mesajlar:
    742
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    86
    Allahım hayatım makarna yemekle geçiyo ve küçüklüğümden beri nerdeyse her gün makarna yiyorum hem de bıkmadan! Makarna hayatımın aşkı :):):)
    ii ki varsın aşkımmmmmm seni seviyorum
     
  4. 21 Eylül 2007
    Konu Sahibi : NILBERA
  5. mesure

    mesure Aktif Üye Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    757
    Beğenildi:
    7
    Ödül Puanları:
    86
    Şöyle bol yoğurtlu makarnanın yerini hiçbir şey tutamaz.
     
  6. 11 Şubat 2009
    Konu Sahibi : NILBERA
  7. flower84

    flower84 Aktif Üye Üye

    Katılım:
    12 Kasım 2008
    Mesajlar:
    192
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    86
    bende makarna çok severim ahh ah bide bol yoğurtlu demişsiniz birde içinde sarımsakta olursa bayılırıııım...
     
  8. 10 Temmuz 2009
    Konu Sahibi : NILBERA
  9. slnak

    slnak Aktif Üye Üye

    Katılım:
    27 Şubat 2009
    Mesajlar:
    5
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    76
    ben makarna okunuşlarını öğrenmek istiyorum buna dair bi başlık var mı ? veya biri bana yardım edebilir miiii??
     
  10. 20 Ağustos 2009
    Konu Sahibi : NILBERA
  11. seda38

    seda38 ...içim daralıyo ya... Üye

    Katılım:
    19 Ağustos 2009
    Mesajlar:
    265
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    86
    KAYSERİ MANTISINI TEK GEÇERİMMMM:lepi:
     
  12. 18 Eylül 2009
    Konu Sahibi : NILBERA
  13. kendihalinde_

    kendihalinde_ Beynimde bir sürü sekme açık Üye

    Katılım:
    22 Temmuz 2009
    Mesajlar:
    2.347
    Beğenildi:
    434
    Ödül Puanları:
    188
    bayılıyorum makarnayacokacimcoook
    ne yapsam kendimi vazgeçiremiorum makarna tutkumdan :-)
     
  14. 23 Haziran 2010
    Konu Sahibi : NILBERA
  15. casper2010

    casper2010 Aktif Üye Üye

    Katılım:
    11 Mart 2010
    Mesajlar:
    86
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    86
  16. 21 Aralık 2011
    Konu Sahibi : NILBERA
  17. yeldayld

    yeldayld Aktif Üye Üye

    Katılım:
    12 Ekim 2010
    Mesajlar:
    34
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    31
    ben baküdeyim ve burada makarnayı pilav gibi demleyerek yapıyorlar ve çok daha lezzetli oluyor

    önce çaydanlıkta su kaynatıyorum sonra
    pilav tenceresi kullanıyorum az sıvı yağ koyuyorum kızınca çiğ olarak makarnayı döküyorum tencereye ve bir süre karıştırarak kavuruyorum bazıları kahverengi oluyor hatta sonra kaynar suyu üzerini çok az geçecek kadar koyuryorum biraz da tuz eklıyorum ve ağzını kapatıyorum sonuç muhteşem oluyor asla hamur olmuyor suyunu tamamen çekiyor süzmeye hiç gerek kalmıyor
    hatta bizim iş yerindeki kadın suyuna tavuk ya da et suyu da ekliyor inanılmaz lezzetli oluyor öyle

    bizimkilere ilk yaptığımda bayıldılar ve bir daha bol suda haşlayıp süzme yoluna gitmedim hep demliyorum :KK56:
     
  18. 10 Ocak 2012
    Konu Sahibi : NILBERA
  19. sasmalik

    sasmalik Aktif Üye Üye

    Katılım:
    26 Şubat 2009
    Mesajlar:
    493
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    86
    annemde demleme seklınde yapar daha sağlıklı bulur