Makarnann icat

Konusu 'Bunları biliyor muydunuz ?' forumundadır ve ema1 tarafından 1 Aralık 2009 başlatılmıştır.

    1 Aralık 2009
    Konu Sahibi : ema1
  1. ema1

    ema1 Hayat, sen plan yaparken başına gelenlerdlr Pro Üye

    Katılım:
    10 Ağustos 2009
    Mesajlar:
    19.459
    Beğenildi:
    7.408
    Ödül Puanları:
    238
    makarnanın icatı



    Her ne kadar "makarna" dediğimiz zaman aklımıza ilk gelen şey İtalya
    olsa da, makarnanın Çin'de keşfedildiği söylenir. Hatta bugün makarna
    tüketiminin en yüksek olduğu İtalya'ya bile bu yemeğin 14. yy gezgini
    Marco Polo tarafından Çin gezisinden sonra getirildiği iddia edilir.
    Tabii ki İtalyanlar bu iddiayı reddederler. Çin'de makarnanın MS.1
    yy'da keşfedildiği, hatta MS. 960 -1280 yılları arasında hükümdarlık
    yapmış olan Sung hanedanlığı sırasında popülerliğinin artıp, özel
    makarna dükkanları bile açıldığı biliniyor.

    Ancak İtalyanlar, bir Etrüsk mezarının yanında bulunan makarna
    yapımında kullanılması muhtemel aletlere dayanarak MÖ. 7.-3. yy'ları
    arasında yaşamış olan Etrüsk uygarlığının makarnayı keşfettiğini iddia
    ederler. Etrüskler'in de makarna tarifini, o dönemde savaş halinde
    oldukları Yunanlıların "laganon" dedikleri hamurun şeritler halinde
    kesilmesiyle yapılan yemekten aldıkları ve "lazanya" adının da buradan
    geldiği sanılmaktadır. Dolayısı ile Marco Polo'nun Çin'den döndüğünde
    orada makarna yemesinden bahsetmesini, kendi ülkesinde olan bir gıdayı
    burada görmekten duyduğu şaşkınlığa bağlarlar. Zaten Marco Polo
    zamanında yaşamış İtalyan Lacopone da Todi ve Boccacio gibi
    edebiyatçıların eserlerinde makarna, lazanya ve ravioli'den söz edilir
    ki bu da, o tarihlerde İtalya'da bu ürünlerin var olduğunu gösterir.
    Bunların yanı sıra MS. 1200'lü yıllarda Ortadoğu'da "rişta" ve
    Hindistan'da "sevika", Araplar'da "ıtriyah" (üçü de iplik anlamına
    geliyor) diye adlandırılan yemeklerin olduğu biliniyor. Hatta "rişta"
    yemeğinin MS. 1226 yılında yazılmış bir tarifi de Bağdat'ta
    bulunmuştur. İtalyanların ince uzun makarnalarına "spago"dan (ip)
    gelen spagetti adını vermeleri de, bu doğu kökeni ihtimalini
    kuvvetlendirmektedir.

    Bugün artık başlı başına bir makarna şeklini ifade eden "makaroni"
    ismi ise ilk başlarda tüm makarna çeşitlerini karşılamak için
    kullanılan bir kelimedir. Neden bu kelimenin seçildiğine dair bir sürü
    fantastik hikaye olmasına rağmen, kelimenin kesin kökeni
    bilinmemektedir. İtalyanlar makarnaya, hamur anlamında olan "pasta"
    ismini uygun görürken, Türkler "makarna" terimini tercih etmiştir.

    Endüstriyel boyuttaki ilk üretim 15 yy başlarında Napoli'de yapılmış
    ancak dayanıklılık sağlanamadığı için başarılı olunamamıştır.
    Napoli'de makarnanın iyice kurutulmasını ve böylece dayanıklı olmasını
    sağlayacak iklim şartlarının keşfi ile, 1800'lü yıllarda endüstriyel
    anlamda üretime tam bir geçiş olmuştur.

    Arapların Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde olması, Türk
    mutfağına erişteyi taşımıştır. Önceleri evlerde yapılan erişte olarak
    tüketilen makarnanın sanayiye dönüşmesi, 1922 yılında Piyale'nin
    kurucusu Hasan Tahsin Bey'in "Türk Makarna Fabrikası" adı altında ilk
    işletmeyi kurmasıyla olmuştur. Türkiye'de kurulan ilk gıda sanayi
    dallarından birisi olan makarnacılık, 1950'li yıllara kadar küçük
    kapasiteli tesislerde devam etmiştir. 1960'lı yıllarda artan makarna
    fabrikalarına, 1970'lerde açılan büyük ölçekli fabrikalar da
    eklenince, Türkiye makarna üreten ülkeler arasında 5. sıraya
    yükselmiştir.