Maydanozu uzun süre taze saklamak için püf noktası!

Konusu 'Mutfak Püf Noktaları' forumundadır ve CaNeLa tarafından 5 Ekim 2007 başlatılmıştır.

    5 Ekim 2007
    Konu Sahibi : CaNeLa
  1. CaNeLa

    CaNeLa Üye Üye

    Katılım:
    16 Ağustos 2007
    Mesajlar:
    75
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    Maydanoz sever misiniz? peki faydaları saymakla bitmeyecek bu hoş kokulu, yemeklere, salatalara lezzet katan bitkiyi nasıl uzun süre bozulmadan, taptaze muhafaza edeceğinizi biliyor musunuz?

    Gerçekten de maydanozu 3-4 gün bile taze tutabilmek imkânsızdır. denenmiş öneriler arasında saplarından bir parça keserek, su dolu bir bardak içerisinde bekletmek ya da plastik bir poşet içinde buzdolabının sebze kısmında saklamak vardır.

    Maydanozu her türlü yemekte fazla miktarda tüketen biri olarak da bu öerilen bilgilerin hiç de işe yaramadığının uzun zamandır farkındaydım.

    Yaklaşık 4-5 ay önce yeni bir yöntemi tesadüfen buldum. Öncelikle maydanozları iyice yıkayıp, temizlenmelerini sağlıyorum sonra da, sadece sularını silkelemek suretiyle ıslak kalacak şekilde cam bir kavanozun içine yerleştiriyorum bu nedenle uzun bir kavanoz seçmenizde fayda var. çünkü yaprak kısımları da, kavanozun içinde kalması gerekiyor. (eğer yapraklar kavanozdan dışarı taşıyorsa saplarından bir miktar kesebilirsiniz) Daha sonra hepimizin mutfağında sık sık kullandığımız streç filmlerden bir parçayla kavanozun ağzını gergin bir şekilde sarın. sonra da buzdolabında muhafaza edip ihtiyaç halinde kullanıp yine aynı şekilde kavanozun ağzını gergin bir şekilde (streç film ile) kapatın.

    Sonuç hepinizin özellikle de maydanozu sık tüketenler için bir çare olacak ve 15-20 gün boyunca maydanozlarınız taptaze ve yemyeşil kalacaktır.

    Kulübün bir üyesi olarak bu faydalı bilgiyi diğer üyelerle de paylaşmak istedim.

    Kolay gelsin :)
     
  2. 5 Ekim 2007
    Konu Sahibi : CaNeLa
  3. Tulixsx

    Tulixsx KURŞUN KALEM Üye

    Katılım:
    8 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    720
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Hmm...ben kavanoza saksı gibi oturtup saklıyordum emme,ağzını strech filmle örtmüyordum,dur bir de öyle deneyeyim.
    Genellikle doğrayıp bir kutuya koyup derin dondurucuda saklıyorum çünkü öteki türlü zırt pırt kavanozu devirip,dolabı su içinde bırakıyorum...
    Teşekkürler canım.
     
  4. 5 Ekim 2007
    Konu Sahibi : CaNeLa
  5. kronick

    kronick bize her yer TRABZON:) Pro Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    1.814
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    ben maydanozların hepsini kıyarım ince ince.hatta maydanoz aldığımda bol alırım.kıydıktan sonra derin dondurucuya dayanıklı bir kabın içinde (ki bunun için tupperware ideal) hoop doğru dondurucuya...ihtiyacım olduğunda çıkarır atarım yemeğe..tazze gibi olur hemde.hemde her seferinde doğramaktan kurtulmuş olurumşakkıdı

    (benim fikrim daha güzell:Roflol:)
     
  6. 6 Ekim 2007
    Konu Sahibi : CaNeLa
  7. lovfun

    lovfun Yeni Üye Üye

    Katılım:
    1 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    501
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    kavanozun kapağını kapatsak olmaz mı kine????
     
  8. 6 Ekim 2007
    Konu Sahibi : CaNeLa
  9. gxuxmxuxxsx

    gxuxmxuxxsx Yeni Üye Üye

    Katılım:
    3 Kasım 2006
    Mesajlar:
    460
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Ben de deneyecem. 3 günde bir maydanoz almaktam kurlulurum belki...
     
  10. 8 Ekim 2007
    Konu Sahibi : CaNeLa
  11. Kartanesi

    Kartanesi Yeni Üye Üye

    Katılım:
    10 Ağustos 2007
    Mesajlar:
    8.107
    Beğenileri:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    ayy valla çok sağolun kızlar ben de büyük bardaklara koyuyodum çiçek gibi ama çok da dayanmıyo ve de sinir bozucu bi görüntü oluyodu yapraklar taştığı için :) ben de bu yöntemleri deniycemm artıkk
     
  12. 19 Ekim 2007
    Konu Sahibi : CaNeLa
  13. CaNeLa

    CaNeLa Üye Üye

    Katılım:
    16 Ağustos 2007
    Mesajlar:
    75
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    Ek Bilgiler ve Sorulara Yanıtlar

    Herkese yeniden selamlar :)

    Uzun bir zaman bakamadım ama ne güzel açtığım başlık altına bir sürü yazı yazılmış . Şimdi ben de yazılanlara bir şeyler ekleyeyim. Bazı hanımlar maydanozu kıyıp, derin dondurucuya koyduklarını yazmışlar. Evet bu işe yarayan bir yöntem olabilir ama birincisi maydanozun kıyılmadan kullanılması gereken yerler de oluyor ki; o zaman bu yöntem hiç işe yaramıyor. Mesela salatalar için dondurucudan çıkmış, kıyılmış maydanozlar gerçekten de iyi olmuyor. Şöyle çoban salatasına ekleyeceğiniz taze taze kopardığınız yaprakları kullandığınızda salatanız hem lezzet bakımından, hem de görüntü bakımından çok daha iyi olacaktır. Kopardığınız diyorum çünkü yeşilliğe bıçak değdiğinde çok çabuk sörpülüyor dolayısı ile canlılığını yitiriyor. Nacizane ben kıvırcık salatasını hazırlarken, taze soğanları doğrayabilme haricinde asla bıçak kullanmıyorum

    Diğer yandan, yine derin dondurucuyu kullanma konusuna dönersek; herkesin evinde derin dondurucusu olmayabiliyor. Dolayısı ile evinde derin dondurucu bulunmayanlar ve de benim gibi taze yaprakları kullanmayı tercih edenler için de, streç film ve cam kavanoz yöntemi çok iyi bir yöntem olacaktır.

    Bir başka hanımın "kavanozun kapağını kapasak olmaz mı? diye sormuş olmasından yola çıkarak, "Ne yazık ki olmuyor!" diye yanıtlamak durumundayım çünkü maydanozların 2 hafta boyunca taze kalmasını sağlayan hem biraz sulu olarak sapları aşağıda kalacak şekilde kavanozda durmaları hem de kavanozun ağzına streç film gerildiği içindir.

    Maydanozu çok sevdiğim ve de çok tükettiğim için denemediğim yöntem kalmamıştı. Ama sonunda tesadüfen bulduğum bu yöntemle haftalarca taze maydanoz tüketmeme faydası olunca buradan herkesle paylaşmak istedim.

    Yeri gelmişken aynı yöntemi, yıkadıktan sonra sulu olarak (ama kabın içinde çok fazla su olmamasına dikkat edin) yani yıkadığınız ve silkeleyerek fazla suyunu aldığınız kıvırcık yapraklarını yine cam bir kabın içine (uzun borcam gibi mesela) dizip, sonra da üzerine streç film sararak kıvırcıklarınızı da 2 hafta boyunca taptaze saklayabilirsiniz.

    afiyet olsun :)
     
  14. 30 Aralık 2007
    Konu Sahibi : CaNeLa
  15. keçi kxixz

    keçi kxixz güzel Üye

    Katılım:
    23 Eylül 2007
    Mesajlar:
    740
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Canım benim maydonoz saklama konusunda her yolu denedim, pekte başarılı olamadım, hatta satıcıdan bile fikir aldım. Birde senin yöntemini deneyeceğim, inşallah sonuç olumlu olur. Maydonozu çok severim , benden başkada yiyen olmaz o yüzden hep dolapta bozulur ve hazin son atmak zorunda kalırım. Her zamanda taze vede bulunmaz. İnşallah senin yöntemin sayasinde maydonozlarım taze kalır, teşekkürler.:hooray:
     
  16. 8 Şubat 2008
    Konu Sahibi : CaNeLa
  17. hxuxrrem 2000

    hxuxrrem 2000 SEN BU SEVGİYİ HAKETMEDİN Pro Üye

    Katılım:
    14 Aralık 2007
    Mesajlar:
    5.424
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    kıvırcık içinde uygulaya bilmemeiz çok hoşuma gitti.........
     
  18. 27 Mart 2008
    Konu Sahibi : CaNeLa
  19. XSXimal

    XSXimal Üzeni yolla... Salla... Üye

    Katılım:
    26 Haziran 2007
    Mesajlar:
    2.146
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    Bende maydonozu sık kullanırım.
    Bir deneyeyim bari.
     
Benzer Konular: Maydanozu uzun
Forum Başlık Tarih
Mutfak Püf Noktaları Maydanozu dolapta uzun sre bekletmek. 17 Mart 2009
Mutfak Püf Noktaları Kavunun Faydaları Karpuzun faydaları 27 Temmuz 2013
Mutfak Püf Noktaları Içli köfte yi uzun süre kargoda nasıl muhafaza edebilirim 17 Ocak 2012
Mutfak Püf Noktaları Çaydanlık yüzünden tepside beyaz lekeler oluştu..Bunları nasıl giderebilirim? 19 Mart 2011
Mutfak Püf Noktaları sosis buzdolabında nasıl uzun süreli saklanır? 18 Mart 2011