Mayıs annelerine pratik bilgiler ..

Konusu 'Mayıs Anneleri' forumundadır ve avebru tarafından 30 Ağustos 2008 başlatılmıştır.

    30 Ağustos 2008
    Konu Sahibi : avebru
  1. avebru

    avebru Popüler Üye Üye

    Katılım:
    19 Nisan 2007
    Mesajlar:
    1.150
    Beğenildi:
    12
    Ödül Puanları:
    148
    Mail olarak gelmiş arkadaşlar belki ilginizi çeker ..

    ÖNCE BUNLARI ASABİLECEK UYGUN BİR DUVAR BULUN
    Ev İçin Püf Noktaları


    1) Gözlüğünüzün vidası çok çabuk çıkıyorsa vidayı takmadan önce,vidanın
    gireceği deliğe renksiz oje damlatın.Vidayı öyle takın.
    2) Satın aldığınız ayakkabılar ayağınızı sıkıyor ise onları bir kaç dakika
    buhara tutun.
    3) Makasınızı bilemek istiyorsanız,zımpara kağıdı kesin.
    4) Halıdaki sigara yanıklarından,*yanık* y*er*ler üzerinde zımpara kağıdı
    ile
    dairesel hareketler yaparak kurtulabilirsiniz.
    5) Mobilyaların yerlerini değiştirdiğinizde halıların üzerinde iz
    bırakır.Bu izleri yok etmek için izlerin üzerine bir parça buz koyun ve
    erimesini bekleyin.Daha sonra üzerinde elektrik süpürgesini gezdirin.İzden
    eser kalmadığını göreceksiniz.
    6) Fermuarlı giyeceklerinizi çamaşır makinesine koymadan önce kapalı olup
    olmadığını kontrol edin.Açıksa zedelenebilirler.
    7) Üst üste koyduğunuz bardaklar yapışıp çıkmıyorsa bir leğenin içerisine
    koyun.Üstteki bardağın içerisine buz koyup leğenin içerisine yavaş yavaş
    sıcak su koyun.Bardakların kolayca çıktığını göreceksiniz.
    8) Satın aldığınız plastik ve cam eşyalarin üzerine yapıştırılan
    etiketlerden kurtulmak için etiketin üzerine yemeklik margarin sürün ve 15
    dakika bekletin.Bir bez ile ovalayıp yıkayın.Üzerinde hiç bir leke ve
    çizilme oluşmayacaktır.
    9) Ütü yapmayı kolaylaştırmak ve süreyi azaltmak için ütü masasının
    kılıfının altına alüminyum folyo koyun.Sıcağı geri yansıtacağından ütü
    yapmak daha kolay olacaktır.
    10) Bez pabuçların temizlenmesi sorun oluyor ise pabuçları bir yastık
    kılıfının içerisine koyun.Kılıfın ağzını kapayın ve çamaşır makinasında
    yıkayın.Yeni gibi olacaklardır.
    11) Buz kalıplarınızı su ile doldurmadan önce bölmelere portakal,limon ve
    dilediğiniz meyve parçacıkları yerleştirirseniz dekoratif buzlar elde etmiş
    olursunuz.
    12) Eğer ayaklarınız çok ısınıp şişiyorsa onları saatlerce sıcak suda
    bekletmeyin,aksine kolonya ile ovalayın.Bilekleriniz ve a yaklarınız
    şişmeyecektir.
    13) Eğer ayaklarınız çok hassas ise,sıcak havalarda şikayetleriniz
    artıyorsa,her sabah bir kaç damla zeytinyağı ile ovalayın.
    14) Pamuklu giysilerinizin çekmemesi için ilk yıkamada bir gece soğuk suyun
    içerisinde bekletin,sonra yıkayın,çekmeyeceklerdir.
    15) Dirsek ve topuklarınızın sertleşmesini istemiyorsanız,bir dilim limon
    ile ovun.Böylece yumuşacık olacaklardır.
    16) Yeni bir tava satın aldığınızda ilk önce içinde bir miktar sirke
    kaynatın.Bu işlem ilerde kızartmalarınızın tavaya yapışmasını önleyecektir.

    17) Cevizle dost olun.İçindeki yağ beyin hücreleri için çok yararlıdır.Kan
    şekerini düşürdüğü için şeker hastalarına da uzmanlar tarafından tavsiye
    edilir.
    18) Duvarınıza çivi çakacağınız zaman işaretlediğiniz yerin üzerine çapraz
    bant yapıştırın.Çiviyi öyle çakın. Böylece duvarın alçısını çatlatmamış
    olacaksınız.
    19) Kızartma yağını bir kaç kez kullanabilirsiniz.Kullanılır durumda olup
    olmadığını anlamak için kızgın yağın içerisine bir dilim ekmek atın.Ekmekte
    kara lekeler oluşmuyorsa kullanabilirsiniz.
    20) Cevizlerin kabuklarını kolayca açabilmek için onları bir gece tuzlu
    suyun içerisinde bekletin.Böylece içleri de dağılmayacaktır.
    21) Unlarınızın böceklenmemesi için,un kavanozunun içerisine bir adet defne
    yaprağı koyun.
    22) Fırında patates yapmadan önce,10-15 dakika haşlayın ve çatal ile
    delin.Daha kolay pişecektir.
    23) Büyük miktarda patatesiniz var ise torbanın içerisine bir adet elma
    koyun.8 hafta boyunca filizlenmesini ve büzüşmesini önler.
    24) Kullanılmış limon kabuklarını rendeleyip şeker ile karıştırın.Kavanozun
    içerisinde buzdolabında uzun bir süre saklayabilirsiniz.Böylece pasta
    yaparken elinizin altında hazır bulunur.
    25) Kabarık bir omlet yapmak istiyorsanız,bir çorba kaşığı suyun içerisine
    bir çay kaşığı mısır unu karıştırın. Hazırladığınız karışımı yumurtaya
    ilave edin.Böylece kabarık bir omlet yapmış olacaksınız.
    26) Sarımsaklarınızı her zaman elinizin altında hazır bulundurmak
    istiyorsaniz kabuklarını soyduktan sonra bir kavanoza doldurup üzerine
    zeytinyağı koyarak muhafaza edebilirsiniz.Ayrıca bu yağ yemeklerinize,
    salatalarınıza ayrı bir lezzet katacaktır.
    27) Peyniri kolay rendelemek için,15 dakika buzlukta bekletin.
    28) Bisküvileriniz yumuşamışsa onları birkaç dakika fırınlayın.
    29) Çekmeceleri içini boşaltmadan temizlemek istiyorsanız,elektrik
    süpürgesinin ucuna ince bir çorap geçirin.
    30) Fırında tavuk kızartacağınız zaman üzerine koyduğunuz baharatlardan
    içine de koyun.Böylece daha lezzetli olur.
    31) Domates salçanız çok ekşi ise içerisine bir havuç
    rendeleyin.Havuç,salçanızı tatlandıracaktır.
    32) Mantarların daha lezzetli olması için pişirmeden önce üzerlerine biraz
    tuz ve limon suyu koyun,5 dakika bekletin.Daha sonra pişirin.
    33) Fırında tavuk kızartacağınız zaman bir limonu ikiye bölün,yarısını
    tavuğun üzerine bastırarak iyi ce sürün.Diğer yarısını ise tavuğun
    içerisine yerleştirin.Tavuğunuz nar gibi kızaracaktır.
    34) 2 Çorba kaşığı yoğurdu,sulandırılmış 1 çorba kaşığı salçayı ve birazda
    zeytinyağını derin bir kabın içerisinde karıştırın.Fırına koymadan önce
    tavuğun her tarafına sürün.Çok daha lezzetli olacaktır.
    35) Hazırladığınız kekin ortasına malzeme koyacağınız zaman bıçak ile
    kesmenize gerek yok.Dikiş ipliğini kekin etrafına gerip dikkatlice
    çektiğiniz zaman düzgün bir şekilde kesildiğini göreceksiniz.
    36) Hazirladığınız kekin,fırında pişirirken çökmemesi için hamuru kalıbı
    ile birlikte fırına koymadan önce 20 dakika kadar dinlendirin.
    37) Pişirdiğiniz sebzelerin renklerini kaybetmemesi için bir kesme şeker
    yada limon suyu koyun.
    38) Hazırladığınız omletin tavaya yapışmaması için,önce tavayı ocağa koyup
    iyice ısıtın sonra yağı döküp kızdırın.Daha sonra karışımı tavaya alın ve
    ocağın altını kısın.
    39) Kesilmiş ve açık havada kalmış soğan zararlıdır.Kullanma dığınız soğan
    parçalarını saklamayın.
    40) Çok miktarda alkollü ve alkolsüz kokteyller hazırladığınızda onlardan
    bir miktarını buz kaplarına yerleştirin.Kokteyllerin içerisine bunları
    kullanın.Böylece sulanıp tatlarını kaybetmeyeceklerdir.
    41) Kuru soğanları kese kağıdına sardıktan sonra buzdolabının sebze
    bölümünde muhafaza ederseniz çürüyüp bozulmasını önlemiş olursunuz.
    42) Kızarttığınız tavuğun tekrar ısıttığınızda lezzetini kaybetmesini
    istemiyorsanız tavuk parçalarını bir süzgece koyun.Tencerenin içerisinde su
    kaynatın ve süzgeci üzerine oturtun.Buharda ısıtılan tavuk lezzetinden
    hiçbir şey kaybetmeyecektir.
    43) Satın aldığınız kiviler çok sert ve ham ise bir gece boyunca plastik
    bir torba içerisinde elma ve armut ile saklayın.
    44) Evde pasta yaparken kullandığınız meyve şekerlemelerinin dibe çökmesini
    istemiyorsanız hazırladığınız hamura bir miktar mısır unu ilave
    edin.Meyveler pişerken suları yoğunlaşır ve dibe çökmezler.
    45 ) Kek kalıbınızın içine hamurunuzu dökmeden önce ortasına bir şerit
    alüminyum folyo koyun.Böylece kekinizi pişirdikten sonra kolayca
    çıkartabilirsiniz.
    46) Soğan,sarımsak kesmeden önce parmaklarınıza limon suyu
    sürerseniz,istemediğiniz kokulardan kurtulmuş olursunuz.
    47) Kızartma kokularının bütün eve yayılmaması için yağın içerisine 1-2 dal
    maydanoz atın.
    48) Lambalarınızın üzerine kullanmadığınız kokularınızdan veya biraz
    vanilya sürerseniz,lambalarınızı yaktığınızda mis gibi koku
    yayılacaktır.(Fazla sürmeyin.)
    49)Parfümü bitmiş küçük parfüm şişelerini atmaya kıyamıyorsanız onları
    çamaşır dolabınıza koyun.Böylece çamaşırlarınızın hoş kokmasını
    sağlarsınız.
     
  2. 30 Ağustos 2008
    Konu Sahibi : avebru
  3. Ansaneri

    Ansaneri мιηιк кє&#8 Üye

    Katılım:
    1 Aralık 2007
    Mesajlar:
    804
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    86
    Bunu kesinlikle yapıcam çok güzel bi fikir hele benim için çok iyi olucak hihoyyyt ütü yapmaktan nefret ediyorum
     
  4. 30 Ağustos 2008
    Konu Sahibi : avebru
  5. fxuxsfxuxs

    fxuxsfxuxs yanılsamalar ülkesi Pro Üye

    Katılım:
    3 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    2.533
    Beğenildi:
    6
    Ödül Puanları:
    106
    bilinen şeylerdir diye düşünmüştüm okumadan ama çok farklı bilgilermiş kesinlikle çıktı alıp mutfağa asıcam teşekkürler
     
  6. 4 Eylül 2008
    Konu Sahibi : avebru
  7. mercan_dilara

    mercan_dilara Aktif Üye Üye

    Katılım:
    26 Şubat 2008
    Mesajlar:
    992
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    86
    Ebruucm ben bu konuyu nasil atlamisim,anlamadim .Sanirim konular cogalinca gozden kacmis.Muthis bilgiler bunlar .Payalasimin iicn tesekkurederim..
     
  8. 5 Eylül 2008
    Konu Sahibi : avebru
  9. BenKardelen

    BenKardelen AŞKLARIM BUĞRA&BEYZA Üye

    Katılım:
    21 Mart 2008
    Mesajlar:
    1.027
    Beğenildi:
    2
    Ödül Puanları:
    106
    canım çok güzel bilgiler paylaşımın için teşekkürler bende özellikle canan gibi ütü masasına folyo kaplamayı hemen yapıcam:))
     
  10. 21 Eylül 2008
    Konu Sahibi : avebru
  11. mercan_dilara

    mercan_dilara Aktif Üye Üye

    Katılım:
    26 Şubat 2008
    Mesajlar:
    992
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    86
    Püf Noktaları

    --------------------------------------------------------------------------------

    Tencerenin kapağına neden ekmek dilimi konulur?


    * Lahana ve karnabahar pişirirken çıkan kokuyu önlemek için tencerenin kapağına bir dilim ekmek yerleştirin.

    * Kızarmış tavuğu tekrar ısıttığınızda lezzetini kaybetmesini istemiyorsanız tavuk parçalarını bir süzgece alın. Tencerenin içinde su kaynatın ve süzgecin üzerine oturtup ısıtın.

    * Kabuklarını kolayca açabilmek için cevizleri bir gece tuzlu suyun içerisinde bekletin.

    * Unun böceklenmemesi için un kavanozunun içerisine bir adet defneyaprağı atın.

    * Patateslerin filizlenmesini ve büzüşmesini önlemek için torbanın içine bir adet elma atın.

    * Kuru soğanları kese kâğıdına sarıp buzdolabının sebze bölümünde saklarsanız çürümez.

    * Hazırladığınız soslarda harika ve farklı tatlar elde etmek için soya ve susamyağı kullanabilirsiniz.

    * Peyniri kolay rendelemek için 15 dk buzlukta bekletin.

    * Domates salçanız ekşiyse içine bir adet havuç rendeleyin.

    * Keki ikiye bölmek için sağlam bir dikiş ipliğini kekin etrafına gerip dikkatlice çekin.

    * Kiviler çok sert ve ham ise bir gece boyunca plastik bir torba içerisinde elma ve armutla saklayın.

    * Yemeğin yağı fazlaysa içine birkaç küp buz atın. Yağ buzun üzerine toplanınca buzu çıkarın.

    * Kırmızı etle hazırlanan yemeklerin lezzetli olması için etin üzerine bir miktar biberiye serpin, kemik uçlarına da sarımsak sürün. Daha sonra az yağla fırında kızartıp yemeğinizi yapın.

    * Kırmızı eti, kekikli, kremalı ve hardallı soslarla sunun.

    * Kırmızı et yağda kızartılırsa üst yüzeyi sertleşecek, dolayısıyla etin suyu içinde kalacaktır. Böylece elde ettiğiniz içi sulu, dışı sertleşerek kızarmış et daha lezzetli olur.

    * Kümes hayvanlarının etine en çok soğan, sarımsak, karabiber, kekik, adaçayı, biberiye, tarhun ve safran yakışır.

    * Balık buğulama, haşlama, balık şişe defne yaprağı, fırında ve soslu yemek balıklarına tarhun, tadı nispeten yavan olan balıkların fırın, kavurma ve yahnilerine biberiye, balık ızgaralara ve jumbo karides tavaya nane yakışır.

    * Kabarık bir omlet yapmak için bir yemek kaşığı suyun içine bir çay kaşığı mısır unu karıştırıp yumurta ilave edin.

    * Satın aldığınız plastik ve cam eşyaların üzerine yapıştırılan etiketlerden kurtulmak için üzerine yemeklik margarin sürün ve 15 dakika bekletip bir bezle ovalayın.




    Bunlarda benim bulduklarim.Bazilari ayni sanirim arkadaslar....Ama tekrar olmus olur kaydirigubbakcemile3
     
  12. 22 Eylül 2008
    Konu Sahibi : avebru
  13. mercan_dilara

    mercan_dilara Aktif Üye Üye

    Katılım:
    26 Şubat 2008
    Mesajlar:
    992
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    86
    Kizlar ramazanda en cok ekmeklere uzuluyorum..Herkes oruc oldugundan ,ac gozlulukle iftar saati alinan fazla ekmek ve pideler bayatliyor ve yiyen olmuyor,,Ben internetten bir arastirma yaptim,nasil degerlenderebilecegime dair siiznle paylasmak istedim.....
    Bayat ekmekten yapılan yemekler-2




    Ekmeğin doğranarak değerlendirilmesine olanak veren yemekler



    Papara

    Bayat ekmekler, çukur bir kaba kuşbaşı doğranır.

    Halka halka doğranmış soğan, tereyağı veya zeytinyağında kavrulur. Ardından tuz ve su eklenip kaynatılır. Üzerine tulum peyniri dökülür. Bir süre ılımaya bırakıldıktan sonra çukur kaptaki ekmeklerin üzerine dökülür.



    Ekmek aşı

    Malzemesi:

    300 gr. kuzu kıyması,

    300 gr. yeşil biber,

    2 adet soğan,

    sıvı yağ,

    300 gr. domates,

    2 adet yumurta,

    1 çorba kaşığı salça,

    2 çorba kaşığı pirinç,

    tuz,

    karabiber,

    1 adet bayat ekmek.

    Yapılışı:

    Kıyma, soğan ve yeşil biber ile az yağda kavrulur. Sonra domates (kabukları soyulmuş) doğranır. Üstüne 2 adet yumurta kırılır. Yumurtalar piştikten sonra karıştırılır.

    Yumurtalı kıymalı karışımın ufalanması sağlanır. 1 kaşık salça, 2 çorba kaşığı pirinç katılır.

    Tuz ve karabiber ile sıcak su eklenerek kaynatılıp pişirilir. Tabağa önce küp küp doğranan bayat ekmekler, üstüne sıcak sıcak pişen çorba koyularak yenir.

    Yalancı paça

    Küçük küpler şeklinde doğranan soğan, tencerede, 1 yemek kaşığı tereyağı ile kavrularak pembeleştirilir. Üzerine salça ilâve edilerek eritilir. Dövülmüş 2 diş sarımsak, 1 limonun suyu, tuz, kırmızı toz biber ve et suyu katılır.

    Bayat ekmek küp şeklinde doğranarak tereyağında kavrulur. Kıtırlaşınca, çorba kâsesine doldurulan çorbanın üzerine dökülür.

    Ekmek karıştırması

    Bayat ekmek lokmalar halinde doğranır.

    3 yemek kaşığı tereyağı bir tencerede eritilir. Erimiş tereyağına kaşık ucu ile salça koyulur. Üzerine 3-4 yumurta kırılır; karıştırılarak pişirilir. Ardından karabiber serpilir.

    Doğranmış ekmekler ve maydanoz da eklenip kısık ateşte biraz karıştırılır.

    Tencerenin kapağı kapatılıp 6-7 dakika ekmekler yumuşatılır.

    Ekmek karıştırması, cacık veya salata ile yenilebilir.

    Kellecoş
    (Harput yöresinden)

    Malzemesi:

    1 kg. kurut,

    2 adet bayat ekmek,

    3 baş soğan,

    250 gr. kavurma,

    250 gr. tereyağı.

    Yapılışı:

    Kurut bir kap içerisinde su ile ayran olacak şekilde ovalanır.

    Ekmekler geniş bir kap içine muntazam parçalar halinde doğranır.

    Diğer taraftan soğanlar küçük küçük doğranarak tereyağı ve kavurma ile pembeleşinceye kadar kavrulur.

    Hazırlanan bu karışım, ekmeğin üzerine dökülür; onun üzerine de kurut ayranı ısıtılıp dökülür.



    Ekmek mantısı *

    Malzemesi (2-3 porsiyonluk):

    Bayat ekmek,

    100 gr. kavrulmuş kıyma,

    2.5 su bardağı su,

    1 yemek kaşığı margarin veya tereyağı,

    1 kâse yoğurt,

    1 yemek kaşığı salça,

    2 diş sarımsak,

    tuz,

    pul biber.

    Yapılışı:

    Bayat ekmek küçük parçalar halinde kesilip bir tepsiye yayılır.

    Bir tencereye su, salça ve kıyma koyulup kaynatılır. Kaynayan karışım, biraz soğutulduktan sonra ekmeklerin üzerine kaşık ile dökülür.

    Bol sarımsaklı yoğurt da tepsiye gezdirilerek dökülünce, ekmek mantısı servise hazır olur.

    * Bu tarif, Çorumlu Selma Gürsel'den alınmıştır.





    Bayat ekmek suflesi *

    Malzemesi (6 kişilik):

    2 adet yumurta,

    yarım su bardağı sıvı yağ,

    1 su bardağı süt,

    1 su bardağı yoğurt,

    yarım paket kabartma tozu,

    150 gr. rendelenmiş beyaz peynir,

    yarım demet maydanoz,

    yarım demet dereotu,

    yarım bayat ekmek (kullanılan ekmeklerin büyük ya da küçük olmasına göre ayarlama yapılır).

    Not: Arzu edilen baharatlar eklenebilir.

    Yapılışı:

    Yumurtalar yıkanır; bir kaba kırılıp biraz çırpılır. İçine yağ, süt, yoğurt, kabartma tozu, rendelenmiş peynir, doğranmış maydanoz ve dereotu katılarak bir karışım hazırlanır.

    Ekmekler önce dilimlenir; daha sonra küp küp doğranarak karışıma eklenip iyice karıştırılır.

    Karışım yağlanmış yuvarlak ya da dikdörtgen teflon bir tepsiye yayılarak, fırında 30-35 dakika pişirilir. Ilıkken dilimlenerek servis edilir.



    * Ankara'dan Musa Çetin'in tarifi.






    Kuru patlıcanlı ekmek *

    Malzemesi:

    8 adet güneşte kurutulmuş patlıcan,

    1 adet domates veya domates kurusu,

    2 adet yeşil biber veya kurutulmuş biber,

    tuz,

    1 adet soğan,

    2 yemek kaşığı sıvı yağ,

    1 tutam toz şeker,

    250 gr. kıyma,

    5 diş sarımsak,

    1 yemek kaşığı salça,

    karabiber,

    kırmızı pul biber,

    1.5 bardak sıcak su,

    8 dilim bayat ekmek,

    350 gr. yoğurt.

    Yapılışı:

    Patlıcan, domates ve biber kurusu tuzlu suda 10 dakika haşlandıktan sonra süzülmeye bırakılır.

    Soğan küp küp doğranıp önceden ısıtılmış 2 yemek kaşığı sıvı yağın içinde pembeleşmeye bırakılır. Sonra toz şeker katılır. Kıyma ilâve edilir. Kıyma suyunu çekip kavrulmaya başlayınca 2 diş rendelenmiş sarımsak katılarak çevrilir. Bu karışma haşlanan kuru sebzeler eklenir. Salça, baharat ve suyun katılmasından sonra 10 dakika kaynatılan karışım sos olarak kullanmak üzere hazır olur.

    Bu arada bayat ekmek dilimleri küp küp doğranıp bir tepsi içinde fırında kızartılır.

    Kızaran ekmek parçacıkları servis tabağına alınır. Üzerine patlıcanlı sos dökülür. Ekmekler bu sosu biraz çektikten sonra en üstüne sarımsaklı yoğurt dökülür. ısteğe göre kırmızı pul biberli tereyağı ile süslenebilir.

    * Ankara’dan Gülsen Sağıroğlu’nun tarifi.



    Ekmek kebabı *

    Malzemesi (4 kişilik):

    2 adet bayatlamış tırnak pide,

    5 yemek kaşığı sıvı yağ,

    500 gr. yoğurt,

    3-4 diş sarımsak,

    tuz,

    250 gr. kıyma,

    kırmızı pul biber,

    nane,

    maydanoz.

    Yapılışı:

    Pideler ufak ufak doğranıp 2 yemek kaşığı sıvı yağ ile tavada kavrulur. Yoğurt, tuz ve sarımsak katılıp çırpılır.

    Kalan sıvı yağ ile kıyma kavrulur. ındirmeye yakın içine kırmızı pul biber ve nane konur.

    Ekmekler kayık tabağa alınır. Üzerine yoğurt dökülür. Onun üstüne de kıyma harcı serpilir. Maydanoz ile süsleme yapılır.

    * İstanbul’dan Nurhayat Bozan’ın tarifi.



    Ekmekli tavuk dolması *

    Malzemesi:

    250 gr. margarin,

    2 su bardağı su (1 bardağı tavuk suyu da olabilir),

    2 adet bayat ekmek,

    3 adet orta boy soğan (orta kalınlıkta kıyılmış),

    5-6 kereviz sapı (orta kalınlıkta kıyılmış),

    1 tatlı kaşığı karabiber,

    1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber,

    (isteğe göre farklı baharatlar da kullanılabilir)

    tuz,

    1 adet orta boy temizlenmiş bütün tavuk.

    Yapılışı:

    Margarin eritildikten sonra üzerine su ilave edilir. Bir taşım kaynatılır.

    Ekmekler küp şeklinde doğranır. Kıyılmış soğan ve kereviz sapları, baharatlar ekmekler ile karıştırılır. Erimiş yağ ve su kaşık ile ekmeklerin üzerinde gezdirilerek ıslanmaları sağlanır.

    Daha sonra ekmek karışımı tavuğun içine doldurulur.

    Pişirme torbasının içine koyularak tavuk fırında 250°C’de pişirilmeye bırakılır.

    Kalan ekmek karışımı da fırına dayanıklı bir cam veya seramik kaba konulur. Üzeri alüminyum folyo ile kaplanır ve fırına yerleştirilir. Kızaracağına yakın folyo açılır ve ekmeklerin kızarması sağlanır.

    Servis anında tavuk parçaları tabağa konulur. Fırında kızartılan ekmeklerden de yanına konulur.

    * Ankara’dan Prof. Nilgün Halloran’ın tarifi.






    Ekmekli çullama *

    Malzemesi:

    1 adet orta boy bütün tavuk,

    3 yemek kaşığı un,

    2 yemek kaşığı yağ,

    5-6 diş sarımsak,

    tuz,

    karabiber,

    bayatlamış veya kurumuş ekmek parçaları.

    Yapılışı:

    Tavuk temizlenip yıkandıktan sonra, bol su içinde pişirilir.

    Büyükçe bir tencere içinde 3 yemek kaşığı un, yağ ile kavrularak meyane yapılır. Üzerine tavuk suyu dökülerek karıştıra karıştıra boza kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Sarımsaklar iyice dövülerek pişen bulamacın içine katılır.

    Tavuğun etleri didiklenip tencerenin içine atılır. Tuz ve karabiber katılır.

    Bir tepsi içine dilinmiş veya kırılmış ekmek parçaları yayılır. Üzerine tencerede hazırlanmış çullama sıcak olarak dökülüp karıştırılır. Ekmeklerin suyu çekmesi sağlanır. Sonra tabaklara servis edilir.

    * İstanbul’dan Gülşen Cenan’ın tarifi.



    Fettuş *

    Malzemesi:

    1 adet bütün kuru ekmek veya bu miktarda kalmış ve bayatlamış ekmek parçaları,

    1 demet semizotu (sadece yaprakları),

    1 demet maydanoz,

    1 demet nane,

    1 demet dereotu,

    1 demet taze soğan,

    2 diş sarımsak,

    2 adet orta boy domates,

    2 adet orta boy salatalık,

    1 adet kuru soğan,

    2-3 adet limonun suyu,

    1 su bardağı kadar siyah zeytin (çekirdekleri çıkarılmış, dilimlenmiş),

    yeterince tuz (zeytin tuzlu ise gerekmez),

    yarım su bardağı kuru nane,

    yarım su bardağı sızma zeytinyağı.

    Yapılışı:

    Ekmekler kuş başından küçük parçalara bölünür veya ufalanır; derin bir kapta çok hafif ıslatılır.

    Semiz otu yaprak yaprak, diğer bütün malzemeler ince kıyılarak, ekmekler ile karıştırılır.

    Karışım derin kap içinde bastırılır; kabın ağzı örtülüp buzdolabında dinlendirilir. (Ekmekler, yeşilliklerin suyunu çekmelidir.)

    3-4 gün buzdolabında saklanabilir. Soğuk yenir.

    * Adana’dan Eda Uçan Barutçu’nun tarifi.



    Tutmaç

    Bayat ekmek küp küp doğranır.

    3 su bardağı toz şeker, aynı miktarda su ve yarım limon suyu karıştırılıp kaynatılır. Elde edilen şurup soğumaya bırakılır.

    Bir tavada zeytinyağı yakılmadan kızdırılır.

    Doğranmış ekmekler, çırpılmış yumurtaya bulanarak, kızgın yağda peyderpey kızartılır.

    Kızaran ekmekler şuruba atılır.

    Bir yandan kızartma işlemi sürdürülürken, öte yandan şurubu çeken ekmekler servis tabağına çıkartılır

    Kızartma işlemi bitince, servis tabağına çıkarılmış ekmekler üzerine tarçın, susam, badem, ceviz, fındık, gül suyu serpilir. Hafifçe karıştırılır.

    ıstenirse kalan şurup da ekmeklerin üzerine gezdirilir..
     
  14. 22 Eylül 2008
    Konu Sahibi : avebru
  15. mercan_dilara

    mercan_dilara Aktif Üye Üye

    Katılım:
    26 Şubat 2008
    Mesajlar:
    992
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    86
    Besise

    (Siirt yöresinden)

    Bir tencerede yeteri kadar sıvı yağ ve 1 yemek kaşığı salça (acılı istenirse, kaşığın ucu ile acı biber salçası da) kısık ateşte kavrulur.

    Sonra ufak ufak didiklenmiş ekmekler bu karışıma katılarak rengi salça ile kızarıncaya kadar çevrilir; kızarınca üzerine 3 yumurta kırılıp karıştırılır. Daha sonra çok az tuz ve karabiber ekilir. Ilık olarak sofraya getirilir. Ayran ile iyi gider.

    Not: Bu yemek, Siirt yöresinde genelde ramazanlarda sahur vakti yenir.



    Üzümlü ekmek tatlısı

    1 büyük salkım siyah üzüm ayıklanıp yıkanır; taneleri ortadan ikiye bölünerek çekirdekleri çıkartılır.

    Yarım bayat ekmek, küp şeklinde doğranarak üzümler ile karıştırılır.

    Hazırlanan karışım, yağlanmış kalıba dökülür.

    1 kahve fincanı elenmiş un bir kâseye konulur. Üzerine yarım su bardağı toz şeker, 1 çimdik tuz, çırpılmış 3 adet yumurta ve 1.5 su bardağı süt eklenir. Bu karışım da tahta bir kaşık ile karıştırılıp kalıba dökülür.

    Kalıba dökülmüş tüm karışım, 180 derecede ısıtılmış fırında 40 dakika pişirilir.

    Fırından çıkarılıp ılımaya bırakılır. Üzerine pudra şekeri döküldükten sonra dilimlenerek servise çıkarılır.






    Züğürt baklavası *

    Malzemesi (2-3 porsiyonluk):

    Yarım bayat ekmek,

    öğütülmüş ceviz içi,

    1 su bardağı toz şeker, 1.5 su bardağı su,

    1 yemek kaşığı tereyağı,

    mercimek büyüklüğünde limon tuzu.

    Yapılışı:

    Bayat ekmek lokmalar halinde doğranıp bir tepsiye yayılır. Bunların üzerine öğütülmüş ceviz içi serpilir. Su ile şeker karıştırılıp kaynatılır. Kaynayan şekerli su, içine yağ da katılarak bir taşım daha kaynatılır; sonra ılımaya bırakılır.

    Ilık şerbet, tepsideki ekmeklerin üzerine yedirilerek dökülür.

    Ekmekler, tabaklara koyulduğunda, istenirse, üzerine tarçın da ekilebilir.

    * Bu tarif, Çorumlu Selma Gürsel’den alınmıştır.
     
  16. 22 Eylül 2008
    Konu Sahibi : avebru
  17. mercan_dilara

    mercan_dilara Aktif Üye Üye

    Katılım:
    26 Şubat 2008
    Mesajlar:
    992
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    86
    Herkese afiyet olsunnn
     
  18. 22 Eylül 2008
    Konu Sahibi : avebru
  19. rida

    rida بسم الله Üye

    Katılım:
    26 Kasım 2007
    Mesajlar:
    2.214
    Beğenildi:
    4
    Ödül Puanları:
    148
    emeğine sağlık teşekkürler canım