Mengen Mutfağı

Konusu 'Yöresel Yemekler II' forumundadır ve gerbera tarafından 6 Ağustos 2006 başlatılmıştır.

    6 Ağustos 2006
    Konu Sahibi : gerbera
  1. gerbera

    gerbera Derinle Hayat Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    88
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    276
    (Adını bende bilmiyorum)
    Adsız yemek

    Yarim kilo cincile mantari
    3 bas kuru sogan
    1 adet yumurta
    1 cay bardagi sivi yag
    1 su bardagi sut
    1 kg yufka
    bir tutam tuz

    Bir miktar sivi yag ile dogranmis soganlari pembe bir renk alincaya kadar kavurup, ardindan mantarlari ilave edip suyu cekilinceye kadar kavurunuz. 1
    yumurta, 1 cay bardagi sivi yag ve bir bardak sutu derin bir kapta carpiniz.Onceden yaglanmis tepsiye yufkalarin arasina bur karisimdan surerek
    yerlestiriniz. Orta kisma kavurdugunuz cincile ve sogani yayiniz. Ayni islemi diger yufkalarda da tekrarlayarak tepsi boregi gorunumune getiriniz.Ust kisma carpilan karisimdan surerek onceden isitilmis firinda pisiriniz.

    Haliska

    75 gr bugday unu
    yarim kilo yogurt
    2 tane yumurta
    Bir miktar tereyagi
    birkac dis sarimsak

    Un, yumurta ve tuz ilave edilerek suyla hamur haline getirilir. Bu hamurdan 2 cm kalinligindan yufkalar acilir. Yufkalar, kenarlari 1cm kadar kucuk karelere seklinde kesilir. Bir tencerenin yarisina kafar su konur. Tuz ilave edilip kaynatilir. Kaynamakta olan suya hamur parcalari atilir ve karistirilarak 5 dakika pisirilir. Servis tabagina alinip uzerine sarimsakli yogurt dokulur. En ust kismina arzuya gore eritilmis tereyagi veya margarin gezdirilir.

    HÖSMERIM

    2 su bardagi sutun cigi
    2 su bardagi misir unu
    2 corba kasigi tereyagi
    1 cay bardagi bugday unu
    Bir tutam tuz

    Sut ve tereyagi bir tavada kaynatilir. Kaynayan karisim yavas yavas karistirilarak misir unu ve bugday unu ilave edilir. Tuz eklenir. Hamur haline gelen karisim, omlet gibi cift tarafli olarak kizartilir. Servise sunulurken bal, toz seker, ve pekmez de dokerek yenilebilir.

    Kaldirik Dolmasi

    Ormandan yazin toplanarak kurutulan kaldirikyapragi (30-40 tane)
    Yarim kilo misir unu,
    bir yumurta
    bir cay bardagi sut
    bir yemek kasigi salca
    iki bas sogan
    bir fincan yemeklik yag
    yarim kilo yogurt
    bir kac dis sarimsak

    Kaldirik yapraklari kaynar suda hafif haslanir. Bir kap icinde misir unu, sut, yumurta, bir miktar su ile karistirilarak dolma ici hazirlanir. Bu karisim gayet yumusak olmalidir.Hazirlanan ic ayni asma yapragi gibi sarilir. Tavada yag ve sogan hafif pembelestirilip salcasi konulduktan sonra biraz da su ilave edilerek sarilan dolmanin uzerine koyulup pisirilir. Pisirme islemi bitince bir tepsiye bosaltilan dolmanin uzerine bolca sarimsakli yogurt konulup servise sunulur.

    Kedibatmaz

    2 subardagi misir unu
    2 corba kasigi tereyagi
    2 su bardagi sutun cigi
    100gr cevizici veya kaz cigeri

    Bir tencereye 2 bardak kadar su konur. Icine tuzu da konularak kaynatilir. Kaynayan suya misir unu yavas yavas karistirilarak ilave edilir. Karistirmaya hamur hale gelinceye kadar devam edilir. Pisirme, kasigin zor hareket etmesinden ya da hamurun uzerine konulan bir koz parcasinin yapismayisindan anlasilir. Sut kaymagi ve tereyagi tavada eritilir. Bu cig sut kaymagi pembelesinceye kadar surer, pismis olan hamur kucuk paracalara ayrilarak tabaga alinir. Aralarina dovulmus cevizici konur, istenirse kaz cigeri de eklenir. Uzerine kizarmis yag dokulerek servis yapilir.

    Mantar Sote

    Iki adet olgun domates
    bir kac tane sivri biber,
    Iki bas sogan
    1 kg mantar
    bir kac dis sarmisak
    tuz, karabiber
    yarim bardak su

    Mantarlar temizlendikten ve bol su ile yikandiktan sonra kucuk kucuk dogranir. Sote yapilacak tencereye veya tavanin icine bir miktar sivi ve yag konur. Once dogranmis soganlar ve kucuk kucuk dogranmis biberler embelestirilir. Kup seklinde dogranmis ve kabugu soyulmus domatesler ilave edilir. Onceden hazirlanan mantarlar da ilave edildikten sonra yarim bardak su konularak tuzu, karabiberi ve sarmisagi da ilave edilerek pisirilir.

    Mengen Pilavi

    yarim kg pirinc 250 gram kusbasi kuzueti
    1 bardak dolusu tereyagi
    1 bardak dolusu ince kiyilmis mantar
    2 bas sogan
    3 adet domates
    8 bardak et suyu
    1 kasik seker
    1 tatli kasigi kekik
    1 demet dereotu
    1 bardak kadar ceviz ici tuz ve
    karabiber

    Hasladiginiz pirincleri tuzlu ilik suda bir saat bekletin. Soguk su ile iyice yikayip, suzgece alin.Tencereyi atese koyup yagin bir kismini alin, kizdirin, centilmis
    soganlari ve eti ekleyin, karistirin. Birkac dakika kavurduktan sonra et suyunu bosaltin, uzerinde olusan kopugu alin, yarim saat kaynatin. Sonra pirinci, sekeri, tuzu, biberi ekleyin. 15 dakika agir ateste pisirin.Kalan yagi tavada kizdirip uzerine dokun. Kapagi iyice kapatip, bir sure sonra kekigi, dereotunu, ve cevizi uzerine serpin. Karistirin ve servis yapin.

    Ogmac Corbasi

    1 kg bugday unu
    1 su bardagi su
    1 kg sut
    bir miktar tuz, ve varsa bir tablet et suyu.

    Un su ile karistirilarak sert bir hamur haline getirilir. Daha sonra bu hamur elde ovularak minik minik topcuklar olusturulur. Kaynamakta olan suyun icine bu topcuklar atilarak yavas yavas karistirilip uzerine pismis sut ilave edilerek corba kivamina gelinceye kadar pisirilir. Tuz da ilave edildikten sonra servise sunulur.
     
  2. 24 Aralık 2010
    Konu Sahibi : gerbera
  3. aalev

    aalev Aktif Üye Üye

    Katılım:
    25 Ekim 2010
    Mesajlar:
    100
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    41
    Ne çok yencek yemek var :)
     
  4. 23 Mart 2011
    Konu Sahibi : gerbera
  5. Derin__Su

    Derin__Su derin sular ÜZGÜN Üye

    Katılım:
    14 Aralık 2008
    Mesajlar:
    5.394
    Beğenildi:
    118
    Ödül Puanları:
    163
    Oooo cok güzel, bunlari incelemem gerek..
    Paylasim icin tskler..:KK34: