Mevsimine göre beslenme

Konusu 'Sağlıklı Beslenme' forumundadır ve yelyel tarafından 5 Ocak 2009 başlatılmıştır.

    5 Ocak 2009
    Konu Sahibi : yelyel
  1. yelyel

    yelyel Popüler Üye Üye

    Katılım:
    8 Haziran 2008
    Mesajlar:
    440
    Beğenildi:
    2
    Ödül Puanları:
    108
    Arkadaşlar daha önce benzer konu açıldıysa veya yanlış yere açtıysam şimdiden özür dilerim biyerde rastladım ve paylaşmak istedima.s.

    Mevsimine göre beslen

    Hormonlu gıdalardan kaçmanın en etkili yolu meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketmek. Hangi meyve ve sebzenin hangi mevsimde yetiştiğini gösteren aşağıdaki listeyi kesip buzdolabına yapıştırır ve uygularsanız, çok daha sağlıklı beslenmiş olursunuz:

    OCAK
    Sebze: Kereviz, lahana, brüksel lahanası, brokoli, havuç, pırasa, ıspanak, pazı, karaturp, kırmızı turp.
    Meyve: Elma, nar, portakal, armut, ayva, greyfurt.

    ŞUBAT
    Sebze: Brokoli, brüksel lahanası, karnabahar, pazı, hindibağ, ıspanak, pırasa, pancar, defne yaprağı, havuç, frenk soğanı, turp.
    Meyve: Elma, portakal, muz, armut, greyfurt, ayva.

    MART
    Sebze: Ispanak, havuç, pırasa,kırmızı turp, brokoli.
    Meyve: Elma, muz

    NİSAN
    Sebze: Taze soğan, taze sarımsak, kuşkonmaz,taze kekik, bakla, marul.
    Meyve: Can erik

    MAYIS
    Sebze: Enginar, bakla, madımak, semizotu, papatya, ebegümeci, domates, salatalık.
    Meyve: Çilek, yeşil erik, malta eriği, dut.

    HAZİRAN
    Sebze: Enginar, taze patates, taze fasulye, bakla (ayın ortasına kadar), bezelye, kabak, sivribiber, domates, salatalık, kuzu ıspanak, semizotu, rezene, marul,üzüm yaprağı, taze soğan, taze sarımsak, dereotu, dolmalık biber, çalı fasulyesi.
    Meyve: Kiraz, yeşil erik, malta eriği, kayısı, şeftali, dut.

    TEMMUZ
    Sebze: Domates, salatalık, bezelye, dereotu, kum havucu, taze fasulye, kuzu ıspanak, kabak, patlıcan, semizotu, sivribiber, dolmalık biber, çalı fasulyesi, barbunya fasulyesi.
    Meyve: Kayısı, şeftali, kavun, sarı erik, karpuz, ahududu, vişne.

    AĞUSTOS
    Sebze: Domates, salatalık, patlıcan, dolmalık biber, çarliston biber, sivribiber, taze fasulye, barbunya fasulyesi, kabak, mısır, kırmızı salçalık biber.
    Meyve: Kayısı, kavun, kırmızı erik, şeftali, vişne, böğürtlen, karpuz, incir, mürdüm eriği, üzüm.

    EYLÜL
    Sebze: Mantar, patlıcan, mısır, pazı, biberiye, barbunya fasulyesi, kabak, dolmalık biber, kırmızı salçalık biber.
    Meyve: Mürdüm eriği, fındık, kavun, karpuz, incir, üzüm.

    EKİM
    Sebze: Mantar, fındık, ceviz, ıspanak, yer elması, pırasa, lahana, kıvırcık salata, kırmızı turp, karnabahar, havuç.
    Meyve: Armut, ceviz, üzüm, elma, greyfurt, mandalina, muz.

    KASIM
    Sebze: Balkabağı, kabak, lahana, kereviz, pırasa, yer elması, havuç, ıspanak, karnabahar, pazı.
    Meyve: Ceviz, kestane, üzüm, elma, muz, mandalina, nar, armut, kivi, greyfurt, Trabzon hurması.

    ARALIK
    Sebze: Balkabağı, lahana, yer elması, pırasa, brüksel lahanası, karnabahar, ıspanak, kereviz, havuç, pazı, kara lahana.
    Meyve: Elma, mandalina, portakal, nar, armut, muz, kivi, kestane, greyfurt, ayva. (Alıntıdır)