Meyan Kökü Şerbeti,Balı,Çayı Hakkındaki Tecrübelerinizi Yazar mısınız?

Konusu 'Bitki Sözlüğü' forumundadır ve azul tarafından 20 Ekim 2010 başlatılmıştır.

    20 Ekim 2010
    Konu Sahibi : azul
  1. azul

    azul Muchas Gracias a DİOS..! Üye

    Katılım:
    2 Nisan 2010
    Mesajlar:
    3.243
    Beğenildi:
    6
    Ödül Puanları:
    148
    Arkadaşlar bir çok faydası varmış bu meyan kökünün,

    Genelde Adana,Mersin,Gaziantep gibi güneyde yaşayan insanlar arasında kullanımı yaygınmış,

    Ben hiç bilmiyodum bu kadar yaygın kullanıldığını,

    Böbreklere,mide ülserine,bronşite,boğaz ağrısına,öksürüğe falan çok faydalıymış,

    Kullanıp da memnun olanlar,hastalığına şifa bulanlar yorumlarını ve nasıl kullandıklarını

    yazarsa çok sevinirim...


    :KK3:
     
    Son düzenleme: 20 Ekim 2010
  2. 4 Ağustos 2011
    Konu Sahibi : azul
  3. azul

    azul Muchas Gracias a DİOS..! Üye

    Katılım:
    2 Nisan 2010
    Mesajlar:
    3.243
    Beğenildi:
    6
    Ödül Puanları:
    148
    Şanlıurfa'da halk arasında 'meyan kola' olarak bilinen meyan şerbeti, iftar sofrasındaki yerini aldı.Meyan kökü otu satan toptancılar, Ramazan ayında tüketilmek üzere yaklaşık 60 ton meyan kökü otunun piyasaya sürüldüğünü belirtiyor. Bir kilo meyan kökünden yaklaşık 12-15 litre meyan şerbetinin oluştuğu ifade ediliyor.

    Şanlıurfa'da, halk arasında 'Meyan Kola' olarak bilinen ve birçok hastalığa iyi geldiğine inanılan meyan şerbeti, Ramazan ayında iftar sofralarının önemli bir içeceği. Şanlıurfa'da vatandaşlar, iftar sofrasında içmek istediği meyan şerbetinden almak için şerbetçilerin önünde uzun kuyruklar oluşturuyor.

    Bazı vatandaşlar, meyan kökü otunu alıp kendisi şerbetini yapıyor, bazıları ise hazır şerbet almayı tercih ediyor. Meyan kökü otunu satan Toptancı Mustafa Yaşar, toptancı arkadaşları ile birlikte Ramazan ayında tüketilmek üzere yaklaşık 60 ton meyan kökü otu aldığını söyledi. Toptancıların, Meyan kökü otunu, Kahramanmaraş'tan aldığını belirtirken, Şanlıurfa'da şerbetçi Abdullah diye tanınan Abdullah Çulha, Şanlıurfa'da üretilen otu tercih ettiğini kaydetti.

    Geçen yıllara göre, meyan otu satışının arttığını dile getiren toptancı Mustafa Yaşar, bir günde yaklaşık 100 kilogram ot sattığını ifade etti. Sadece kendisinin 10 ton ot aldığını kaydeden Yaşar, arkadaşlarıyla birlikte yaklaşık 60 ton ot aldığını aktardı. Meyan şerbetini en fazla tüketen ilin Şanlıurfa olduğunu kaydeden Yaşar, çevre illerde de sınırlı tüketimin olduğunu anlattı. Bir kilo ottan yaklaşık 12-15 liltre arasında meyan şerbeti oluştuğuna dikkat çeken Yaşar, Ramazan ayında yaklaşık 750 ton şerbet tüketileceğini ifade etti.

    MEYAN ŞERBETİ NASIL HAZIRLANYOR

    Halk tarafından şifalı olduğuna inanılan şerbeti hazırlamak sabır istiyor. Şerbetin hazırlanışı şu şekilde: Boş bir kabın üzerine süzek bırakılıyor. Süzeğin içerisine meyan otu, meyan otunun üzerine ise buz bırakılıyor ve buzun erimesi bekleniyor. Eriyen buzla birlikte ottan sızarak kaba dolan meyan kökü otunun suyu şerbet oluyor. Yaklaşık bir avuç ot için bir kalıp buz yetiyor. Ancak buzun az olması durumunda şerbet acımsı bir tat alabiliyor. Bunu ayarlamak için su eklenebiliyor. Bu şekilde hazırlanan şerbet sofradaki yerini alıyor.


    Çok merak ediyorum nasıl bi şey bu şerbet?

    İnsanları hiçbir faydası olmayan cola bağımlılığından kurtarabilecek bi içecek olsa keşke...
    :KK31: