Mono Sodyum Glutamat

Konusu 'Genel Sağlık Bilgileri' forumundadır ve realist tarafından 21 Ağustos 2008 başlatılmıştır.

    21 Ağustos 2008
    Konu Sahibi : realist
  1. realist

    realist Popüler Üye Üye

    Katılım:
    3 Aralık 2006
    Mesajlar:
    3.088
    Beğenildi:
    75
    Ödül Puanları:
    148
    MSG NEDİR?…

    MSG adında bir yiyecek katkı maddesi var.

    MONO SODYUM GLUTAMAT

    Yiyeceklere katıldığında, o yiyeceğin tadının beyin tarafından güzel
    olarak algılanmasını sağlıyor.
    Tatlı, tuzlu, acı fark etmiyor.
    Hangi yiyeceğe katılırsa lezzetliymiş gibi geliyor. O yüzden gıda
    üreticilerinin bir çoğu MSG’yi karlı olduğu için kullanıyorlar.

    MSG ZARARLI MI ?
    Buna okuduktan sonra siz karar verin.

    Bu madde Nörotoksin.
    Sinir hücrelerine zarar veriyor. Merkezi sinir sistemi tahribatı ve
    buna bağlı olarak ALZHEİMER, PARKİNSON, HUNTİNGTON hastalıkları, SARA
    (Epilepsi)

    Retinal dejenerasyon (Göz retina tabakası hasarı)
    Yağ birikimi, doyma mekanizmasında bozukluk, obezite.
    Büyüme hormonu baskılanması.
    Pankreas hasarı, insülinde artış, ve buna bağlı diyabet.
    Böbrek ve karaciğerde ciddi hasarlar.
    Bu madde hamilelerde plasenta bariyerini geçebiliyor, anne karnındaki
    bebek de aynı tahribatlara maruz kalıyor.

    Özellikle çocuklarımızın hatta büyüklerin de çok severek yediği
    CİPS’lerde çok kullanılmakta.
    Hazır köfte harçları, Et suyu tabletleri, Hazır çorbalar, Dondurmalar,
    renkli yoğurtlar ve benzeri bir çok üründe var.
    Şimdi diyeceksiniz ki,
    Madem bunca zararı var, neden kullanıyorlar?.
    Küreselleşen dünyada, ticaret de küreselleşti. Küresel ticaet devleri
    insaf, merhamet gibi duygularla asla çalışmaz. Onların amacı çok kar etmek,
    çok daha büyümektir.
    Bu mamuller, al benisi olan renklerde ve janjanlı ambalajlarda
    sunulur. Televizyon, gazete ve duvar reklamlarında onlara sıkça
    rastlarsınız. Sadece maddesel tadıyla değil, görsel yollar ile de
    beyinlerimize kazınır adeta. Basit bir hesap yaparsak, ucuz zannedilen bu
    ürünleri çok pahalıya tükettiğimizi görürüz. Mesela Cips.
    Semt pazarlarında 3 kg. patatesi 1 ytl.ye alabilirsiniz. Oysa ki 50
    gram CİPS 1 liradır. Yani 1 kg. Cipsi, 20 ytl.den tükettiğimizin farkında
    bile değiliz. Olumsuz etkileri de cabası. Ya bu
    mamulleri üretenler !….
    Kendi ürettiklerini asla yemezler, içmezler. Onların gıdaları organik
    ve doğaldır.
    Son zamanlarda organik tarım yapan çok güçlü özel şirketler türedi,
    burada itina ile yetiştirilen ürünleri semt pazarlarında göreniniz var mı?
    Ben henüz rastlamadım.
    Gelelim genel sağlık boyutuna;
    Son 25 yıla dikkatle göz atacakolursak, çocuk yaşta diyaliz cihazına
    bağlı yaşamaya mahkum edilenler, çok küçük yaşta şeker hastalığı ile tanışan
    çocuklar, obez çocuklar, asabi çocuklar, 9-10 yaşında buluğ çağına girenler,
    çeşitli nedenlerle engelli doğanlar ve bu sayının ülke nüfusunun % 12’sine
    çıkması ve benzerleri.
    Ve sizlerinde aklınıza gelebilen yeni hastalıklar.
    Hastalıkları üretenler, ilaçlarını da ihmal etmediler. Bu da
    madalyonun diğer karlı yüzüdür.
    Karbondioksitli meşrubatlardan, sakıncalı hazır gıdalara varana kadar
    bir çok yerde çeşitli uyarılar yazıldı, çizildi. Durumun ciddiyetini
    anlayabilenimiz var mı?
    Bu sorunun cevabı, tüketim miktarıdır.
    Şimdiki eğitim sistemimiz endüstri, tarım, genel kültür alanında
    yetersiz kaldığından, yeni nesiller tehlikenin farkında değildirler.
     
  2. 5 Haziran 2009
    Konu Sahibi : realist
  3. Silviya

    Silviya Popüler Üye Üye

    Katılım:
    31 Ağustos 2007
    Mesajlar:
    1.050
    Beğenildi:
    2
    Ödül Puanları:
    106
    küreselleşmiş dünyanın küreselleşmiş ticaretinin kurbanlarıyız.teşekkürler paylaşım için
     
  4. 28 Nisan 2010
    Konu Sahibi : realist
  5. winstonblue

    winstonblue Aktif Üye Üye

    Katılım:
    19 Nisan 2010
    Mesajlar:
    55
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    31
    monosodyum glutamat hazır çorbaların, toz halde satılan her şeyin içinde var. bulyonlar dahil. mesela aldığınız tavuk bulyonun içinde %10 tavuk var, monosodyumglutamat eklenince beyin, daha doğrusu dil onu %100 müş gibi algılıyor. tat alma reseptörlerini etkiliyor yani. ayrıca migreni olanlara inanılmaz derecede zararlı bir madde. annem yıllardır bulyon,hazır çorba vb. yiyemez. ağrıdan yerinde duramıyor yoksa.
     
  6. 14 Haziran 2010
    Konu Sahibi : realist
  7. vantuzz

    vantuzz böğürtlen Üye

    Katılım:
    21 Aralık 2008
    Mesajlar:
    206
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    86
    özellikle çin mutfağında kullanılıyormş, üniverstede hocamız yemeklere tuz gibi döküldüğünü söylemşti, bazı yabancı mutfaklarda bu derece sık kullanılıyor.
     
  8. 14 Haziran 2010
    Konu Sahibi : realist
  9. realist

    realist Popüler Üye Üye

    Katılım:
    3 Aralık 2006
    Mesajlar:
    3.088
    Beğenildi:
    75
    Ödül Puanları:
    148
    Mümkün olduğunca her türlü gıda maddesini eğer imkanımız varsa evde yapmaya çalışalım ne olur...Bizim çocuklarımız bizim kadar şenslı değiller doğrusu...
     
  10. 6 Eylül 2011
    Konu Sahibi : realist
  11. petek118

    petek118 Popüler Üye Üye

    Katılım:
    13 Ağustos 2010
    Mesajlar:
    2.320
    Beğenildi:
    197
    Ödül Puanları:
    163
    az önce hazır çorba yaptım. paketi okurken monosodyum glutamat maddesi dikkatimi çekti. Açık açık yazmışlar.
    ne diye araşıtırırken zararlarını buldum..
    Hazır çorbaların hepsinde varmı bilmiyorum ama bilinen ve bizimde daha önce süreki kullandığımız bi markada vardı.
    Dikkatli olmak lazım..
     
  12. 11 Eylül 2011
    Konu Sahibi : realist
  13. japa0nese

    japa0nese Aktif Üye Üye

    Katılım:
    19 Ağustos 2011
    Mesajlar:
    1
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    31
    Bende ilk olarak cipslerin içindekilerinde görmüştüm merak ettim araştırdım ve bir daha cips yememeye karar verdim.Artık dışardan aldığım gıdaların içindekilerini kontrol ederek alıyorum.