Muskat

Konusu 'Baharatlar' forumundadır ve yaren_76 tarafından 29 Haziran 2008 başlatılmıştır.

    29 Haziran 2008
    Konu Sahibi : yaren_76
  1. yaren_76

    yaren_76 mareşal Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    2.069
    Beğenildi:
    21
    Ödül Puanları:
    148
    Muskat : (küçük hindistan cevizi) Kullanılan kısmı tohumudur. Itırlı bir tada ve kokuya sahip olan muskat çok sert olduğundan rendelenmiş olarak da satılır. Antiseptik, iştah açıcı, mide ve kalbi kuvvetlendirici ve safra taşlarının erimesine yardımcı özellikleri vardır.
     
  2. 23 Ağustos 2008
    Konu Sahibi : yaren_76
  3. Sympathique

    Sympathique Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    19 Kasım 2007
    Mesajlar:
    8.706
    Beğenildi:
    45
    Ödül Puanları:
    153
    ben muskat cevizini ozellikle besamel sosa kullaniyorum ,cok guzel tat veriyo, baska seylere kullanmadim ama ,guzel tadi var
     
  4. 24 Ağustos 2008
    Konu Sahibi : yaren_76
  5. Elis

    Elis Guest

    hindistan cevizi deyil hint cevizi ayrica tadi cok guzel ozellikle hollanda yemeklerinin tumunde kullanilir fazla koyarsanizkafamçokkarıştıigrenc olabilur......
     
    Son düzenleyen: Moderatör: 6 Eylül 2008
  6. 29 Aralık 2008
    Konu Sahibi : yaren_76
  7. narikin_71

    narikin_71 Aktif Üye Üye

    Katılım:
    21 Nisan 2008
    Mesajlar:
    60
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    76
    bebeklerde gazı geçiriyor 1 çay kaşığının yarısında biraz az rendeleyin anne sütü ile verin işe yarıyor bebeğimde kullandım ben
     
  8. 26 Ocak 2009
    Konu Sahibi : yaren_76
  9. snberkay

    snberkay Aktif Üye Üye

    Katılım:
    23 Aralık 2008
    Mesajlar:
    83
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    76
    çok hoş kokulu bir baharat
     
  10. 16 Kasım 2009
    Konu Sahibi : yaren_76
  11. miyaaaww

    miyaaaww Aktif Üye Üye

    Katılım:
    26 Şubat 2009
    Mesajlar:
    1
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    76
    Küçük hindistan cevizi (Myristica), portakal ağacına benzeyen, anavatanı Banda Adaları olan bir tropik ağaç cinsidir. Hindistan ceviziyle ilgisi yoktur.

    Muskat ya da hint cevizi adıyla da bilinir. Karayipler bölgesinde, özellikle de Grenada'da yetişir. Bitkinin tohumları baharat olarak kullanılır. 2-3 cm uzunlukta, 1-2 cm çapta, oval, cevize benzer tohumlar vardır. Tohumlar sabit yağ, uçucu yağ ve rezin taşır.Konu başlıkları [gizle]
    1 Yemek alanında kullanımı
    2 Tehlikeleri
    3 Resim galerisi
    4 Dış bağlantılar

    Yemek alanında kullanımı [değiştir]

    Muskat da denir. Ağacın meyveleri olgunlaştığında baharat olarak kullanılır. Bol miktarda rendelenmiş olarak tercihen süt ile birlikte alındığında halisünasyon görülmesine yol açar. Endonezya'da meyvenin etli dokusu palmiye şekeriyle karıştırılıp güneşte kurutularak besleyici bir tatlı yapılır. Geçmişte reçeli de yapılmıştır. Bebeklerde gaz giderici olduguna dair inanışlar mevcuttur.

    Çekirdeği ve içi neredeyse aynı tattadır ama etli kısmı daha tatlıdır ve daha yoğun bir tadı bulunmaktadır. Çekirdeği, safran rengi nedeniyle hafif yemeklerde kullanılır. Peynir sosları için lezzetli bir ek olarak görülür özellikle taze rendelenmiş olarak. Küçük hindistan cevizi, sıcak elma suyu, sıcak şarap ve eggnog için kullanılan geleneksel bir tattır.

    Hint mutfağında tatlı olduğu kadar iştah açıcı yemeklerde kullanılır (çoğunlukla Mughlai mutfağında) Hindistan'ın çoğu kesiminde Jaiphal olarak ve Kerala'da Jatipatri ve Jathi olarak bilinir. Ayrıca azıcık da olsa garam masalada kullanılır. Öğütülmüşü Hindistan'da tütsülenerek yenir.

    Avrupa'da küçük hindistan cevizi ve çekirdeği özellikle patates ve islenmiş et yemeklerinde kullanılır. Ayrıca çorbalari soslar ve hamurişlerinde kullanılırlar. Hollanda'da ise küçük hindistan cevizi çok populerdir. Brüksel lahanası, karnabahar ve çalı fasulyesi gibi sebze yemeklerinde kullanılır.

    Ortadoğu mutfağında öğütülmüş küçük hindistan cevizi lezzetli yemekler için baharat olarak kullanılır. Kıbrıs ve Yunanistan'da tuzluların pişirlmesinde kullanılır.

    Japonyada Körü sosu için kullanılan bir malzemedir.

    Karayiplerde içeceklerde kullanılır. Genellikle de içkinin üstüne küçücük bir tutam atılır.
    Tehlikeleri [değiştir]

    Sıvısı damara direk verilirse çok zehirleyicidir. Sütle beraber alınması bayıltıcı olabilir. Küçük dozlarda zararsız olsa da yüksek dozlarda delirmeye neden olabilir.

    Uyuşturucu olarak popüler değildir çünkü yan etkileri vardır. Bunlardan bazıları baş dönmesi, yüz kızarıklığı, ağız kuruluğu, düzensiz kalp atışı, geçici kabızlık, idrar salmakta zorluk, mide bulantısı ve paniktir. Bunlar ilk altı saat içerisinde gözükür ve etkiler 3 güne kadar uzayabilir.
     
  12. 16 Kasım 2009
    Konu Sahibi : yaren_76
  13. mors

    mors cantanem Üye

    Katılım:
    7 Nisan 2009
    Mesajlar:
    4.091
    Beğenildi:
    2
    Ödül Puanları:
    106
    her yemekte muskat kullaniyorum hem toz halinde hemde kendim rendeliyorum..yani hangisi elimin altinda olursa..
     
  14. 6 Aralık 2009
    Konu Sahibi : yaren_76
  15. sehribanu

    sehribanu Aktif Üye Üye

    Katılım:
    5 Aralık 2009
    Mesajlar:
    14
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    76
    çok güzel kokar ben çok severım
     
  16. 31 Temmuz 2010
    Konu Sahibi : yaren_76
  17. adilemir

    adilemir Geçici Olarak Hesap Pasiftir ! ÜZGÜN Üye

    Katılım:
    25 Nisan 2009
    Mesajlar:
    16.251
    Beğenildi:
    4.322
    Ödül Puanları:
    238
    bende oglumda kullanmıstım...rendeyle toz halıne getırdım..verdım..sankı ıse yaradı gıbı ..ama tam anlamıyla rahatlatmamıstı..
     
  18. 27 Mayıs 2011
    Konu Sahibi : yaren_76
  19. Yuhanna

    Yuhanna ♥ Shimmer Gold ♥ Üye

    Katılım:
    17 Eylül 2007
    Mesajlar:
    742
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    86
    Evet Hollanda ve Belçikada çok kullanılan bi baharat,bize de dayımlar getiriyor belçikadan,özellikle patates püresine çok yakışıyor