musul köftesi(resimli)

Konusu 'Yöresel Yemekler' forumundadır ve pinaripekci tarafından 8 Eylül 2009 başlatılmıştır.

    8 Eylül 2009
    Konu Sahibi : pinaripekci
  1. pinaripekci

    pinaripekci pinaripekci.blogspot.com Pro Üye

    Katılım:
    6 Nisan 2009
    Mesajlar:
    3.862
    Beğenildi:
    12
    Ödül Puanları:
    148
    ırakta sahip olduğum nimetlerden biri..paylaşmak beni mutlu edecek..

    ciriş ılık suyla yavaş yavaş ıslatılarak hamur haline getirilir.kıyma,tuz,pulbiber ılave edilir ve tekrar yoğurulur..

    iç malzemeleri kavrulur..

    iç malzemesi
    1 su bardağı kıyma
    3 orta boy soğan
    1 kahve fincanı ırıce dovulmuş ceviz içi
    1 yemek kaşığı çam fıstığı
    2 yemek kaşığı 1kaşık biryani baharatı.
    tarçın
    tuz

    hamuru için 2 su bardağı ciriş
    nemlendirmek için su
    tuz
    az pulbiber
    1 su bardağı kıyma

    kaynatmak için su
    kızartmak için sıvı yağ
    üzerine sermek için poşet ya da alüminyum folyo..

    hazırlanan hamur 4 eşit parçaya ayrılır..düz bir zemine folyo yayılıp her bir parça 20cm çapında elle yayılarak düzgün bir yuvarlak elde edilir.
    ilk parçanın üzerine kavrulmuş iç malzeme dükülerek yayılır..ikinci parça tam üstüne koyulur ve kenarları elle bastırılır.diğer parçalarda da aynı işlem uygulanır.

    derin bir tencerede su kaynatılır ve içine biraz tuz atılır.tamamen kaynadıktan sonra süzgeçe köftelerden birisi koyulur ve suya indirilir.köfte piştiği zaman suyun istüne çıkar.5 dakika daha kaynatılıp bir tepsiye alınır.diğeri içinde aynı işlem uygulanır.daha sonra az sıvı yağ tavaya koyulur ve bir tbak yardımıyla çevirerek köftenin her iki yanı kızartılır..sıcak servis edilir afiyetle yenir..
     
  2. 8 Eylül 2009
    Konu Sahibi : pinaripekci
  3. pinaripekci

    pinaripekci pinaripekci.blogspot.com Pro Üye

    Katılım:
    6 Nisan 2009
    Mesajlar:
    3.862
    Beğenildi:
    12
    Ödül Puanları:
    148
    [​IMG]



    [​IMG]


    [​IMG]


    [​IMG]


    [​IMG]
     
  4. 8 Eylül 2009
    Konu Sahibi : pinaripekci
  5. pinaripekci

    pinaripekci pinaripekci.blogspot.com Pro Üye

    Katılım:
    6 Nisan 2009
    Mesajlar:
    3.862
    Beğenildi:
    12
    Ödül Puanları:
    148
    ben böyle sevdiğim için üzümde ilave ediyorum ama malzemelere yazmadım çünkü çoğu bu şekilde sevmiyor.arzu ya bağlı olarak ilave edilebilir..
     
  6. 8 Eylül 2009
    Konu Sahibi : pinaripekci
  7. Libyana

    Libyana Allah var, Allah yâr... Pro Üye

    Katılım:
    1 Haziran 2008
    Mesajlar:
    6.009
    Beğenildi:
    18
    Ödül Puanları:
    148
    Ellerine sağlık.
    Bu kitel rahaya benziyor;hani içli köftenin tabak ve yayvan şeklinde olanı..
    Musul köftesi..
    Ben de pilav harcında üzüm ceviz fıstık pek tercih etmeyenlerdenim lakin geri kalan kısımları çok güzel..
    Irak gelini olmanın avantajları diiiyoosun:KK66:

     
  8. 8 Eylül 2009
    Konu Sahibi : pinaripekci
  9. irem naz

    irem naz Canım OĞLUM Üye

    Katılım:
    27 Nisan 2008
    Mesajlar:
    6.713
    Beğenildi:
    13
    Ödül Puanları:
    148
    değişik bir tarif
     
  10. 8 Eylül 2009
    Konu Sahibi : pinaripekci
  11. Sympathique

    Sympathique Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    19 Kasım 2007
    Mesajlar:
    8.706
    Beğenildi:
    45
    Ödül Puanları:
    153
    pinarcim ellerine saglik cok guzel bisey olmusya bu ben bayilirim bulgurlu seylere ama bu ciris dedigin sey ince bulgurmu oluyo
     
  12. 8 Eylül 2009
    Konu Sahibi : pinaripekci
  13. pinaripekci

    pinaripekci pinaripekci.blogspot.com Pro Üye

    Katılım:
    6 Nisan 2009
    Mesajlar:
    3.862
    Beğenildi:
    12
    Ödül Puanları:
    148
    ewet bacım allaha şükür zamanlar mekanlar hep bilgiyle donanmak için rabbimizin bize sunduğu nimetlerden ibaret..nimetlerin tadına varabilmek ve birde bunları paylaşmanın verdiği hazzı tadabilmek ne güzel..güzel yorumun için teşekkürler..


    gerçekten farklı oluyor.bu ciriş dediğim şeyinn ismi burada ney bilmiyorum ama lezzeti hoş oluyor..


    sempatiqm bu ciriş benim bildiğim kadarıyla kaynatılmamış ince bulgur gibi birşey..görüntüsü ince bulgura benziyor çekip eklerim bi ara..ama su dökünce mesela ince bulgur şişer ya bu ciriş denen şey beyazlaşıp yapışan bir hamur gibi oluyor..ben ıraktan getiriyorum burada adı ney bilmiyorum balım..güzel yorumun için teşekkürler..
     
  14. 8 Eylül 2009
    Konu Sahibi : pinaripekci
  15. pinaripekci

    pinaripekci pinaripekci.blogspot.com Pro Üye

    Katılım:
    6 Nisan 2009
    Mesajlar:
    3.862
    Beğenildi:
    12
    Ödül Puanları:
    148
    Bunun hazırlanışında iç aynı şekilde hazırlanır. Ancak dışın hazırlanışı ayrıdır. Dış için yarı yarıya ince bulgur (simd) ve dövme kullanılır. Hatta dövme çok zor bulunduğu ve çabuk bozulduğu için size irmik önerilir
    Dövme ile yapılacaksa 1kg dövmeye 1 kg bulgur, irmik ile yapılacaksa 1 kg bulgura 1/2 kg irmik kullanınız! Bulgur, dövme & irmik bir kapta az soğuk su ıslatılarak (5-10 dakika) beklenir. Daha sonra 1 yemek kaşığı un, tuz eklenerek pekişinceye kadar yoğrulur.


    NOT: Hazırlanan kızartma ve haşlama içli köfteler pişirilmeden dondurulmak kaydı ile uzun süre saklanabilir.Dondurucudan çıkarılan köfteler çözülünceye kadar beklenir, sonra pişirilir. ılk günkü gibi olur!


     
  16. 8 Eylül 2009
    Konu Sahibi : pinaripekci
  17. pinaripekci

    pinaripekci pinaripekci.blogspot.com Pro Üye

    Katılım:
    6 Nisan 2009
    Mesajlar:
    3.862
    Beğenildi:
    12
    Ödül Puanları:
    148
    internette bunu buldum sanırım türkiye de cirişe dövme deniliyor ama bunu yerine ince bulgur irmik karışımı da kullanılabiliyormuş.buna sevindim artık daha çok kardeşim deneyebilir bu lezzetli köfteyi..
     
  18. 8 Eylül 2009
    Konu Sahibi : pinaripekci
  19. Sympathique

    Sympathique Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    19 Kasım 2007
    Mesajlar:
    8.706
    Beğenildi:
    45
    Ödül Puanları:
    153
    e yani ozaman ilce bulgur yapilabilinir dimi
    senocta ayni seye cikiyo