Mutfagimiz saglik depomuz...

Konusu 'Bitki Sözlüğü' forumundadır ve aylacım tarafından 28 Şubat 2007 başlatılmıştır.

    28 Şubat 2007
    Konu Sahibi : aylacım
  1. aylacım

    aylacım Guest

    Mutfaklarımızda bulundurdugumuz meyve ve sebzelerin vücudumuz için faydalarını biliyor musunuz? Iste faydaları:

    ANANAS: Vücudumuzun albümin sindirimini destekleyen bir enzim olan Bromelain içerir. Daha önemlisi beyne giden kan yollarini temizler ve beynin kan dolasimini arttirir.C Vitamini deposu olan çilek, önde gelen afrodizyaklar arasında yer alır.Çilek bütün salgı bezlerini çalıs¸tırarak vücuda gençlik ve kuvvet kazandırır, çileg?i çok olan bölgenin halkı uzun yas¸ar. Yüksek tansiyonu düs¸ürür, damarları temizler. Kansere kars¸ı korur, Böbrekte kum ve tas¸ olus¸masını önler.

    ANASON: Sindirim sisteminin en iyi dostudur. Çin ve Hindistan'da eskiden tip biliminde kullanılırdı. Enfeksiyona karsi koyma gücümüzü arttirir, sinirsel hücrelerin verimlilig?ini besler yani beyin ve omurilik islevlerini destekler. Sindirimdeki zorluklardan dogan migrenler, bas dönmeleri, karin ag?risi gibi rahatsızliklardan korunmak için yararli olur.

    AVOKADO: Lif, A, C, E vitamini ve bazi B vitaminleri açisindan oldukça zengindir. Ayrica potasyum yüklüdür. Potasyum eksikligi depresyona ve yorgunluga yol açtigi için düzenli yenmelidir. Kalp için yararli olan avokado ayni zamanda cildi de besler. Uzmanlar avokadoyu cildin kirisiksiz olmasinda önemli rol oynayan kolajenin üretimini saglayan bir depo olarak degerlendiriyorlar.


    ADAÇAYI:Mide ve bag?ırsak gazlarını giderir. Mide bulantısını keser.Hazım sisteminin düzenli çalıs¸masını sag?lar. Gög?sü yumus¸atır. Astım hastaları için yararlıdır.Bu uyarıcı bitki kan dolas¸ımını hızlandırır. Hücre yenilenmesini ve cildin elastikiyetinin artmasını sag?lar. Bu bitkiyle sivilcelerinizden de kurtulabilirsiniz.

    AHUDUDU:Kanı temizler, vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sag?lar. Terletir ve idrar söktürür. Kabızlıg?ı giderir. Vücuda dinçlik verir.


    ASMA:Yaprakları ile yapılan ilaçlar kanamayı durdurur. Vücuda kuvvet verir. Sarılıg?ı keser. I?shali durdurur.

    ALOE VERA(SARISABIR):Eski yunanlılarında güzelles¸mek için kullandıkları bir bitki. Yıpranmıs¸ ciltleri onarmak ve nemlendirmek için son derece yararlı. Akne sıcaktan kaynaklanan kas¸ıntılara kars¸ı cildi koruyor. Yıpranmıs¸ saçları onarıyor ve nemlendiriyor.


    AYRIKOTU:I?drar söktürür. Böbrek ve mesane tas¸larının düs¸ürülmesine yardımcı olur. Buralardaki iltihapları da giderir.

    AYVA:I?shal ve dizanteriyi keser. Mide ve bag?ırsakları kuvvetlendirir. I?nce bag?ırsak iltihabını giderir. Kanı temizler. Çarpıntıyı dindirir.


    BAMYA:Halsizlig?e kars¸ı bire bir. 100 gram bamya günlük magnezyum (hücrelerin enerji depolamasına yarayan madde) ihtiyacımızın üçte birini ve yüzde 10'dan daha fazla miktarda ise günlük demir (akyuvarların vücut içinde oksijen tas¸ımasını sag?lıyor)ihtiyacımızı kars¸ılıyor.


    BADEM: Badem demir, kalsiyum, B1, B2 vitaminleri ve C vitamini bakimindan zengin bir meyvedir. Uzmanlar zekasindan memnun olmayan ve yüzündeki renksizlikten sikayet edenlere, sürekli bas agrisi çekenlere badem yemelerini önermektedirler.

    BAL: Yüzyillardir soguk alginligi ve öksürügün tedavisinde kullanilir. Bir tatli kasigi kekik ile yendiginde astima iyi geldigi söylenir. Yatmadan önce yenecek olan bir kasik bal rahat uyumanizi saglar. Ayni zamanda dezenfektan ve antiseptiktir.


    BALIK: Uskumru, sardalya gibi baliklar Omega 3 tasir ve hormonumsu bir madde sayilan prostaglandinleri üretir. Bu sayede beyin fonksiyonlari, iyi bir görüs, ögrenme yetenegi ve koordinasyon için kaçinilmazdir. Egzama gibi rahatsizliklarin da iyilesmesinde yardimci olur.

    BIBERIYE: Dolasim ve sinir sistemini aktif hale getirir. Yasli insanlarda damar sertligine bagli hafiza zayifliklarinda etkili olarak kullanilir. 16yy'da gut ve romatizma hastaligindan aci çeken Macaristan kraliçesi Elizabeth biberiye suyu ile yaptigi banyolar sayesinde sagligina kavusmustur. Iyi bir uyarici olan biberiye saça canlilik ve parlaklik verir,saçin uzamasini hizlandirir.


    BEZELYE:Taze ve donmus¸ olarak kullanılabilen bezelye B1, C vitaminleri, protein, lif ve folik asit içerir. Sinir sisteminde sorunları olanlara tavsiye edilir.

    BROKOLI?:Kansere kars¸ı bizi koruyan ve ömrümüzü uzatan müthis¸ bir sebze. Çok miktarda kalsiyum içerdig?i için kemik erimesine bire bir. Mineral ve demir eksiklig?ini gideren brokoli, vitamin deposudur. Brokoli tutkunlarında ender olarak bag?ırsak ve akcig?er kanseri görülür, kalp dolas¸ım hastalıklarına da pek fazla rastlanmaz. Kadınlarda gög?üs kanserini önler.Gög?üs kanserine ve spinabifida hastalıg?ına kars¸ı etkili. Brokoli bol miktarda, gög?üs kanseri riskini azaltan 'indole' adlı bir madde içeriyor.I?ndole, gög?üs kanserine neden olan östrojen bozukluklarını engelliyor. Ayrıca brokolinin dig?er bir özellig?i de, spinabifida hastalıg?ını (dog?us¸tan belkemig?inde son omurun kapanmamıs¸ olması) önlemesi.


    BUG?DAY:Lifli gıdalar sag?lıklı bir beslenmenin temelidir. Bug?dayın dıs¸ kabuklarından elde edilen kepek de, genellikle mısır gevreg?i türü yiyeceklerle tüketilir. Kepekli bug?day unundan yapılan kurabiye vb. bag?ırsakların düzenli çalıs¸masını sag?lar ve kabızlıg?ı önler. Bug?day tanesinin özü olag?anüstü besleyicidir. Vücudun özümsedig?i kalsiyum, demir ve çinko burada depolanır. Besin deg?eri, potansiyel olarak yulaf ve mısırdan daha yüksek olan bug?day, bag?ırsak ve rektum kanserini önleyici faktörler içerir. Ama, yulaf ve mısıra kıyasla sindirimi biraz daha zordur.


    ÇAY:Binlerce yıllık bir bitki olan çayın yaprakları güzelles¸mek içinde kullanılıyor. Yag?lı bir cildiniz varsa, çaydan bir tonik olarak faydalanabilirsiniz.Gözleriniz s¸is¸se iki sog?uk çay pos¸etini göz kapaklarınızın üstünde bekletin.Saçlarınızın eskisinden daha parlak görünmesini istiyorsanız, s¸ampuandan sonra çayla durulayın. Farkı göreceksiniz.

    ÇAM FISTIG?I:Brons¸it, verem, akcig?er hastalıklarının çabuk iyiles¸mesine yardımcı olur. Ruhi çöküntüyü giderir. Kalp hastalıklarında da faydalıdır.


    CIVAN PERÇEMI: Idrar söktürücü, mide ve bagirsak gazlarini giderici ve istah açicidir. Kan dolasimini arttirarak vücuda zindelik verir. Ayrica agri kesici ve spazm çözücü özellige sahiptir.


    ÇILEK: Vücudu kuvvetlendiren bir meyvedir. Soguk alginligini önler, idrar söktürür ve vücutta biriken suyu bosaltir. Bagirsaklari çalistirir. Diyet yapanlara ve seker hastalarina tavsiye edilir. Ancak alerjik bünyelerde kizariklik ve kasintiya yol açabilir.

    ÇI?KOLATA: Stresin bir numaralı düs¸manı. Kendinizi kötü hissediyorsanız hemen bir parça çikolata yiyin. Flört etmek gibi bir s¸ey. Bir kalem yemek yeterli ,mutluluk hormonu serotonin" anında beyinde dolas¸ıma çıkıyor. Çikolatanın içerdig?i "penilatilamin" insanı bulutlara çıkarıyor. Çikolatada, yes¸il çay ve sebze-meyvelerde bulunan ' flavonoid ' adlı bol vardır. Bu madde kanı sulandırıyor ,kalp hastalıkları miktarda riskini azaltıyor. Çikolata kötü kolestrolun (LDL) okside olarak damarçeperine yapıs¸masını engelliyor. Tıpkı aspirin gibi kanda pıhtılas¸manın önüne geçiyor. Düzenli tüketenler arasındaki ölüm olayı yemeyenlere kıyasla % 30 daha geç gerçekles¸iyor.(günde 30 gr)


    ÇÖREKOTU:I?s¸tah açar. Vücuda kuvvet ve dinçlik verir. Hazmı kolaylas¸tırır. Mide ve bag?ırsak gazlarını söker. Koklanacak olursa bas¸ ag?rısını keser.

    DEFNE: Güzel kokulu ve istah açici olmasindan dolayi mutfaklarimizda, balik, et yemeklerinde ve çorbalarda lezzet verici baharat olarak kullanilir. Sindirim bozukluklarina, uykusuzluga,romatizmaya,halsizlik gibi rahatsizliklara iyi geldigi söyleniyor.


    DEREOTU: Bu bitkinin sadece yapraklari degil, tohumu da kullanilir. Yapraklari salatalara ve bazi yemeklere tat vermesi için kullanilir. Tohumu ise bazi keklere, tatlilara, salatalara konur. Mide zayifligina ve uykusuzluga karsi kullanilir.

    DOMATES: C vitamini, lif ve fotokimyasallar bakimindan oldukça zengindir. Likopin diye isimlendirilen bir antioksidan sadece domateste var. Yaslilarda psikolojik ve fizyolojik saglik için çok büyük önem tasir. Cilde tazelik verir, hazmi kolaylastirir. Asitli bir sebze olmasi nedeni ile pisme sirasinda C vitaminini korumasina yardim eder. Domates olgunlastikça besin degeri artar.


    DONDURMA: Çok yenirse s¸is¸manlatıyor, az yenirse mutlulug?a mutluluk katıyor. Dondurma yas¸lanmayı önlüyor.100 gr dondurmada ortalama :*135 mg kalsiyum*115 mg fosfor* 100 mg sodyum*160 mg potasyum,25 gr karbonhidrat bulunuyor. Amerika'da kis¸i bas¸ına 25 kg., Türkiye'de kis¸i bas¸ına 6 Külah tüketiliyor. Sütten daha zengin bir besin maddesidir. A,B,C,D,E vit.içerir. Çocukların sag?lıklı büyümesi ve kemik erimesi sorunu olan kis¸iler için büyük önem tas¸ıyor. Beslenme uzmanları dört mevsim tüketilmesini önermektedir.

    DUT: Beyaz dut yapraklari idrar söktürür. Aç karnina yenen beyaz dut bagirsak kurtlarini düsürür. Mide ve bagirsaklari rahatlatir. Kara dut ise agiz ve bogaz iltihaplarina iyi gelir.

    ELMA:Günde bir elma yemek doktoru evinizden uzak tutar. I?ki elma yerseniz,kalp ve dolas¸ım sorunlarına kars¸ı korunmus¸ olursunuz. Kolesterolü yok eder ve kabızlıg?ı önler. Sindirimi kolaylas¸tırır. Kokusu rahatlatır ve kan basıncını düs¸ürür. Artrit, romatizma ve gut hastalıklarına kars¸ı da yararlıdır.


    EBEGÜMECI?:Gög?sü yumus¸atır. Öksürük keser. Mide bulantısı ve kusmaları önler. Ates¸i düs¸ürüp vücuda rahatlık verir. Bog?az ve bademcik iltihaplarını giderir. Dis¸eti hastalıklarını tedavi eder.Bu bitkinin yaprakları tahris¸ olan cildi dıs¸ etkenlere kars¸ı korur. Cildi nemlendirir ve yumus¸atır. Ebegümeciyle kan dolas¸ımını hızlandırabilir, bag? dokusunun elastikiyetini artırabilirsiniz. Ayrıca göz altındaki kırıs¸ıklara ve s¸is¸liklere de iyi gelir.

    ENGINAR: Magnezyumlu yapisi ile cigerlere etki eder. Uzmanlar tam kapasite çalisan bir karaciger ve safra kesesinin beynin sagligi için önemli oldugunu savunmaktadirlar. Bol bol tüketin. Kandaki üre ve kolesterolü düs¸ürür. I?drar söktürür. Kandaki s¸eker miktarını ayarlar. Damar sertlig?i ve kalp hastalıklarını önler. böbrekteki kumların dökülmesine yardımcı olur. Prostat, meme ve rahim ag?zı kanserine kars¸ı iyi gelir. Enginarın içinde bulunan Silymarin maddesinin, hücrelerin hasar görmesini engelledig?ine is¸aret eden aras¸tırmacılar, ayrıca Silymarin maddesinin, prostat, meme ve rahim ag?zı kanserini önleme konusunda da etkili oldug?unu belirtti. Enginarın içinde, fiber, magnezyum, folate ve C vitamini bulundug?u, bu sebzeyi bol miktarda tüketenlerin, bulundukları yas¸ın daha altında gösterdikleri belirtildi.


    ERIK: Sinirleri güçlendirir. Zihin yorgunluguna iyi gelir. Idrar söktürerek vücudun rahatlamasini saglar. Karaciger siskinliklerinde yenmesi tavsiye edilir. Kansizliga iyi gelir. Romatizma, mafsal kireçlenmesinde yararlanilmasi gereken bir meyvedir.

    FESLEGEN: Hindistan kökenli olup nanenin ve kekigin akrabasidir. Rahat bir gece geçirmek için güzel bir feslegenli çorba ve feslegenle demletilmis bir içecek kadar yararli ne olabilir ki? Emziren annelere sütlerinin çogalmasi için tavsiye edilir. Istah açar. Sakinles¸tirici ve yatıs¸tırıcı özellig?i vardır. Enerji verir ve cildi rahatlatır. Fesleg?enli saç losyonlarıyla saç derisine masaj yaparak, onların kökünü güçlendirebilirsiniz. Fesleg?en yag?ıyla selülitlerinizden de kurtulmanız mümkün.


    FINDIK: Findik lif, protein ve vitamin açisindan oldukça zengin, yararli bir yag deposudur. Badem, fistik, ceviz selenyum açisindan son derece zengindir. Ceviz Omega 3 ile doludur. Salatalara, meyve salatalarina, tatlilara ve sebze sotelere katarak tüketebilirsiniz.

    FISTIK: Yag? oranı yüksek ama yine de insanı mutlu ediyor. Roma I?mparatorlu'nda da " Tanrı yiyeceg?i " olarak adlandırılan fıstıg?ın, kolestrolü düs¸ürdüg?ü ve kalp krizi riskini azalttıg?ı belirtiliyor. Çocuklar ve sporcular daha fazla yiyebilirler. Demir, bakır, selenyum, magnezyum, çinko, potasyum ve fosfor gibi minerallerin dog?al kaynag?ı olan bu çerez, kalbimizin yanısıra, beyin-sinir sistemi, kas ve kemiklerimizin dostudur. Tuzsuz olanından hergün 10-15 adet yenilebilir.


    FRENK ÜZÜMÜ: Siyah frenk üzümü kizil siyah renk maddesi olan ve kan damarlarinin esnekligini arttiran anthosiyanini bol miktarda bulundurur. Kandaki oksijen yogunlugunu arttirir.


    GREYFURT:C vitamini bakımından çok zengindir. Yarım greyfurt günlük C vitamini ihtiyacının yüzde altmıs¸ını sag?lar. Kolesterol oranını düs¸üren pektin maddesi bulunur. Kansere kars¸ı koruyucu özellik tas¸ır. I?s¸tah açar.

    GÜL:Cilde sag?ladıg?ı yararlar yüzünden kozmetik ürünlerinin vazgeçilmez bir parçasıdır. Parfüm üretiminin önde gelen elemanlarındandır. Gözenekleri sıkılas¸tırıcıdır.


    HARDAL: Dolasimi canlandirir,soguk alginligina karsi korur,depresyona ve uyusukluga iyi gelir. Hardal tohumu suyu gögüs enfeksiyonlarina, romatizmaya ve artrite faydalidir. Zehirlenmelerde bir fincan suya bir kasik hardal konarak içildigi takdirde kusturur.

    HAVUÇ: 100 grami 40 kalori içerir. Mineral tuzlar, sekerler, fosfor, kalsiyum, sodyum, potasyum, magnezyum, demir ve basta A olmak üzere B, C ve E vitaminleri, karaton ve karotin esansi içerdigi için, tek basina bedenimizin günlük gereksinimlerini karsilar. Görme bozukluklari, bas dönmesi, düsük tansiyon, bitkinlik gibi rahatsizliklari iyilestirir. Bronslari açar, kuru öksürügü keser ve bagirsaklari yumusatir. Haftada bes¸ kere yendig?i takdirde Harvard'ın aras¸tırmalarına göre kadınlarda kalp enfarktüsünü, felç tehlikesini yüzde 68 oranında azaltıyor. Günde iki havucun erkeklerde kandaki kolesterolü yüzde 10 oranında azalttıg?ı görülmüs¸tür. Her gün yenen bir havuç da akcig?er kanseri tehlikesini yarıya indiriyor. Havuçtaki Beta-Karotin de gözleri yas¸lılıg?ın getirdig?i görme zayıflıg?ından koruyor ve bag?ıs¸ıklık sistemini kuvvetlendiriyor. Mide ve bag?ırsak kanamalarını önler, kansızlıg?ı giderir, anne sütünü arttırır, yüz ve boyun kırıs¸ıklıklarını giderir, idrar ve bag?ırsak gazlarını söktürür, ülserdeki s¸ikayetleri giderir Kansere kars¸ı etkili oldug?u gibi cildin kurumasını da engelliyor ve bag?ıs¸ıklık sistemini güçlendiriyor. Beta karotin (kansere neden olan serbest radikallari durduruyor ve bag?ıs¸ıklık sistemini güçlendiriyor) içeren havucun en büyük özelliklerinden biri içerdig?i bu maddenin cildin kurumasını engelleyen A vitaminine dönüs¸ebilmesi.


    HURMA: Hurmada B vitamini, potasyum, kalsiyum ve demir bulunur. Yapisindaki kompleks karbonhidratlar hurmayi çok yararli bir meyve konumuna sokuyor.

    IHLAMUR: Ihlamurun yatistirici, idrar söktürücü, terletici ve uyku düzenleyici özellikleri vardir. Sifali bitkiler arasinda önemli bir yeri olan ihlamurun ilaç içmesi sakincali hamile kadinlarin soguk alginligi, grip gibi rahatsizliklarinda etkili olarak kullanildigi görülmüstür. Soguk alginligina karsi en iyi dogal ilaçtir. Vücudu terleterek atesi düsürür ve öksürügü keser. Özellikle bal karistirilarak içildiginde hastaliga karsi vücudu güçlendirir. Içerisinde bol miktarda su bulundugu için organizmanin su ihtiyacini karsilar.


    ISIRGANOTU:Toplaması zor oldug?u için pek fazla sevilmeyen bu bitki, cildin parlak görünmesini sag?lar ve gerginles¸tiriyor. Böbrek hastalarının vazgeçilmez dostu saç dökülmesini de önlüyor.

    ISPANAK:Kalp hastalıklarına, felce, yüksek tansiyona, yas¸lılıg?ın getirdig?i göz hastalıklarına, kansere, hatta psis¸ik rahatsızlıklara kars¸ı da etkili bir sebze. Göz hastalıklarına ve derideki lekelenmelere kars¸ı etkili.Ispanak içerdig?i iki kimyasal madde sayesinde görme bozukluklarına kars¸ı etkili. Haftada 6 kez ıspanak yiyenlerin % 86 oranında yas¸ın ilerlemesiyle birlikte ortaya çıkan derideki lekelenmeler gibi bir sorunlarının olmayacag?ını gösteriyor. Ayrıca yas¸la birlikte ortaya çıkan göz hastalıklarına kars¸ı da etkili. Bir porsiyon ıspanak, günlük demir ihtiyacımızın onda birini kars¸ılıyor.


    I?NCI?R:Bag?ırsakları yumus¸atır. Kabızlıg?ı giderir. Brons¸it,öksürük ve bog?az ag?rılarında faydalıdır. Enerji verir.

    KARANFI?L:Mikropları öldürür. Ag?rıları dindirir. Sinirleri uyarır. Hazmı kolaylas¸tırır. Koku giderir. I?s¸tah açar.


    KEKI?K:Bedeni kuvvetlendirir. Hazmı kolaylas¸tırır. Kalp çarpıntısını keser. Bag?ırsak iltihaplarını iyiles¸tirir. Bag?ırsak solucanlarının düs¸ürülmesine yardım eder. Kandaki s¸eker miktarını azaltır.

    KIRMIZI BI?BER:Bulas¸ıcı hastalıklara kars¸ı etkili. Vücudun özellikle bulas¸ıcı hastalıklara kars¸ı olan direncini artırıyor. Portakaldan daha fazla miktarda C vitamini içeren bu sebze, aynı zamanda içerdig?i beta karoten ile bag?ıs¸ıklık sistemimizi güçlendiriyor. Kırmızı biber mide suyu ve tükürük olus¸umunu artırır, sindirimi kolaylas¸tırır, romatizma, mafsal ve dis¸ ag?rılarını azaltır, krampları giderir, kolera ve azaltır ve kanser tedavisinde kullanılır. Terlemeyi artırır, gut hastalıkları bas¸ta olmak üzere bir çok hastalıg?a iyi gelir.Kanser riskini serinlik verir (sıcak iklimlerde kullanılmasının nedenlerinden birisi budur), öksürük ve bog?az ag?rılarını gidermede(gargara olarak) kullanılır, sinir hastalıkları için dog?al yatıs¸tırıcıdır,vücuttaki as¸ırı yag? ve kolesterol birikiminin önlenmesini sag?lar. Antibakteriyel etkisi ile hastalıkların önlenmesinde de etkili olan kırmızı biber ülkemizde ag?ırlıklı olarak Kahramanmaras¸, Gaziantep ve S¸anlıurfa olmak üzere Güney ve Güneydog?u illerinde fazlaca tüketilir.


    KANTARON: Ülser ve gastrite iyi gelir. Antiseptik ve mikrop öldürücüdür. Yaralari iyilestirici özellige sahiptir.


    KAVUN, KIRAZ: Her iki meyve de hemen hemen ayni özellikleri tasir, idrar söktürerek böbrekleri ve kani temizlerler. Sinirleri yatistirarak iyi bir uyku verirler. Cildin pürüzsüz olmasinda rol oynarlar. Kavun akciger veremi ve kansizlikta yaralidir. Uzmanlar seker hastalari ile bagirsak ülseri olanlara tavsiye etmiyorlar.


    KAYISI: Sinirleri güçlendirir ve uyku verir. Beyin yorgunluklarina ve kansizliga iyi gelir. Kabizlik çekenler kayisiyi taze ya da kuru olarak yerlerse iyi gelecektir. Cilt güzelligi için bire birdir. Antioksidan özelligi ile vücudu serbest radikallere karsi korur.
     
  2. 28 Şubat 2007
    Konu Sahibi : aylacım
  3. aylacım

    aylacım Guest

    KI?RAZ:Aspirin yerine kiraz. Kiraz yemek ag?rıların dindirilmesinde aspirinden çok daha etkili oluyor. 20 kirazda 12-25 miligram arasında antosiyanin bulundug?u ve bu maddenin ag?rı kesici etkisinin aspirinden on kat daha fazla oldug?u görüldü. Kirazda bulunan antosiyanin maddesinin E ve Ca vitaminlerine benzer antioksidan etkiler yarattıg?ına da tanık olundu. Nair'e göre,günde 20 kiraz yemek bir aspirin almakla özdes¸ etki yaratıyor. Nair kirazdaki antosiyaninin tablete dönüs¸türülmesine çalıs¸ıyor.


    KUS¸BURNU:Çok yog?un vitamin zenginlig?i nedeniyle gözlerin dostudur.Vücuda dirilik sag?lar. 100 gram kus¸burnunda bir sandık portakala es¸deg?er C vitamini vardır. I?yi bir ras¸itizm ilacı, etkin bir kan temizleyicisidir. Güçlü bir kurt düs¸ürücü ve bag?ırsak yumus¸atıcısıdır. Mide kramplarına ve sindirim sistemi zorluklarına kars¸ı faydalıdır. Romatizma ag?rılarını gideriyor. Basur tedavisinde iyi sonuç veriyor.


    KI?VI?:Bir kivide, bir portakalda olan C vitamininin iki katı vardır. Potasyum bakımından da zengindirler. Sindirimi kolaylas¸tırır ve kabızlıg?ı önler.


    KEREVIZ: Gut hastaligini ve romatizmayi iyilestirir. Tok tuttugu için diyet yapanlara özellikle önerilir. Cinsel gücü artirir. A,B,C vitaminleri,fosfor ve çesitli madensel tuzlar içerir.


    LAHANA: Lapasi gögüse uygulandiginda öksürüge,alt karna uygulandiginda ise sistite iyi gelir. Bagisiklik sistemini güçlendirerek enfeksiyonlari önler.Çıg? olarak yenildig?inde sindirim sistemini rahatlatır.Bag?ırsak kurtlarına iyi gelir. Idrar söktürücü, toksin atici ve antiseptiktir.


    LAVANTA Çiçeg?i çayı: Idrar söktürücü ve agri kesicidir. Safrakesesi rahatsizliklarinda etkilidir. Kalp atislarini düzenler, kan basincini düsürür. Kuvvetli bir bitki olmasindan dolayi kesinlikle fazla kullanilmamalidir.


    LIMON: Turunçgiller ailesinin en önemli üyelerinden birisidir. Iyi bir mineral deposu olan limonda A, B1, B2, B3 ve özellikle C vitamini bulunuyor. Limon, damar sertligi ve enfeksiyonlarina karsi yararlidir. kan dolasimini da düzenler. Sabahlari aç karina yarim bardak suyla karistirilarak içilen limon suyu,asiri asitlerin tahris ettigi mide mukozasini yatistirir. Grip ve soguk alginliginda bir limonun suyu bir tatli kasigi ve bir su bardagi ilik su ile karistirilarak içildiginde rahatlatici etki yapar. Tuzlu su ile karistirilip içilirse karacigeri,sindirimi ve kalp atislarini olumlu etkiler.


    MAKARNA:Çok ag?ır soslarla yenilmedig?i sürece enerji veren ve mutlu eden besinler arasında yer alıyor. Hazmı kolaydır. Özellikle sadece salata ile birlikte yenirse s¸is¸manlatmaz.


    EKMEK: Bug?day ekmeg?i de sıkıntıları unutturuyor.


    MANTAR: Diyet yapanlar tarafindan özellikle tercih edilen bir besin türü. Bunun nedeni ise kalorisinin son derece düsük olmasi. Bununla birlikte kolesterol ve karbonhidrat hiç yoktur. Ayrica yaslilar için gerekli olan potasyum ve fosfor degerleri çok yüksektir. B3 vitamini ve folik asit yönünden de çok zengindir.


    MARUL:Kemik erimesine kars¸ı etkili. Sütten bile daha fazla kalsiyum içeren bu sebze, kemikleri güçlendirmesi açısından bir numara. 100 gramında, küçük bir bardak sütün içinde bulunan kalsiyumdan daha fazlasına sahip. Bu miktar günlük kalsiyum ihtiyacının dörtte birine tekabül ediyor.


    MAYDANOZ: Yapraklari, sapi, tohumu ve kökü kullanilir. Tatlilar hariç salata, çorba dahil her tür yemege, zevke göre istenilen miktarda konabilir. Karacigeri ve dalagi olumlu yönde etkiledigi söyleniyor. Istah açar, hazmi kolaylastirir. Içinde bol miktarda C vitamini bulunur.


    MELISA (ogulotu): Kendine has uçucu yaglari ruhsal bunalimlara, sinirsel rahatsizliklara iyi geliyor. Stresten kaynaklanan bas agrilarina karsi etkilidir. Melisa çay ve bitkisel su olarak içilebilir.Bag?ırsak ag?rılarına iyi gelir.


    MENEKSE: Terletici dolayisiyla ates düsürücüdür. Içindeki saponin sayesinde gögüs yumusatici ve idrar söktürücüdür. Ayrica sakinlestirici etkisi de vardir.


    MERSIN YAPRAGI: Yaprak ve meyvelerindeki tanen, kabiz yapici ve mikrop öldürücüdür. Idrar yolu iltihaplarinda kullanilir. Ayrica sakinlestirici özelligi vardir.


    MISIR: Protein, yag ve çesitli sekerler içerir. Otuz alti biçimde kullanilir. Meksikalilar ondan alkollü içki bile yaparlar. Misir püsküllerinin yatistirici ve idrar söktürücü özelligi vardir. Mide, bagirsak için tahris edici olmadigindan sakinca görmeden kullanilmaktadir. Ama ne durumda olduklarini bilmeden misir püsküllerini gelisi güzel kullanmayin.


    MUSKAT: (Küçük Hindistancevizi)Bu bitkini ana yurdu Moluk Adalaridir. Küçük hindistancevizi etlere, böreklere ve keklere çok yakisir,hatta sicak saraba katilir. Sindirimi kolaylastirmasi için bebek mamalarinda kullanilir. Küçük hindistancevizi bütün olarak alinmali ve gerektigi kadar rendelenmeli. Uzmanlar uyku probleminiz varsa bir bardak sütün içerisine bir biçak ucunun dörtte biri kadar h.cevizi tozu ilave etmeyi tavsiye ediyorlar. Fazlasi zararlidir.


    MUZ:Kokusuyla bile mutluluk as¸ılayan muz, tam bir endorphin deposudur. Kendinizi güçsüz ve ve sinirli mi hissediyorsunuz, hemen bir muz yiyin. Kalsiyum ve magnezyum içeren bu meyve strese kars¸ı bire bir. Sinir hastalıg?ı olanlar için her gün yemek arası saatlerde tüketilmesi gereken bir besindir.


    NANE: Nane çay olarak içildiginde mide ve bagirsak gazlarini, ishal , mide bulantisi ve kalp çarpintilarini önleyici etkisi vardir. Mide ülseri olan kisilerin bu çayi dikkatli kullanmasi gerekir. Taze ya da kuru olarak yemeklerde, soslarda ve salatalarda tatlandirici olarak kullanilir.


    NOHUT:Bag?ırsag?ı yumus¸atır.


    PAPATYA:Her derde deva bir bitki. Tahris¸ olmus¸, temizlig?e ve ferahlamaya ihtiyacı olan ciltler için ideal. Kurutulmus¸ papatyalardan hazırlanmıs¸ bir losyonla gözlerinize yapacag?ınız kompres s¸is¸kinlig?ini alıyor.


    PATATES: Çig olarak cilt ülserlerine ve kesiklere iyi gelir. Bas agrisina karsi rendelenmis ya da halka halka dogranmis patatesi sakaklariniza koyun. Kaynatilmis kabuklari tansiyonu düsürür. Mide ülseri, kabizlik ve hazimsizlik sorunlarinda da suyundan faydalanilir.


    PIRASA: Pirasada B vitamini, demir, kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum gibi mineraller bulunur. En büyük özelligi tok tutmasidir. Özellikle diyet yapanlara önerilir. Kansizlik, romatizma, gut ve damar hastaliklarina karsi dogal ilaçtir. Cildi güzellestirir, kani temizler ve toksinlerden arindirir, bagirsaklari yumusatir.


    PORTAKAL:C ve B Vitamini açısından zengin olan portakal, insana dinamizm veriyor. Portakal içindeki C vitamini ince ve kalın damarların yumus¸ak kalmasını sag?lar. Bacaklardaki varisi, vücuttaki direnci arttırır. Grip ve nezleyi de portakal geçirir. Suyu s¸eker, s¸arap karıs¸tırılır üzerine sıcak su katılır ve içilir. Kanın durulmasına ve temizlenmesine yardımcı olur. Hazmı kolaylas¸tırır. Portakal reçeli ise karacig?eri çalıs¸tırır.


    REZENE: Genellikle sakinlestirici, gaz ve sanci giderici özelliktedir. Süt veren annelerde sütü arttirir. Idrar söktürür yapraklari yaralarin iyilesmesini kolaylastirir.


    ROKA: Yapraklari kani temizler ve kan dolasimini düzenler. Vitamin ve mineral bakimindan çok zengin oldugundan vücudun direncini arttirir. Yapraklari ve tohumu öksürügü keser, istah açar.


    SAFRAN: Sinir sistemini uyararak vücuda kuvvet verir. Kabiz etkisi vardir, adet söktürücüdür.



    SALATALIK:Salatalıg?ı zaten birçok kadın cilt bakımı için kullanıyor. Hassas ciltlerde meydana gelen kas¸ıntıyı, pullanmayı ve gerginlig?i ortadan kaldırıyor. Cilde yog?un bir s¸ekilde nem vererek, günlük nem ihtiyacını kars¸ılıyor. Salatalıg?ın kendisi ya da suyu cildimizi bir tonik kadar temizler,kabızlıg?ı önler, böbrek ve kalp hastalıklarında vücutta biriken suyun atılmasına yardımcıdır. Kalp hastalıkları ve enfeksiyonlara kars¸ı etkili. Kükürt içeriyor ve bu madde vücudun enfeksiyonlara kars¸ı dayanıklılıg?ını artırdıg?ı gibi, kolestrolü de düs¸ürüyor.

    SARIMSAK: Halk arasinda dogal ilaç olarak bilinir. Çiçek köklü sebzelerden biri olan sarimsak, hücrelerin yasamasi için gerekli olan özler içerir. Sarimsak dogadaki en güçlü panzehirlerden biridir. Günümüzde bagirsak parazitleri tedavisinde kullaniliyor. Ayni zamanda hipertansiyona karsi da etkili koruma sagliyor. Uzmanlara göre çok sarimsak yemek tehlikeli olabilir. Asiri doz anemi, astim gibi hastaliklara yol açabilir. Dogrusu ise günde bir iki distir.


    SEBZE ve MEYVE: Yüzde doksani su olan sebzeler yüzde 23 oraninda da lif içerirler. Ögünlerinizde bir tabak sebze yediginizde hem saglikli beslenmis olursunuz hem de midenizin çalismasini hizlandirirsiniz. Meyveler ise C vitamini yönünden zengin olduklarindan vücudun mikroplara karsi direncini arttirirlar. Içerdikleri vitamin ve minerallerden dolayi sofralarinizdan eksik etmeyin.


    SIRKE: Sirke atesi düsürür. Sistit ve gut enfeksiyonlarini tedavi etmekte yararli olabilir. Tuzla karistirilarak içildigi zaman sistemi zehirden arindirir. Bal ile birlikte alindiginda yüksek tansiyona,mide ülserine,bagirsak enfeksiyonlarina ve uykusuzluga iyi gelir.

    SOGAN: Antiseptik, toksin atici, idrar söktürücü, kan dolasimini düzenleyici, nefes açici, kolesterol, seker ve tansiyon düsürücü özellikler sahiptir. Sogan, mide siskinliklerini rahatlatir ve kabizligi önler. Ari ve böcek sokmalarinda bir dilim sogan aciyi alir. Sogan suyu yaniklara, kesiklere, hayvan isiriklarina faydali olur. Suyunun günde iki kere sürülmesi sigillerin kaybolmasina yardimci olabilir.


    SU: Her ne kadar bazilarimiz “su bile içsem yariyor”dese de, su vücuttaki biyokimyasal maddeleri dengeledigi için toksinlerin vücuttan atilmasini saglar. Böylece vücut zararli maddelerden temizlenir. Uzmanlara göre beynimizin %80'i sudur. Su eksikligi beynimizdeki mineral yogunlugunu ve kullanimini da sinirlar. Günde en az bir buçuk litre su içmek gerekiyor.


    SUSAM: Dar gelirlerinin bas¸tacı olan simit, mutlulug?a giden yolda önemli bir yere sahiptir. Yag? ve Protein içerir. Susamdan elde edilen tahin bal ile karıs¸tırılıp yenirse bog?az ag?rısı ve brons¸ite iyi gelir. Kıs¸ aylarında bag?ıs¸ıklık sistemini güçlendirmek için bolca tüketmeliyiz.Demir bakımından zengindir.


    TARÇIN: Istah açar,bulantiyi giderir, ishali keser. Vücudu kuvvetlendirici özelligi vardir. Bagirsak gazlarina iyi gelir. Mikrop öldürücü etkisinden dolayi besin zehirlenmelerine karsi koruyucu rol oynar.Tarçın ag?acı yapraklarından ve kabuklarından elde edilen tarçın yag?ı, bag?ırsakları düzenler, hazmi kolaylas¸tırır,ag?rıları dindirir,mide kramplarını alır.


    TURP:Böbreklerdeki mikropları öldürür. Kum ve tas¸ların dökülmesine yardımcı olur. Karacig?er s¸is¸lig?ini indirir. Sarılıkta faydalıdır. Safra tas¸larının düs¸ürülmesine yardımcıdır. Romatizma, siyatik astım ve brons¸ite faydalıdır.


    TUZ: Vücudumuzdaki tuz orani dogrudan dogruya hayati fonksiyonlarimiza yansir. Tuz oraninin düsük olmasi bedensel ve zihinsel verimi düsürecegi gibi fazla olmasi da kan dolasimini, özellikle beyindeki kan dolasimini bozar. Tuzu dikkatli kullanin.

    ÜZÜM:Kırmızı ve beyaz üzüm yiyen herkes gülücükler saçar. Üzümde %20 oranında direk olarak kana karıs¸an s¸eker vardır. Bedenen ve zihnen çalıs¸anlar için iyi bir gıdadır. Gıda s¸ekli anne sütüne benzer Üzümdeki bol demir kan yapar. Yüz ve boyuna taze üzüm suyu sürülüp 10 dk sonra yıkanırsa cilde dirilik verir.

    YERALMASI:S¸eker hastaları için faydalıdır. Besleyicidir. Vücudun direncini arttırır. Kabızlıg?ı giderir.


    YOGURT: A,B,E vitaminleri,mineral tuzlar,kalsiyum,fosfor,magnezyum içerir. Her gün 125 gr yogurt tüketmek hazimsizlik, mide ve bagirsak hastaliklarini önler. Cildi pürüzsüzlestirir, saçlara parlaklik verir. Süt sekerini laktik asite dönüstürdügünden kalorisi düsüktür. Bundan dolayi beslenme uzmanlari diyet yapan kisilere yogurdu öneriyorlar.

    ZENCEFIL: Hindistan'dan yeryüzüne dagilmistir.Thai,Çin,Hint yemeklerine o büyülü tadi veren zencefildir. Parfüm sanayinde de zencefil kokusundan faydalaniliyor. Körpe kök ve saplari pisirilerek yendigi gibi yatistirici ve gaz söktürücü ilaç olarak da kullanilir. Istah açicidir. Solunum yollari rahatsizliklarinda tavsiye edilir.

    ZEYTI?N:Zeytinyag?ı, safrayı artırır. Karacig?eri çalıs¸tırır. Karacig?er ag?rılarını keser. Sarılıkta faydalıdır. Yaprak ve kabukları yüksek tansiyonu düs¸ürür. Kandaki s¸eker miktarını düs¸ürür. Bag?ırsak solucanlarının düs¸ürülmesine yardımcı olur.


    ZEYTINYAGI: Basta E olmak üzere A,D,K vitaminleri içerir. Zeytinyaginin bagirsak, idrar yollari, safra kesesi rahatsizliklarinda ve gastritin giderilmesinde etkisi vardır. Çocuklarin beyin gelisimini ve kemiklerinin güçlenmesini hızlandırır. Bu vitaminler sayesinde hücrelerin yenilenmesinde doku ve organlarin yaslanmasini geciktirmede etkilidir. Cildi besler,saçlari korur. Içerdigi linolenik asit sayesinde yagsiz inek sütüne katildiginda (bir kaç damla)anne sütünden kesilmis bebekler(dört buçuk aydan sonra) için ideal dogal besin oldugu söylenir. Zeytinyaginin en önemli özelliklerinden biri de kalp, damar hastaliklari üzerindeki olumlu etkisidir. Kalp krizi riskini azalttigi gözlenmistir.


    Kaynak:www.mynet.com
     
  4. 28 Şubat 2007
    Konu Sahibi : aylacım
  5. EU1

    EU1 Guest

    paylaşımın için sağol canım
     
  6. 28 Şubat 2007
    Konu Sahibi : aylacım
  7. aylacım

    aylacım Guest

    teşekkürler canım...