mutfak için pratik bilgiler

Konusu 'Mutfak Püf Noktaları' forumundadır ve raebzeh tarafından 23 Ocak 2010 başlatılmıştır.

    23 Ocak 2010
    Konu Sahibi : raebzeh
  1. raebzeh

    raebzeh Elhamdülillah Ya Rabbi.. Üye

    Katılım:
    3 Eylül 2008
    Mesajlar:
    2.007
    Beğenildi:
    4
    Ödül Puanları:
    146
    Mutfak İçin Pratik Bilgiler
    Mutfakta size yardımcı olacak pratik bilgiler...

    •Mutfak eşyalarının üzerindeki etiket izlerini yok
    etmek için, üzerlerine mobilya cilası serpip yumuşak
    bir bezle silin

    • Fırınınıza sinmiş kötü yemek kokuları için; yemek
    yapmadan önce fırınınızın ortasına yarısı sirke yarısı
    su ile doldurulmuş bir tava koyun. Fırınınızı birkaç
    dakika için ısıtın daha sonra soğumaya bırakın.

    •Gömlek yakalarındaki kirleri gidermek için,gömleği
    makineye atmadan önce yaka kısmına sabun sürüp 15
    dakika bekletin.

    •Tutkal lekelerini çıkarmak için,sirke ile ıslatıp,
    bol su ile durulanmalıdır.

    •Masanızın üzerine damlayan mumları çıkarmak için
    lekenin üzerine neft döküp 5 dakika bekleyin sonra
    nemli bir bezle silin.

    • Ellerdeki soğan ve sarımsak kokularını giderebilmek
    için yapılacak en iyi şey,haşlanmış patatesle ovmaktır.

    • Çay lekesi: Pamuklu ve yünlülerde: leke taze ise,ılık
    suya batırılmış bir bezle ovulur.Eskimiş ise, içine limon
    suyu katılmış ılık suda ıslatılmış bir pamuk parçası ile
    silinir.Ilık su ile çalkalanır.

    • Bir yerdeki sigara dumanını yok etmek hemen mum yakın.

    • Ütüde sararan elbise hemen oksijenli su ile silinirse
    sararan yerler kaybolur.

    •Kuru bakliyatları bir gece önceden ılık suya koyun ve
    haşlarken içine biraz karbonat ilave edin

    •Sürahinizin dibi kir tutmuş ise,içine bir avuç tuz ile
    sirke koyup çalkalayınız Tertemiz olacaktır.

    •Buzdolabındaki nemi almak için,dolaba içi tuz dolu
    bir kap konur.

    •Pişirdiğiniz kek kalıbından çıkmıyor ise,kabın altına
    ıslak bir bez yayarak biraz bekletin

    •Konserve açıldıktan sonra cam kavanozda saklanırsa
    daha dayanıklı olur.

    •Kristallerin ışıl ışıl parlaması için,yıkadıktan sonra
    durulama sırasında sirkeli suya batırın.Bu işlem
    kristalleri parlatacaktır.

    • Sararan teflon tava ve tencerelerin içerisine bir
    miktar su ve birazda çamaşır suyu koyduktan sonra
    ateşin üzerinde kaynatın.İndirincede önce sıcak suyla
    daha sonra soğuk su ile iyice durulayın

    •Parlaklığını yitirmiş bir sürahiye eski görünümünü
    kazandırmak için yarısına kadar yırtılmış gazete kağıdı
    doldurun,üçte birinede sıcak suy doldurup sıkı sıkı sallayın.

    •Dibi tutan tencereleri bir gece suda bekletin,tencere
    daha kolay temizlenecektir.

    • Musluklarınızı temizlemek için bez yerine eski bir naylon
    çorabı tercih edin sonuç daha mükemmel olacaktır.

    •Karnı baharın haşlama suyuna bir miktar süt katarsanız kar
    gibi beyaz olduğunu,hem de kötü kokmadığı fark ederisiniz.

    • Kullandığınız salçaların bozulmamasını istiyorsanız
    üzerini düzleyerek biraz zeytin yağı ilave ederek uzun
    süre saklayabilirsiniz.

    • Yumurta lekesini çıkarmak için önce soğuk suda
    bekletmeli sonra ılık sabunlu suda yıkamalısınız.

    •Pirinç ve bakliyatların saklanması için cam kavanozları
    tercih edin.

    •Balık kokusunu çıkarmak için yıkama suyunun içine bolca
    kahve telvesi atın.Sonra bolca durulayın.

    •Rafadan pişireceğiniz yumurtaların çatlamaması için
    kabın içine fincan tabağı koyarsanız,çatlamasını önlersiniz.

    •Domatesi kolay soymak için, bıçağın sırtıyla kabuklar,
    soyulacak yönün tersine sürtülür, veya kaynar suda bir
    dakika bekletilir.

    •Patlıcanların acısını almak için,soyunca tuzlu suda bekletilir.

    •Buzdolabından çıkardığınız yumurtanın akı ve sarısının
    birbirine karışmaması için hemen kırın.

    •Sebzeleri tuzlu suda yıkamayı alışkanlık haline getirin.
    Tuzlu su sebzeleri daha etkili ve çabuk temizler.

    •Sosislerin patlamasını önlemek için;fırın yada ızgaraya
    koymadan önce soğuk süte batırmanı yeterli olacaktır.

    •Çaydanlığınızın içinde biriken kireç tortusunu temizlemek
    için,15 dakika kadar içinde sirke kaynatın

    •Taze ceviz lekesini elden çıkarmak içi,eller önce bir-iki
    dakika sirkeye batırılmış bir pamukla ovulur,sonra soğuk
    suyla ovulur ve yıkanır.

    •Çamaşırdaki pas lekesi için lekenin üzerine limon damlatılıp
    ütülenir.

    •Çikolata sosu hazırlanırken içine biraz kahve konursa tadı
    çok daha değişik olur.

    •Kuş üzümlerini ayıklamak için,onları bir avuç unla
    ovuşturunuz ve kalın delikli bir süzgece atınız.
    Unla beraber çöplerde düşer.

    •Zeytin yağı lekesini çıkarırken bir lokma ekmek içi
    yuvarlanıp lekenin üzerine gezdirilmelidir.

    •Soğanların üzerine biraz un serpilirse kavururken kararmaz.

    •Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca tencereye birkaç parça
    çiğ patates atın, fazla tuzu çekecektir.

    •Soğan soymaya başlamadan önce parmaklarınızı sirkeye
    batırırsanız,soğan kokusunun elinize sinmediğini göreceksiniz.

    •Yumurtaları kolayca soymak için, kaynar sudan çıkardıktan
    sonra hemen soğuk suya tutulup biraz bekletilir.

    •Evde ortaya çıkan karıncaları yok etmek için kahve telvesi
    kullanmanız iyi sonuç verecektir.

    •Parlaklığını kaybeden çelik tencereler ısıtılmış sirke ile
    ovulup sonra iyice durulanır,ve bir bez parçası ile
    parlatırsanız tencereniz pırıl pırıl olur.

    •Etleri limon suyu ile pişirirseniz hem çabuk hem de
    lezzetli olur.

    •Mantar sotelenirken tencerenin kapağı açık olursa,
    hem mantarların suyunu vermesi hem de kararması önlenir.

    •Süte biraz karbonat atarsanız hem çabuk bozulmaz hem de
    kolay hazmedilir.

    •Ekmeğin küflenmemesi için ekmek kutusuna biraz tuz koymayı
    ihmal etmeyin.

    •Pastaların daha gevrek olması için hamurun içerisine bir çay
    kaşığı tuz atın (tatlı - tuzlu farketmez)

    •Bir kumaşı benzin yada başka bir leke çıkarıcı ile silmeden
    önce oldukça tuzlu bir su ile silerseniz leke çıkarıcı iz bırakmaz.

    •Eğer örtünüze meyve suyu dökülürse hemen tuz serpin ilk
    yıkamada çıkacaktır.

    •Ağız kokusu için kahve çekirdeği çiğneyin.

    • Cam tencerede yemek pişirirken kapağın buharlaşmaması
    için iç yüzeyi limon kabuğu ile silinir.

    • Teflon tavanızda oluşan lekeleri temizlemek için bir
    bardak suya iki çorba kaşığı karbonat ve yarım su bardağı
    sirke karıştırın.Bunu tavanızın içine dökün 10 dakika kaynatın.

    •Lavaboyu temizlerken tuzla bastırarak silince hem iyi
    temizler hem de kokuları giderir.

    •Uzunca bir süre kullanılmayan eski çaydanlıkların kötü
    kokusunu gidermek için içine bir parça kesme şeker koyun.

    •Pilavınızı tekrar ısıtırken bir kabın içine su koyup bu
    kabın üzerine pilav tenceresi koyularak ısıtılırsa pilav
    taneli kalır tazeliğini muhafaza eder.

    •Patates pişirirken suyuna bir kaşık sirke konursa hem
    rengi sarı kalır hemde daha lezzetli olur.

    •Halının rengini canlandırmak için en son suyuna sirke konur.

    •Çizik zeytin yağ ve limonla servis esilirse daha lezzetli olur.

    •Sütü ocağa koymadan tencere soğuk suyla çalkalanırsa süt
    kaynarken dibine yapışmaz.

    •Bulaşık suyunuza bir kaşık sirke katmakla bulaşıklarınızın
    daha kolay ve temiz yıkandığını göreceksiniz.

    • Renkli gömlekler yıkanmadan önce iki saat sirkeli suda
    bırakılırsa renkleri canlı olur.

    • Yoğurdu sulandırmak için tahta kaşıkla üstten almak gerekir.

    • Elbiselerin fermuarları yıkarken bozuluyorsa makineye
    atmadan önce kapatılır.

    • Kapılarınız veya çekmeceleriniz bir müddet sonra itsenizde
    çeksenizde kapanmaları zorlaşır. Kapınızın, çekmecenizin
    sürten kısmına vazelin sürün.

    • Baş ağrısı için: Kahve çekirdeğine limon suyu sıkın
    yavaş yavaş yiyin.(Birkaç tane)

    • Mantar kapaklı şişeleri yatık vaziyette saklamalısınız.

    • Sarap şiselerinin mantarını tekrar şişeye geçirmek için:
    Mantarı kaynar suyun içine atın.

    •İçkilere güzel tat ve görüntü vermek için:Buzu dondururken
    buz kabının içine kiraz, nane yaprağı, yeşil zeytin vs.koyup
    dondurun.

    •Buz dondururken: Suyu kaynatın,soğuyunca buz kalıplarına
    koyup dondurun.Buzlar daha canlı kristal gibi görünür.
    Kaynamış suda oksijen azalır.Buda buzun mat görünmemesini sağlar.

    •Dişlerinizi doğal temizleyin:Çileği ezin diş fırçanızın
    üzerine koyun diş etlerinize kompres yapın.Sonra
    dişlerinizi fırçalayın.

    •Küçük yanıklar için:Temiz bir süngeri hafifçe ıslatın
    buzdolabınızın derin dondurucu bölümüne koyun.Yanmış
    yerin üzerine hafif hafif kompres yapın.

    •Ağız kokusu için: Kahve çekirdeği çiğneyin.

    • Arı,sivri sinek sokmalarına karşı:Kesme şekeri hafif
    ıslatın sokulan kısmın üzerine hafifçe bastırın zehir’i
    alır ve kaşınmayı şişmeyi önler.

    •Fermuarlar sıkışırsa: Kurşun kalemle fermuar dişlerinin
    üzerini karalayın.

    •Gözlük camları: Gliserin ile silerseniz buğulanmadığını
    göreceksiniz.

    • Ayakkabılarınız ayağınızı sıkıyorsa:Bir bardak saf alkolü
    ayakkabınızın içine dökün. İyice derisine yedirin ve giyin.
    Derisi ayağınıza göre açılacaktır.

    • Cam sil ile deri ayakkabılarınızı silmeyi hiç denediniz mi?

    • Çiçekleriniz için,haşladığınız yumurtanın suyunu saksıya dökün.

    • Gülleriniz boyunlarını bükerse, ilk önce sıcak suya sonra
    soğuk suya batırın.

    •Sigara küllerini saksınıza koyarsanız yapraklardaki kurt
    böcek vs. yok edersiniz.

    • Kapılarınızı vs. cila yaparken:Cila olmamasını istediğiniz
    yerlere vazelin sürün buralara cila taşarsa bile kuruyunca
    çok kolay çıkarabilirsiniz.

    • Akü başları oksitlenirse cola sürerseniz oksitlenmeyi
    önlersiniz

    • Fareleri kaçırmak için nane yağını bir karton parçasının
    üzerine sürün farelerin geldiği yere koyun.

    • Boya fırçaları sertleşmiş ise kaynamış sirkeli suda
    bekletin yumuşadığını göreceksiniz.

    • Elinize uhu yapıştırıcı bulaşırsa, asetonla silin

    • Mangal ızgaranızı temizlemek zordur:Ilıkken cam sille
    temizleyin veya ılıkken nemli gazete kağıdına sarın bir
    müddet sonra sertleşmiş artıkların yumuşadığını göreceksiniz.

    •Boya kokusunu gidermek için iki büyük baş soğanı soyup
    ikiye bölün suyun içine atın bunu da kokulu odaya koyun.

    • Cam kırıklarını temizlersiniz fakat kıymıkları göremezsiniz
    bunu da temizlemek için ıslak pamuk imdadınıza yetişir.

    • Ağzı dar şişe kavanoz temizlemek için biraz deterjan
    biraz su bir kasık pirinç çalkalayın

    • Balık kokan tavayı limonla bir güzel ovalayın ve yıkayın.

    • Kesik limonu nasıl saklarsınız: Küçük bir tabağa toz şeker
    serpin,kesik tarafı şekerin üzerine gelecek şekilde koyun
    iki hafta limon kurumadan saklanır.

    •Ampülün üzerine biraz parfümünüzden sıkınız yakıldığında
    mis gibi kokar odanız.

    •Patates haşlarken:Haşlama suyunun içine bir kaşık margarin
    koyun patateslerin vitaminlerini kaybetmemiş olursunuz.
    Aynı zamanda patatesler daha çabuk.

    • Soyulmuş patateslerin kararmadan saklanabilmesi için:
    Saklanacak kabın içine su, bir tutam tuz koyun.
    Buzdolabında saklayın gerektiği zaman suyla yıkayıp kullanın.

    • Dereotonu saklamak için: Temiz bir havluya kaplayacak
    şekilde sarın, bu şekilde naylon torbaya koyup buzdolabına
    saklamaya bırakabilirsiniz.

    •Tazeliği gitmiş pörsümüş yeşillikleri canlandırmak için:
    İki kaşık limon suyu karıştırılmış buzlu su dolu kabın içine
    koyun 1 saat buz dolabında bekletin.

    • Yeşil sebzelere renk veren,klorofil maddesidir.Pişirdiğinizde
    sebzelerin bu yeşil rengi daha az kaybetmeleri için,önce
    bol buzlu suda bekleterek, klorofilin sabitleşmesini sağlayın.

    • Soğanları kızartmadan üzerlerine biraz un serperseniz,
    kavururken kararmazlar.

    • Börek üzerinin kızarması için üzerine yumurta sürülür,
    evde yumurta kalmamışsa, biraz yoğurdu bir yemekkaşığı
    yağla karıştırıp sürün, güzel bir renk olduğunu göreceksiniz.

    • Yeşil salata ve marulun yapraklarını yıkadıktan sonra
    bıçakla keserek doğramak yerine,elinizle koparın.
    Böylece vitamin kaybını önlemiş olursunuz.

    • Reçel yapacağınız meyvaları iyice yıkayıp kurulamalısınız.
    Karıştırırken mutlaka tahta kaşık kullanmalısınız.
    Şekerlenmeyi önlemek için limon tozu yerine, limon suyu
    kullanın. Kavanozlara koyduğunuzda iyice soğumadan ve
    üzerindeki hava kabarcıklarını kağıt havlu ile almadan
    kavonozun ağzını kapatmayın. Reçellerinizi serin ve
    karanlık yerde saklayın.

    • Çikolata sosu hazırlarken içine koyacağınız bir tutam
    tuz,çikolata sosunun kokusunu daha da belirgin kılar.
    Çikolata sosun içine biraz kahve eklediğinizde,tadının
    çok değişik olduğunu göreceksiniz.

    • Katı haşlanan yumurtaları kolayca soymak için,kaynar
    sudan çıkardıktan sonra hemen soğuk suya tutun ve bir
    süre soğuk suda bekletin. Su kabuğun gözeneklerinden
    girerek soymayı kolaylaştırır.

    • Mantar sote pişirirken, tencerenin kapağını açık
    bırakırsanız,hem mantarların su koyuvermesini hem de
    kararmasını önlersiniz.

    • Pişirip sakladığınız yumurtaları,çiğ yumurtalarla aynı
    yere koyuyorsanız, bunları ayırmanın en kolay yolu çiğ
    yumurtalar döndürdüğünüzde kolaylıkla dönmezken,pişmiş
    yumurtalar kendi ekseni etrafında rahatlıkla dönerler.

    • Tavuk eti çabuk bozulan gıdalardandır.Son kullanıcı
    olan müşteriye ulaşıncaya kadar hijyenik ortamlarda
    saklanması bir zorunluluktur. Denetim altında kesildikten
    sonra bakteri üretimine yol açmaması için +40 C’ de
    saklanmalıdır. Tavuk eti müşteri tarafından satın
    alındıktan sonra buzdolabında en fazla 1 gün bekletilip
    tüketilmelidir. Derhal tüketilmeyecek ise,temizledikten
    sonra tavuk plastik folyoya sarılarak derin dondurucuda
    bekletilebilir. Bu şekilde dondurulmuş etler *180 C’ de
    3 ay kadar saklanabilir.Ayrıca, tavuk eti tahta et tahtası
    üzerinde kesilmemelidir. Siyah etten farklı olarak mikro
    organizmalara karşı daha dayanıksız olan tavuk etininmermer
    veya plastik üzerinde kesilmesi gerekir.

    • Yoğurttan daha fazla yararlanmak için suyunun atılmaması
    gerekir. Yoğurdun tüm vitamin ve mineralleri bu suda
    bulunmaktadır. Ayrıca, bu su yemeklere ekşi bir tat
    kazandırmak istenildiğinde de kullanılabilir.

    • Satın alınıp buzdolabında saklanan yeşil sebzeler bir
    süre sonra canlılıklarının yitirirler. Tekrar canlı
    hale getirmek için ise, yıkanıp 10*15 dakike kadar
    2 litrelik suya katılmış 1 yemek kaşığı limon suyunda
    bekletilmesi yeterli olacaktır.

    • Ekmeğiniz durup dururken dolabında küfleniyorsa,
    ekmek kutusunu 15 günde bir sirkeli suyla silmek
    yeterlidir.

    • Evinizde mayonez yaparken zeytinyağ yerine susam
    yağı kullanın. Mayonezinizin daha uzun zaman
    bozulmadığını göreceksiniz.

    • Yeşil salatalık malzemelerinizi elinizle koparırsanız
    vitaminlerini öldürmezsiniz.

    • Balık çorbası yaparken:S uyunun daha lezzetli olması
    için balıkları en az 45*60 dakika kaynatın. Baş ve kuyruk
    kısımlarının en lezzetli yerleri olduğunu unutmayın.

    • Karnabahar pişirirken eve yayılan kokudan kurtulmak
    için pişirme suyuna bir parça tuz ve iki kaşık sirke
    ilave edip, suyun üzerinde köpük oluşumunu bekledikten
    sonra, içine sebzeleri atmayı deneyin. Evi saran kötü
    kokudan eser kalmadığını göreceksiniz.

    • Mutfağınıza sinmiş kızartma kokusunu yok etmek için
    ızgaranın üzerine defne yaprağı, ada çayı yaprağı ve
    kekik yaprağı koyun.

    • Sosislerin patlamasını önlemek için fırın ya da
    ızgaraya koymadan önce soğuk süte batırmanız yeterli
    olacaktır.

    • Meyvelerin arasına serpiştireceğiniz herhangi bir
    türden yapraklar onları uzun süre taze tutacaktır.

    • Nane, adaçayı ve çekilmiş cevizin pek çok yemekte
    kullandığınız beşamel sosa çok hoş lezzet kattığını
    biliyor muydunuz ? Fakat bu aromalı otları, sos pişip
    ateşin söndürülmesine yakın tencerenin içine ilave
    etmeye dikkat edin.

    • Bayat ekmeği ince ince dilimleyin üzerine az miktarda
    süt serpin ve kızgın yağda bir yüzünü kızartın. Ters
    çevirip üzerine domates ve taze kaşar peyniri koyun.
    Peynirler erimeye başlayınca üzerlerine kekik ve karabiber
    serpip sıcak sıcak servis yapın.

    • Sıkılmadan önce bir süre soğuk suda bekletilen
    portakalların daha fazla verdiklerini biliyor muydunuz?

    • Tavuk etinizin daha yumuşak, daha güzel kokulu ve
    daha lezzetli olması için pişirmeden önce tavuğu yarım
    limon ile iyice ovalayın ve sonra tavuğun üzerine ve
    içine rendelenmiş limon kabuğu koyun.

    • Portakalları sıkmadan önce yarım saat soğuk suda
    bekletirseniz sıktığınızda daha çok portakal suyu
    elde edersiniz.

    • Sarımsakların daha çabuk ezilmesi için cam bir
    kavanozda ve buzdolabında saklamanız yeterli olacaktır.

    • Patlıcan kabuklarını soyduktan sonra içine sirke ve
    çok az zeytinyağı konmuş suda bir süre haşlayın.Daha
    sonra istediğiniz küçüklükte dilimleyin ve pilav yaparken
    içine karıştırın.Göreceksiniz pilavınız çok leziz olacak.

    • Fırınınıza sinmiş kötü yemek kokularını temizleyip
    yerine güzel kokular bıraksın diye satın aldığımız o
    pahalı ürünler istediğiniz gibi ferah bir koku bırakmıyorsa,
    size daha pratik ve ucuz bir önerimiz var. Yemek yapmadan
    önce fırınınızın ortasına yarısı sirke yarısı su ile
    doldurulmuş bir tava koyun. Fırınınızı birkaç dakika
    için ısıtın. Daha sonra soğumaya bırakın. Fırınınız
    umduğunuzdan da güzel kokacak.

    • Eskilerin yöntemleri her zaman en iyi, en doğrudur.
    Bisküvilerin ve kurabiyelerin taze kalması için,
    teneke bir kaba koyun ve yanına bir avuç pirinç bırakın;
    bayatlama sorunu ortadan kalkacaktır.

    • Elmanın faydaları bitmez. Lahana yemeği yaptıktan
    sonra evinize sinen ve pencereleri açsanız da çıkarmayı
    başaramadığınız lahana kokusundan kurtulmak artık çok
    kolay. Bir elmanın kabuğunu soyup lahanın pişme suyuna
    ekleyin.Hem koku çabucak yok olacak, hem de lahananın
    hazmı daha kolay olacak.


    kızlar bi siteden buldum araştırırken sizlerle paylaşayım dedim..olumunekankayizsmileolumunekankayizsmilekaydirigubbakcemile5opuyorumnanaktanopuyorumnanaktanopuyorumnanaktaninşallah faydası dokunur hepimize:Saruboceq:eek:puyorumnanaktanopuyorumnanaktan
     
  2. 28 Mayıs 2011
    Konu Sahibi : raebzeh
  3. petek118

    petek118 Popüler Üye Üye

    Katılım:
    13 Ağustos 2010
    Mesajlar:
    2.320
    Beğenildi:
    197
    Ödül Puanları:
    163
    çok güzel bilgiler vermişsin canım sağol bazılarını deneyeceğim:KK71::KK70:
     
  4. 28 Mayıs 2011
    Konu Sahibi : raebzeh
  5. ema1

    ema1 Hayat, sen plan yaparken başına gelenlerdlr Pro Üye

    Katılım:
    10 Ağustos 2009
    Mesajlar:
    19.452
    Beğenildi:
    7.389
    Ödül Puanları:
    238
    Bilgilerin çoğu yeni tşk
     
  6. 4 Nisan 2013
    Konu Sahibi : raebzeh
  7. de_niz

    de_niz Yol arkadaşım Üye

    Katılım:
    28 Ocak 2013
    Mesajlar:
    5.483
    Beğenildi:
    85
    Ödül Puanları:
    93
    Sağol tatlım güzel bilgiler var işime yarıyacaktır :KK66: