Mutfak Sohbetleri (Mutfağa ve Lezzete Dair Herşey)

Konusu 'Yemek Tarifleri' forumundadır ve Libyana tarafından 31 Ekim 2010 başlatılmıştır.

    31 Ekim 2010
    Konu Sahibi : Libyana
  1. Libyana

    Libyana Allah var, Allah yâr... Pro Üye

    Katılım:
    1 Haziran 2008
    Mesajlar:
    6.009
    Beğenildi:
    18
    Ödül Puanları:
    148
    [​IMG]


    Yemek yapmak müthiş bir terapi,mutluluk,huzur kaynağı.Mutfaksa,evimizin en mutena,en özel köşesi..
    Sevdiklerimize pişirdiğimiz sıcacık bir çorba,anneciğimizin buram buram tereyağ kokan ekmekleri,özen ve mutlulukla ile yoğurduğumuz bir hamur,miniklerimize hazırladığımız keyifli ve neşeli reçeteler,sağlıklı beslenme notları,bembeyaz un kurabiyeleri,arkadaşımızla paylaştığımız muhabbet kokulu bir kek,
    enfes salatalar,envai çeşit mezeler,yöresel lezzetler,dünya mutfakları ve dahası...
    Mutlu olmak için,bu kadar çok nedenimiz varken,neden duruyoruz?
    Yemek pişirmeye ve mutfağa dair tüm bildiklerimizi,tatlı sohbetlerimiz ve derin bir dayanışma ile bütünleştireceğimiz 'Mutfak Sohbetlerine'' var mısınız? :KK71:
    (Ramazan Topiği gönüldaşlarının derin ilgi ve 'bekleyişlerine' sonsuz teşekkürler.)Kekim neden kabarmıyor?
    Balığın yanına ne yapabilirim?
    Hamur mayalamanın püf noktaları nelerdir?
    Türk kahvesi nasıl pişirilir?
    En leziz tavuk için ne yapmalı?
    Misafir mönülerimizde ne olsun?
    Yavrularımızın doğum günlerinde ne hazırlayalım?
    Bayramda hangi tatlıyı yapalım?
    Butik kurabiye nedir?
    Şeker hamuru nasıl yapılır?

    Gibi onlarca konuda gelin hep birlikte istişare edelim,kahvaltılarımızı beraber yapalım,öğlen yemeklerinde / çay saatlerinde beraber olup,akşam yemeği misafirlerimizi gönül gönüle karşılayalım..

    [​IMG]


    Aklımıza takılan ne varsa 'Pembe Mutfağımızda'dilediğimizce danışalım arkadaşlar.
    Bu tarz soruları barındıran ayrı konular açıp,zamanı geçtikten sonra bırakıyoruz öylece,
    paylaşımlarımızı hem herkesin rahatlıkla istifade etmesi hem de bilgilerin bir arada bulunması amacı ile burada sürdürelim lütfen.Haricinde açılan konular kapatılacaktır.

    Fotoğraflı/sesli/videolu tariflerimizle sohbetlerimize renk katalım!
    En lezzetli anlar ve daha mühimi en tatlı arkadaşlıklarla buluşmak üzere!

    Keyifli sohbetler dilerim..
    Buyrun Pembe Mutfak Aşçıları;söz sizin:)

     
  2. 31 Ekim 2010
    Konu Sahibi : Libyana
  3. Libyana

    Libyana Allah var, Allah yâr... Pro Üye

    Katılım:
    1 Haziran 2008
    Mesajlar:
    6.009
    Beğenildi:
    18
    Ödül Puanları:
    148
    MUTFAK TERİMLERİ SÖZLÜĞÜ


    Alaca Soymak: Kabuklu meyve veya sebzelerde kabuğun birer parmak arayla uzunlamasına soyulmasına denir.

    Aroma: Meyvelerdeki hoş kokuya verilen addır. Tatlı ve pastalarda güzel koku vermek amacıyla portakal, limon kabuğu rendesi veya vanilya aroması kullanılır.

    Benmari: Bir tencereye yarıya kadar sıcak su doldurulur. Bu tencerenin içine daha küçük bir kap tabanı ve kenarları sıcak su ile temas edecek şekilde yerleştirilir. Yiyecekler bu ikinci kabın içine konulur kaynayan suyun sıcaklığında eritilir. Çikolataları benmari usulü eritmek çok kullanılan bir yöntemdir.

    Boca Etmek: Bir kerede tüm malzemeyi dökmeye denir.

    Buket Garni: Birbirine bağlanmış defneyaprağı, maydanoz, kekiğe verilen addır.

    Çentmek: Sebze ya da meyveleri bıçakla dikine her yönde kesikler yaparak küçük küçük doğramaktır.

    Çeşni: Yemeklerde farklı tatlar elde etmek için kullanılan çeşitli baharatlara denir.

    Demlemek: Pişen yiyecekleri ateşten indirerek kapaklarını kapalı tutup kendi buharlarında dinlenmeye bırakılması.

    Derin Kızartma: Fazla miktarda kızgın yağın içinde et, patates veya pişirilmiş yemeklerin kızartılma işlemidir.

    Fırın Kızartma: Fırında yüksek ateşte üstünü kapamadan pişirme işlemidir.

    Fiske: Başparmakla işaret parmağı arasında kalan miktardır.

    Flambe: İkram sırasında hazırlanıp sunulan alevli yemek veya tatlılara verilen addır.

    Füme: Kurutarak saklama yöntemlerinden biridir. Et, balık gibi gıdaların kurutulma işleminde yaygın olarak kullanılır.

    Gato: Pastaların pandispanyasına verilen addır.

    Göz Göz Olmak: Muhallebi, pilav gibi yemeklerin suyunu çektikten sonra üzerine oluşan küçük oyuklara denir.

    Harç: Kullanılan malzemelerin doğranarak ya da küçük parçalara ayırarak karıştırılması işlemidir.

    Haşlama: Kısık ateşte kaynatarak pişirme işlemidir.

    Islatmak: Zor pişen kuru baklagillerin pişirme sürelerini kısaltmak için önceden su içinde bekletilmesi işlemidir.

    Jelatin: Toz ya da tabaka halinde satılan bir kıvam vericidir. Sıcak suda pişer ve soğuduğunda berrak şeffaf bir pelte haline gelir.

    Jülyen Doğramak: Malzemelerin ince çubuklar halinde, kalınlık ve uzunluklarının eşit olarak doğrama işlemidir. Sert yapıdaki sebzeler jülyen doğramaya uygundur.

    Karanfilli Soğan: Kabukları soyulmuş soğana 2-3 diş karanfil saplanarak bazı yemeklerin haşlanması sırasında kullanılır.

    Kaşe: Yoğun et suyudur. Sığır, koyun, kümes hayvanları, av eti, balık veya sebzelerden yapılır.

    Kaşe: Kaynatılan yemeğin üzerinde istenmeyen kısımların oluşturduğu köpüğe verilen addıdır.

    Kendi Suyuyla Pişirme: Çok az suda veya yiyeceğin kendi suyuyla kaynatmaya denir. Bu yöntemde yiyecekteki vitaminler korunmuş olur.

    Kızartmak: Yiyecekleri yüksek ısıda ocak üstünde tavada, yağlı ve yağsız şekilde rengi değişinceye kadar pişirme işlemidir.

    Közlemek: Izgara ve kömür ateşinde sebzelerin kabuklarıyla pişirilmesine denir.

    Krim: Taze, dinlenmiş sütün üzerinde biriken yağlı kısımdır.

    Kuzu Gömleği: Kuzunun karın kısmındaki iç organlarını göğüs kafesindeki organlardan ayıran zar kısmıdır.

    Lapa: Taneli gıdaların genellikle pirinç suyuyla kaynatılarak bulamaç haline getirilmiş şekli.

    Marine Etmek: Et yemeklerine lezzet katmak veya yumuşamalarını sağlamak için taze ot ve baharatlardan hazırlanan sıvılara denir.

    Meyane: Eşit miktarlarda un ve yağ kullanılarak hazırlanır. Yağ eridikten sonra unu ilave edip tahta bir kaşıkla karıştırarak ağır ateşte pişirilir.

    Pembeleştirmek: Yağda kavurarak rengin dönmesini sağlama işlemidir.

    Plaki: Bol sarımsak, soğan, domates ve zeytinyağı ile pişirilen yemek türüne verilen addır.

    Poşe Etmek: Yiyeceğin kaynama noktasının altındaki sıcaklıkta pişirilmesidir. Kullanılacak sıvı bir taşım kaynadıktan sonra altı kısılarak kaynaması durdurulur.

    Sosta Bekletmek: Yiyeceği bir kaç saat veya gece boyunca çeşnili bir sıvı içinde bekletmektir.

    Sote Etmek: Eşit parçalara ayrılmış sebze veya etin sürekli karıştırılarak rengi değişinceye kadar pişirilmesi işlemidir.

    Terbiye Etmek: Yemeklerin suyuna un, yumurta, limon gibi malzemeler ekleyerek koyulaşmasını sağlamak.

    Tuzlamak: Yiyeceklerin bir süre bozulmadan tuzda saklanmasına yarayan yöntemdir.

    Yedirmek: Bir sıvının kendisinden daha yoğun kıvamda olan bir maddeye eklenerek iyice karıştırma işlemidir.

     
    Son düzenleme: 31 Ekim 2010
  4. 31 Ekim 2010
    Konu Sahibi : Libyana
  5. zeytin gxoxzlxux

    zeytin gxoxzlxux Yeni Üye Üye

    Katılım:
    2 Eylül 2007
    Mesajlar:
    4.143
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    süpersin libyana ilk msj benden olsun :KK71:


    bol paylaşımlı bi topik olur inş :KK19:



    çok güzel bi fikir olmuş
     
    Son düzenleme: 31 Ekim 2010
  6. 31 Ekim 2010
    Konu Sahibi : Libyana
  7. Libyana

    Libyana Allah var, Allah yâr... Pro Üye

    Katılım:
    1 Haziran 2008
    Mesajlar:
    6.009
    Beğenildi:
    18
    Ödül Puanları:
    148
    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]


    +Maya

    100 gram yaş maya = 40-50 gram active kuru maya = 33 gram instant kuru maya


    Kaynak
     
    Son düzenleme: 31 Ekim 2010
  8. 31 Ekim 2010
    Konu Sahibi : Libyana
  9. Libyana

    Libyana Allah var, Allah yâr... Pro Üye

    Katılım:
    1 Haziran 2008
    Mesajlar:
    6.009
    Beğenildi:
    18
    Ödül Puanları:
    148
    :13:
    İnşallah Zeytin Gözlüm..
    Keyifli,hoş,lezzetli sohbetlere!
     
  10. 31 Ekim 2010
    Konu Sahibi : Libyana
  11. Grimsi_

    Grimsi_ ••● Ήuzuя ••● Üye

    Katılım:
    26 Şubat 2010
    Mesajlar:
    5.636
    Beğenildi:
    5
    Ödül Puanları:
    146
    Ne güzel konu bu böyle, çok faydalı olcak, teşekkürler :-) :KK70:
     
  12. 31 Ekim 2010
    Konu Sahibi : Libyana
  13. PorseLenBebek

    PorseLenBebek Popüler Üye Üye

    Katılım:
    19 Nisan 2009
    Mesajlar:
    1.365
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    106
    Öncelikle hayırlı olsun :)
    Harika bir konu olmuş gerçekten.
    İhtiyacımız vardı :)
    Hele ki benim gibi yemek adına bişey bilmeyenler için süper bi kaynak.
    Çok teşekkürler Libyana :):)
     
  14. 31 Ekim 2010
    Konu Sahibi : Libyana
  15. angelsky

    angelsky Ümmü Eymen olcam inş. Üye

    Katılım:
    14 Şubat 2008
    Mesajlar:
    1.785
    Beğenildi:
    30
    Ödül Puanları:
    148
    süpermişş bu topikk çokk yardımcıı olcaakk bana mutfakta teşekkürlerrr libyanaaaaa
     
  16. 31 Ekim 2010
    Konu Sahibi : Libyana
  17. BaSiYaZMaLiKiZ

    BaSiYaZMaLiKiZ "MuSMuTLu" Üye

    Katılım:
    16 Haziran 2008
    Mesajlar:
    5.204
    Beğenildi:
    2
    Ödül Puanları:
    146
    ne hoş olmuş libyanam :KK16:

    senden fikri ,bizden paylaşması ve dayanışması olsun inşAllah..

    hepimiz için hayırlı ve bereketli olsun topiğimiz :46
    :
     
  18. 31 Ekim 2010
    Konu Sahibi : Libyana
  19. Libyana

    Libyana Allah var, Allah yâr... Pro Üye

    Katılım:
    1 Haziran 2008
    Mesajlar:
    6.009
    Beğenildi:
    18
    Ödül Puanları:
    148
    İnşallah arkadaşım..
    Hep birlikte daha keyifli hale getireceğiz. :13:

    Rica ederim PorseLenBebek:KK71:
    Ee haydi bakalım başlayalım.. :KK56:
    7/24 mutfağa dair herşeyi sorup,arkadaşlarımızın fikirlerini alabiliriz arkadaşlar.
    'El elden üstündür' değil mi?
    Çok faydalı ve eğlenceli olacağını umuyorum.

    :KK70:
    İnşallah,hep birlikte en lezzetli paylaşımlara!

    :KK69:
    İnşallah canım.Hayırlı olsun hepimiz için..
    Dediğimiz gibi söz sizin,bugün neler yaptık,ne pişirdik,ne pişiremedik:)
    Buyrunuz..