mutfakta pratik olmanin yollari

Konusu 'Mutfak Püf Noktaları' forumundadır ve Kanarya tarafından 15 Eylül 2009 başlatılmıştır.

    15 Eylül 2009
    Konu Sahibi : Kanarya
  1. Kanarya

    Kanarya annesinin zuzusu Üye

    Katılım:
    31 Ocak 2008
    Mesajlar:
    3.116
    Beğenildi:
    5
    Ödül Puanları:
    148
    Pazardan aldığınız sebzelerin ömrünü uzatmak için; yeşil sebzeleri yıkadıktan sonra havlu kağıda sarıp buzdolabına koyun.

    Çorbaların üzerine her defasında yeni yağ kızdırmamak için; küçük bir kavanoza önceden kırmızı toz biberli kızarttığınız yağı koyup saklayın. Bulaşıktan da tasarruf edin.

    Kaşarın küflenmemesi için; önce kağıt mutfak havlusuna sarın, sonra poşete koyun.

    Meyve yemeyi unutanlar için; boş zamanlarınızda tek kişilik meyve salataları hazırlayıp hava almayan kaplarda saklayın.

    Salata yapmaya üşenen kadınlar için; maydanoz, taze nane, kıvırcıkları salata kurutucusunda kuruttuktan sonra saklama kaplarında dolaba koyun. Her akşam yıkamakla uğraşmayın.

    Bakliyatlara vakit ayıramıyorum diyenler için; bakliyatların pişme süresi uzun. Fasulye, nohut, yeşil mercimek vs. haşladıktan sonra bir kullanımlık olarak poşetlere bölüp buzluğa koyun. Ancak tam pişirmemeniz gerekiyor. ıkinci pişirmede dağılabilir.

    Dolapta çürüyen maydanozlar için; maydanoz, dereotu, nane gibi çok çabuk bozulan yeşillikleri hiç zayi etmeden kullanmanın yolu; yıkadıktan sonra kesip buzlukta saklamak. Kesmeden cam kavanoza koyup alt katta da saklayabilirsiniz.

    Domates rendelemekten bıkanlar için; domatesleri topluca rendeledikten sonra buz kalıplarında dondurun. Sonra hepsini bir poşete koyarak saklayın.

    Hazır et ve tavuksuları kullanmak istemeyenler için; haşladığınız tavuğun suyunu buz kalıplarına koyup dondurun, pilav ve çorbalarda kullanabilirsiniz.

    Kıymanın ömrünü uzatmak için; kıymayı soğanla kavurup yemek harcı olarak saklama kabına ya da poşetlere koyun. Elinizin altında kavrulmuş kıyma olunca işleriniz hızlanır, hem de kıyma uzun ömürlü olur.

    Soslara bulaşmak istemeyenler için; tavuk kanadını soslayıp buzluğa atın, istediğinizde fırına verin.

    Sarımsak soymayı sevmeyenler için; sarımsakları topluca soyduktan sonra sirkeli suya koyup dolapta saklayın ya da sarımsakların üzerini geçecek kadar zeytinyağı koyup, ağzını iyice kapatıp saklayın.

    Elinin altında hazır dolma olmasını isteyenler için; yaprak sarma, kuru patlıcan ve biber dolması, mantı gibi yiyecekleri hazırlayıp dondurucuya koyun, acil zamanlarda kurtarıcınız olur.

    Tavuk didiklemekten kurtulmak için; tavuğu haşlayın, didikleyin, tek kullanımlık kaplarda saklayın.

    Eti yumuşacık ve erkenden pişirmek için; eti alır almaz kuşbaşı şeklinde yağ koymadan bir tencereye koyun, önce kızgın ateşte 1-2 dakika, sonra kısık ateşte suyunu tamamen salıp çekene kadar pişirin. Yumuşacık olduğunu göreceksiniz. Birer yemeklik poşetlere doldurup buzluğa kaldırın. ıstediğinizde çıkarıp kullanin.

    Lezzetli çorba yapamıyorum diyenler için; makarnanın suyunu çorbalarda değerlendirebilirsiniz.

    Her sabah tost hazırlamaya üşenenler için; önceden hazırladığınız tostları pişirmeden buzluğa atın, gerektiğinde hemen tost makinesine siralayin.


    Yapılmaması gerekenler

    * Kuru soğanı önceden doğrayıp buzlukta saklamayın. Tadı acılaşıyor ve sulanıyor.

    * Çiğken dondurulan sebzeler besin değerini kaybediyor. Pişirdikten sonra iyice soğutun, hatta birkaç saat buzdolabında soğuttuktan sonra buzluğa atın.

    * Saklama kaplarının dondurmaya uygun olmasına dikkat edin. Hava almamalı. Buzluk poşetlerinin havasını iyice alıp ağzını sıkı bağlamak gerekiyor. Özellikle etlerde soğuktan yanık izleri olabiliyor. Sağlık için zararlı.

    * Plastik kapları kullanmak istemiyorsanız, aldığınız sebze, meyve vs. her şeyi yıkayıp doğrayıp annelerinizin pirinç, bulgur vs. saklamak için kullandığı beyaz bez torbalara koyun. Sonra da naylon poşetlere koyup öyle saklayın. Bir hafta bozulmuyor.


    Yazın hazırlanan kışlıklar

    * Kırmızı erikleri buzluk poşetine koyarsanız kışın komposto yapabilirsiniz.

    * Taze fasulyeyi ayıklayıp domates ve soğanla kavurun. Soğuduktan sonra buzluğa atın. Kışın ister etli, ister zeytinyağlı fasulyeniz hazır.

    * Yaz sonunda patlıcanları mangalda ya da fırında közleyip bir yemeklik poşetlerde saklayın. Patlıcanları karnıyarıklık kızartıp da saklayabilirsiniz. Kırmızı biberleri de aynı işlemden geçirip salatası için birer kullanımlık poşetlere koyun.

    * Bamyaları bol limon suyu ile rengi sarıya dönene dek kısık ateşte kavurup saklayabilirsiniz.

    * Yazın sonuna doğru rondodan geçirilen domatesleri kaynatıp sıcakken kavanozlara doldurun.

    * 500 gr’lık poşetlere çilek, vişne, böğürtlenleri koyun, kışın pastalarda kullanın.

    * Yazın mısır haşladığınızda tanelerini çıkarıp kışın salatalarda ve çorbalarda kullanmak üzere buzluğa koymayı unutmayın.


    Pratik yemekler

    * Yaptığınız herhangi bir çorbayı kaynar haldeyken kavanoza koyup kapağını iyice kapatıp ters çevirin. ıyice soğuyunca buzdolabına kaldırın. En az iki hafta dayanıyor.

    * Mercimek, soğan, patates ve havucu haşlayıp blendırdan geçirin. Saklama kaplarına veya buzdolabı poşetlerine birer kullanımlık bölüp dondurucuya kaldırın. Akşamları gelince sıcak suyla karıştırarak, baharatını, tereyağını, nanesini ekleyin.

    * Hamsiyi mevsimi geçmeden unlayıp kağıt tabaklara hamsi tava yapar gibi sıralayıp dondurun. ışten gelince tabaktan doğru tavaya, ortasına iki kaşık sıvıyağ ile hamsi tavanız hazır.
    alinti webhatti
     
  2. 15 Eylül 2009
    Konu Sahibi : Kanarya
  3. nevban

    nevban Popüler Üye Üye

    Katılım:
    30 Mart 2007
    Mesajlar:
    162
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    106
    gerçekten çok pratik bilgiler
    özellikle de çalışan bayanlar için
    emeğinize sağlık
     
  4. 15 Eylül 2009
    Konu Sahibi : Kanarya
  5. Kanarya

    Kanarya annesinin zuzusu Üye

    Katılım:
    31 Ocak 2008
    Mesajlar:
    3.116
    Beğenildi:
    5
    Ödül Puanları:
    148
    cok sagol canim.
     
  6. 15 Eylül 2009
    Konu Sahibi : Kanarya
  7. incitanemtuana

    incitanemtuana EVLI MUTLU IKI COCUKLU :) Pro Üye

    Katılım:
    10 Aralık 2007
    Mesajlar:
    25.557
    Beğenildi:
    21
    Ödül Puanları:
    198
    alkisalkisalkisalkisalkisalkisalkisalkisalkis
    süper bilgiler kusum benim
    tskler
    emegine saglik
    aklimin bir kösesine not edicem
    olmadi deftere yazicam
    opuyorumnanaktanopuyorumnanaktanopuyorumnanaktan
     
  8. 15 Eylül 2009
    Konu Sahibi : Kanarya
  9. haydeç

    haydeç Popüler Üye Üye

    Katılım:
    18 Şubat 2007
    Mesajlar:
    2.900
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    148
    ben ev hanımı olmama rağmen bunların birçoğunu yapıyorum..pratik oluyor..birde bahçem var sebzelerim bahçeden...aniden misafirler için çok güzel .yerimsenibenteşekkürl
     
  10. 15 Eylül 2009
    Konu Sahibi : Kanarya
  11. Kanarya

    Kanarya annesinin zuzusu Üye

    Katılım:
    31 Ocak 2008
    Mesajlar:
    3.116
    Beğenildi:
    5
    Ödül Puanları:
    148
    faydam olduysa ne mutlu bana canim.cok sagol bitanemopuyorumnanaktan
    evet haydeccim bende bu püf noktalarini uygularim.ayyy ne güzel ya,taze taze organik bayilirim bu tür bahcelere.zemuszemus
     
  12. 15 Eylül 2009
    Konu Sahibi : Kanarya
  13. Azeri kizi

    Azeri kizi Türkiye'mmm Üye

    Katılım:
    21 Haziran 2007
    Mesajlar:
    5.722
    Beğenildi:
    5
    Ödül Puanları:
    148
    Hepsini okudum.Cok güzel bilgiler.Ama bunun hepsini yapabilmek icin bir kac tane buzluga ihtiyacin var.Benimkine hayatta sigmaz.
     
  14. 15 Eylül 2009
    Konu Sahibi : Kanarya
  15. Kanarya

    Kanarya annesinin zuzusu Üye

    Katılım:
    31 Ocak 2008
    Mesajlar:
    3.116
    Beğenildi:
    5
    Ödül Puanları:
    148
    sagol canim.evet büyük dondurucu sart.
     
  16. 17 Eylül 2009
    Konu Sahibi : Kanarya
  17. zelihabolat

    zelihabolat Aktif Üye Üye

    Katılım:
    17 Eylül 2009
    Mesajlar:
    3
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    76
    sağolun çok güzel bilgile vermişsiniz emeğinize sağlık:)
     
  18. 18 Eylül 2009
    Konu Sahibi : Kanarya
  19. Kanarya

    Kanarya annesinin zuzusu Üye

    Katılım:
    31 Ocak 2008
    Mesajlar:
    3.116
    Beğenildi:
    5
    Ödül Puanları:
    148
    tsk edr.canim