ocuklu anneler evde hijyeni nasl salyoruz ?

Konusu 'Çocuğum Büyürken' forumundadır ve su35 tarafından 3 Nisan 2009 başlatılmıştır.

    3 Nisan 2009
    Konu Sahibi : su35
  1. su35

    su35 bir varmış bir yokmuş Üye

    Katılım:
    13 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    1.946
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    106
    merhaba sevgili hanımlar,değerli anneler..
    çocuklarımızın sağlıklı büyümesindeki önemli faktörlerden biridir hijyen..bu başlık altında evde uyguladığımız hijyen kurallarını paylaşmak güzel olur diye düşündüm.fikirlerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum..
    ilgi ve alakanıza şimdiden teşekkürler...



    konuyla ilgili bir kaç yazı:

    Geçtiğimiz on sene içinde enfeksiyon kaynaklı hastalıklardan ölenlerin sayısı dünya çapında büyük oranda artışlar göstermiştir. Hastalık yapıcı mikroorganizmalar vücudumuza gözlerimiz, deri, solunum ve sindirim yoluyla girebiliyor. Bir başka deyişle, her nefes aldığımızda veya ağzımıza attığımız her lokmada küçük de olsa gözardı edilemeyecek derecede hastalık yapıcı bir organizmaya maruz kalma riski ile karşı karşıyayız.

    Üretimden tüketime uzanan süreçte hava, su, hayvanlar, insanlar ve kullanılan araç gereçler yoluyla gıdalara bulaşabilen organizmaların tümü zararlı olmayabilir. Bu nedenle gıdalarda oluşan ya da dışarıdan bulaşan organizmaları, hastalık yapanlar ve gıdalarda bozulmaya neden olanlar diye sınıflandırabiliriz.

    Hastalıkların başlıca nedenleri arasında; bakteriler (tifo, kolera, basilli dizanteri, brusella), küfler; hepatit, çocuk felci ve deli dana hastalığına yol açan virüsler; amipli dizanteri, giyardiya, bağırsak solucanlarını oluşturan parazitler; deterjan, katkı maddeleri, bitki ilaçlamasında kullanılan kimyasal maddeler ve hayvansal etmenler sayılabilir. Ve bunlar çoğunlukla ağız yoluyla veya temas yoluyla bulaşmaktadırlar. Hasta bir kişiyle sağlıklı insan arasında direkt bir ilişki olmadığında içme suyu da dahil olmak üzere çeşitli besin maddeleri, havadaki tozlar, sinek, böcek gibi hayvansal etkenler hastalık yapıcıların potansiyel taşıyıcıları olabilirler.

    Genel olarak temizliğe önem vermek, ellerin sık sık ve doğru şekilde yıkanması hastalık riskini azaltabilir. Etkenin bizzat kendisi (enfeksiyon) veya bulunduğu ortamda ürettiği zararlı maddelerin oluşabilmesi için mikroorganizma ve toksinlerin tüketilen gıdalarda belli bir düzeyle olması gerekir. Çoğu kez pişirme ile bakteriler ve bazı toksinler yok edilebilirler; ancak bazıları sıcağa dayanıklı olduklarından pişirme yöntemi de yeterli olmayacaktır.

    ......................................................



    Altın Kurallar


    Evimizin her tarafı olduğu gibi mutfağımız da temiz, aydınlık ve havadar olmalı; böcek, sinek vb zararlıların olmamasına dikkat edilmelidir.


    Meyve ve sebze gibi gıdaların doğal haliyle tüketilmesi en iyi seçimdir. Ancak, temizliğine ve tazeliğine dikkat edilmelidir. Yapraklı sebzelerin ve salataların dış yapraklarını kullanmayın, yaprakları tek tek yıkayın. Diğer gıdaların ise belli bir işlem uygulamasından sonra tüketimi daha doğrudur. Örneğin çiğ süt yerine pastörize sütün seçilmesi gibi.


    Besinlerin soğutucuda bile bazı bakterileri üretebileceğini aklınızdan çıkarmayın. Soğutucu ve derin donduruculardan çıkarılan yiyeceklerin son kullanma tarihlerini dikkate alın.


    Yemek pişirmeden önce mutfakta kullandığınız aletleri, kapları, kesme tahtasını ve mutfak tezgahını sıcak sabunlu su ile yıkayıp durulayın.


    Pişirilecek gıdalarda pişirme işlemini tam ve kusursuz uygulayın. Mikroorganizmaların ölmesi için gıdanın tüm yüzeyleri en az 70 santigrat derece sıcaklıkta pişirilmelidir.


    Donmuş et, balık ve tavuğun pişirilmeden önce tamamen çözülmesi sağlanmalıdır. Etleri çözülmesi için asla oda sıcaklığında bırakmayın. Çünkü bakteriler oda sıcaklığında üremek için ideal ortamı bulurlar.


    Mümkünse buzdolabında, mikrodalga fırında veya soğuk musluk suyu altında çözdürün. Donmuş yiyecekleri buzdolabında çözdürürken, et sularının başka yiyeceklerin üzerine veya buzdolabının raflarına damlamamasına özen gösterin. Bir tabak içinde çözülmeye bıraktığınız yiyeceğin altına fazla suları emmesi için bir kağıt havlu yerleştirin.


    Gıdaları pişirdikten sonra bekletmeden tüketin.Pişirilmiş gıda oda sıcaklığında bekletildiğinde mikroorganizmaların sayısı artmaya başlar, uzun süreli bekletmelerde bu risk daha da artar. Pişirme sonrası gıdaları hemen tüketmeyecekseniz 60 santigrat derecenin üzerinde veya 10 santigratın altındaki koşullarda saklayın. Sıkça görülen bir yanlış da gıdaların tam olarak soğumadan buzdolabına konmasıdır. Bu durumda gıda gerektiği kadar hızla soğuyamaz ve mikroorganizmalar için de uygun bir ortam oluşturur.


    Yiyecekleri tekrar tekrar ısıtmak gerekirse yiyeceğiniz oranda yemeği ısıtmaya özen gösterin. Çünkü bakterilerin dayanıklı şekli olan sporlar, pişirme sırasında açılır ve tekrarlanan ısıtıp, soğutma işlemleri sırasında aktif şekle dönüşerek gıda zehirlenmelerine yol açarlar.


    Düdüklü tencereyle pişirmek hem besin değerinin korunması hem ısı tasarrufu, hem de mikropların ölmesi açısından önemlidir.


    Çapraz bulaşma denilen riski ortadan kaldırmak için çiğ ve pişmiş gıdaların birbiriyle temas etmemesine dikkat edin. Çiğ gıdaların temas ettiği yüzeyler, bıçaklar ve diğer aletleri iyice temizlemeden pişmiş gıdalarda kullanmayın.


    Mutfak tezâhları bakterilerin üreyip yayılması için uygun yerlerdir. Bunu önlemek amacıyla tezgâh üstlerini sık sık sabunlu sıcak su ile temizleyip kullandığınız bezleri her gün yıkayıp kaynatın. Mutfak bezleri ve havlular hastalık yapıcı mikropların yaşaması ve büyümesi için ideal bir ortam yarattıklarından, mümkünse bez yerine kağıt havlu kullanın.


    Gıdaları hazırlarken içme suyu niteliğinde temiz su kullanın. Su ile ilgili kuşkularınız varsa kesinlikle kaynatmadan kullanmayın.


    Gördüğünüz gibi besinlerin satın alınmasından tüketilmesine kadar olan aşamada bir dizi tedbir var. Elbette en önemlisi direkt temasla bulaşma olduğundan tuvalet ve banyoların da temizliğine dikkat etmelisiniz. Banyolardaki yüksek nem oranı hastalık yapıcı organizmaların yaşaması için ideal bir ortam oluşturur. Banyodaki yüzeylerin sık sık dezenfektanla silinmesi ve kağıt havluyla kurulanması bakterilerin üremesi ve yayılmasını önlemek açısından önemlidir. Bunun yanı sıra kapı kolları, musluklar, anahtarlar, para, toplu taşıma araçlarından ellerimizle bulaşan mikroplar önemli hastalıklara yol açtığından eller sık sık yıkanmalı, ortak havlu yerine kağıt havlu kullanılmalıdır.(ALINTIDIR)
     
    Son düzenleme: 18 Nisan 2009
  2. 3 Nisan 2009
    Konu Sahibi : su35
  3. su35

    su35 bir varmış bir yokmuş Üye

    Katılım:
    13 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    1.946
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    106
    ben kendi yaptıklarımdan bahsetmeyi unutmuşum:eek:
    mutfakta sebze ve meyveleri yıkarken sirkeli ve tuzlu su mutlaka kullanıyorum..bir süre sirkeli tuzlu suda bekletiyorum.
    kurur bakliyat pişirirken kesinlikle defalarca yıkayıp dışkısmında varda tozdan arındırıyorum
    tezgahımda ve yerlerde mutlaka dezenfekte özelliği olan bir ürün kullanıyorum.
    bolca temizlik havlularım var elimin altından hiç eksik etmediğim farklı amaçlar için guruplandırdım hiçbirinin görevini diğeriyle karıştırmıyorum(el havlumla kurulama bezini birbirine karıştırmamak gibi..)
    aynı şelikde ev temizlik bezlerim içinde aynı yöntemi kullanıyorum.(toz beziyle taş bezini birbirine karıştırmamak gibi..)
    klorlu temzlk maddelerinin de kanserojen etkisi olduğundan dolayı yemek masası ve mutfak tezgahımın hertemizlik ihtiyacı olduğunda çamaşır suyu etkili deterjan yerine bazen sirkeyle siliyorum..
    çocukların oyuncaklarını zaman zaman sirkeli sudan geçiriyorum
    wc ve banyo da çocukların temas edebilecekleri heryeri mutlaka elden geçiriyorum
    çocukların banyo havluları gibi el havlusuda ayrıdır bizim evde..çocuklarım yeni doğdukları zaman çok uzun süre dezenfekte ürünler kullanmıştım ama şimdi belirli yerler ve el temizliği dışında artık abartmamam gerektiğini düşünerek kullanmıyorum..
    giysileri muhakkak ütülerim..

    halı koltuk ve mobilyaları sirkeli suyla siliyorum..hem parlak gösteriyor hemde dezenfekte etmiş oluyoruz..




    aklıma geldikçe paylaşacağım sizlerle..
    ama ben herkezden bu konuda evde neler yapılıyor paylaşımların sunulmasını istiyorum..ilgi gösterirseniz çok sevinirim..:enbuyukkk:
     
    Son düzenleme: 18 Nisan 2009
  4. 5 Nisan 2009
    Konu Sahibi : su35
  5. su35

    su35 bir varmış bir yokmuş Üye

    Katılım:
    13 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    1.946
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    106
    kızlar buraya bakan yokmu???
    fikirlerinizi duymak istiyorum..çok okuyanmı bilir çok gezenmi derler..net de hem geziyoruz hemde okuyoruz hadi bilgilerizi saklamayın lütfen:enbuyukkk:
     
    Son düzenleme: 5 Nisan 2009
  6. 6 Nisan 2009
    Konu Sahibi : su35
  7. incitanemtuana

    incitanemtuana EVLI MUTLU IKI COCUKLU :) Pro Üye

    Katılım:
    10 Aralık 2007
    Mesajlar:
    25.557
    Beğenildi:
    21
    Ödül Puanları:
    198
    tatlisim hemen hemen ayniyiz bu konuda seninle ama aklima geldikce eklerim sabah sabah beynim durmus anlican
    ama süper topik acmissin canim cokda iyi düsünmüssün ve paylasmak her alanda güzeldir birbirimizden fikir alisverisinde bulunmakdaa.s.
     
  8. 9 Nisan 2009
    Konu Sahibi : su35
  9. su35

    su35 bir varmış bir yokmuş Üye

    Katılım:
    13 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    1.946
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    106
    bitanem teşekkürler ilginea.s. ben hala merak içindeyim bazen çok ilginç şeyler duyuyoruz başkalarından..evde hijyen konusundada bilmediğiz neler var kimbilir ama paylaşmak isteyen yok sanırsam:çok üzgünüm::1no2:
     
  10. 13 Nisan 2009
    Konu Sahibi : su35
  11. Nergis26

    Nergis26 Popüler Üye Üye

    Katılım:
    26 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    4.351
    Beğenildi:
    3.271
    Ödül Puanları:
    163
    sirkenin eşyalar üzerinde böyle bi işlevi olduunu bilmiodum ilginç, bizim haftada 3kez yerler siliniyo taş zeminler bol çamaşır suyu ve arap sabunu ile.hergğn bütün odaları sırayla havalandırıorum bunun dışında eski düzen devam ediyor,bi de şu dağınıklık olmasa..
     
  12. 13 Nisan 2009
    Konu Sahibi : su35
  13. su35

    su35 bir varmış bir yokmuş Üye

    Katılım:
    13 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    1.946
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    106
    öncelikle ilginize çok çok teşekkür ederima.s.
    bu yazının defalarca görüntülendiğini biliyorum ama neden yorum yapılmaz yada fikirler söylenmez diyordum:uhm:
    ben de sirkenin etkilerini bir arkadaşımdan duyana kadar bilmiyordum ama iyiki duymuşum..
    ben de hergün yüzeyler için d....tos markalı ürünü kullananlardandım halada çok kullanıyorum ama sirkenin işlevini bilmek bana bir extra kattı..
    bir anne olarak , bu konuda değişik fikirlere ihtiyaç duyarak böyle bir başlık atmıştım yazıma.. neler duyacağız merak ediyorum açıkcası:uhm:
     
  14. 13 Nisan 2009
    Konu Sahibi : su35
  15. mayalihamur

    mayalihamur scarface Üye

    Katılım:
    30 Aralık 2008
    Mesajlar:
    1.354
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    106
    tatlım sabah okudum acelem olduğundan cevabı şimdi yazıyorum.
    öncelikle yazın için teşekkürler. sirke önerin içinde.
    aslında değişik pek bir fikir yok bende. yapabildiğim kadarıyla hijyen sağlamaya çalışıyorum.genel temzilik günlerimde evde olmamaya yada en azından bebeği deterjandan uzaklaştırmaya çalışıyorum.onun dışında günlük deterjanları az kullanıp bol durulama yapıyorum. bebeğinkileri bulaşık makinasına koymuyorum genelde sabun tercih ediyorum ve bol duruluyorum.biberonlarını sabunla yıkayıp sterilizatöre koyuyorum.
    hergün temizliğe vakit yok ama bende genelde halı ve mobilyalarda arap sabunu kullanıyorum.
    sirkeyi sadece ıspanak için kullanıyorum.
    bebeğimin ağız bezleri var çokca onları sabunla yıkıyorum. havlularımı sık değiştiriyorum. aklıma gelenler bunlar
     
  16. 13 Nisan 2009
    Konu Sahibi : su35
  17. su35

    su35 bir varmış bir yokmuş Üye

    Katılım:
    13 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    1.946
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    106
    çok teşekkür ederim ilginea.s. biberonlara ben de sabun kullandım kesinlikle tavsiye ederim..hatırlatman çok iyi oldukaydirigubbakcemile5 ben ce birbirimizden öğreneceğimiz çok şey var,paylaşmak güzeldir:lepi:
     
  18. 14 Nisan 2009
    Konu Sahibi : su35
  19. xeno

    xeno Carpe Diem Üye

    Katılım:
    16 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    1.615
    Beğenildi:
    2
    Ödül Puanları:
    146
    Konuyu yeni gördüm ... Benimde aslında senden farklı olarak yaptığım pek birşey yok. Sebze ve meyveleri bende sirkeli suda bekletiyorum. Hergün ev süpürülüp havalandırılıyor. Birde elimden el dezenfektanı düşmez. Ben senden farklı olark Çınar'ın tüm oyuncaklarını gün sonunda özel tabletlerle dezenfekte ederim. Çınar'ın bulaşıklarını sabunla yıkadıktan sonra sterilizatöre koyarım.