Öksürük otu

Konusu 'Bitki Sözlüğü' forumundadır ve Cicilikiz tarafından 22 Temmuz 2010 başlatılmıştır.

    22 Temmuz 2010
    Konu Sahibi : Cicilikiz
  1. Cicilikiz

    Cicilikiz Popüler Üye Üye

    Katılım:
    24 Ağustos 2009
    Mesajlar:
    1.972
    Beğenildi:
    6
    Ödül Puanları:
    106
    Diğer İsimleri : Tussilago farfara, Colsfoot, Tussilage pas-d’ane

    Botanik Bilgi : Bileşikgiller familyasındandır. Bilinen en belirgin özelliği çiçeklerini yapraklarından önce açmasıdır. Çokyıllık dayanıklı otsu bitkidir. 10-30 cm. boylanabilen öksürükotunun küçük çiçekleri, uzun sap üzerinde tek tek sarı renkli olarak açarlar. Yeşil renkli yapraklarının kenarları dişli ve altları gri renktedir, beyaz renkli uzun ve sık tüylerle kaplanmıştır. Bitki, döktüğü küçük tohumlarla çoğalır, iyice yayılıp bulunduğu toprağı sarabilir.

    Yetiştirildiği Yerler : Avrupa, Türkiye, Kafkaslar, Türkistan, Ukrayna ve Rusya da yetişir, kuzey Amerika ve Avustralya da yabani olarak yetişmektedir.

    Toplanması-Saklanması : Çiçekleri tam açmadan önce toplanıp gölgede kurutulur. Yaprakları ilkbahar sonu ile yaz başında toplanıp kıyılır ve kurutulur.

    Faydaları

    Adından da anlaşılacağı gibi öksürük kesici ve göğsü yumuşatıcı, balgam söktürücü özelliğe sahiptir.

    Kronik ve akut bronşite karşı etkilidir. Bronşları açar.

    Nezle ve gribe karşı etkili olur.

    Kullanım Şekli : 1-2 tatlı kaşığı kuru yaprak-çiçek karışımı üzerine 1 bardak kaynar su dökülür. 10 dakika süreyle demlendirmeden sonra hazırlanan çay, günde üç kez, sıcak olarak birer bardak içilir.

    Eğer Evde Öksürük Çayı Hazırlamak İstiyorsanız
    Öksürük Çayı : Eğer balgam söktürücü bir öksürük çayı hazırlamak istiyorsanız, öksürükotu yapraklarını ve çiçeklerini, sığırkuyruğu çiçekleri, ve dar yapraklı sinirli ot yaprakları ile, ince kıyılmış olarak, eşit oranda harmanlayınız. Bu karışımdan 1 tatlı kaşığı dolusu bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır ve 4-5 dakika demlendikten sonra süzülür. Bu çaydan günde 3 bardak, balla tatlandırılarak, sıcak sıcak ve yudumlanarak içilir.