Okul çocuklarında beslenme

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve Gulpare tarafından 21 Ekim 2007 başlatılmıştır.

    21 Ekim 2007
    Konu Sahibi : Gulpare
  1. Gulpare

    Gulpare Aktif Üye Üye

    Katılım:
    17 Ekim 2007
    Mesajlar:
    805
    Beğenildi:
    7
    Ödül Puanları:
    86
    Zeka gelişiminin, boy ve kilo artışının, kısaca büyümenin çok hızlı olduğu okul çağında, beslenme çok önemlidir. Aynı zamanda çocukların bu dönemde edindikleri beslenme alışkanlıkları, hayat boyu devam ettiğinden; doğru ve yararlı beslenmenin temeli bu dönemlerde atılmaktadır. Çocukluk çağında başlayan ve uygun olmayan tarzda beslenme, gençlik ve erişkin yaşlarda devam edip çeşitli sağlık sorunlarına sebep olabilir (obezite, şeker hastalığı, kalp hastalığı... vb.)
    Ancak bu tür hastalıklar ortaya çıkana kadar beslenme konusunda yapılan hatalar, öncelikle çocukların okul başarısını, konsantrasyonlarını ve enerjilerini kötü yönde etkileyerek kendini gösterir. Örneğin; sabah erken kalkıp, okula yetişme telaşı içinde kahvaltının geçiştirilmesi, hatta tamamen ihmal edilmesi, öğle yemekleri için kimi okullarda sunulan, mönüleri sağlıklı olmaktan uzak besinlerin tüketilmesi veya en kötüsü okul kantinlerinde sağlıklı beslenme kaygısıyla değil de, tamamen ticari olarak düşünülen gıdaların satılması!..
    Ailelerin tüm olumsuzluklara rağmen çocuklarına düzenli ve doğru beslenme alışkanlığı kazandırmak konusunda dikkat edebilecekleri bazı noktalar ise özetle şöyle:
    Asla ve asla kahvaltı ettirmeden çocuğunuzu okula yollamayın. Kahvaltı özellikle okul çocukları için günün en önemli öğünüdür ve atlanmamalıdır. Ders başarısını, konsantrasyonu anlamlı derecede etkiler.
    Kesinlikle çay, kahve içmemeliler.
    Kızartılmış tüm gıdalar zararlıdır.
    Çocuklar hazır gıdalarla değil, evde hazırlanan taze gıdalarla beslenmelidir.
    Her gün et, süt, yumurta grubundan besin tüketilmelidir.
    Her gün kuru baklagillerden (mercimek, nohut, kuru fasulye gibi) biri tüketilmelidir.
    Her gün taze meyve yenmeli, gün içinde tatlı ihtiyaçlarını gidermek amacıyla veya ara öğün olarak taze meyve yeme alışkanlığı edinmeleri onlar için faydalı ve önemlidir.
    Her gün sebze yemeği yenmelidir.
    Yemeklerde zeytinyağı tercih edilmelidir.
    Kantinlerde satılan abur cuburlar (renklendirilmiş şekerler, sakızlar, renkli ve gazlı içecekler, cipsler, gofretler, bisküviler, poğaça, fast food grubu yiyecekler) kesinlikle sağlıklı değildir. Çocukların büyüme-gelişmelerine katkıları yoktur. Hatta başta alerji olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilirler.
    Atıştırmak amaçlı kuruyemişler (ceviz, fındık, badem vs) ve kurumeyveler tercih edilmeli.
     
  2. 21 Ekim 2007
    Konu Sahibi : Gulpare
  3. rapsodi

    rapsodi Kardelen Üye

    Katılım:
    20 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    285
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    108
    kahvaltı konusunda çok hassasım.kahvaltı etmeden okula gitmek gibi bir lüksü yok:) fastfood besinleri de benim kontrolumde uzun zaman aralıklarında yiyor.ama okul kantininde aldıklarına engel olamıyorum.arkadaşlarının etkisiyle o da alıyor maalesef.

    paylaşım için teşekkürler.
     
  4. 11 Kasım 2007
    Konu Sahibi : Gulpare
  5. Gulpare

    Gulpare Aktif Üye Üye

    Katılım:
    17 Ekim 2007
    Mesajlar:
    805
    Beğenildi:
    7
    Ödül Puanları:
    86
    Rica ederim.

    Bazi cocuklar kahvalti yapmadan okula gidiyorlar,anneleri ne kadar zorlasa da sabahlari yemiyorlar ama en azindan bir bardak süt bile ise yarayabilir.Sütü sevmiyor mu??Nesguinkle tadini sevecektir belki...
     
  6. 12 Kasım 2007
    Konu Sahibi : Gulpare
  7. öykümnur

    öykümnur Guest

    önerilerin için teşekkür edrim canım benimde kızım var ilkokul çağında dikkatlice okudum yazını
     
  8. 31 Temmuz 2009
    Konu Sahibi : Gulpare
  9. MeleklerKorusun

    MeleklerKorusun Yorgun Savaşçı Pro Üye

    Katılım:
    7 Haziran 2008
    Mesajlar:
    3.058
    Beğenildi:
    73
    Ödül Puanları:
    153
    Sağlıksız okul ve yuva mönüleri ile kantinlerde satılan yanlış besinler, okul çağındaki çocukların erken yaşta kilo sorunuyla karşılaşmalarına neden olabiliyor.

    Alman Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Seren Aksüs’e göre, okul çağındaki çocukların aşırı şişmanlamalarına yol açan nedenler şöyle:

    • Çocuğa ailenin yanlış beslenme alışkanlığı kazandırması
    • Kolay tüketildikleri için tatlı besinlere yöneltme (süt yoğurt şeker karıştırma, gofret, şekerleme)
    • Tatlı ağırlıklı mönüler
    • Kısa ders aralarında hızlı tüketilebilir besinlere yönelme (Gofret, çikolata, şekerleme)
    • Fiziksel aktivite azlığı (Okula servisle gidip gelme)
    • Beden eğitimi derslerinin olduğu saatlerde diğer derslerin yapılması
    • Televizyon ve bilgisayar başında geçirilen zamanın fazlalığı
    • Aile büyüklerinin, zayıf olduğu düşüncesiyle çocuklara yanlış beslenme yöntemlerini telkin etmeleri
    • Diyetisyene danışmadan, çocuğa zararlı besinlerin verilmesi

    Şekerli gıdalar dikkati azaltıyor

    Yanlış beslenme, çocukların ders sırasında dikkatini de azaltıyor. Diyetisyen Seren Aksüs, ders arasında ve öncesinde yenilen şekerli gıdaların zararlarını açıkladı:

    “Çok şekerli gıdalar kan şekerini çabuk yükselttiği gibi hızlı düşmesini de sağlar. Ders arasında ve öncesinde yenilen gofret, çikolata, şekerleme gibi gıdalar dersin başında çocuğun kan şekeri seviyesinin artmasına, dersin sonuna doğru da iyice azalmasına neden olacaktır. Bu da çocukta dikkat kaybına yol açar.”

    Aşırı kilolar hastalık nedeni

    Aksüs’e göre kan şekeri düşen ve açlık hisseden çocuklar fark etmeden yine bu besinlere yöneliyor ve vücut ağırlığında ciddi artış meydana geliyor.

    Diyetisyen Aksüs, çocuklarda meydana gelen aşırı kiloların ilerleyen dönemde ciddi sağlık sorunlarına neden olduğuna da dikkat çekti:

    “Çocuklardaki aşırı kilo artışı bazılarında hemen, bazılarında da ilerleyen yaşlarda görülen koroner kalp hastalığı, kolesterol, damar sertliği, hipertansiyon, diyabet, gut, kanser (göğüs, rahim, safra, barsak, prostat vb.), mide rahatsızlıkları (ülser, gastirit vb.), karaciğer yağlanması, nefes darlığı, eklemlerde zorlanma gibi pek çok hastalığa yol açacaktır.”

    Çocukları şişmanlıktan korumak için yapılması gerekenler

    • Velilerin ve çocukların besin seçimi, besin hazırlanması, pişirme ve saklama gibi konularda eğitilmeleri
    • Çocuklara büyük porsiyonlar yerine küçük tabaklarda yemek verilmesi
    • Çocuğun tek tip besinle beslenmesinin önüne geçilmesi
    • Besin çeşitliliğinin artırılması
    • Çocuğu sevmediği besinleri tüketmeye zorlamamak
    • Çocukları tatlı ve yağlı besinler (çikolata, gofret, şekerleme, cips vb.) yerine meyve ile ödüllendirmek
    • Yavaş yemek yeme alışkanlığını kazandırmak
    • Çocuğun televizyon ve bilgisayar karşısında oturma süresini azaltmak
    • Çocukları beslenme uzmanı bulunduran okullara göndermek
    • Okullarda fast-food türü besinlerin satışının yasaklanması
    • Çocuklara spor alışkanlığının kazandırılması
    • Çocuklara hazır besinler yerine tazelerini tüketmeyi aşılamak

    Çocukların günlük en az tüketmesi gereken besinler ve miktarları:

    • ıki su bardağı süt veya yoğurt
    • ıki-üç köfte büyüklüğünde et, tavuk veya balık
    • Üç-dört ince dilim ekmek ve beş-altı yemek kaşığı pilav ya da makarna
    • 8-10 yemek kaşığı sebze yemeği
    • Üç-dört adet orta boy meyve ve 10-12 adet üzüm, çilek, kiraz gibi taneli meyveler ..alıntı

    __________________