Organik gıda

Konusu 'Sağlıklı Beslenme' forumundadır ve NILBERA tarafından 19 Temmuz 2006 başlatılmıştır.

    19 Temmuz 2006
    Konu Sahibi : NILBERA
  1. NILBERA

    NILBERA SeVGi KeLeBeĞi Pro Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    6.271
    Beğenildi:
    82
    Ödül Puanları:
    153
    Organik gıda


    Dr. Teslime Mahmutoğlu

    Araştırmalara göre, kendisi ya da meyvası yenilmek üzere yetiştirilen bitkilerde her yıl dünyada milyonlarca ton tarım ilacı kullanılmaktadır. Gene araştırmalara göre dünyada üretilen meyva ve sebzelerin % 42 si ve sütün % 31 inde tarımsal ilaç kalıntısı kalmaktadır.

    Organik gıdalar, bu tip kimyasal tarım ilaçları, gübreler ve antibiyotik gibi ilaçlar kullanılmadan üretilmektedirler.

    Tarım ilacına dikkat...

    Doğum öncesinden itibaren az da olsa tarım ilacı kalıntısına gıdalar vasıtasıyla maruz kalmaya başlıyoruz. Tüketici araştırmalarına göre, insanların % 80 ı tarım ilacını ciddi bir sağlık tehlikesi olarak görmektedir. Tarım ilacının yanısıra, etteki ve çeşitli meyvalardaki hormonlar, çeşitli gıdalardaki nitratlar, irradyasyonla raf ömrü uzatılan gıdalar, çeşitli katkı maddeleri ve suni renkler de tüketicinin sağlık endişesine katkıda bulunmaktadır.

    Yeni trend...

    'Sağlığa uygun yemek' gelişmiş ülkelerdeki yeni trend. 'Organik gıdalar' da bu yeni trendin bir parçası.

    Organik gıda terimi çeşitli dillerde farklı kelimelerle ifade edilmektedir: ekolojik ve biyolojik gıda bu terimlerden ikisi. Organik gıda üretiminin en temel amaçları:

    1. Çevrenin korunması, kirliliğin en aza indirilmesi, sağlıklı olmaya teşvik ve biyolojik verimliliğin optimize edilmesi.

    2. Toprağın biyolojik aktivitesinin uzun vadede korunması.

    3. Tarımda çeşitliliğin arttırılması (her yıl farklı ürün ekilmesi).

    4. Tarım alanı içinde üretilenlerin mümkün olan en fazlasının kullanılmasını sağlamak (kimyasal gübre yerine bitkilerin çürütülmesi ile elde edilen gübre kullanılması gibi).

    Özel reyon...

    ABD de son 5 yılda organik gıda üretiminin büyüme oranı % 20. ABD de ve AT ülkelerinde birçok hipermarket 'organik gıdalar' için özel reyon oluşturmaya başladı. Gene aynı ülkelerde bazı restoranların 'organik menüleri' var. Bu ülkelerde perakende gıda sektörünün % 1-3 ünü organik gıdalar oluşturuyor.

    Sertifikalandırma...

    Organik gıdayla ilgili internet sayfalarına göre gerçekte üretilenden daha fazla gıda 'organik' olduğu iddiasıyla satılmaktadır. Ancak 'organik' adıyla satılabilmesi için bir gıdanın organik olduğuna dair sertifikasının olması gerekmektedir.

    Herhangi bir konuda sertifikalandırma için de herkes tarafından kabul gören ve sertifikalandırmada referans alınacak 'standard' kuralların olması gerek.

    Türkiye de organik gıda üretimini düzenleyen yasa Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından 18 Aralık 1994 de yayınlanan 'Bitkisel ve hayvansal ürünlerin ekolojik metodlarla üretilmesine ilişkin yönetmelik'tir. Aynı konudaki Avrupa Topluluğu nun düzenlemesi de 2092/91 no lu 'organik tarım' direktifidir.

    Organik sertifikalandırma için yayınlanan standardlardan birisi de Organik Mahsül ıyileştirme Birliği nin (OCIA) 1996 da yayınladığı Uluslararası Sertifikalandırma Standartlarıdır.

    OCIA nin organik gıda standardı...

    1. Genetik olarak oynanmış gıdaların kullanımı yasaktır.

    2. Bir tarımsal alanda üretilen gıdaların organik sertifika alabilmesi için, orada son 3 yıldır sinek ilacı, yabani ot ilacı, mantar ilacı, kimyasal gübre gibi izin verilmeyen maddelerin kullanılmamış olması gerekir.

    3. Eğer komşu tarımsal alanda tarım ilacı uygulaması varsa, organik gıda üreten çiftçinin bu tip komşu alanlardan gelebilecek bulaşmayı fiziksel bariyerlerle önlemesi veya arada en az 8 metre mesafe bırakması gerekmektedir.

    4. Sertifikalandırma için son 3 yılın üretim metodu ve kullanılan materyaller konusunda bilgi verilmesi istenmektedir.

    5. Sertifikalandırmanın gerçekleşmesi için standartda verilen kurallara uymak gerekmektedir: örneğin, tarımsal kireç, doğal fosfatlar, kaya tozları toprağın minaral ihtiyacı için kullanılabilirken, nitrat, amonya ve üre ürünlerinin kullanılmasına izin verilmemektedir. Bitki hastalıklarına karşı, elementel sülfür ve sirke gibi doğal maddelerin kullanılmasına izin verilirken, aromatik petrol ürünleri gibi tarım ilaçlarının kullanılmasına izin verilmemektedir.


    Daha fazla bilgi OCIA nın internet sayfasından veya Tarım Bakanlığı ndan bulunabilir.

    Türkiye deki organik gıda sertifikalandırma kuruluşları için de Tarım Bakanlığı ndan da bilgi alabilirsiniz.

    alıntıdır
     
    Son düzenleme: 26 Mayıs 2009
  2. 25 Kasım 2008
    Konu Sahibi : NILBERA
  3. seaBahAR

    seaBahAR de profundis Editor

    Katılım:
    13 Nisan 2007
    Mesajlar:
    10.950
    Beğenildi:
    8.195
    Ödül Puanları:
    238
    Organik demek sağlıklıdır anlamına gelmez!

    Piyasada organik olup yüksek şeker, tuz, yağ ve kaloriye sahip ürünler bolcadır.

    Organik beslenene kadar önce beslenme hayatınızdan bol kalorili, serbest radikal, tuz, trans yağ, katkı maddeleri çöplüğü gıdaları çıkarmanızı öneririm. Süper marketlerde alışveriş yaparken reyonlarda gördüğüm sevimli ambalajlar ardında sağlığımızı tehdit edecek o kadar çok eve sokulmayacak kalitesizlikte besin var ki önce bunlardan kendinizi uzaklaştırmalısınız.

    Kemik sağlığınızı tehdit eden gazlı içecekler, sizi obeziteye hergün bir adım daha yaklaştıran bisküvi reyonları, kalp sağlığınızı hiçe sayan yağlı yiyecekleri, tuz ve katkılarla zenginleştirilmiş hazır gıdaları alışveriş arabanızda ne sıklıkta taşıyorsunuz önce bu soruyu sorun lütfen kendinize?

    İkinci soru acaba neleri daha iyileştirebilirim, sebze meyvemi zaten bol tüketiyorum bunlardan hangilerini seçersem daha iyi olur seviyesine terfi edin. Ya da süt ve süt ürünleri gereksinimimi karşılıyorum peki yağlı mı yağsız mı, soya bazlı mı, inek sütü mü, organik olanı mı olmayana mı içeyim diye değerlendirin beslenmenizi?

    Her organiğim diyene inanmayın, üretiminde hatalar olabilir. Etiketleri mutlaka kontrol edin.

    Tarımda Sorun var
    Bu gerçek yapılan çalışmalar özellikle et ürünleri ve sık tüketilen belli sebzeleri mercek altına yatırdı. Buna göre beslenmemizde yer alan temel besinlerden hangileri riskli yurt dışında yapılan örneklerden yola çıkarak değerlendirelim.

    Et, tavuk, balık : Hayvan çiftliklerinde yetişen hayvanların beslenmesinde kullanılan yemlerle, katkı maddeleri ile ilişkili olarak toksik maddeler ortaya çıkabilmektedir. Yine derin sularda yaşayan balıklarda ağır metal içeriği ile tehdit altındadır.

    Meyveler: FDA'nın yaptığı testlerde elma ve armut'ta 36 farklı kimyasal olduğu ancak bunların oluşturduğu zararın az olduğu belirtildi. Mutlaka akar su altında ovarak yıkadıktan sonra, kabuğunu soyarak tüketebilirsiniz.

    Yine genetiği ile oynanmış tahıl ürünleri, katkı maddeleri, büyüme hormone tehdidi altında olabilen süt ve süt ürünleri de bizleri bilinçli olmaya davet ediyor.

    Consumers Unionda görevli Charles M. Benbrook, PhD’nin bir çalışmasından uyarlanmış tablo ektedir :

    [​IMG]


    Diyetisyen Berrin Yiğit