Pastaları tutturmanın yolları

Konusu 'Mutfak Püf Noktaları' forumundadır ve Elif tarafından 26 Nisan 2010 başlatılmıştır.

    26 Nisan 2010
    Konu Sahibi : Elif
  1. Elif

    Elif Onur Üyesi Pro Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    24.649
    Beğenildi:
    5.184
    Ödül Puanları:
    438
    Pastacılık hata kabul etmez. Hata yapmamanın tek yolu da pasta veya kek yaparken uyulması gereken kuralları aynen uygulamaktır. Birbirinden lezziz pastalar hazırlarken başarısız olmamanız için gerekli olan püf noktaları sizler için hazırladık.

    Pastayı yapacağınız kabın özenle seçilmiş olması lazım. Öncelikle kalıbı hazırlarken yapmanız gerekenler:

    *
    Kalıp çevresinin korunması ve yapışmaması için kalıbı iki kat yağlı kağıtla kaplayın.
    *
    Kalıbınızı katı yağ yerine sıvı yağ ile yağlayın; hem fırçayla dağılımı daha kolaydır, hem de yanma ihtimali azdır.
    *
    Pasta veya keki kalıptan kolayca çıkarmak için, kalıbı yağladıktan sonra unlayın..

    Ortası boşçember kalıbınız yoksa kendiniz yapabilirsiniz.

    *
    Yuvarlak pasta kalıbınızın ortasına, yıkanıp kurulanmış temiz bir konserve kutusu yerleştirin. İçine bakliyat doldurun. Bakliyatın ağırlığı, hamuru kalıba dökerken, kutunun kımıldamasını engellemek içindir.

    Önemli ve dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise pastanın kalıptan çıkarılışı. Dikkat etmezseniz bütün emeğiniz boşa gider. Yapılması gerekenler ise çok basit.

    *
    Meyvalı kekleri kalıptan çıkarmadan önce, iyice soğumasını bekleyin.
    *
    Keki kalıptan ayırmak için kalıbın kenarından ince uzun bir bıçak sokup çepeçevre dolaştırın.
    *
    Kekin kurumaması için, kalıptan çıkardıktan sonra kalıbı tekrar üzerine kapatın.
    *
    Yürek biçiminde bir pasta hazırlamak istiyorsanız biri kare, diğeri ise daire biçiminde olan iki kalıp kullanın. Tek dikkat edeceğiniz nokta; daire çapının, karenin kenarlarına eşit olmasıdır. Daire biçimindeki pastayı ortasından kesip, karenin iki kenarına yerleştirin

    Pastanın pişme süresi de dikkat edilmesi gereken bir başka konu. Pişmeyi kontrol etmek için:

    *
    Parmak ucuyla üzerine hafifçe bastırdığınızda dokusu sıkı olmalı ve parmağınızı çektiğinizde iz kalmadan tekrar eski haline dönmelidir.
    *
    Pastanın kenarlarını kontrol edin. Çünkü pasta piştiğinde kenarları kalıptan ayrılmaya başlar.
    *
    Pastaya kulak verin; eğer hala pişmesi sürüyorsa hafifçe cızırdar.
    *
    Meyvalı kekinizin pişip pişmediğini anlamak için ortasına bir bıçak sokun. Bıçağın kolay ve temiz çıkması gerekir.

    Sönmüş pastalar:

    *
    Eğer pastanızın ortası çökmüşse, sivri bir bıçakla ortasını yuvarlak biçimde çıkararak onu çember pastaya dönüştürebilirsiniz.

    Çok kurumuşsa:

    *
    Çok pişmiş ve kurumuş meyvalı bir keki yumuşatmanın da yolu var: Keki tersine çevirip bir şişle birçok yerinden delin. Sonra da deldiğiniz yerlere 2-3 kaşık konyak veya rom dökün. Servis yapmadan önce 24 saat bekletin.

    Hataların düzeltilmesi

    *
    Eğer pasta hamuru homojen görünmüyorsa, içine bir yemek kaşığı un ilave edip kuvvetlice çırparak iyice karıştırın.
    *
    Eğer kalıptan çıkarırken pastanız kırılırsa çaresi var: Pastanıza ılık kayısı reçeli sürüp kırılan yeri yapışıncaya kadar kalıpta bekletin.
    *
    Pastanızdaki kırıkları gizlemek için, etrafına krema veya reçel yayıp üzerine de kakao veya şeker serpin.

    Hataların düzeltilmesi

    *
    Eğer pasta hamuru homojen görünmüyorsa, içine bir yemek kaşığı un ilave edip kuvvetlice çırparak iyice karıştırın.
    *
    Eğer kalıptan çıkarırken pastanız kırılırsa çaresi var: Pastanıza ılık kayısı reçeli sürüp kırılan yeri yapışıncaya kadar kalıpta bekletin.
    *
    Pastanızdaki kırıkları gizlemek için, etrafına krema veya reçel yayıp üzerine de kakao veya şeker serpin
     
  2. 26 Nisan 2010
    Konu Sahibi : Elif
  3. dimple2

    dimple2 3aslanannesiyimben Üye

    Katılım:
    1 Eylül 2008
    Mesajlar:
    4.641
    Beğenildi:
    6
    Ödül Puanları:
    148
    güzel bilgiler teşekkürler

    tabi bunun yanında her tarafı eşit pişiren fırında en önemlisi