Patatesleri kızartmadan önce suda bekletin..

Konusu 'Mutfak Püf Noktaları' forumundadır ve irna tarafından 15 Mart 2008 başlatılmıştır.

    15 Mart 2008
    Konu Sahibi : irna
  1. irna

    irna Popüler Üye Üye

    Katılım:
    16 Haziran 2007
    Mesajlar:
    6.862
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    146
    Patates kızartması sevenlere müjde! Journal of the Science of Food and Agriculture’da yer alan bir araştırmada, patatesleri kızartmadan önce suda bekletmenin akrilamit seviyesini düşürdüğü açıklandı.

    Akrilamit, nişastalı gıdaların yüksek sıcaklıklarda pişirilmesi sırasında doğal olarak ortaya çıkan bir kimyasaldır.

    Araştırmacılar, pek çok gıdada görülen akrilamit oluşumunun, sağlımız için tehlikeli olduğu ve hayvanlarda kansere yol açtığı ile ilgili şüphelerin olduğunu belirtiyorlar.

    Ancak İngiltere’de yapılan yeni bir araştırmada, patatesleri kızartmadan önce kısa bir süre suda bekletmenin, akrilamit oluşumunu ve neden olduğu riski ciddi ölçüde azalttığı belirlendi.

    Leatherhead Food International’dan Dr. Rachel Burch, bugüne kadar gıdalarda akrilamit oluşumunu önelemek üzere pek çok araştırmanın yapıldığını, ancak bu çalışmaların gıda endüstrisiyle sınırlı kaldığını belirtiyor ve yaptıkları çalışmada evde uygulanabilecek pratik çözümü hedeflediklerini ekliyor.

    Yapılan çalışmada patateslerin 30 dakika ile 2 saat arasında sürelerle suda bekletilmesi sonucunda, %23, %38, ve %48 oranlarında akrilamit seviyesinin düştüğü gözlemlendi. Ancak araştırmacılar bu sonuçların az kızarmış patates için geçerli olduğunu belirtiyorlar