Patatesteki Tehlike

Konusu 'Faydalı Bilgiler' forumundadır ve dj_oznur_0106 tarafından 19 Kasım 2007 başlatılmıştır.

    19 Kasım 2007
    Konu Sahibi : dj_oznur_0106
  1. dj_oznur_0106

    dj_oznur_0106 sweet_lady Üye

    Katılım:
    15 Haziran 2007
    Mesajlar:
    1.067
    Beğenildi:
    2
    Ödül Puanları:
    106
    Yapilan yeni bir arastirmaya gore, patatesleri kizartmadan once mikrodalga firinda bir muddet pisirmek, supheli kanserojenler arasinda yer alan akrilamit seviyesini azaltiyor.


    Akrilamit, yuksek sicaklik ve dusuk nemin oldugu kizartma, kavurma ve firinda pisirmek gibi islemler sirasinda ortaya cikiyor. Patates kizartmasindaki akrilamit seviyesinin azaltilmasi icin bugune kadar pek cok calisma yapilmistir.Turk arastirmacilar tarafindan yurutulen ve Journal of Science of Food and Agriculturein Sali gunu yayimlanan sayisinda yer alan bu calismada, patatesleri kizartmadan once mikrodalgada bir muddet pisirmenin, kizartma suresini azalttigi icin akrilamit olusumunun da azalmasini sagladigi belirlendi.

    Kizartilmadan once mikrodalgaya konan patateslerdeki akrilamitin, 150 derece, 170 derece, ve 190 derecedeki azalma oranlari, isiyla dogru orantili olarak %36, %41, ve %60 oldugu tespit edildi.Patatesleri kizartmadan once mikrodalgaya koymak cok az zaman aliyor, aslinda, onceden mikradalgaya konmus patates kizartmalari, kizartma esnasinda daha az isiya maruz kaldiklari icin, diger patateslere gore daha guzel renge sahip oluyorlar.

    Mersin Universitesinde yurutulen calismanin baskani Koray Palazoglu belirtiyor.Referans: Amerikan Ulusal Kanser Enstitusunde gidalarda yer alan akrilamitle ilgili daha fazla bilgi bulabilirsiniz.J

    John Wiley & Sons Inc.
     
  2. 22 Kasım 2007
    Konu Sahibi : dj_oznur_0106
  3. BAHARYAGMURU

    BAHARYAGMURU Guest

    paylasimin icin sagol , deneyelim bakalim hersey sagligimiz icin