Patlıcan Turşusu (Resimli)

Konusu 'Turşular' forumundadır ve kristaltane tarafından 26 Aralık 2009 başlatılmıştır.

    26 Aralık 2009
    Konu Sahibi : kristaltane
  1. kristaltane

    kristaltane işte ben Üye

    Katılım:
    23 Ağustos 2009
    Mesajlar:
    1.921
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    106
    Patlıcanların sapları kesip temizleyin.
    Tencerede kaynayan tuzlu suyun içine atarak yaklaşık 5 dk kadar haşlayın. Süzgeçe alıp süzülmesi için bırakın (ertesi güne kadar kalsın, üzerine ağırlık konulursa acı suyu daha kolay çıkar )

    turşu suyu için

    1 su bardağı sirke
    1 çay bardağı turşu tuzu
    1 tatlı kaşığı yarısı kadar (fazlası çok ekiş olmasına neden oluyor denenerek buraya eklenmiştir)
    yaklaşık 2 lt kavanoz için 1 lt su ile hazırladım
    1 çorba kaşığı şeker

    2 Kg patlıcan (orta boy, çekirdeksiz)
    5-6 adet yeşil domates
    5-6 adet kırmızı dolmalık biber
    10-15 adet yeşil sivri biber
    Küçük beyaz lahana ( yarısını kullandım)
    Kereviz sapı ve yaprağı
    Maydanoz
    3 baş Sarımsak

    Acı suyu süzülmüş patlıcanların içini karnıyarık gibi ayırın içine bu malzemelerden doldurun.
    Kerevizlerin yapraklarını aldıkdan sonra kalan sapları ile patlıcanları iki yerinden sıkıca bağlayın, kavanoza sıra ile yerleştirin. ( kerevizle bağlayamadım, kalın iplik yardımı ile bağlayabilirsiniz)
    Turşu suyunu ve sirkeyi koyarak kavanozu sıkıca kapatın
    Artan iç malzeme ile yeşil dolma biber ve kırmızı biber doldurarak turşuma ekledim.
    Serin ve karanlık yerde saklayın (hiç turşu yapmayanlar için uyarı!)
    20 günde turşu hazır biz yemeğe başladıktan sonra, yazmadığım aklıma geldi patlıcanların zamanı geçmeden deneyin.
     
  2. 26 Aralık 2009
    Konu Sahibi : kristaltane
  3. kristaltane

    kristaltane işte ben Üye

    Katılım:
    23 Ağustos 2009
    Mesajlar:
    1.921
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    106
  4. 24 Temmuz 2010
    Konu Sahibi : kristaltane
  5. ToNe_Def

    ToNe_Def Burayı seviyorum. Üye

    Katılım:
    30 Nisan 2009
    Mesajlar:
    488
    Beğenildi:
    41
    Ödül Puanları:
    108
    En en enn sevdiğim turşu çeşitlerinden biridir opuyorumnanaktan
    Normalde patlıcanı sevmem ama turşusu bi harika aklinialirimsmile
    Ellerinize sağlık a.s.
     
  6. 27 Ekim 2010
    Konu Sahibi : kristaltane
  7. kristaltane

    kristaltane işte ben Üye

    Katılım:
    23 Ağustos 2009
    Mesajlar:
    1.921
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    106
    evet çok güzela.s.
     
  8. 10 Ekim 2012
    Konu Sahibi : kristaltane
  9. bulca

    bulca Guru Üye

    Katılım:
    28 Ocak 2009
    Mesajlar:
    19.178
    Beğenildi:
    19.238
    Ödül Puanları:
    288
    Konu açılalı bayagı olmuş ama bende pratik olarak basit bir patlıcan turşusu veriyorum hemen yapıp yiyebilirsiniz

    Malzemeler

    5-6 tane patlıcan,5-6 tane çarliston biber yada sivribiber,sarımsak,tuz ,yag,limon,kuru nane,sumak ve nar eşkisi

    yapılışı:patlıcanları ve biberleri dogruyoruz bir tencereye göz kararı su katıyoruz bu sebzeleri haşlıyoruz haşladıgımız sebzeleri soguması için derin bir kaba alıyoruz biraz soguduktan sonra içine tuz,yağ,kuru nane,sumak ve sarımsak koyuyoruz ben birde nar eşkisi koyuyorum çok az miktirda nar eşkisini sevmeyenler koymak zorunda degiller sarımsagı çiğ olarak koymanızı tavsiye ederim çok basit bir tarif çok güzel oluyor.
     
  10. 6 Eylül 2013
    Konu Sahibi : kristaltane
  11. Ceylinimdeceylinim

    Ceylinimdeceylinim Nassın canım, öldün inşallah ? Pro Üye

    Katılım:
    28 Mart 2013
    Mesajlar:
    10.369
    Beğenildi:
    8.649
    Ödül Puanları:
    193
    Akşama misafirler için yapsam mı ne :)
    Teşekkürler .
     
  12. 3 Mart 2014
    Konu Sahibi : kristaltane
  13. letizia

    letizia Mina'm Üye

    Katılım:
    31 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    5.005
    Beğenildi:
    500
    Ödül Puanları:
    188
    Teşekkürler canım paylaşım için.