Patlıcan Turşusu

Konusu 'Turşular' forumundadır ve Elif tarafından 25 Aralık 2008 başlatılmıştır.

    25 Aralık 2008
    Konu Sahibi : Elif
  1. Elif

    Elif Onur Üyesi Pro Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    24.609
    Beğenildi:
    5.137
    Ödül Puanları:
    438
    Turşuluk küçük, çekirdeksiz patlıcanları sıcak suya atarak iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın.
    * Sudan çıkardığınız patlıcanların suyunu süzerek bir tepsiye koyun.
    * Patlıcanların üzerine küçük bir tepsi örtün ve bu tepsinin de üzerine herhangi bir ağırlık koyularak bastırılır (mesela su dolu bir tencere olabilir).
    * Böylece acı suların çıkmasını sağlayın.
    * Bu durumda bütün bir gece ve gündüz bırakılır.
    * Ertesi gün, patlıcanların uzunlamasına karınları yarın.
    * Bu arada patlıcanlara dolduracağınız iç hazırlanmış olmalıdır.
    * Sarmısakları dövün, kereviz yapraklarını kıyın, kök kerevizi soyup haşlayın.
    * Haşlanmış kök kerevizi küçük küçük kıyın ve hepsini birden pul biberle karıştırın.
    * Hamur haline getirdiğiniz içi parlıcanlara doldurun.
    * Kereviz saplarını ince ince bölerek ip haline getirin.
    * İp haline getirdiğiniz kereviz saplarıyla patlıcanları sarın.
    * Dolma patlıcanları kavanova yerleştirin.
    * Aralarına havuç dilimlerini sıkıştırın.
    * Üzerine ağırlık koyup, tuzla sirkeyi karıştırarak dökün ve kapağını kapatın.
    * Gün aşırı suyunu savurarak ekşimeye bırakın.
    * Bir hafta bir sirkesini değiştirirseniz, bir yıl süreyle bu turşuyu saklayabilirsiniz.