Peynir rehberi

Konusu 'Mutfak Püf Noktaları' forumundadır ve Elif tarafından 17 Ağustos 2006 başlatılmıştır.

    17 Ağustos 2006
    Konu Sahibi : Elif
  1. Elif

    Elif Onur Üyesi Pro Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    24.663
    Beğenildi:
    5.193
    Ödül Puanları:
    438
    Peynirin lezzetini hemen herkes tartışmasız kabul edecektir. Peki ama bunca çeşitten hangisi daha sağlıklı?

    Peynir, uzun zamandır kahvaltılık bir malzeme olmaktan çıkıp, ana yemeklere kadar girdi, şarabın tamamlayıcısı oldu. Evde yiyecek pek bir şey bulunmadığı zamanlarda yaptığımız makarnayı peynirle çeşnilendirdik, ya da karnabaharla fırına verdik. Yani peynir, artık tüm öğünlerin ayrılmaz bir parçası.
    Oldukça besleyici olan peynirin bugüne dek kabul edilen kemik yapıcı özellikleri ise son zamanlarda tartışılır hale geldi. Nedeni, sindirildikten sonra vücutta asitli bir kalıt bırakması. Fazla asit bırakan besinlerin bol tüketimi ise kemiklerde bulunan kalsiyumu ayırıyor. Bu da kemiklerin daha kırılgan hale gelmesine sebep olabiliyor.
    Doymuş yağlar açısından zengin olmasına karşın, protein, D vitamini, kalsiyum ve çinko açılarından da zengin bir besin peynir. Tabii bir de işin kalori yönü var. İşte bu nedenle çeşitli peynir tiplerine, ne kadar sağlıklı olduklarına bir göz atalım istedik.
    Aşağıdaki oranlar 30 gram, yani yaklaşık bir kibrit kutusu büyüklüğündeki peynire göre yapılmıştır.

    İsviçre peyniri[​IMG]
    120 kalori, 9 gr yağ, 290 mg kalsiyum
    Protein ve mineral açısından son derece zengindir. 30 gramında, günlük olarak alınması tavsiye edilen kalsiyumun üçte birinden fazlası ve çinkonun da yaklaşık onda biri vardır. Çinko, sağlıklı bir cilt, bağışıklık ve üreme sistemleri için gereklidir.
    Sağlık değerlendirmesi: 8/10
    Brie[​IMG]
    96 kalori, 8gr yağ, 162 mg kalsiyum
    Çoğunlukla brie'nin en yağlı peynirlerden biri olduğu düşünülse de, içerdiği yağ kaşar peynirinden azdır. Ayrıca yüksekçe bir oranda da kalsiyum içerir. Ayrıca içerdiği çinko da az olmayan brie'nin kabuk kısmı B1 vitamini açısından zengindir. Bu vitamin, hücrelerin enerjiyi açığa çıkarması için gereklidir.
    Sağlık değerlendirmesi: 6/10
    Camembert[​IMG]
    89 kalori, 7gr yağ, 105 mg kalsiyum
    Camembert'de sert peynirlere oranla üçte bir oranında daha az yağ ve dörtte bir oranında da daha az kalori bulunur. Vücudun alyuvar üretmesini sağlayan folik asit açısından zengindir.
    Sağlık değerlendirmesi: 5/10
    Parmesan[​IMG]
    136 kalori, 9.8 gr yağ, 360 mg kalsiyum
    Çok zengin bir kalsiyum deposudur. Makarna üzerine koyacağınız sadece bir çorbakaşığı parmesan, tavsiye edilen günlük kalsiyum miktarının yüzde 15'ini içerir. Fazlaca tuzludur ancak tüm peynirler içinde en çok çinko içerendir.
    Sağlık değerlendirmesi: 9/10
    Süzme peynir[​IMG]
    29 kalori, 1.2 gr yağ, 22 mg kalsiyum
    Gerçekten çok az yağ içerir ve kilo vermeye çalışanlar için de idealdir. Ancak kalsiyum açısından zengin sayılmaz.
    Sağlık değerlendirmesi: 5/10
    Kaşar[​IMG]
    124 kalori, 10.3 gr yağ, 216 mg kalsiyum
    En yağlı peynirlerdendir, ancak iyi bir kalsiyum ve çinko kaynağıdır.
    Sağlık değerlendirmesi: 6/10
    Yarım yağlı kaşar
    78 kalori, 4.5 gr yağ, 252 mg kalsiyum
    Normal kaşara oranla protein, kalsiyum ve çinko açısından daha zengin olmasına rağmen, daha az A ve D vitamini içerir.
    Sağlık değerlendirmesi: 9/10
    Krem peynir[​IMG]
    132 kalori, 14.2 gr yağ, 29 mg kalsiyum
    En sağlıksız peynir. Neredeyse yarısı yağdan oluşan krem peynirde ayrıca çok az kalsiyum bulunuyor.
    Sağlık değerlendirmesi: 2/10
    Keçi peyniri[​IMG]
    59 kalori, 4.7 gr yağ, 57 mg kalsiyum
    İnek peynirine oranla az kalorili ve kemikler için gerekli olan D vitamini açısından zengindir. Ancak kalsiyum, ya da çinko açısından zengin olduğu söylenemez.
    Sağlık değerlendirmesi: 6/10
    Beyaz peynir (koyun sütünden)
    75 kalori, 6 gr yağ, 108 mg kalsiyum
    Yarım yağlı kaşardan daha az kalori içerir. Kalsiyumsa ne çok, ne de azdır. Tuzludur ve D vitaminince zengindir.
    Sağlık değerlendirmesi: 7/10

    Mozzarella[​IMG]
    90 kalori, 7.5 gr yağ, 155 mg kalsiyum
    Orta yağlı olmasına rağmen doymuş yağ oranı yüksektir. Ancak iyi bir kalsiyum deposudur.
    Sağlık değerlendirmesi: 7/10
    Ricotta[​IMG]
    56 kalori, 4.4 gr yağ, 63 mg kalsiyum
    Nispeten daha az yağ ve tuz içerir. Kalsiyum açısından çok zengin değildir.
    Sağlık değerlendirmesi: 7/10
     
  2. 17 Ağustos 2006
    Konu Sahibi : Elif
  3. HanimAga

    HanimAga Guru Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    544
    Beğenildi:
    5
    Ödül Puanları:
    286
    :1smile: Tam benlik bir konu daha. Elif abla ellerine saglik
     
  4. 17 Ağustos 2006
    Konu Sahibi : Elif
  5. samyeli34

    samyeli34 Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    14 Ağustos 2006
    Mesajlar:
    1.936
    Beğenildi:
    68
    Ödül Puanları:
    153
    iştahımı acma ya,zaten göbek problemım var
     
  6. 17 Ağustos 2006
    Konu Sahibi : Elif
  7. Shiilla

    Shiilla Aktif Üye Üye

    Katılım:
    1 Ağustos 2006
    Mesajlar:
    267
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    86
    teşekkürler.tam peynir müptealasıyımdır.hamıle iken sadece peynire aş erdim.