Pratik Bilgiler

Konusu 'Mutfak Püf Noktaları' forumundadır ve Shiilla tarafından 29 Eylül 2007 başlatılmıştır.

    29 Eylül 2007
    Konu Sahibi : Shiilla
  1. Shiilla

    Shiilla Aktif Üye Üye

    Katılım:
    1 Ağustos 2006
    Mesajlar:
    267
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    86
    pratik bilgiler..

    --------------------------------------------------------------------------------

    PRATİK BİLGİLER-PÜF NOKTALARI
    Balık Kokusu:Balık kızarttıktan sonra mutfaga sinen kokuyu gidermek için bir kapta 1 çay bardagi su ve 2 çorba kaşıgı sirkeyi kaynatınız.
    Limon kabukları:Suyunu sıktığınız limon kabuklarını atmayınız.Çelik esyaların, bıçakların parlatılmasında kullanabilirsiniz
    Domates Kabukları domatesin kabuğunu kolay soymak için, kaynar suya daldırıp, bıçağın tersini domatesin yüzünde ağır ağır gezdirin.
    Soğan Soyarken:Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için soğanı içi su dolu bir tasın içinde soyun.
    Mayonez Hazırlama:Mayonez hazırlarken eğer sos kesilirse, bir yumurta sarısını 2-3 damla sirke ile çırpın ve yeterli miktarda zeytinyağı ile koyulaştırın. Bu karışımı kesilen sosa çırparak yedirin.
    Kuru Bakliyat:Kuru bakliyatları bir gece önceden ılık suya koyun ve haşlarken içine biraz karbonat ilave edin.
    Soslar:Tuz bazen sütü keser. Bu nedenle, beşamele ve diğer sütlü soslara, kıvamı bulduktan sonra tuz koyunuz.
    Kahve Nemli İse: Türk kahvesinin nem aldığını farkederseniz, kahve dolu kavanozun içine 1-2 tane kesme şeker koyun.
    Tuzluk Tikaniyorsa:Tuzluklarınıza biraz pirinç koyunuz.
    Kolay Sogutma:Buzdolabınız bozuldu, ya da artık boş yer yok. Temiz bir kovayı musluk suyu ile doldurun. İçine bir çorba kaşığı sofra tuzu atın.Şişeleri daldırın. Yeterince soğuyacaklardır.
    Yemeginizin Tuzunu Fazla Kaçırınca:Tencereye birkaç parça çiğ patates atın. Fazla tuzu çekecektir.
    Soğan Soyarken:Gözleriniz mi yaşarıyor? Soğanı, içi su dolu bir tasın içinde soyun. Sıkıntıdan kurtulursunuz.
    Patetes Pişirmenin Püf Noktası: Pişirme suyuna bir kaşık sirke koyun. Hem rengi sapsarı kalır, hemdaha lezzetli olur.
    Ceviz Lekesi Elden Nasıl Çıkarır?Eller önce 1-2 dakika kadar sirkeye batırılmış bir pamukla ovulur. Sonra da soğuk suyla ovulur. Ardından soğuk suyla yıkanır. Ceviz lekesi tamamen çıkar.
    Bakır Kapların Parlatılması:Bir bezi sirke ile hafifce ıslatip, bakırı ovun. Kaplarınız pırıl pırıl olur.
    Sıktığınız Limonlari Atmayin:KK70:eğersiz olarak gördüğünüz limon kabuklarını güneşli bir yere koyup kurutursanız, iyi bir temizleme aracına sahip olursunuz. Bu kurumuş kabuklarla, özellikle isli ve yağli mutfak esyalarınızı ovarken, şaşırtıcı sonuçlar alırsınız.
    Yağlı Şişeler Nasıl Temizlenir?Önce deterjanla yıkayın. Sonra durulanan şişenin içine sodalı su koyarak sallamaya başlanır. Beş dakika kadar sallanan şişe çalkalanıp bu sefer içine kahva telvesi ilave edilir. Bir süre bu şekilde sallanan sise kısa bir zaman sonra yağlardan tamamen temizlenmiş duruma gelecektir.
    Mutfakta Tikali Lovabolarin Açilmasi:Lastik pompalarla dakikalarca açmak için uğraşmayın.Kaynar sodalı su, tıkalı delikten dökülürse, tikali yer hemen açılacaktır.
    Soğan Kokusu Ellerden Çıkarılabilir:Evvelden haşladığınız patatesi mutfaktaki işiniz bitince elinize sürerek ovuşturunuz. Bu işleme beş dakika kadar devam ediniz. Ellerinizdeki kokuları alıp götürecektir.
    Mutfaktaki Haserelerle Savaş: Mutfakta özellikle dolaplarda dolaşan hamam böcegi, karinca gibi haseratı yok etmek ve bir daha gelmemelerini saglamak için bu haşeratn dolastigi yerlere, dolaplara terebantin sürmek kesin yoldur.
    Sıkışmış kavanoz Kapağı:Ne kadar zordur sıkışmış kapakları açmak. Oysa kapağı biraz ocak ateşine tutarsanız, kolayca açilir. Veya kaynar su dolu bir kaba, kavanozu ters çevirip, kapağını sokarak da aynı sonucu alırız. Bir de kavanozun altından kuvvetlice elimizle vurarak da sıkışan kapaktan kurtulabiliriz.
    Ekmekleri düzgün kesmek için bazen zorlanırız, özellikle taze ekmek hemen hamur olur. Oysa bıçagımızın ucunu biraz ateşe tutarsak daha kolay yapabiliriz.
    fazla ekmekmi aldınız bayatlamasını istemiomusunz ekmekgi hava almıcak şekilde buzluga atın tazeligini koruyacaktır..tabi yemeden 1 saat önce çıkarın
     
  2. 31 Mart 2009
    Konu Sahibi : Shiilla
  3. nazarboncugum

    nazarboncugum naz kızım hoşgeldin...... Pro Üye

    Katılım:
    11 Ocak 2009
    Mesajlar:
    10.733
    Beğenildi:
    2
    Ödül Puanları:
    196
    emeğine sağlık arkadaşım paylaşım için tşk
     
  4. 4 Nisan 2013
    Konu Sahibi : Shiilla
  5. de_niz

    de_niz Yol arkadaşım Üye

    Katılım:
    28 Ocak 2013
    Mesajlar:
    5.483
    Beğenildi:
    85
    Ödül Puanları:
    93
    Özellikle lavabo açma metodu çok hoşuma gitti