Pratik Mutfak Bilgileri

Konusu 'Mutfak Püf Noktaları' forumundadır ve 1BukeT tarafından 18 Mart 2007 başlatılmıştır.

    18 Mart 2007
    Konu Sahibi : 1BukeT
  1. 1BukeT

    1BukeT Popüler Üye Üye

    Katılım:
    21 Eylül 2006
    Mesajlar:
    1.454
    Beğenildi:
    15
    Ödül Puanları:
    106


    Pastanız için pudra şekeri gerekiyorsa, bunu çok basit bir yöntemle elde edebilirsiniz. Bunun için temiz iki kağıt arasına toz şkekeri koyun. Isıttığınız ütüyü bu kağıdın üzerinde şekerlen un haline gelene kadar gezdirin. Pudra şekeriniz hazır.


    Buzdolabındaki Kötü Kokular
    Buzdolabındaki yiyecekler zamanla hoş olmayan kokular yaratabilirler. Bunu önlemek için, buzdolabınızın içine vanilyaya batırdığınız pamuk koyarsanız, hem kötü kokuyu önlemiş, hem de yiyeceklerinize zarar verebilecek kokuları yok etmiş olursunuz.

    Kebap Eti
    Kebap yapmak üzere aldığınız etin lezzetli pişmesini istiyorsanız, doğradıktan sonra üzerine pişmiş süt dökün. Bir süre beklettikten sonra da yemeğinizi yapın.

    Elma Sirkesi
    Soyulmuş elma kabuklarını atmayın. Bir kavanoza koyun. Üzerini kapatacak kadar, kaynatıp soğuttuğunuz suyu ilave edin. 2 tatlı kaşığı toz şeker koyun. Ağzını kapattıktan sonra ılık bir yerde bir süre bekletin. Sirkeniz olunca süzerek kullanın. Bu sirke midenize zarar vermez.

    Mutluluk Otları
    Mutluluk otları denilen papatya, nane, ıhlamur ve portakal çiçeklerinin hepsini iyice kaynatıp çay gibi akşamları içerseniz hem çok rahat uyursunuz, hem sabahları zinde kalkarsınız, hem de vücudun su ihtiyacını en iyi şekilde karşılarsınız.

    Peynirli Patlıcan
    Acı suyu çıkmış 2 patlıcanı ortasından bölüp enine 3 dilim kesin. Her dilim arasına ince kaşar peyniri sıkıştırın. Yumurtaya bulayıp kızartın. Çok lezzetli ve kolay hazırlanan bir yemek yapmış olursunuz.

    Yumuşamayan Fasulyeler
    Uzun süre pişirildiği halde yumuşamayan fasılyenin içine bir kahve kaşığı rakı veya yarım kahve kaşığı karbonat koyun.

    Bayat Kurabiyeler
    Bayatlayan ekmek ve kurabiyelerinizi bir kese kağıdına koyun. Kese kağıdını üzerine su serptikten sonra öylece fırına verin. 10-15 dakika sonra taptaze olduklarını göreceksiniz.

    Pasta Pişirirken
    Fırında pasta ve kek yaparken daha iyi fişmelerini istiyorsanız pişirirken fırana bir kap içinde su koyun.

    Yemekte Ölçü
    Yemek pişirirken ölçü ayarlamakta hepimiz güçlük çekeriz. İşte size basit bir ölçü tarifi: 1 çorba kaşığı 25 gr. şeker, 20 gr. un, 15 gr. tuz ve 15 gr. su alır.

    Bal Saf mı?
    Balın saf olup olmadığını anlamak için, baldan bir kaşık alıp soğuk suda ezin. Su beyazlaşacak olursa, içinde un veya nişasta var demektir.

    Ocaktaki Pas Lekesi
    Ocaktaki pas lekeleri için ikiye bölünmüş soğan birebirdir.

    Makarna Sosu
    Makarna için hazırladığınız kıymalı sosun daha lezzetli olmasını istiyorsanız, sosun içine biraz beyaz şarap ekleyin.

    Omlet Meraklıları İçin
    Yumurtayı kırıp çırptıktan sonra, içine diğer malzemelerle birlikte yarım bardak da şaraf koyun. Şarap ömlete hoş bir koku ve lezzet verir.

    Böbrek Pişirirken
    Böbreği pişirmeden önce birkaç saat tuzlu ve sirkeli suda bırakın. O kendine özgü kokusu böylece gider.

    Lahana Salatası
    Lahana yapraklarını haşlayın, soğumaya bırakın. Zeytinyağı, limon, tuz ve baharatla hazırlayacağınız bir sosu yaprakların üzerinde gezdirin. Salatayı zeytin ve maydonozla süsleyin.

    Çikolata Likörü
    100 gr. parçalanmış çikolata ile 100 gr. suyu bir tencereye koyun ve hafif karıştırın. Karıştırırken çikolatalar iyice eriyene kadar tahta bir kaşıkla ezin. İçine 400 gr. şeker ekleyin ve şeker eridikten sonra 200 gr. su katın. Bir dakika sonra 200 gr. su daha ekleyin. Soğumaya bırakın. Yarım gr. vanilya ve 200 gr. likör alkolü katıp iyice karıştırın, şişelere doldurun.
     
  2. 6 Nisan 2008
    Konu Sahibi : 1BukeT
  3. DilaNaz

    DilaNaz Körler sağırlar,birbirini ağırlar. Üye

    Katılım:
    12 Mart 2008
    Mesajlar:
    2.725
    Beğenildi:
    40
    Ödül Puanları:
    153
    Musluklarınızı temizlemek için bez yerine eski bir naylon çorabı tercih edin sonuç daha mükemmel olacaktır.

    • karnı baharın haşlama suyuna bir miktar süt katarsanız kar gibi beyaz olduğunu, hem de kötü kokmadığı fark ederisiniz.

    • Kullandığınız salçaların bozulmamasını istiyorsanız üzerini düzleyerek biraz zeytin yağı ilave ederek uzun süre saklayabilirsiniz.,

    • Yumurta lekesini çıkarmak için önce soğuk suda bekletmeli sonra ılık sabunlu suda yıkamalısınız.

    • Pirinç ve bakliyatların saklanması için cam kavanozları tercih edin.

    • Balık kokusunu çıkarmak için yıkama suyunun içine bolca kahve telvesi atın.Sonra bolca durulayın.

    • Rafadan pişireceğiniz yumurtaların çatlamaması için kabın içine fincan tabağı koyarsanız,çatlamasını önlersiniz.

    • Domatesi kolay soymak için, bıçağın sırtıyla kabuklar, soyulacak yönün tersine sürtülür, veya kaynar suda bir dakika bekletilir.

    • Patlıcanların acısını almak için, soyunca tuzlu suda bekletilir.

    • Buzdolabından çıkardığınız yumurtanın akı ve sarısının birbirine karışmaması için hemen kırın.

    • Sebzeleri tuzlu suda yıkamayı alışkanlık haline getirin. Tuzlu su sebzeleri daha etkili ve çabuk temizler.

    • Sosislerin patlamasını önlemek için; fırın yada ızgaraya koymadan önce soğuk süte batırmanı yeterli olacaktır.

    • Çaydanlığınızın içinde biriken kireç tortusunu temizlemek için, 15 dakika kadar içinde sirke kaynatın

    • Taze ceviz lekesini elden çıkarmak içi, eller önce bir - iki dakika sirkeye batırılmış bir pamukla ovulur, sonra soğuk suyla ovulur ve yıkanır.

    • Çamaşırdaki pas lekesi için lekenin üzerine limon damlatılıp ütülenir.

    • Çikolata sosu hazırlanırken içine biraz kahve konursa tadı çok daha değişik olur.

    • Kuş üzümlerini ayıklamak için, onları bir avuç unla ovuşturunuz ve kalın delikli bir süzgece atınız. Unla beraber çöplerde düşer.

    • Zeytin yağı lekesini çıkarırken bir lokma ekmek içi yuvarlanıp lekenin üzerine gezdirilmelidir.

    • Soğanların üzerine biraz un serpilirse kavururken kararmaz.

    • Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca tencereye birkaç parça çiğ patates atın, fazla tuzu çekecektir.

    • Soğan soymaya başlamadan önce parmaklarınızı sirkeye batırırsanız, soğan kokusunun elinize sinmediğini göreceksiniz.

    • Yumurtaları kolayca soymak için, kaynar sudan çıkardıktan sonra hemen soğuk suya tutulup biraz bekletilir.

    • Evde ortaya çıkan karıncaları yok etmek için kahve telvesi kullanmanız iyi sonuç verecektir.

    • Parlaklığını kaybeden çelik tencereler ısıtılmış sirke ile ovulup sonra iyice durulanır, ve bir bez parçası ile parlatırsanız tencereniz pırıl pırıl olur.

    • Etleri limon suyu ile pişirirseniz hem çabuk hem de lezzetli olur.

    • Mantar sotelenirken tencerenin kapağı açık olursa, hem mantarların suyunu vermesi hem de kararması önlenir.

    • Süte biraz karbonat atarsanız hem çabuk bozulmaz hem de kolay hazmedilir.

    • Ekmeğin küflenmemesi için ekmek kutusuna biraz tuz koymayı ihmal etmeyin.

    • Pastaların daha gevrek olması için hamurun içerisine bir çay kaşığı tuz atın (tatlı - tuzlu farketmez)

    • Bir kumaşı benzin yada başka bir leke çıkarıcı ile silmeden önce oldukça tuzlu bir su ile silerseniz leke çıkarıcı iz bırakmaz.

    • Eğer örtünüze meyve suyu dökülürse hemen tuz serpin ilk yıkamada çıkacaktır.

    • Ağız kokusu için kahve çekirdeği çiğneyin.
     
  4. 24 Nisan 2008
    Konu Sahibi : 1BukeT
  5. ecrenim

    ecrenim Aktif Üye Üye

    Katılım:
    27 Nisan 2007
    Mesajlar:
    205
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    86
    ay bu bilgiler süperrrrrr :KK66:
     
  6. 18 Nisan 2013
    Konu Sahibi : 1BukeT
  7. de_niz

    de_niz Yol arkadaşım Üye

    Katılım:
    28 Ocak 2013
    Mesajlar:
    5.483
    Beğenildi:
    85
    Ödül Puanları:
    93
    'Ocaktaki pas lekeleri için ikiye bölünmüş soğan birebirdir.'

    Sağol tatlım bunu denicem