Proteinlere İlişkin Bir Derleme

Konusu 'Güncel Diyet Haberleri' forumundadır ve seaBahAR tarafından 27 Ağustos 2007 başlatılmıştır.

    27 Ağustos 2007
    Konu Sahibi : seaBahAR
  1. seaBahAR

    seaBahAR de profundis Editor

    Katılım:
    13 Nisan 2007
    Mesajlar:
    10.950
    Beğenildi:
    8.195
    Ödül Puanları:
    238
    Arkadaşlar, yedi ayrı linkten faydalanarak protein üzerine bir bilgi derlemesi hazırladım. Umarım ilginizi çeker.



    Proteinin Görevi Nedir?
    Protein vücut için çok gerekli bir bileşendir. Kasların ve bağlantı dokularının beslenmesi, yaşaması ve tamiri, vücudun su dengesinin düzenlenmesi, ana hormon ve enzimlerin üretilmesi ve bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasını sağlar.

    Proteinler vücutta bircok fonksiyonu yerine getirirler. Vücut fonksiyonlarini regule etmede önemli rol oynarlar ve yapisini olustururlar. Diger yönden zor durumda kalindiginda vücuda enerji de saglarlar.

    Proteinler hücrelerden tutunda bireyin sacina, derisine ve kaslarina kadar vücudun tüm yapisini olusturur. Kas yapisini olusturmasi yaninda, kasin konstraksiyon mekanizmasinda da rol alir. Hormonlar, enzimler, antikorlar, kan molekülleri protein yapilidir.

    Protein bütün yaşayan hücrelerin temel yapı taşıdır. Protein olmadan hücrelerin normal ölçüler içinde büyümeleri ve onarılmaları imkansızdır.
    Vücudun dıştan gelen mikroplara karşı savunması da protein sayesinde olur. Protein aynı zamanda hücre içi ve dışı sıvıların dengede tutulmasını sağlar. Kanda protein miktarının azalması sonucunda bu denge bozulacağından vücudun çalışması aksar.
    Protein vücuda enerji de sağlar. Bir gram protein aynı miktarda karbonhidrat kadar (4 kalori) enerji verir. Karbonhidrat ve yağın az alınması halinde protein enerji için kullanılır.


    Günlük Protein ıhtiyacı Ne Kadardır?

    Sağlıklı ergen erkek ve kadınlar için, günlük gerekli miktar, Kg başına 0,8 gram olarak hesaplanmıştır. Yani vücut ağırlığına göre, ortalam bir insanın, günlük 40-65 gr arası Protein alması gereklidir.
    Günlük protein ihtiyacınızın ne kadar olduğunu öğrenmek için, aşağıdaki linki tıklayınız.


    Protein tüketiminin toplam kalori tüketiminin sadece %10'unu olusturmasi en iyi izlenecek yoldur. Mercimek, soya fasülyesi gibi baklagiller ayrica bugday, yulaf ezmesi gibi tahillarda protein acisindan zengindirler. Eger hayvansal kaynakli ürünler tüketiliyorsa az yagli et, ve deniz ürünleri tercih edilmelidir.


    Fazla Protein Tükettiğimizde Ne olur?
    * Fazla protein tüketen insanlarda daha fazla böbrek yetmezligi riski olusur

    * Yüksek proteinli dietler idrar yoluyla kalsiyum kaybina sebep oldugundan osteoporoz riskini da
    artirir.

    * Ayrica fazla protein alinimi sivi ihtiyacini da artirir. Fazla su alinimi fazla idrara cikmayla sonuclanir bu durum ise su kaybini dramatik sekilde artirir. Sivi kaybi yüksek proteinli diete baslayan bireylerde belirgin sekilde kilo kaybinin bir numarali sebebidir.

    * Proteinler vucudda depo edilmez.Alınan proteinlerin fazlası yağa dönüşerekdepo edilirler.Yağın artması sporcunu performansını düşürüp istenmiyen vucut ağırlığı teşekkülüne sebep olur.

    * Protein bakımından zengin hayvansal kaynaklı besinlerin yapılarında katı yağ ve kollesterol bulunmaktadır.Bu tür yiyeceklerin fazla oranda tüketimi ileri yaşlarda kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini arttırır.

    * Fazla protein vücuttan kalsiyum atımını hızlandırır.


    Yeterli Protein Almadığımızda Ne Olur?
    Vücuda yeterli protein alınmadığı durumlarda vücut kendi hücrelerini kullanır.Bunun sonucunda önce büyüme durur.Daha sonra vücut ağırlığında azalma başlar.Vücudun hastalıklara karşı direnci azalır.Hastalıklar uzun süreli ve daha ağır seyreder.Hemoglobin yapılamadığı için kansızlık meydana gelir.


    Protein alırken, diğer yandan da kilo almayı engellemenin yolları :
    Et, balık, fındık ve yumurta en çok protein içeren besinlerdir. Fakat bu besinler protein açısından zengin oldukları kadar çabuk kilo almaya da neden olur. ışte işin sırrı:
    • ınce kesilmiş kırmızı eti yağsız teflon tencerede pişirin.
    • Kıyma ile yemek yaparken içerisine fasulye veya sebze ekleyin.
    • Yediğiniz haftalık kırmızı et miktarını en aza indirin.
    • Her türlü eti daha çok haşlama yöntemiyle pişirmeyi tercih edin.
    • Tavuk veya hindinin derisi ayrılarak yenmelidir. Bir porsiyonluk tavuk veya piliçten alınan kalorinin yüzde 60'ı derisinde bulunur. Kanat ve but kısımlarını daha az yemeye çalışın.
    • Haftada bir kez mönünüze balık yemeği ekleyin. Seçeceğiniz balığın somon veya lüfer gibi yağlı bir tür olmasına dikkat edin.
    • Her türlü peynir çok fazla protein içerir. Bu nedenle az kalorili peynirler seçin.


    Proteinin Biyolojik Değeri Nedir?
    Vucut tarafindan kullanilabilen amino asit miktarlarini, biyolojik degerleri yüksek olan Proteinleri kombine ederek yükseltmek ve biyolojik degeri 100 sinirin üstünede cikarmak mümkündür.
    Hayvansal proteinlerin biyolojik degeri , bitkisel proteinlere göre daha yüksektir. Ama hayvansal proteinlerin cok fazla tüketimi yaglanma, kolesterol gibi sorunlarida bereberinde getirebilir. Bu negatif etkiler bitkisel proteinlerde hic olusmamaktadir.

    Bazi protein kaynaklarinin "Biyolojik Deger" leri;

    Yumurta* 100
    Patates 98
    Dana eti 91
    Balik 87
    Tofu** 86
    Kasar peyniri 84
    Esmer Pirinc 81
    Cavdar unu 76
    Yesil Fasulye 73
    Misir 72
    Bugday unu 57​
    Not: Tüm yumurtanin biyolojik degeri referans alinmistir ve 100 olarak belirlenmistir.

    Biyolojik degerler besinlerin karismiyla degisebilir ve yükseltilebilir. Böylece Biyolojik degeri cok düsük iki besin karistirilarak biyolojik degeri yüksek bir karisim elde etmek mümkündür.

    Bazi protein karisimlarinin "Biyolojik Deger"leri

    Patates / Yumurta (Oran 10/1)*** 136
    Tofu / Yumurta (Oran 10/3) 123
    Süt / Yumurta (Oran 2/5) 122
    Bugday / Yumurta (Oran 1/3) 118
    Dana Eti / Patates (Oran 3/1) 114
    Bugday / Yogurt (Oran 4/3) 110
    Pirinc / Yumurta (Oran 2/3) 106
    Yesil Fasulye / Misir (Oran 7/6) 100​



    Not: Daha önce, buna benzer bir araştırmayı "karbonhidratlar" için yapmıştım. ılgilenenler için linkini veriyorum.http://www.kadinlarkulubu.com/karbonhidratlara-iliskin-bir-derleme-t55761/index.html?t=55761
     
    Son düzenleyen: Moderatör: 11 Ocak 2010
  2. 28 Mayıs 2008
    Konu Sahibi : seaBahAR
  3. seaBahAR

    seaBahAR de profundis Editor

    Katılım:
    13 Nisan 2007
    Mesajlar:
    10.950
    Beğenildi:
    8.195
    Ödül Puanları:
    238
    Proteinsiz Olmaz


    Nasıl bir planla yapılırsa yapılsın, yaşı 25’in üzerinde olan kadınların günde ortalama 50 gram kadar protein almaları gerektiği bilinmelidir.

    Bu değer aynı yaştaki bir erkek için ortalama 60-65 gram kadardır.

    Yeterli düzeyde alınan protein, kalp dokusunun yıkıma uğramasını önler, deri, diş gibi pek çok dokuyu onarır. Besinlerle yeterli miktarda protein almak için et, kümes hayvanları, balık, kuru bakliyat, yumurta ve sert kabuklu yemişlerden faydalanmalı, bu besinlerden günde en az 2-3 porsiyon yemelisiniz. Çünkü bu besinlerin hepsi güvenli ve kaliteli protein kaynaklarıdır.


    Kaynak: Prof. Dr. Osman Müftüoğlu
     
  4. 29 Mayıs 2012
    Konu Sahibi : seaBahAR
  5. MuMu85

    MuMu85 Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    9 Nisan 2012
    Mesajlar:
    1.928
    Beğenildi:
    20
    Ödül Puanları:
    103
    emegine saglik püsküüt ama malesef artik güvenli ve kaliteli diye birsey kalmadi :KK43: