Ramazanda Nasıl Beslenmeliyiz?

Konusu 'Güncel Diyet Haberleri' forumundadır ve Elif tarafından 9 Eylül 2006 başlatılmıştır.

    9 Eylül 2006
    Konu Sahibi : Elif
  1. Elif

    Elif Onur Üyesi Pro Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    24.660
    Beğenildi:
    5.192
    Ödül Puanları:
    438
    Orucun asıl amaçlarından olan sindirim sisteminin dinlendirilerek insan sağlığının korunması gözardı edilir hep. Bu nedenle iftar ve sahurda dengesiz ve çok yemek yiyerek vücudumuzu çok daha fazla yorarız.

    Oruç tutmak için vücudumuzun sağlıklı olması gerekir. Bazı hastalıklar oruç tutmamayı gerektirebilir. Bu hastalıkların belli başlıları şunlardır: kanser, sürekli ilaç kullanımı gerektiren hastalıklar, kalp, damar ve şeker hastalıkları, verem, ateşli hastalıklar ve özellikle de sindirim sistemi hastalıkları ve Mide ve oniki parmak bağırsağı ülseri olanlar Bütün bunlar gözönüne alınarak sağlığı uygun olmayan kişiler doktor kontrolünde sağlığına zarar vermeyecek şekilde tutmalıdır.

    Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutan kişilerin günlük beslenme şekli ve öğün sayısı birdenbire değişiverir. Üç öğün olan günlük beslenmemiz iki öğüne düşerken, özellikle kırmızı et, ekmek, pilav, makarna, hamur işleri, tatlı, börek tüketimimiz artar. Buna karşılık sebze, meyve ve beyaz et tüketimimiz de azalır. Oysa, unutmamak gerekir ki, günlük almamız gereken enerji, protein, vitamin ve mineral oranları değişmez.
    ışte, Ramazan ayı süresince yemek planımızı yaparken dikkat etmemiz gereken birkaç önemli nokta:

    ıftarda, boş mideye birden yüklenmemek gerekir. Yaklaşık on iki saat dinlenmeye çekilen mideye aniden yüklenmek, iftar sonrasında hazımsızlık çekmemize neden olabilir. Örneğin, iftar yemeğine hafif bir yemek olan çorba ile başlayıp, ızgara tavuk veya balık, zeytinyağlı bir sebze yemeği ve salata ile tamamlamaya ne dersiniz?

    Ramazan ayı süresince en çok düşülen hatalardan biri de, meyve tüketimini azaltmaktır. Günde en az 1-2 porsiyon meyve yemeyi ihmal etmemek gerekir.
    Ramazan ayı süresince her gün aynı saatte yemek, metabolizma hızını (vücudun bir günde harcadığı enerjiyi) düşürür ve dolayısıyla kilo almamızı kolaylaştırır. Bu nedenle, özellikle kalorisi yüksek yiyeceklerden bu dönemlerde uzak durmak gerekir. Örneğin, tatlı ihtiyacınızı kalorisi azaltılmış Eti Form ürünleriyle karşılayabilirsiniz.

    “Ramazan ayında hiç diyet olur mu?” diyenlere cevabımız; Evet. Bir günde almanız gereken yiyecekleri iftar ve sahura bölüştürürseniz, kilo vermeye devam edersiniz. Ancak sahur öğününüze fazla yüklenmemenizde fayda var.

    Özellikle kolesterol hastaları dikkatine: Ramazan ayı süresince, kolesterolden zengin kırmızı et ve tereyağı tüketimini sınırlamanız, haftada en az bir-iki kez balık ve kurubaklagil tüketmeniz gerekir.

    Ramazan ayı süresince vücut uzun süre susuz kaldığı için, iftar ile sahur arasında özellikle bol su içmeye dikkat etmeliyiz

    Ramazan ayında sindirim sisteminde oluşan sorunların çoğu yanlış beslenmeden kaynaklanmaktadır. Yanlış beslenme, ülser, mide kanaması ve diğer hastalıklara neden olmaktadır. ıftar ve sahurda yanlış beslenmede en çok yapılan hatalar, çok yemek, çabuk yemek, çok çeşitli yemek, yemek sırasında çok su içmek, sahura kalkmamak ya da sahurda fazla yemek ve sigara içenlerin iftarda aç karnına sigara içmeleridir.

     Çok Yemek: Ramazan'ın en bilinen özelliklerinden birisi iftar sofralarının çeşitliliği ve bolluğudur. Bütün gün aç kalındığı için, iftarda vücudun ihtiyacından çok daha fazla yemek yenir. Araştırmalara göre ülkemizde iftar sofralarına bir insana yetecek yemeklerin 2-3 katı fazla yemek konmaktadır. Boş olan mideye bu kadar çok yemek yiyerek yüklenildiğinde sindirim zorlaşacak, bu da midede ağırlık, ekşime, yanma, bulantı, uyuklama gibi sorunlara yol açacaktır. Bağırsaklarda ise şişkinlik, kabızlık ve gaz gibi problemler oluşacaktır. Bu nedenle sahurda, özellikle de iftarda sadece yiyebileceğimiz kadar yemek bulunursa, vücudumuza boş yere yükleme yapmamış ve sağlığımızı da korumuş oluruz.

     Çabuk yemek: ıftar ve sahur sofralarında en çok yapılan yanlışlardan birisi de çok çabuk ve yeterince çiğnemeden yemek yememizdir. Sindirim bilindiği gibi önce ağızda çiğnemeyle başlar. Beyin doyma emrini 15-20 dakikada verir, çabuk yemek yediğimizde doyma emrini henüz alamadığımız için kendimizi hala aç hissederiz ve gereğinden fazla yemek yeriz. Ayrıca ağızda yeterince çiğnenmeyen yiyecekler, sindirim sistemini zorlayacağı için zamanla birçok hastalığa ve probleme neden olacaktır. Gerek Ramazan'da gerekse normal öğünlerde yiyecekleri mümkün olduğu kadar yavaş yemeli ve çok iyi çiğnemeliyiz.

     Çok çeşitli yemek: Ülkemizde iftar sofralarının zenginliği gelenek haline gelmiştir. ıftar sofrasındaki yiyeceklerin çok çeşitli olması , bunların sağlık ve beslenme kurallarına uymaması başta sindirim sisteminin zorlanmasıyla birlikte birçok sağlık sorununa yol açar. ıftar menüsünü hazırlarken aynı gruptan 2 yemeğin olmamasına, yemeklerin karın doyurucu, renk ve kıvam bakımından birbiriyle uyum içinde olmasına dikkat edilmelidir.

     Yemek sırasında çok su içmek: Bütün gün su içmediğimiz ve yemekte de ağır şeyler yediğimiz için doğal olarak su içme isteği de fazla olacaktır. Fakat yemek arasında çok su içmek, mide özsuyunun sindirime yardımcı olan enzimlerinin yapısını bozacağından sindirim zorlaşacaktır. Yemek sırasında en fazla 1 bardak su içmek, bütün gün boş olan midenin yemeklerle zorlanmasının dışında bir de suyla sindirimi yavaşlatmasını engelleyecektir.

     Sahura kalkmamak ya da sahurda çok yemek: Günümüz şartlarında çoğu kişi, özellikle de çalışanlar iftarda fazla yemek yiyerek sahura kalkmıyor, başka bir grup da sahurda fazla yemek yemektedirler.Her ikisi de yanlış, çünkü bütün gece ve bütün gün boş kalan midede asit salgısı artacak ve bu da çeşitli mide rahatsızlıklarına yol açacaktır. Bunun dışında açlık, kan şekerinin düşmesi, tansiyonun azalması gibi sorunlarla da karşılaşılacaktır. Uyku sırasında sindirim yavaşlayacağı için, sahurda çok yemek sindirim sistemini zorlayacaktır.

     Aç karnına sigara içmek: Sigaranın insan sağlığına, özellikle solunum yollarına verdiği zarar artık herkes tarafından biliniyor. Ramazan'da sigara tiryakilerinin çoğu, iftar yemeğine başlamadan hemen bir sigara içerler. Aç karnına içilen sigaranın zararları çok daha fazla olduğu için, yemekten önce sigara içilmemelidir.
    Ramazan ayında iftar ve sahur yemeklerinde beslenme kurallarına uygun olarak yemek yenildiği takdirde, hem sağlığımızı korumuş oluruz hem de ay boyunca sindirim sistemimizi dinlendirmiş oluruz. .
     
    Son düzenleyen: Moderatör: 28 Mayıs 2009
  2. 28 Ağustos 2007
    Konu Sahibi : Elif
  3. EU1

    EU1 Guest

    ben diyetisyene gidiyorum bütün gün yediklerimi 7 öyüne bölmüştü şimdi ramazanda bütün yediklerimi 3 e bölcekmiş öyle dedi ama kilo vermem yavaşlıycakmış durmaz ama yarıya düşer dedi metabolizmamın dengeli çalışması için yediklerimi azaltmıycakmış bakalım 1 hafta deneyip öyle karar vericez sonrasına
     
  4. 7 Eylül 2007
    Konu Sahibi : Elif
  5. PamuKSekeR

    PamuKSekeR artık anne Üye

    Katılım:
    29 Nisan 2007
    Mesajlar:
    1.979
    Beğenildi:
    8
    Ödül Puanları:
    106
    öneriler çok fazla geldi.. bi porsiyon et bi porsiyon sebze çorba sanki çok fazla göründü gözüme :uhm: ben azar azar bölerek geceye kadar tüketmeyi düşünmüştüm benneyaptımki
     
  6. 8 Eylül 2007
    Konu Sahibi : Elif
  7. ebrulimon

    ebrulimon Guest

    ben anlamadım ya zaten iftar saat 7 de açılcak yediden sonra iki kere mi öğün yiyecez yafs ben anlamadım kafam karıştı
     
  8. 8 Eylül 2007
    Konu Sahibi : Elif
  9. Yelizz

    Yelizz Aktif Üye Üye

    Katılım:
    19 Aralık 2006
    Mesajlar:
    445
    Beğenildi:
    4
    Ödül Puanları:
    86
    --------------------------------------------------------------------------------

    Sahurda (Kahvaltı yerine)

    1. Seçenek: Yağsız kepekli tost (İki dilim light ekmek ve bir kibrit kutusu peynir)

    2. Seçenek: Bir su bardağı ayran veya diyet süt, domates, salatalık, maydanoz. Yatarken bir porsiyon meyve (muz, incir, üzüm ve kavun hariç)

    3. Seçenek: Doyana kadar, bir yemek kaşığı sıvı yağla yapılmış sebze yemeği, salata, 200 gr diyet yoğurt ve bir dilim kepekli ekmek

    4. Seçenek: Altı yemek kaşığı pilav, makarna, salata, 200 gr diyet yoğurt (haftada bir iki kez bu mönüyü uygulayabilirsiniz.)





    * İftar saatinde (öğlen yemeği yerine) Bir su bardağı su ile orucu açın. Bir orta boy pideyi sekiz dilime bölüp, bir dilimini alın. Bir kibrit kutusu peynir, iki dilim hindi pastırma ve bir adet zeytin yenilebilir. Ardından bir kâse çorba, doyma hissi yoksa, bir kâse daha içilebilir. İftarı dışarıda yapıyorsanız, küçük porsiyonlar halinde ikram edilenlerden alınabilir.

    * İki saat sonra (akşam yemeği yerine)

    1. hafta: Doyana kadar etli ya da etsiz sebze yemeği ve 200 gr yoğurt.

    2. hafta: İki gün; doyana kadar sebze yemeği ve 200 gr diyet yoğurt. Üç gün; 100 gr ızgara et, tavuk, köfte ya da ton balığını tercih edin, yanında salata olsun. Bir gün; bir yumurtalı menemen veya ıspanaklı omlet hazırlayabilirsiniz, yanında 100 gr diyet yoğurt. Bir diğer gün; sekiz yemek kaşığı barbunya, yeşil mercimek, nohut, kuru fasulye gibi bir yemeğin yanında salata ve 100 gr diyet yoğurt.

    3. hafta: 2. hafta gibi olacak.

    4. hafta: 2. hafta gibi olacak.

    * İki saat sonra Yarım paket bisküvi veya bir porsiyon meyve ve bir adet diyet bisküvi.

    Veya masum bir tatlı:
    1. Elma tatlısı: Bir orta boy elmanın kabuklarını soyduktan sonra ortadan ikiye bölün ve üzerine tarçın serpip fırınlayın, piştikten sonra üzerine bir tatlı kaşığı ceviz serpip, bir top diyet dondurma koyup afiyetle yiyin.
    2. Diyet sütlü güllaç: Diyet sütü ısıtıp, bir börek dilimi kadar güllaç yiyebilirsiniz.
    3. Diyet sütlü muhallebi
    4. Üç top diyet dondurma
    5. Bir kâse diyet sütle yapılmış diyet puding
    6. Bir kâse meyve salatası (bir kivi, elma, armut, ananas, bir top diyet dondurma)
     
  10. 11 Eylül 2007
    Konu Sahibi : Elif
  11. azeri

    azeri Popüler Üye Üye

    Katılım:
    19 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    256
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    106
    evet hanımlar ben de Ender saraçtan iftar mönüsü ve sahur mönüsü örneği sunuyorum
    vatana millete hayırlı uğurlu ossssssuuuuuuuun



    --------------------------------------------------------------------------------

    şimdi ender abimdem ramazanda kiloyu sabit tutma hatta zayıflama önerisi

    zeytinle ya da hurmayla orucu bozun
    a bardak ılık ballı limonlu suyu yavaş yavaş içip 2 dakika bekleyin
    hafif bir çorba tarhana,mercimek,ezogelin..
    2 dakikda bekle
    mutlaka et,beyaz öneriyor ve zeytinyağlı sebze yemeği
    tatlı yememek 2 saat beklemek tatlı yerine meyve yemek
    kivi,armut,ayva,elma,greyfrutu tavsiye ediyor dönüşümlü olaraktan
    __________________
     
  12. 11 Eylül 2007
    Konu Sahibi : Elif
  13. azeri

    azeri Popüler Üye Üye

    Katılım:
    19 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    256
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    106
    --------------------------------------------------------------------------------

    sahur
    müsilli ılık yada sıcak sütle ve kuru incir ve kuru kayısıyla,mürdüm erikle tatlandırılmış tavsiye ediyor,çünkü müsilli tok tutar ve b vitamini,kalsiyum ve proteini aynı anda almış olursunuz
    __________________
     
  14. 12 Eylül 2007
    Konu Sahibi : Elif
  15. deniz_gunes

    deniz_gunes Hayat devam ediyor... Pro Üye

    Katılım:
    9 Temmuz 2007
    Mesajlar:
    10.204
    Beğenildi:
    27
    Ödül Puanları:
    198
    Ramazan ayı boyunca uygulayabileceğini bu diyetle iki hafta içinde 5 – 10 kilo vermeniz mümkün. İftar menüsü için ilave edebilecekleriniz: 1 adet yağsız pastırma, 5 zeytin, yağsız peynir, çökelek ya da lor, 2 dilim pide. RAMAZAN DİYETİ

    Hedef kilo : İki haftada 5-10 kilo
    Hedef kalori : 1300 Kcal


    Günlük Menüler

    1. Gün

    Sahur: Bir porsiyon pilav (az yağlı) Kayısı komposto

    İftar: Pastırmalı veya kıymalı yumurta (3 yumurta ile) 1 kase salata, ½ kilo meyva


    2. Gün

    Sahur: Az yağlı pilav, kayısı komposto

    İftar: Etli kuru fasulye (1 tabak) 1 tabak bulgur pilavı (az yağlı olacak) diyet güllaç


    3. Gün

    Sahur: Peynir veya kıymalı az yağlı makarna, 1 bardak ayran

    İftar: 4 adet biber, kabak, domates veya patlıcan dolma, 1 kase yoğurt, ½ kilo meyva


    4. Gün

    Sahur: 3 dilim börek, çay

    İftar: 8 adet ızgara köfte yarım porsiyon, yağsız pilav, 1 kase cacık, 1 porsiyon diyet muhallebi


    5. Gün

    Sahur: 3 dilim börek, çay

    İftar: Kıymalı ıspanak, 1 kase yoğurt, ½ kilo meyva


    6. Gün

    Sahur: Az yağlı pilav, kayısı komposto.

    İftar: ½ tavuk (haşlama ya da ızgara olacak) 1 tabak haşlanmış patates, 1 porsiyon diyet sütlaç


    7. Gün

    Sahur: Yumurtalı domatesli, biberli, az yağlı, patates salatası

    İftar: 1 tabak lahana sarma, 1 kase yoğurt, ½ kilo meyve




    Önemli Uyarı : Doktorunuza danışmadan diyete başlamayınız!
     
  16. 15 Eylül 2007
    Konu Sahibi : Elif
  17. EU1

    EU1 Guest

    alıntı yaptığın mesajı yazdığımda daha ramazan programı yapılmamıştı selicim şimdi 5 öyün yiyorum çok dikkat ediyorum miktarlara ve saatlere çok dikkat ederek yiyorum çok veremesemde almamak için ama tatlı yok yağlı bişey yok ekmek daha çoğunlukta hem lifli hem protein içerdiği için bizim topikte vardı programım yapabilirsem buraya da kopyalıyım inşallah

    bide kendini şartlamak çok önemli sonuçta Allahın emrini yerine getiriyoruz çok abartılı artırmazsan yediklerini ve abartılı azaltmazsan ki bu da tehlikeli metabolizma hızın düşüyo böylece ve yağ tutmaya başlıyosun umarım istediğin hedefi yakalarsın benim programımdaki miktarlar benim değerlerime göre hazırlandı sizlere göre fazla gelir sen saatlere ve nasıl bölündüğüne bakarak kendine bi düzen kurabilirsin sağlıklar dilerim Allah tuttuğun orucu kabul etsin

    iftar 19:30 1,5 ölçü çorba 225 gr- 2 dilim ekmek

    iftar 20:30 4 porsiyon et grubu- salata veya 3 serviskaşığı zetinyağlı sebze-3 dilim ekmek

    ara 22:30 -23:30 arası 3 porsiyon meyve - 4 ceviz

    buradaki cevizler pilav börek veya çorbadaki yağ fazlaysa yenmiycek

    ara 24:00 200 gr süt- 20 gr kuru meyve

    sahur 60 gr peynir - domsalbib- 5 siyah veya 7 yeşil zeytin-3 dilim ekmek-200 gr süt

    sanırım yaptım iyi geceler
     
  18. 15 Eylül 2007
    Konu Sahibi : Elif
  19. realist

    realist Popüler Üye Üye

    Katılım:
    3 Aralık 2006
    Mesajlar:
    3.088
    Beğenildi:
    75
    Ödül Puanları:
    148
    Ramazanda da kilo verilir

    [​IMG]

    Ramazan'da kilo almak bir yana dursun, kilo vermek bile mümkün. İşte taktikler...
    Ramazan'da kilo almak bir yana dursun, kilo vermek bile mümkün. İşte taktikler...

    Sahurda (Kahvaltı yerine)

    1. Seçenek: Yağsız kepekli tost (İki dilim light ekmek ve bir kibrit kutusu peynir)

    2. Seçenek: Bir su bardağı ayran veya diyet süt, domates, salatalık, maydanoz. Yatarken bir porsiyon meyve (muz, incir, üzüm ve kavun hariç)

    3. Seçenek: Doyana kadar, bir yemek kaşığı sıvı yağla yapılmış sebze yemeği, salata, 200 gr diyet yoğurt ve bir dilim kepekli ekmek

    4. Seçenek: Altı yemek kaşığı pilav, makarna, salata, 200 gr diyet yoğurt (haftada bir iki kez bu mönüyü uygulayabilirsiniz.)

    İftar saatinde (öğlen yemeği yerine)

    Bir su bardağı su ile orucu açın. Bir orta boy pideyi sekiz dilime bölüp, bir dilimini alın. Bir kibrit kutusu peynir, iki dilim hindi pastırma ve bir adet zeytin yenilebilir. Ardından bir kâse çorba, doyma hissi yoksa bir kâse daha içilebilir. İftarı dışarıda yapıyorsanız, küçük porsiyonlar halinde ikram edilenlerden alınabilir.

    İki saat sonra (akşam yemeği yerine)

    1. Hafta: Doyana kadar etli ya da etsiz sebze yemeği ve 200 gr yoğurt.

    2. Hafta: İki gün; doyana kadar sebze yemeği ve 200 gr diyet yoğurt. Üç gün; 100 gr ızgara et, tavuk, köfte ya da ton balığını tercih edin, yanında salata olsun. Bir gün; bir yumurtalı menemen veya ıspanaklı omlet hazırlayabilirsiniz, yanında 100 gr diyet yoğurt. Bir diğer gün; sekiz yemek kaşığı barbunya, yeşil mercimek, nohut, kuru fasulye gibi bir yemeğin yanında salata ve 100 gr diyet yoğurt.

    3. Hafta: 2. hafta gibi olacak.

    4. Hafta: 2. hafta gibi olacak.

    İki saat sonra

    Yarım paket bisküvi veya bir porsiyon meyve ve bir adet diyet bisküvi veya masum bir tatlı. Örneğin:

    1. Elma tatlısı: Bir orta boy elmanın kabuklarını soyduktan sonra ortadan ikiye bölün ve üzerine tarçın serpip fırınlayın, piştikten sonra üzerine bir tatlı kaşığı ceviz serpip, bir top diyet dondurma koyup afiyetle yiyin.

    2. Diyet sütlü güllaç: Diyet sütü ısıtıp, bir börek dilimi kadar güllaç yiyebilirsiniz.

    3. Diyet sütlü muhallebi

    4. Üç top diyet dondurma

    5. Bir kâse diyet sütle yapılmış diyet puding

    6. Bir kâse meyve salatası (bir kivi, elma, armut, ananas, bir top diyet dondurma)
    (internethaber)