Rengarenk beslenin!

Konusu 'Sağlıklı Beslenme' forumundadır ve dids tarafından 5 Mart 2008 başlatılmıştır.

    5 Mart 2008
    Konu Sahibi : dids
  1. dids

    dids f & d Üye

    Katılım:
    26 Eylül 2007
    Mesajlar:
    6.543
    Beğenildi:
    14
    Ödül Puanları:
    148
    Her sebze ve meyve renginin farklı koruma fonksiyonları olduğunu ve vücudumuzun her birine ayrı ayrı ihtiyaç duyduğunu biliyorsunuz, değil mi?


    Taze sebze ve meyve yeme sözünün kulağa çok "sağlıklı" gelmesine takılmadan, onları renklerine ve estetik görünümlerine göre kategorize etmek daha eğlenceli değil mi? Kıpkırmızı domatesler, güneş sarısı muzlar, bordo renkli üzümler... Hem göze hem mideye hitap ediyor, hem de iştah açıyorlar. Doğanın bize sunduğu bu renklerin ağırlıklı olduğu sebze ve meyveler, aynı zamanda vücudun koruma mekanizmasını da güçlendiriyor. Vücudu anti-oksidan özellikleriyle hastalıklardan korudukları da artık bilimsel bir gerçek.


    Beslenme uzmanları günde beş porsiyon sebze ve meyve yememiz gerektiğini belirtiyorlar; üç porsiyon (400 gr) sebze ve iki porsiyon (250 gr) meyve... Üstelik yediğimiz "her rengin" metabolizmaya farklı bir yararı bulunuyor.


    Beyaz: Kuşkonmaz, beyaz lahana, mantar, soğan ve sarmısak...


    Sarmısak ile soğanda bulunan ve kokularını aldıkları allicin, kanseri önleyici etkisiyle öne çıkıyor. Mantardaki anti-oksidan ergothionien, özellikle kuşkonmaz ve beyaz lahanada bulunan flavonoid de kanser riskini azaltıyor ve kalp hastalıklarını önlüyor.


    Mor: Patlıcan, üzüm, mürdüm eriği, incir, kırmızı soğan, böğürtlen, frenk üzümü...

    Sebze ve meyvelerdeki mor renk, anti-oksidan polifenolden geliyor. Bu madde özellikle cildin erken yaşlanmasını önlemede oldukça etkili... Polifenol kanser riskini de azaltıyor. Kırmızı soğanın anti-bakteriyel etkisi, böğürtlenin ise bağışıklık sistemini koruyucu etkisi bulunuyor.


    Turuncu: Havuç, kayısı, portakal, mandalina, kavun, kabak, tatlı patates, papaya...


    A vitamini içeren beta-karoten kelimesinin gücü, turuncu renkli sebze ve meyvelerde gizli... Neon renkli meyve ve sebzelerdeki anti-oksidan, bağışıklık sistemini koruyucu bir film tabakası oluşturuyor. Ayrıca kemikleri, gözleri ve cildi UV ışınlarının zararlarına karşı koruyor. Bu yüzden özellikle yaz aylarında bu renkteki sebze ve meyveleri bolca tüketmek gerekiyor. Sigara içenler dikkat! Fazla beta-karoten nikotinle buluştuğunda kansere neden olabiliyor!


    Sarı: Mısır, muz, limon, ananas...

    C vitamini bilinen en ünlü anti-oksidan. Tüm sarı meyveler ve sebzelerde bulunuyor. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Hücrelerin yenilenmesini sağlıyor. Ayrıca C vitamini güçlü bir cilt gençleştiricisi; bağ dokusunu güçlendiriyor.


    Kırmızı: Domates, kırmızı turp, çilek, kiraz, taze biber, pembe greyfurt, karpuz, elma...


    Domates, karpuz, turp ve greyfurtta bulunan likopen, kan dolaşımı hastalıkları riskini azaltıyor. Ayrıca domates cildin zararlı güneş ışınlarından korunmasını sağlıyor. Serbest radikalleri etkisiz hale getirerek cilde rengini veriyor. Bu arada kırmızı meyvelerde bulunan C vitamini de bağışıklık sistemini güçlendiriyor.


    Yeşil: Kivi, brokoli, ıspanak, avokado, marul, Brüksel lahanası...


    Yeşilde bulunan karoten bileşenleri, özellikle görme duyusu üzerinde etkili. Körlük riskini azaltıcı etkisi bulunuyor. Kivi ve ıspanak da zengin C vitamini içerikleriyle oldukça sağlıklı.





    (alıntıdır)
     
  2. 27 Mart 2008
    Konu Sahibi : dids
  3. dids

    dids f & d Üye

    Katılım:
    26 Eylül 2007
    Mesajlar:
    6.543
    Beğenildi:
    14
    Ödül Puanları:
    148
    Diyetinizin renk kodu


    Yapılan son araştırmalarda diyeti oluşturan renklerin hastalıklarla yakın ilişkisi olduğu ve sebze ve meyvlerden zengin bir diyetin kanser ve kronik hastalık riskini azalttığı gösterilmiştir.

    Günlük olarak 5 ve üzerinde renkli sebze ve meyve tüketiminin sağlıklı yaşam için önemli olduğu, sebze ve meyvelerin sağladıkları vitamin, mineral, posa ve fitokimyasallar ile sağlığı geliştirdikleri, yaşlanmanın neden olduğu etkileri önledikleri, kanser ve kalp hastalıkları riskini azalttıkları belirtilmektedir.


    Yeşil Renk
    Yeşil renkli besinler kemikleri korur, dişleri güçlendirir, göz sağlığını geliştirir ve bazı kanser türlerine yakalnama riskinin azaltırlar. Kivi, ıspanak, brokoli, brüksel lahanası, marul, lahana, avocado, yeşil elma, salatalık bu renk besinlerdendir.


    Kırmızı Renk
    Kırmızı renkli besinler Alzheimer hastalığına karşı korur, kalbin kan akımını düzenler ve üriner sitemin sağlığını korurlar. Domates ,kırmızı elma, çilek, karpuz, ahududu, kiraz, turp gibi besinler bu renk besinlerdendir.


    Mavi ve Mor Renk
    Mavi ve mor renkli besinler hafızayı güçlendirir ve pek çok kanser türüne (prostat kanseri gibi) yakalanma riskini azaltır, üriner sistemin korunmasına ve sağlıklı yaşlanmaya yardım ederler. Erik, siyah üzüm, patlıcan, böğürtlen, incir, yaban mersini gibi besinler sıklıkla tercih edilmelidir.


    Beyaz renk
    Beyaz renkli besinler LDL kolesterolü düşürerek kalp hastalıkları riskini azaltırlar. Muz, armut, karnabahar, sarımsak, soğan, mantar, patates gibi beyaz renkli besinleri tüketerek kalp hastalıkları riskinizi azaltın.


    Sarı ve Turuncu Renk
    Sarı ve turuncu renkli besinler immün sistemin güçlenmesini sağlar ve göz ve kalp hastalıklarına karşı koruyucudur. Portakal, şeftali, mango, kavun, havuç, ananas, üzüm, balkabağı, kayısı, sarı elma, mısır bu renk besinlerdendir.



    (alıntıdır)