Risotto(İtalyan)

Konusu 'Dünya Mutfakları' forumundadır ve Elif tarafından 19 Ocak 2009 başlatılmıştır.

    19 Ocak 2009
    Konu Sahibi : Elif
  1. Elif

    Elif Onur Üyesi Pro Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    24.663
    Beğenildi:
    5.193
    Ödül Puanları:
    438
    Bir tava alınarak, içine pirinç, havuç, kabak ve mantar atılıp, kuru şekilde sote edildikten sonra iki dakika ateşte kavrulur.başka bir kapta su ve et su tabletleri karıştırılarak kaynatılır. Sonra kaynamış su kepçe yardımıyla , pirinclerin bulunduğu kaba dökülür. Suyunu çektikce su ilave edilir. Hafif pişmeye başladığı zaman maydonoz ilave edilir piştikten sonra üzerine rendelenmiş beyaz peynir dökülerek servise sunulur.
     
  2. 28 Temmuz 2010
    Konu Sahibi : Elif
  3. BEBEKKAFA

    BEBEKKAFA Yağmur'umu bekliyorumm:) Üye

    Katılım:
    7 Mayıs 2010
    Mesajlar:
    2.684
    Beğenildi:
    8
    Ödül Puanları:
    61
    kimse yorum yapmamış ama bende şöyle bişeyler eklemek istedim....

    İtalyan mutfağının klasiklerinden olan risottoyu pişirmek düşünülenin aksine hiç de zor değilmiş. Risotto yapmanın bazı incelikleri var ve bunlardan en önemlisi doğru pirinci yani Arborio türü pirinci kullanmak. Arborio pirinci pişerken nişastasını saldığından kremamsı bir yapı oluştururur ama içi hafif diri kalır ki bu da risottoya o çok sevdiğimiz lezzetini katar. Diğer bir önemli konu ise mutlaka ama mutlaka sıcak sebze, et veya balık suyu kullanmaktır.

    Genel olarak soğan, yağda kavrularak yumuşatılır, ardından pirinç eklenir, rengi saydamlık kazanıncaya dek iyice karıştırılır. Pirincin yağa bulanması, nişasta salması bakımından önemlidir. Risotto ustaları, bu noktanın önemle altını çizer. Bu işlemin ardından et suyu ve/veya şarap azar azar eklenir - her defasında bir kepçe kadar. Sıvının ısısı, pirinçlerin cızırdamasını engellemeyecek kadar sıcak olmalı, ancak kaynar olmamalıdır. Sıvı eklendikçe risottoyu devamlı karıştırmalıyız. Son olarak da risotto pişer pişmez yenmeli, asla tekrar ısıtılmamalıdır. Zaten ısıtmayı denediğinizde risottonun tadını kaybettiğini farkedeceksiniz






    Malzemeler :
    2 su bardağı arborio pirinci
    1 orta boy soğan
    3 diş sarımsak
    300 gr taze mantar
    1 tutam ince kıyılmış maydanoz
    ½ bardak beyaz şarap (kullanmasaniz da olur)
    4 kaşık zeytinyağı
    2 kaşık tereyağ
    50 gr rendelenmiş parmesan peyniri
    6-7 bardak sıcak sebze veya et suyu (duruma göre biraz daha ilave etmeniz gerekebilir)

    1) Tavaya 4 kaşık zeytinyağını koyup ince doğranmış mantarları kuvvetli ateşte soteleyelim. Rengi çok koyulaşmadan maydanozları da ekleyelim ve 30 sn daha soteleyip ateşten alalım.

    2) Aynı kapta kalan yağda, soğanları ve sarımsağı yumuşayıncaya kadar soteleyelim. Pirinci de ekleyerek kavurmaya devam edelim. Mantarları ilave edelim. Şarabı (veya bir kepçe sıcak et suyunu) ekleyip suyunu çektirelim.

    3) Tencerenin altını biraz kısalım. Pirinçler her seferinde suyunu çektiğinde, 1 kepçe et suyu ilave etmek kaydıyla işlemi periyodik olarak pirinçler istediğimiz kıvama gelinceye kadar devam ettirelim. Bu süreç yaklaşık 25-30 dakika sürüyor.

    4) Pirinçler istediğimiz kıvama gelince ateşin altını kapatalım. Ocaktan almadan önce 2 kaşık tereyağ ve parmesan peynirini ilave ederek risottoyu karıştıralım. Sıcakken servis yapalım.

    Eğer risottoyu ana yemek olarak yiyecekseniz bu tarif 4 kişiye yetecek miktarda. Ama başka
    ana yemeğiniz varsa en az 6 kişiye yetecek miktarda risottonuz oluyor.
     
  4. 13 Nisan 2011
    Konu Sahibi : Elif
  5. ilham_perisi

    ilham_perisi Popüler Üye Üye

    Katılım:
    24 Ekim 2008
    Mesajlar:
    566
    Beğenildi:
    2
    Ödül Puanları:
    108
    Paylaşım için teşekkürler.İtalyan mutfağına karşı meraklı olmuşumdur hep :KK9:
     
  6. 29 Mart 2012
    Konu Sahibi : Elif
  7. hace

    hace Aktif Üye Üye

    Katılım:
    30 Eylül 2011
    Mesajlar:
    95
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    86
    tşk ederiz tarif için
     
  8. 20 Aralık 2012
    Konu Sahibi : Elif
  9. Cansu2103

    Cansu2103 Ruh ikizim ♥ Üye

    Katılım:
    29 Kasım 2012
    Mesajlar:
    750
    Beğenildi:
    2
    Ödül Puanları:
    46
    tarif için teşekkürleerr
     
  10. 5 Şubat 2014
    Konu Sahibi : Elif
  11. mina111

    mina111 Geçici Olarak Hesap Pasiftir ! ÜZGÜN Üye

    Katılım:
    4 Şubat 2014
    Mesajlar:
    70
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    26
    güzel beğendim beğen olsaydı tıklardım tarif için tşk by
     
  12. 3 Mart 2014
    Konu Sahibi : Elif
  13. letizia

    letizia Mina'm Üye

    Katılım:
    31 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    5.005
    Beğenildi:
    500
    Ödül Puanları:
    188
    Teşekkürler canım paylaşım için.
     
  14. 25 Mart 2015
    Konu Sahibi : Elif
  15. jullyet

    jullyet Aktif Üye Üye

    Katılım:
    8 Ağustos 2014
    Mesajlar:
    1.807
    Beğenildi:
    219
    Ödül Puanları:
    88
    teşekkürler.