Sağlığınız için gilaboru suyu

Konusu 'Bitkisel Kürler - Şifa Reçeteleri' forumundadır ve BenDenizYildizi tarafından 30 Kasım 2007 başlatılmıştır.

    30 Kasım 2007
    Konu Sahibi : BenDenizYildizi
  1. BenDenizYildizi

    BenDenizYildizi Guru Üye

    Katılım:
    26 Eylül 2006
    Mesajlar:
    3.806
    Beğenildi:
    18
    Ödül Puanları:
    348
    Çalı şeklinde bodur bir ağaçlardan olan gilaboru, kırmızı salkım şeklinde yuvarlak meyvelidir.
    [​IMG]
    Bu meyveler sonbaharda toplanır. İlk toplandığında acı bir tadı vardır. Su içinde salamura yapılır.

    Önceleri sert halde olan meyveler Ekim yada Kasım ayı gibi yumuşamaya başlar. Meyveler, salamura yapıldığında acılığını kaybeder.

    Bu haliyle içilebilir hale gelir. Meyveler salamura küplerinden günlük içilecek miktar çıkarılır, sıkılır, su ilave ve tercihe göre bal ilave edilerek içilir, sıkılan meyvenin aynı gün tüketilmesi gerekmektedir”

    Uzmanlar, Gilaboru suyunun, safra kesesi ve bazı karaciğer hastalıklarına iyi geldiğini, bazı kanser tümörlerini azaltmadaki olumlu etkileriyle ilgili olarak halen Amerika'da, Harward Medicine School'da yapılan ve The New England Journal of Medicine'da yayınlanan çalışmada :

    günde 250 gram gilaboru suyu tüketiminin sağlık üzerine olumlu etkilerinin olduğu, Üriner enfeksiyonlar ile kanser tümörlerindeki azalmaların gilaboru da bulunan antioksidan maddelerle olan bağını takip ettiklerini belirtiyorlar
    Kaynak:haber7
     
  2. 10 Aralık 2007
    Konu Sahibi : BenDenizYildizi
  3. Puantiye

    Puantiye en güzeli hiç doğmamış olmak........ Üye

    Katılım:
    9 Ocak 2007
    Mesajlar:
    334
    Beğenildi:
    11
    Ödül Puanları:
    86
    bu bitki bildiğim bitkimi acaba?Annem zehirli diye yemeyin derdi eğer o bitkiyse
     
  4. 11 Aralık 2007
    Konu Sahibi : BenDenizYildizi
  5. BenDenizYildizi

    BenDenizYildizi Guru Üye

    Katılım:
    26 Eylül 2006
    Mesajlar:
    3.806
    Beğenildi:
    18
    Ödül Puanları:
    348
    Yok canım CADIARZU eğer o olsaydı zehirli bir bitkiyi içecek hanine getirmezlerdi
     
  6. 24 Aralık 2007
    Konu Sahibi : BenDenizYildizi
  7. mavixsxeker

    mavixsxeker Aktif Üye Üye

    Katılım:
    24 Ekim 2007
    Mesajlar:
    234
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    86
    eşim bu bitkinin suyuyla 1 günde taşını düşürdü taş düşürmede çok etkili ben şekerede iyi geldiğini duymuştum bu konuda tecrübesi bilgisi olan varmı acaba
     
  8. 24 Aralık 2007
    Konu Sahibi : BenDenizYildizi
  9. canavar

    canavar Yılmak yok. Yola devam... Pro Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    3.271
    Beğenildi:
    109
    Ödül Puanları:
    353
    evet böbrek taşlarına iyi gelen bir su ama diğer görevlerini ve meyve halinde zehirli falan olduğunu bilemem
     
  10. 21 Ağustos 2008
    Konu Sahibi : BenDenizYildizi
  11. EBRULUM

    EBRULUM Popüler Üye Üye

    Katılım:
    21 Ekim 2007
    Mesajlar:
    1.997
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    106
    arkadaşlar bizim oralarda(niğde bu arada) bahçe kenarlarında falan çoktur bu agaçlar girabolu diyorlar adına da saglıklı oldugunu çok duydum ama tam olarak ne işe yarar bilmem meyvesi acı gibi evet
    zehirli falan da yok öyle bir şey bildiğim kadarı ile
     
  12. 21 Ağustos 2008
    Konu Sahibi : BenDenizYildizi
  13. EBRULUM

    EBRULUM Popüler Üye Üye

    Katılım:
    21 Ekim 2007
    Mesajlar:
    1.997
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    106
    Çalı şeklinde bodur bir ağaçlardan olan gilaboru, kırmızı salkım şeklinde yuvarlak meyvelidir.
    Bu meyveler sonbaharda toplanır. İlk toplandığında acı bir tadı vardır. Su içinde salamura yapılır.
    Önceleri sert halde olan meyveler Ekim yada Kasım ayı gibi yumuşamaya başlar. Meyveler, salamura yapıldığında acılığını kaybeder.
    Bu haliyle içilebilir hale gelir. Meyveler salamura küplerinden günlük içilecek miktar çıkarılır, sıkılır, su ilave ve tercihe göre bal ilave edilerek içilir, sıkılan meyvenin aynı gün tüketilmesi gerekmektedir”
    Uzmanlar, Gilaboru suyunun, safra kesesi ve bazı karaciğer hastalıklarına iyi geldiğini, bazı kanser tümörlerini azaltmadaki olumlu etkileriyle ilgili olarak halen Amerika’da, Harward Medicine School’da yapılan ve The New England Journal of Medicine’da yayınlanan çalışmada :
    günde 250 gram gilaboru suyu tüketiminin sağlık üzerine olumlu etkilerinin olduğu, Üriner enfeksiyonlar ile kanser tümörlerindeki azalmaların gilaboru da bulunan antioksidan maddelerle olan bağını takip ettiklerini belirtiyorlar.
     
  14. 21 Ağustos 2008
    Konu Sahibi : BenDenizYildizi
  15. EBRULUM

    EBRULUM Popüler Üye Üye

    Katılım:
    21 Ekim 2007
    Mesajlar:
    1.997
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    106
    Erciyes Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Aksoy, sonbaharda toplanan, Kayseri ve çevre illerde yetiştirilen gilaborunun, şifa kaynağı olmasına rağmen birçok yörede bilinip yetiştirilmediğini söyledi.

    HER DERDE DEVA
    Gilaboru meyvesinin halk arasında böbrek hastalıklarının tedavisinde ve böbrek taşının düşürülmesinde yaygın olarak kullanıldığını belirten Doç. Dr. Aksoy, şöyle dedi:
    “Sonbaharda toplanıp salamura yapıldıktan sonra tüketilen gilaboru, sadece böbrek hastalıklarına değil, birçok hastalığın tedavisinde de yararlı olmaktadır. Kabukları kaynatılan gilaboru, astım, romatizma, yüksek tansiyon, sara nöbetleri (epilepsi), kabakulak, doğum sonrası spazmlar, uyku bozukluğu gibi birçok hastalığın tedavisinde kullanılabilmektedir. Gilaboru suyu, ayrıca safra kesesi hastalıkları ile bazı karaciğer hastalıklarına da iyi gelmektedir. Gilaborunun bazı kanser tümörlerini azaltmadaki olumlu etkileriyle ilgili olarak halen Amerika’da, Harward Medicine School’un araştırması devam etmektedir.”

    ÜRETİMİ TEŞVİK EDİLMELİ
    Doç. Dr. Aksoy, Kayseri’de bu yıl 500 ton gilaboru üretimi yapıldığını da belirterek, “Böylesine şifa kaynağı olan gilaboru üretimi teşvik edilmelidir. Gilaboru meyvesi üretimi artırılırsa önemli bir ihraç maddesi de olabilir. Nemli ve sulak bölgeleri seven gilaboruyu önce ülkemizde sonra yurt dışında tanıtmalıyız” diye konuştu.
    Kayseri’de üretim yapan Meysu Meyve Suyu ve Gıda Sanayi A.Ş. tesislerinde, bu yıl 250 ton gilaboru işlendi. Meysu Genel Müdürü Bekir Güldüoğlu, 250 ton gilaborudan ürettikleri gilaboru suyunu piyasaya sunduklarını belirterek, şu bilgileri verdi: “Gilaboru üretimi, yavaş yavaş önem kazanmaya başladı. Bizim alım yaptığımızı duyanlar, üretimi artırmak için girişimlere başladılar. Bu yıl 250 ton alım yaptık. Ürettiğimiz gilaboru sularını cam şişelerde piyasaya sunuyoruz. Şifalı olduğu bilinen gilaboru suyunun beğeni kazanacağını umuyoruz. Gilaboru üretimi teşvik edilip artırılırsa, yurt dışına da satış yapmayı planlıyoruz. İşleyecek yeterli miktarda meyve bulursak, gilaboruyu tüm dünyaya satabiliriz. Japonya’ya ihraç ettiğimiz kuşburnu suyu ve reçeli büyük beğeni topladı.”

    YÖREYE GÖRE ADI DEĞİŞİYOR
    Üzüm meyvesini andıran, 30 ila 40 meyve tanesi bir salkım oluşturan gilaboru, Kayseri ve çevresinde “gileburu, gilebolu, gilaboru, gilabı, giraoğlu”, Konya’da “giligili, gilaboru veya giraboğulu”, Sivas ve Yozgat’ta “gilaburu, girabolu, geleboru”, Tunceli’de “dağdağan, dağdığan, geleboru, gilabada ve gildar” adıyla biliniyor.
    Ağaçtan sonbaharda toplanan gilaboru meyvesi, içi su dolu bir kapta bir süre salamura yapılarak bekletildikten sonra suyu sıkılarak veya taneleri yenilerek tüketiliyor.
     
  16. 21 Ağustos 2008
    Konu Sahibi : BenDenizYildizi
  17. EU1

    EU1 Guest

    biz getirtik bunu turşu gibi şalgam suyu gibi bir tadı var. ben pek içemedim.
     
  18. 21 Ağustos 2008
    Konu Sahibi : BenDenizYildizi
  19. dhilek

    dhilek shizen & senritsu Üye

    Katılım:
    12 Ağustos 2007
    Mesajlar:
    1.783
    Beğenildi:
    8
    Ödül Puanları:
    106
    bizim oralarda karamiş gibin bişi galiba....(karadeniz):uhm: