Sağlıklı mutfak için 10 tüyo

Konusu 'Sağlıklı Beslenme' forumundadır ve dids tarafından 14 Şubat 2008 başlatılmıştır.

    14 Şubat 2008
    Konu Sahibi : dids
  1. dids

    dids f & d Üye

    Katılım:
    26 Eylül 2007
    Mesajlar:
    6.543
    Beğenildi:
    14
    Ödül Puanları:
    148
    TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Gıda Enstitüsü'nde görevli olan Dr. Esra Ağel, Sağlık Düşüncesi Dergisi'ndeki yazısında gıda zehirlenmesinin önüne geçmek için 10 önemli öneri verdi:


    1- Pastörize süt alın

    Daima işlenmemiş süt yerine pastörize edilmiş süt satın alın. Eğer seçme durumundaysanız, taze veya şok dondurma işlemine tabi tutularak dondurulmuş tavuğu seçin.


    2- Etleri 70 derecede pişirin

    Gıdaların bütün kısımlarının en az 70 derecede pişirilmesi gerektiği unutulmamalı. Donmuş sığır eti, balık ve tavuk eti pişirilmeden önce tamamen çözülmeli.


    3- Soğumadan hemen yiyin

    Güvenli tüketim için, pişmiş besinler ısılarını kaybetmeye başlamadan hemen yenmelidir.


    4- Bebeğiniz için gıda saklamayın

    Bebekler için, depo edilmemiş gıdaları tercih edin.


    5- Pişirilmiş gıdaları bütünüyle tekrar ısıtın

    Bir kez daha yeniden ısıtmak, gıdaların bütün kısımlarının en az 70 dereceye ulaşması anlamına gelmektedir.


    6- Pişmiş ve pişmemiş etin temasını önleyin

    Çiğ tavuk hazırlarken kullanılan bıçak ve kesme tahtası, yıkanmaksızın pişmiş tavuğun parçalanmasında kullanılmaz. Böyle yapmakla, mikrop üremesi ve pişirme öncesi mevcut olan hastalıklar için tüm potansiyel riskleri tekrardan oluşturabilir.


    7- Eller tekrar tekrar yıkanmalı

    Gıdaların hazırlanışı işlemine başlamadan önce ve her bir ara sonrasında, özellikle tuvalete girdiyseniz veya bebek bezi değiştirdiyseniz eller çok iyi şekilde yıkanmalıdır. Balık, tavuk veya et gibi çiğ gıdaların hazırlanmasından sonra, diğer gıdaların işlemine başlamadan önce de eller tekrar yıkanmalıdır.


    8- Tüm mutfak yüzeylerini temiz tutmaya özen gösterin

    Her bir gıda kırıntısı, kalıntısı veya noktasını mikropların potansiyel kaynağı olarak düşünün. Bulaşıklarla ve kap kacaklarla temas eden kıyafetler her gün değiştirilmeli ve tekrar kullanım öncesi kaynatılmalıdır.


    9- Gıdaları böceklerden koruyun

    Gıdaları, sıkıca kapatılmış kaplar içerisinde depolayarak saklamak, sizin için en iyi korumadır.


    10- Buz yapmadan suyu kaynatın


    Yemek yaparken içme suyu kullanılmalıdır. Buz yapmadan önce suları kaynatın. Özellikle bebek mamalarının hazırlanmasında kullanılan sular konusunda dikkatli olun.



    (alıntıdır)
     
  2. 28 Ocak 2015
    Konu Sahibi : dids
  3. eyluldogan

    eyluldogan Popüler Üye Üye

    Katılım:
    27 Kasım 2013
    Mesajlar:
    1.946
    Beğenildi:
    397
    Ödül Puanları:
    118
    Açıkçası çoğu şeye dikkat etsem de yemek yaparken içme suyu kullanmıyorum. ellerimi yemek yaparken başka şeye sürsem de sürmesem de devamlı yıkarım.
     
  4. 5 Şubat 2015
    Konu Sahibi : dids
  5. cemrelinko

    cemrelinko Geçici Olarak Hesap Pasiftir ! ÜZGÜN Üye

    Katılım:
    5 Şubat 2015
    Mesajlar:
    2
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    Buna yönelik güzel bir çalışma var. Her ay Kimya bölümünde okuyan ve aynı zamanda yemekle uğraşan bir kız yaptığı yemekleri kimyasıyla, analiziyle tanıtıyor.
     
    Son düzenleyen: Moderatör: 7 Şubat 2015
  6. 26 Mart 2015
    Konu Sahibi : dids
  7. jullyet

    jullyet Aktif Üye Üye

    Katılım:
    8 Ağustos 2014
    Mesajlar:
    1.807
    Beğenildi:
    219
    Ödül Puanları:
    88
    şu 70 derece olayını nasıl ayarlayacağız acaba?