sağlıklı zayıflamak için ! ! !

Konusu 'Diyet Yöntemleri ve Deneyimlerimiz' forumundadır ve kelebe_k tarafından 26 Haziran 2010 başlatılmıştır.

    26 Haziran 2010
    Konu Sahibi : kelebe_k
  1. kelebe_k

    kelebe_k Kafa Nereye Ben Oraya :) Üye

    Katılım:
    1 Nisan 2010
    Mesajlar:
    2.279
    Beğenildi:
    183
    Ödül Puanları:
    153
    Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Gıda Güvenliği Daire Başkanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, sağlıklı bir zayıflama diyeti şu özelliklere sahip olmalı:

    - Zayıflama diyetinde yer alan yağ, tokluk hissi verdiği ve yağda eriyen A, D, E, K vitaminlerinin vücutta kullanımını sağladığı için önemli bir yere sahip. Diyetin yağ içeriği, günlük enerjinin yaklaşık yüzde 25-30'u olacak şekilde belirlenmeli. Bununla birlikte yağ türüne de dikkat edilmeli, yemeklerde kullanılan yağın bir kısmının zeytinyağı, bir kısmının da mısırözü, soya veya ayçiçek gibi bitkisel sıvı yağlar olmasına özen gösterilmelidir. Ancak aşırı yağlı besinler ve kızartmalardan kaçınılmalıdır.

    - Diyetin karbonhidrat içeriği, günlük enerjinin yaklaşık yüzde 50-55'ini sağlayacak şekilde hesaplanmalı. Tatlı, pasta gibi şekerli besinlerin tüketimi azaltılmalı, kuru baklagiller grubuna giren nohut, mercimek, kuru fasulye gibi kompleks karbonhidratların tüketimi ise daha çok tokluk sağladığı için arttırılmalı.

    - Diyetin protein içeriği, günlük enerjinin yaklaşık yüzde 15'ini sağlayacak şekilde hesaplanmalı ve iyi kalite protein kaynaklarına yer verilmeli.

    - Zayıflama diyetinin posa yani lif içeriği yüksek olmalı, posalı yiyecekler grubuna giren sebze, meyve, kuru baklagiller, kepekli un ve kepekli ürünlerin kişinin midedeki sindirimini ve mide boşalma hızını yavaşlatarak tokluk hissini uzattığı, ağırlık kaybetmesine yardımcı olduğu unutulmamalı.

    - Sağlıklı bir ağırlık kaybı için günlük en az 2 litre su tüketilmeli.

    - Yeterli ve dengeli beslenme, 4 besin grubunda bulunan besinlerin yeterli miktarda tüketilmesiyle sağlanır. Bu besinler; süt grubunda yer alan süt, peynir ve yoğurt, et grubunda yer alan et, tavuk, balık, yumurta ve kuru baklagiller, sebze ve meyve grubu ile tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç, mısır ve tarhana gibi besinlerdir. Bu besinlerin önerilen tüketim miktarları kişiye özgü olarak değişmekte, bireyin yaşı, cinsiyeti ve fiziksel aktivite durumu bu oranları etkilemektedir.

    - Sık aralıklarla beslenme, gereğinden fazla yemeyi önler, acıkmayı geciktirir ve bir sonraki öğünde besin alımını azaltır. Dolayısıyla, zayıflama diyeti günde 3 ile 6 öğün arasında sık sık ve azar azar beslenmeyi sağlayacak şekilde planlanmalı ve besinler dengeli bir şekilde öğünlere dağıtılmalı.

    - Yemekler pişirilirken haşlama, ızgara veya fırında pişirme yöntemleri tercih edilmeli, aşırı yağ alımına neden olan kızartma ve kavurma yöntemlerinden kaçınılmalı.

    - Zayıflama diyeti yapılırken sadece besinlere dikkat edilmemeli, aynı zamanda günlük hayatta fiziksel aktivite arttırılarak harcanan enerji miktarının da artması sağlanmalı.

    ALINTI