Sakızdaki sorbitol maddesine dikkat

Konusu 'Genel Sağlık Bilgileri' forumundadır ve arzusoydan tarafından 13 Ocak 2008 başlatılmıştır.

    13 Ocak 2008
    Konu Sahibi : arzusoydan
  1. arzusoydan

    arzusoydan Aktif Üye Üye

    Katılım:
    3 Kasım 2007
    Mesajlar:
    946
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    86
    Özellikle sakızda bulunan bir tatlandırıcı olan sorbitol maddesinin, önemli ölçüde ishale ve kilo kaybına yol açtığı bildirildi.

    Bu hastalardan biri olan 21 yaşındaki bir kadının, 8 ay boyunca karın ağrısı ve ishalden yakınması olduğu, 11 kilo yitirdiği ve hastaneye geldiğinde 41 kilonun altında olduğu, diğer hastanın ise 1 yılda 22 kilo yitiren 46 yaşındaki bir erkek olduğu kaydedildi.

    Her iki hastada yapılan tetkiklerin normal göründüğü, ancak dışkılarında yüksek oranda sodyum ve potasyum saptandığı ifade edildi.

    Daha sonra bu kişilerin beslenmelerini inceleyen doktorlar, kadının günde 18-20 grama eşdeğer miktarda sorbitol tükettiği (bir sakızda 1.25 gram sorbitol bulunuyor), erkeğin ise günde yaklaşık 20 şekersiz sakız çiğnediği ve yaklaşık 200 gram tatlandırıcılı şekerleme tükettiğini saptadılar.

    Erkeğin tüketiminin yaklaşık 30 gram sorbitole denk geldiği kaydedildi.

    Bu biçimdeki beslenmeye son verilmesiyle söz konusu belirtilerin kısa sürede kesildiği belirtildi.

    Bu iki hastada olduğu gibi yüksek dozda sorbitol tüketiminin beslenmeyle ilgili ciddi risklere neden olabileceği kaydedildi.alıntı.