Sanliurfa Mutfagi

Konusu 'Yöresel Yemekler II' forumundadır ve gerbera tarafından 6 Ağustos 2006 başlatılmıştır.

    6 Ağustos 2006
    Konu Sahibi : gerbera
  1. gerbera

    gerbera Derinle Hayat Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    88
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    276
    Şanlıurfa Mutfağı

    Şanlıurfa'lılar asırlardan bu yana damak zevkinin en güzel örneklerini veren zengin çeşitte yemeklerle beslenmesini bilmişlerdir. Yöre yemeklerinin lezzetleri yanında besin değerleri de çok yüksektir.

    Ayran çorbası, hamurlu, pıt pıt, sarı çorba, Çağala aşı, pakla aşı, hıttı bastırması, soğan tavası, su kabağı, bütün balcan, sarımsak aşı, kaburga, isot çömleği, bamya çömleği, acır annaziği, sac kavurması, tatlı bamya, erik tavası, lolaz dürmüğü, saca basma, döğmeç, ekmek aşı, kenger aşı, semsek, has (marul) dolması, mimbar, acır bastırması, soğan tavası, ağzı açık, ağzı yumuk, pendirli ekmek, elma aşı, masluka, lebeni, boranı, Kuzu içi, duvaklı pilav, üzlemeli pilav, meyhane pilavı, firikli pilav, ciğerli bulgur pilavı, baklalı bulgur pilavı, mığrıbi pilav, Basma köftesi, aya köftesi, lıklıkı köfte, dolmalı köfte, köfteli erik, tiritli köfte, yuvalak, kıyma, yumurtalı köfte, mercimekli köfte, firenkil köfte, yağlı köfte, etli köfte (çiğköfte), Kıyma kebabı, patatesli kebap, haş haş kebabı, kemeli kebap, tike kebabı, kazan kebabı, tepsi kebabı, kemeli tas kebabı, balcanlı kebap, soğanlı kebap, müftehi tas kebabı, frenkli (domatesli) kebap, ciğer kebabı, Kemeli cacık, bostana, zeytun bostanası, koruk salatası, pencer cacığı, Peynirli kadayıf, katmer, daş ekmeği, aşır aşı, palıza, fakir şıllığı, şıllık, haside, küncülü akıt, kuymak, zingil, zerde, kadı beyni,
    pendirli helva, un bulamacı, palıza.

    [​IMG]Yarpuz ekşisi
    250 gr buğday
    1/2 su bardağı nohut
    1 adet soğan
    1/4 su bardağı sıvı yağ
    1/2 yemek kaşığı biber salçası
    Tuz
    Bir demet yarpuz
    Nane
    1/2 su bardağı sumak

    Bir gece önceden buğday ve nohutu ayrı kaplarda ıslatın.Ertesi gün suyunu süzün. Buğday ve nohutu bir tutam tuz ile 6 su bardağı suda 40 dakika haşlayın. Sumağı 1 su bardağı suda bekletin. Soğanı küp şeklinde doğrayıp sıvı yağda kavurun. Salçayı ekleyip kavurmaya devam edin.Haşladığınız karışıma sumak suyuyla birlikte katın. Tuz ve yarpuz ilave edip 5 dakika demlendirdikten sonra servis yapın.

    [​IMG]Şillik
    250 gr un
    1 su bardağı süt
    Tuz Kabartma tozu
    2 adet yumurta
    Sıvı yağ
    Pekmez
    1 paket yaş maya

    Un, süt, tuz, maya, kabartma tozu ve yumurtaları karıştırıp boza kıvamına getirin. Mayalanması için 30 dakika bekletin.Sacı hafifçe yağlayın, hazırladığınız hamurdan bir kepçe alıp ince bir şekilde yağladığınız tavaya yayın. Her iki tarafını pişirin. Hamur bitene kadar aynı işlemi tekrar edin.Pekmezle servis yapın.

    [​IMG]Yumurtalı çiğ köfte
    2 su bardağı ince bulgur
    2 adet soğan
    Tuz
    Karabiber
    1 yemek kaşığı biber salçası
    1 yemek kaşığı domates salçası
    3 adet yumurta
    1 su bardağı sıvı yağ
    Maydanoz
    Taze soğan
    Nane
    Sarmısak
    1 demet kıvırcık salata

    Soğan ve sarmısağı kıyıp tuzla öldürün. Karabiber ilave edip salçayı ekleyin.İyice ezerek yoğurun.Hazırladığınız karışıma bir su bardağı su ve ayıklayıp yıkadığınız bulguru ekleyin. Bulgur yumuşayıncaya kadar yoğurun. Daha sonra yumurtaları iyice çırpıp yağda kızartın, bulgurun içine ekleyin ve yoğurarak karıştırın. İncecik kıyılmış maydanoz, taze soğan ve naneyi ekleyin. Köfte şekli verip kıvırcık salata ile servis yapın.
     
  2. 29 Mayıs 2007
    Konu Sahibi : gerbera
  3. sevdamkxixzxixm

    sevdamkxixzxixm Aktif Üye Üye

    Katılım:
    30 Mart 2007
    Mesajlar:
    112
    Beğenildi:
    14
    Ödül Puanları:
    88
    domates

    1 demet maydanoz

    5 dal taze soğan

    4 sivri biber

    1 soğan

    Yarım limon suyu

    1 tatlı kaşığı kırmızı tozbiber

    1 çorba kaşığı kuru nane

    2 çorba kaşığı sıvıyağ

    Tuz

    Hazırlanışı:
    * Domatesin kabuklarını soyun. Maydanozu yıkayıp kurulayın. Soğanın kabuklarını soyun. Taze soğanları temizleyin. Biberlerin sap ve çekirdeklerini çıkarın.

    * Hazırladığınız sebzelerin hepsini incecik kıyıp salata tabağına alın ve harmanlayın. Limon suyu, kırmızı tozbiber, kuru nane, tuz ve zeytinyağı ekleyip karıştırın.
     
  4. 29 Mayıs 2007
    Konu Sahibi : gerbera
  5. sevdamkxixzxixm

    sevdamkxixzxixm Aktif Üye Üye

    Katılım:
    30 Mart 2007
    Mesajlar:
    112
    Beğenildi:
    14
    Ödül Puanları:
    88
    urfa yöresine ait bostana salatası,
     
  6. 5 Aralık 2007
    Konu Sahibi : gerbera
  7. DieAnotherDay

    DieAnotherDay Meli'nin Dolabı Üye

    Katılım:
    27 Kasım 2007
    Mesajlar:
    301
    Beğenildi:
    41
    Ödül Puanları:
    113
    benımde kaynanam urfalı bende borani tarifini yazayım ögrenıp olarmı