Sardunya

Konusu 'Bahçe Bakımı ve Çiçekler' forumundadır ve Kalliste tarafından 30 Nisan 2009 başlatılmıştır.

    30 Nisan 2009
    Konu Sahibi : Kalliste
  1. Kalliste

    Kalliste Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    30 Nisan 2007
    Mesajlar:
    9.326
    Beğenildi:
    51
    Ödül Puanları:
    153
    [​IMG]


    Anavatanı Güney Afrika olan sardunyalar hoş kokulu gür yeşilliği,parlak renkli demet demet çiçekleriyle şüphesiz dünyada en sevilen çiçeklerin başında gelir.Yetiştirilmesi, çoğaltılması kolay,çeşitleri zengin,çiçek açma zamanı çok uzundur.Öyle ki uygun şartlar altında o zarif çiçeklerini yıl boyunca bizden esirgemez.

    Sardunyalar dört ana gruba ayrılır:

    GENEL (Zonal)

    En yaygın olan tür budur.Tüylü yaprakları düzrenk veya ebruli ,yuvarlak dilimli,çiçekleri demetler halinde sarı ve mavi hariç her renkte,katmerli veya yalınkat olabilir.Boyu 30-60 cm.kadar,budanmazsa çok daha fazla uzayabilir.Çiçeklenme süresi çok uzundur.Çelik ve tohumdan kolaylıkla çoğalır.



    SAKIZ SARDUNYASI (Trailing)

    Bu sarkık dallı tür parlak etli yaprakları,beyazdan bordoya kadar değişen,katmerli veya yalınkat demetler halinde açan gösterişli çiçekleriyle bilinir.Esnek dalları 1 metreye kadar sarkabilir.Cüce türleri de vardır.Soğuğa karşı daha hassastır.Çelikten kolayca yetişir.

    CEYLAN (Regal)

    Halk arasında ceylan ve ye karagöz olarak adlandırılan bu tür,sivri uçlu tüylü yapraklara ve açelyayı andıran çok gösterişli çiçeklere sahiptir.Bu çiçeklerin ortaları siyah,kenarları çok canlı renklerde düz veya ebruli olabilirler.Boyu 30 cm. den bir metreye kadar uzayabilir.Tek dezavantajı çiçeklenme süresinin diğer türlere göre kısa oluşudur.



    ITIR (scented leaved)Çok eskiden beri evlerimizde yetişen ıtırın yalınkat ve pembe renkteki çiçekleri pek gösterişli değildir.Çiçeklerinden ziyade yapraklarının özel kokusuyla tanınmıştır.Garip şekilli,girintili çıkıntılı bu yapraklar cinsine göre gül,limon,nane ya da elma kokuludur.yaprakları hafifçe oğuşturduğunuzda o nefis aroması çevreye yayılır.Kurutulmuş halde pot pourri'lerde kullanılmaktadır.

    Kışa gerçekten dayanıklı tek sardunya türü, anavatanı Türkiye olan (pelargonium endlicherianum) dur.

    ÖZELLıKLERı:

    ISI: Sardunyalar sıcağı sever. Kışın dışarıda donabileceği için aydınlık ,ama ısıtılmayan kapalı bir yerde muhafaza edilir. Bahçede yere ekilenler de kasım ayında dikkatlice sökülerek kasalara dikilir ve içeri alınır.

    IŞIK: Çok çiçek açması için bol güneş görmelidir. Gün içinde 1-2 saat gölge zarar vermez.

    SULAMA: Gerektiği zaman bolca sulanır.Tekrarı için toprağının epeyce kuruması beklenir.Aşırı sulama bitkiyi çürütür.Susuzluğa dayanır. Kışın suyu iyice azaltılır.

    NEM: Lüzum yoktur.

    [​IMG]

    ıki yılda bir saksı değiştirmek yeterlidir.Bu işlem ilkbaharda yapılır.Çiçek zamanı 15 günde bir uygun türde sıvı gübreyle beslenir. Aşırı besleme çiçeği azaltır, yapraklarını çoğaltır.

    Sardunyalar şubat-mart ayında budanır.Fazla uzun dallarının kısaltılması yeterli olur. Çiçek mevsimini uzatmak için geçmiş çiçekleri düzenli olarak ayıklanmalıdır.Çoğaltmak için yazın bitkiden15 cm. boyunda çelikler kesilir.Bir gün dışarda bekletilip soldurulur.Önceden sulanmış saksılara ekilir.Tutuncaya kadar çok az sulanır. Genel sardunya tohumdan da kolaylıkla yetiştirilebilir.


    Sardunya çiçekleri için yetiştirilir. Birçok renkte çiçekleri olan değişik değişik türleri vardır. Sardunya türlerinin çoğunun yaprakları da çok güzel olup ıtır kokusuna benzeyen oldukça hoş ve ferahlatıcı bir kokuya sahiptir.

    Yetiştirilmesi ve üretilmesi çok kolay bir süs bitkisidir. Bazı sardunya türleri kışın da gelişmeye ve çiçek açmaya devam eder.

    Bakımı: Hemen her ortamda, her türlü toprakta yetişebilir. Hiç güneş almayan yerlerde iyi gelişemez. Kışın dondan zarar görür. Onun için kış aylarında dikkat etmelisiniz. Evde besleyecekseniz güneşli pencere önlerinde bulundurmayı tercih etmelisiniz.
    [​IMG]
    Sardunyalar sonbaharda budanır. ıki - üç yılda bir, sonbaharda uzun dallarını kesin. Gelecek baharda toprağını değiştirin. Çok daha iyi gelişeceklerdir.

    Farklı adreslerden bilgi ve fotoğraf alıntısı yapılmıştır
     
    Son düzenleme: 26 Mayıs 2009