Şeyh mualla (Antakya)

Konusu 'Yöresel Yemekler' forumundadır ve Elif tarafından 26 Kasım 2008 başlatılmıştır.

    26 Kasım 2008
    Konu Sahibi : Elif
  1. Elif

    Elif Onur Üyesi Pro Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    24.653
    Beğenildi:
    5.191
    Ödül Puanları:
    438
    Patlıcanlar alacalı olarak soyulup sap kısmından ayrılmayacak şekilde uzunlamasına dilimlenir. Tuzlu suda bekletilerek acısı alınır. Yıkanarak süzülür. İyice kurulanıp sıvıyağda kızartılır. İç harcı hazırlanır. Bunun için; domatesler soyulup küp küp doğranır. Soğanlar da piyazlık veya arzu edildiği şekilde incecik kıyılır. Maydanoz ve sivri biber de incecik kıyılır. Bir gün önceden ıslatılıp haşlanmış ve kabukları soyulmuş nohut, domates, haşlanmış yeşil mercimek, soğan, salçalar, küp küp doğranmış kırmızı biber, nar ekşisi, tuz, şeker ve baharatlar, ince kıyılmış veya ezilmiş sarımsak, sivri biberler ve kıyılmış maydanoz, bir kap içerisinde iyice karıştırılır. (Nohut yerine haşlanmış ve kara suyu dökülüp süzülmüş yeşil mercimek de kullanılabilir.) Kızarmış patlıcanlar uygun bir tepsiye veya geniş yayvan bir tencereye alınarak, dilimlerin araları, (karnıyarık doldurur gibi) bol malzemeli iç harçla doldurulur. Üzerine sızma zeytinyağı gezdirilir. Arzuya göre, iç harcın içine de bir miktar zeytinyağı eklenebilir. Yemek, hiç su eklemeden kısık ateşte pişmeye bırakılır. Bol domatesli olduğu için, normalde su eklenmesine gerek yoktur. (Gerektiği takdirde, çok az (1/4 veya 1/2 su bardağı) su eklenebilir.) Antakya Mutfağı’na ait bu yöresel yemeğin en önemli özelliklerinden birisi de, bol sarımsaklı ve nar ekşili olmasıdır. Servis tabağına alınan yemeğin üzerine nane serpilir. Maydanoz yaprakları ile süslenip sıcak veya ılık olarak ikram edilir. Kızartma yerine halka halka dilimlenmiş patlıcanlarla iç harcı kat kat döşeyerek buharda da pişirebilirsiniz, fakat orijinal tarifi bu şekildedir.
    kaynak:adanasofrasi.kadinlarkulubu.com