Sicaklarda Beslenme

Konusu 'Sağlıklı Beslenme' forumundadır ve Elif tarafından 5 Ağustos 2006 başlatılmıştır.

    5 Ağustos 2006
    Konu Sahibi : Elif
  1. Elif

    Elif Onur Üyesi Pro Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    24.613
    Beğenildi:
    5.138
    Ödül Puanları:
    438
    Sağlık Bakanlığı, vatandaşları yaz aylarında dengeli ve yeterli beslenmeleri konusunda uyardı.


    Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada yaz
    aylarında artan sıcaklıklarla birlikte; bebek, çocuk, yaşlı ve
    hamileler ile tansiyon, kalp, şeker gibi kronik hastalıkları bulunan
    kişiler başta olmak üzere, herkes için bir takım sağlık sorunlarının
    ortaya çıktığı bildirildi.

    Açıklamada, bu sorunların başında güneş çarpmaları, gıda
    zehirlenmeleri ve sıvı kaybının neden olduğu rahatsızlıkların
    geldiğine dikkat çekildi. Vatandaşlara yaz aylarında beslenme
    konusunda şu uyarılarda bulunuldu:

    -Yaz aylarında besinler seçilirken hafif ve sulu gıdalar tercih
    edilmeli.

    -Kızartma ve aşırı yağlı besinler yerine taze sebze ve meyvelere
    ağırlık verilmeli.

    -Yaz aylarında vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli
    miktarda vitamin ve mineral alımını sağlamak için, her gün birkaç
    porsiyon meyve ve sebze tüketilmeli, mercimek, nohut gibi besinlere
    sofrada yer verilmeli.

    -Fırında pişirme, ızgara ve haşlama yöntemleri ile hazırlanan
    besinler tercih edilmeli

    -SIVI KAYBINA DİKKAT-

    Sıcaklarda aşırı terleme sonucu vücuttan suyla beraber, sodyum,
    potasyum gibi minerallerin de atıldığı belirtilerek, bu durumun
    halsizlik, nabız zayıflığı, yorgunluk ve dolaşım bozukluklarına yol
    açtığı belirtildi.

    Açıklamada, sıvı kaybını önlemek için günde en az 2-2,5 litre su
    içmeye özen gösterilmesi gerektiği vurgulanarak, şunlar kaydedildi:
    ''Asitli ve gazlı içecekler yerine süt, ayran, taze sıkılmış meyve
    suları, bitki ve meyve çayları tercih edilmeli. Bebek ve çocuklar sıvı
    kayıplarını ifade edemedikleri için aileler dikkatli olmalı.
    İshal, bebek ve çocuklarda özellikle yaz aylarında vücuttan önemli
    ölçüde su, tuz ve mineral kaybına yol açar. Yeni doğan ve süt
    çocuklarında ishal daha kolay oluşur ve daha ağır bir seyir izler.

    Şiddetli ishallerde, kaybedilen sıvı ve minerallerin yerine
    konması amacıyla, Ana Çocuk Sağlığı Merkezlerimizden ücretsiz
    alabileceğiniz tuz-şeker çözeltisini (ORS) evinizde bir litre suda
    eriterek bebeğinize içirin. Bu çözelti, normal sudan daha iyi
    emildiğinden vücudun sıvı ve mineral kaybını telafi etmesi daha etkili
    olmaktadır.''

    -KAHVALTININ ÖNEMİ-

    Kahvaltının özellikle yaz aylarında günün en önemli öğünü olduğu
    ifade edilen açıklamada, kahvaltıda şekerli ürünler yerine şekersiz
    marmelatlar ile az yağlı peynirlerin, kafein içeren içecekler yerine
    süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çaylarının tercih
    edilmesi önerildi.

    Balık, et, yumurta, fındık, fıstık ve ceviz tüketiminin,
    sıcaklarda bunalan vücudun direnç düzeyini yükselteceği vurgulanan
    açıklamada şu tavsiyelerde bulunuldu:
    ''Şeker, şekerleme gibi basit şekerlerin yerine, kuru üzüm, erik
    ya da A ve C vitaminlerinin zengin olduğu taze meyve ve sebze gibi
    besinler tercih edilmeli. Pek çok zararı bilinen alkol tüketiminden,
    vücudun enerji kaynağı olan şekeri tükettiği için uzak durulmalı.

    Yazın aşırı sıcaklarda dengeli ve yeterli beslenme oldukça önemli.
    Yeterli ve dengeli beslenme; dört besin grubunda bulunan besinlerin
    yeterli miktarda tüketilmesiyle sağlanır. Bu besinler; süt grubunda
    yer alan süt ve yoğurt, et grubunda yer alan et, tavuk, yumurta,
    peynir ve kuru baklagiller, sebze ve meyve grubu ile tahıl
    grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç, mısır ve tarhanadır.''

    Açıklamada, özellikle yaz aylarında sindirim rahatsızlıkları ve
    zehirlenmelere yol açabileceği için, dışarıda ve açıkta satılan
    yiyeceklerin tüketilmemesi gerektiği belirtilerek, sıcaklarla
    birlikte besinlerin bozulma risklerinin arttığı, et, süt ve sütlü
    ürünler gibi potansiyel riskli besinler için güvenilir mekanların
    seçilmesinin önemine de işaret edildi.
     
  2. 20 Mayıs 2008
    Konu Sahibi : Elif
  3. dids

    dids f & d Üye

    Katılım:
    26 Eylül 2007
    Mesajlar:
    6.543
    Beğenildi:
    14
    Ödül Puanları:
    148
    Sıcaklarda beslenmenize dikkat edin!

    Isınan havalar yazın çok yakın olduğunun habercisi… Bu yazı da sağlıklı geçirmek istiyorsanız, bilmeniz gereken birkaç şey var…

    Yazın gelmesi ile sıcaklıkları normalin üstünde yaşamaya başlayacağımız ileriki günlerde bedenimizi yorgun düşürmemek, hastalıklarla karşılaşmamak adına çeşitli sağlık önlemleri almak gerekir.

    Bu önlemler özellikle açık renk ve bol giysiler, sıcaklığın yüksek olduğu saatlerde mümkünse gölgede bulunmak gibi pratikte uygulanması kolay olanlarla başlayabilir.

    Ayrıca bu sıcak günlerde dönemde yiyecek ve içecek açısından da çeşitli önlemler almak gerekir:


    Yiyecek ve içecek tüketirken:

    • Bol su tüketmeye özen gösterin.
    • Tavuk eti, kıyma gibi gıdaları buzluktan çıkarttıktan sonra hemen tüketin.
    • Açıkta satılan gıdaları satın almayın.
    • Bütün sebze ve meyveleri bol su ile yıkayın, yıkamadan asla yemeyin.
    • Çiğ sebzeleri bol su ile iyice yıkayıp tüketin.
    • Meyveleri bol su ile yıkayıp kabukları ile yenilebilenleri kabukları ile tüketmeye özen gösterin.
    • Yemekleri günlük hazırlamaya ve tekrar ısıtma işlemi uygulamayın, eğer artarsa bir kereden fazla ısıtmayın.
    • Bütün sebze ve meyveleri buzdolabında saklayın
    • Satın aldığınız yiyecekleri ve içecekleri ürünleri açıkta bırakmayın, buzdolabında saklamaya özen gösterin.
    • İçeriğini bilmediğimiz yiyecek ve içecekleri tüketmeyin.
    • Krema, kızartma, mayonez içeren gıdalardan uzak durmaya özen gösterin.
    • Kurubaklagil ve makarna dahil bütün erzaklarınızın nem ve sıcaktan etkilenmemsi için uygun şartlarda saklamayın.
    • Hızlı tüketilmesi gereken ürünleri çabuk tüketmeye saklamak gerekirse saklama koşullarına dikkat etmeye çalışın.





    (alıntıdır)